Autor Wątek: RAV4 Hybryda 4x4  (Przeczytany 437700 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pireus

• Gość
Odp: RAV4 Hybryda 4x4
« Odpowiedź #615 dnia: 26 Lutego 2018, 16:03:06 »
Jest jeszcze uchwyt brodit do tego modelu, czy może ktoś to miał bądź testował?
Ja używam ich produktów od 2004 roku, miałem podobny uchwyt w poprzednim samochodzie. Jest ok. jakościowo i funkcjonalnie.

Offline jeryf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #616 dnia: 26 Lutego 2018, 17:25:57 »
Cześć,

Zamierzam w tym roku zakupić rav-4 w hybrydzie (chyba, że jazda próbna okaże się katastrofą) Przeczytałem większość postów z tego tematu i nasuneło mi się jedno pytanie. Znajomy jest posiadaczem volvo który ma system bezpieczeństwa coś jak w toyocie: Układ wczesnego reagowania
w razie ryzyka zderzenia (PCS). Strasznie go ten system irytuje bo podobno jak zamierza kogoś wyprzedzić w trasie to często zdarza się, że samochód przy próbie wyprzedzania hamuje właśnie ze względu na ten system. Czy w rav-4 macie podobne odczucia? Czy działa to naprawdę sprawnie?
Jeżdżę ostrożnie i przepisowo = ekonomicznie ;)
W Toyocie ten system tez jest do bani. Mnie zdażyło się 3x w ciągu 1/2 roku ze się aktywował podczas wyprzedzania a odległość i prędkość nie była niebezpieczna od samochodu poprzedzającego.

Podobnie radar jest bardzo czuły przy jeździe z tempomatem, zwalnia i przyspiesza prawie jak ?żabka?.

Ale to jest pikuś, prawdziwa porażka to system rozpoznawania znaków. Czasami widzi znaki których nie ma np. 100 w terenie zabudowanym. Nie resetuje ograniczenia po skrzyżowaniu.

Równie dobrze mogłoby nie być tych systemów. Moim zdaniem jeszcze wiele wody w Wiśle upłynie zanim prawdziwie autonomiczne pojazdy wyjada na nasze drogi, w szczególności marki Toyota.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline pytdev

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #617 dnia: 26 Lutego 2018, 21:08:39 »
Cześć,

Zamierzam w tym roku zakupić rav-4 w hybrydzie (chyba, że jazda próbna okaże się katastrofą) Przeczytałem większość postów z tego tematu i nasuneło mi się jedno pytanie. Znajomy jest posiadaczem volvo który ma system bezpieczeństwa coś jak w toyocie: Układ wczesnego reagowania
w razie ryzyka zderzenia (PCS). Strasznie go ten system irytuje bo podobno jak zamierza kogoś wyprzedzić w trasie to często zdarza się, że samochód przy próbie wyprzedzania hamuje właśnie ze względu na ten system. Czy w rav-4 macie podobne odczucia? Czy działa to naprawdę sprawnie?
W Toyocie ten system tez jest do bani. Mnie zdażyło się 3x w ciągu 1/2 roku ze się aktywował podczas wyprzedzania a odległość i prędkość nie była niebezpieczna od samochodu poprzedzającego.

Podobnie radar jest bardzo czuły przy jeździe z tempomatem, zwalnia i przyspiesza prawie jak ?żabka?.

Ale to jest pikuś, prawdziwa porażka to system rozpoznawania znaków. Czasami widzi znaki których nie ma np. 100 w terenie zabudowanym. Nie resetuje ograniczenia po skrzyżowaniu.

Równie dobrze mogłoby nie być tych systemów. Moim zdaniem jeszcze wiele wody w Wiśle upłynie zanim prawdziwie autonomiczne pojazdy wyjada na nasze drogi, w szczególności marki Toyota.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Super dzięki za info. Ale oprócz informacji na temat rozpoznanych znaków ten system w czymś pomaga/przeszkadza?

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #618 dnia: 27 Lutego 2018, 08:35:07 »
- jeszcze jest system monitorowania martwego pola + oparty na nim system monitorowania ruchu poprzecznego np. podczas wyjazdu tyłem z miejsca parkingowego - działa całkiem ok i jest użyteczne.
- system utrzymania pasa ruchu (bardziej monitor, ale może przejęć kierownice) - też działa ok, jak piszczy to przeważnie z mojej winy i drogi - co ma łączenia jak pasy
- monitorowanie zmęczenia kierowcy (chyba raz mi zaproponował przerwę na kawę - i faktycznie miał racje).

Tak naprawdę te systemy to tylko wspomaganie nie działają w 100%, ale lepiej mieć niż nie. Przy normalnej jeździe praktycznie nie są aktywne. Pomijam ten system rozpoznawania znaków (nie ograniczeń w ogólnym) co działa tak sobie. Tempomat adaptacyjny faktycznie działa trochę za agresywnie, ale w sprawdza się np. w jeździe w kolumnie gdzie prędkości pojazdów są zbliżone (jakiś dużych "żabek" nie zauważyłem - mam ustawioną maksymalną odległość od poprzedzającego pojazdu).
A jak ktoś nie lubi to może wyłączyć :-).
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2018, 08:37:50 wysłana przez Dobi »

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #619 dnia: 27 Lutego 2018, 08:48:14 »

Bywa, że jest on bardziej defensywny niż kierowca. Podobnie jak te automatycznie drogowe światła, tyle że tu też mam wrażenie, że nie do końca jest to dopracowane (albo to ja w tym przypadku jestem bardziej defensywny na oślepianie).

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #620 dnia: 27 Lutego 2018, 10:26:12 »
Cytuj (zaznaczone)
W Toyocie ten system tez jest do bani. Mnie zdarzyło się 3 x w ciągu 1/2 roku ze się aktywował podczas wyprzedzania a odległość i prędkość nie była niebezpieczna od samochodu poprzedzającego.
Parę dni temu sprawdzałem  ten system z ciekawości  i włączenie kierunkowskazu automatycznie go kasuje.

Co do czytana znaków drogowych, też miałem raz 180 odczyt  :cool:, ale to wina chyba raczej znaków ich odnawiania usytuwienia, czasami wzrokowo trudno jest odczytać nieodnawiane znaki.
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2018, 10:30:35 wysłana przez animuss »

Offline Krystian_

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #621 dnia: 28 Lutego 2018, 20:54:59 »
Panie i Panowie,

Od dłuższego czasu przeszkadzało mi, że nigdzie nie ma wyświetlacza RPM na desce rozdzielczej. Wiadomo mamy pola CHG, ECO i PWR, ale jakoś brakowało mi wskaźnika obrotomierza.
Znalazłem jedno fajne rozwiązanie, tj. wyświetlacz HUD. Pokazuje prędkość oraz obroty i masę innych rzeczy, m.in. czytanie wiadomości oraz rozpoznawanie gestów. W połączeniu z telefonem ma także nawigację.
W załączeniu foto poglądowe oraz real foto (kolor na szybce jest zielony na zdjęciu, w rzeczywistości jest on biały).

Pozdrawiam,

Offline bober0

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #622 dnia: 28 Lutego 2018, 21:17:45 »
Panie i Panowie,

Od dłuższego czasu przeszkadzało mi, że nigdzie nie ma wyświetlacza RPM na desce rozdzielczej. Wiadomo mamy pola CHG, ECO i PWR, ale jakoś brakowało mi wskaźnika obrotomierza.
Znalazłem jedno fajne rozwiązanie, tj. wyświetlacz HUD. Pokazuje prędkość oraz obroty i masę innych rzeczy, m.in. czytanie wiadomości oraz rozpoznawanie gestów. W połączeniu z telefonem ma także nawigację.
W załączeniu foto poglądowe oraz real foto (kolor na szybce jest zielony na zdjęciu, w rzeczywistości jest on biały).

Gdzie kupiłeś i jakiej firmy?

Offline Krystian_

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #623 dnia: 28 Lutego 2018, 21:20:55 »
NAVDY (dostępne na Ebayu oraz na Amazonie, ostatnio też ktoś na allegro miał).

Offline Maxim81

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #624 dnia: 01 Marca 2018, 11:13:44 »
Bober0 - a zapodałbyś nazwę użytkownika bo trochę tego jest na ebayu.
I czy widok jest na całym tym plastiku czy tak jak u Ciebie na fotce?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #625 dnia: 01 Marca 2018, 16:26:52 »
Znalazłem jedno fajne rozwiązanie, tj. wyświetlacz HUD
Szczerze mówiąc to w/g mnie pasuje to jak pięść do oka. Przypuszczam, że za 2-3 miesiące  wyrzucisz to okropieństwo

Offline Krystian_

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #626 dnia: 01 Marca 2018, 20:21:41 »
Bober0 - a zapodałbyś nazwę użytkownika bo trochę tego jest na ebayu.
I czy widok jest na całym tym plastiku czy tak jak u Ciebie na fotce?

Widok jest na całym plastiku.

Offline Krystian_

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #627 dnia: 01 Marca 2018, 20:29:48 »
Znalazłem jedno fajne rozwiązanie, tj. wyświetlacz HUD
Szczerze mówiąc to w/g mnie pasuje to jak pięść do oka. Przypuszczam, że za 2-3 miesiące  wyrzucisz to okropieństwo

Hmm, używam tego od kilku dobrych tygodni i nie narzekam, polecam każdemu, kto preferuje nie odrywać wzroku od drogi  <taniec>.
A tak przy okazji teksty w stylu "pasuje to jak pięść do oka" <zalamka> nie wnoszą żadnej wartości dodanej i świadczą tylko o jego autorze.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #628 dnia: 01 Marca 2018, 20:41:28 »
nie wnoszą żadnej wartości dodanej
A jaką wartość dodaną ma wnosić taki śmieć na desce rozdzielxzej? Masz fajny samochód i takim go zostaw.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #629 dnia: 02 Marca 2018, 07:44:16 »
O gustach się nie dyskutuje, jednemu się podoba drugiemu nie. Jest to jakiś rozwiązanie co do brakującej funkcjonaliści - takich HUDów jest kilka na rynku - wyglądają jak wyglądają bo ładne to by było to co z fabryki. Tak samo można  by dyskutować o używaniu telefonów jako nawigacji (uchwyty na szybę, nawiew, kabelki itp).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl