Cześć,
Zamierzam w tym roku zakupić rav-4 w hybrydzie (chyba, że jazda próbna okaże się katastrofą) Przeczytałem większość postów z tego tematu i nasuneło mi się jedno pytanie. Znajomy jest posiadaczem volvo który ma system bezpieczeństwa coś jak w toyocie: Układ wczesnego reagowania
w razie ryzyka zderzenia (PCS). Strasznie go ten system irytuje bo podobno jak zamierza kogoś wyprzedzić w trasie to często zdarza się, że samochód przy próbie wyprzedzania hamuje właśnie ze względu na ten system. Czy w rav-4 macie podobne odczucia? Czy działa to naprawdę sprawnie?
Jeżdżę ostrożnie i przepisowo = ekonomicznie

W Toyocie ten system tez jest do bani. Mnie zdażyło się 3x w ciągu 1/2 roku ze się aktywował podczas wyprzedzania a odległość i prędkość nie była niebezpieczna od samochodu poprzedzającego.
Podobnie radar jest bardzo czuły przy jeździe z tempomatem, zwalnia i przyspiesza prawie jak ?żabka?.
Ale to jest pikuś, prawdziwa porażka to system rozpoznawania znaków. Czasami widzi znaki których nie ma np. 100 w terenie zabudowanym. Nie resetuje ograniczenia po skrzyżowaniu.
Równie dobrze mogłoby nie być tych systemów. Moim zdaniem jeszcze wiele wody w Wiśle upłynie zanim prawdziwie autonomiczne pojazdy wyjada na nasze drogi, w szczególności marki Toyota.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk