Autor Wątek: RAV4 Hybryda 4x4  (Przeczytany 437732 razy)

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV4 Hybryda 4x4
« Odpowiedź #675 dnia: 29 Marca 2018, 18:22:25 »
Milos, delikatnie to ująłeś. auto w ogóle jest niespójne; przód nie pasuje do boku a bok do tyłu, prostokątne nadkola do zbyt dużych kół. Poza tym, skąd wezmą taką gałkę wajchy biegów, skoro żaden z poprzednich modeli takiej nie miał:)
chwalą się obsługą car play, jakby nie mogli zaimplementować tego w aktualnych stacjach. naprawdę, lubię tą markę za jakość rozwiązań technicznych i szacunek dla klienta, jednak nie znoszę tego oportunizmu w stosunku do tego co już istnieje..

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #676 dnia: 31 Marca 2018, 16:37:01 »
czy ktoś montował już do ravki micheliny cross climate? w to że prowadzenie będzie lepsze nie wątpię, jednak ciekaw jestem czy zmaleje szum na szorstkim asfalcie? są teraz w dobrej cenie..

Offline wieloryb7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #677 dnia: 05 Kwietnia 2018, 11:07:06 »
Ja mam crossclimate'y na kołach, ale nie wypowiem się co do różnicy do fabrycznych, gdyż te zostały ściągnięte jeszcze w salonie. Naczytałem się jednak tak wiele negatywnych opinii na amerykańskim forum odnośnie tych Bridgestone Ecopia, że wierzę, że jest lepiej w każdym aspekcie :) ... No ale ocenić opony to można po pełnym sezonie...

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #678 dnia: 05 Kwietnia 2018, 16:59:59 »
czy różnica w głośności na starym i nowym asfalcie jest mocno odczuwalna?

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #679 dnia: 05 Kwietnia 2018, 23:03:47 »
Rozumiem że to oszczędności bo nie zmieniacie laczków, tylko śmigacie nimi całym rokiem.
Tylko "nie dajcie się zwariować" trzeba się zastanowić jak często jeździ się zimą, bo jak tylko czasem czyli raz w tygodniu albo dwa razy w miesiącu, to w porządku. :o
Jak dobierałem drugi komplet opon, wszedłem na stronę Michelin i skorzystałem z konfiguratora,
https://www.michelin.pl
to okazało się że Michelin do Mojej Ravki, zaleca:

MICHELIN ZALECA DWA ZESTAWY OPON (LETNIE I ZIMOWE)
Bezpieczna jazda na oponach dostosowanych do wszystkich warunków pogodowych przez cały rok
PAŹDZIERNIK -MARZEC
MICHELIN Latitude Alpin LA2
KWIECIEŃ-WRZESIEŃ
MICHELIN Latitude Sport 3

pireus

• Gość
« Odpowiedź #680 dnia: 06 Kwietnia 2018, 09:21:44 »
to okazało się że Michelin do Mojej Ravki, zaleca:
MICHELIN ZALECA DWA ZESTAWY OPON (LETNIE I ZIMOWE)
Byłbym bardzo zdziwiony, gdyby zalecali inaczej. Sprzedadzą dwa razy tyle, bo teraz nie liczy się głębokość bieznika, tylko wiek opony. O tym też piszą producenci opon i nawet te nieużywane po pewnym czasie nadają się do utylizacji. Co nie znaczy , że nie warto mieć dwóch kompletów.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #681 dnia: 06 Kwietnia 2018, 11:06:44 »
Byłbym bardzo zdziwiony, gdyby zalecali inaczej. Sprzedadzą dwa razy tyle,
To jest zaprzeczenie dwóch teorii, to po kiego grzyba wyprodukowali take opony całoroczne, strzał w kolano?

Raczej ludzie próbują zrobić z igły widły, a producent studzi zapędy, wie co wyprodukował i dla kogo to jest przeznaczone.
Ma profesjonalne narzędzia żeby to zmierzyć.
A to nieprawda,  p.Kowalski wie lepiej bo się przejechał po asfalcie. :o

Offline wieloryb7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #682 dnia: 06 Kwietnia 2018, 11:23:22 »
czy różnica w głośności na starym i nowym asfalcie jest mocno odczuwalna?

Głośność crossclimate wg mnie jest lepsza niż dobra w porównaniu z zimówkami (barum) w poprzednim aucie.
Rozumiem że to oszczędności bo nie zmieniacie laczków, tylko śmigacie nimi całym rokiem.

Nie ma to za wiele wspólnego z oszczędnością w moim przypadku. Jest to tylko pochodna. Ja wolę zajeździć w 5-6 lat (u mnei to max 60 tys km) 2 komplety porządnych całorocznych (Crossclimate to są opony premium) niż 1 komplet zimowych+ 1 rocznych w tej samej cenie, tylko że w czwartym - piątym roku będę jeździł na prawie nowych oponach, niż na 4-5 letnich z połową bieżnika.

We Wrocławiu po prostu jazda na dobrych całorocznych oponach jest wg mnie bezpieczniejsza i omijam tygodniowe kolejki związane z wymianą.  A tak, to masz letnie opony, a 20 października nagle okazuje się, że jest mróz. Dzwonisz do gumiarza i słyszysz, że następny termin wolny jest za 5 dni (a nie możesz u innego, bo tam przechowuje opony).
Potem zakładasz zimowe, i okazuje się, że w listopadzie i grudniu jest średnio +8 dużo pada. W takich warunkach crosslimate będzie znacznie lepiej jeździł niż nawet najlepsza zimowa opona (o tej 4-5 letniej - nawet z dobrym bieżnikiem nie wspominam).  Będzie cichszy, mniej się zużywał na plusie, ZNACZNIE lepiej hamował na mokrym.

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #683 dnia: 06 Kwietnia 2018, 11:35:33 »
@wieloryb17
Masz dużo racji w temacie wyższości opon całorocznych nad zimówkami przy naszej "plusowej" zimie. Było w niejednym teście, że opona letnia na mokrej nawierzchni przy +5 ma się znacznie lepiej od zimówki. Jak to piszą - zimówka jest niezastąpiona na śniegu.
Też myślę o założeniu opony całorocznej do rodzinnego Aurisa, bo i letnie, i zimówki się kończą. A raz/dwa razy w roku na wyważenie kół można podjechać w martwym sezonie...
Mnie nurtuje jedno pytanie - jak się zapatruje czeska i austriacka policja na opony całoroczne, gdy zechcę ich odwiedzić zimą?

Offline wieloryb7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #684 dnia: 06 Kwietnia 2018, 12:18:47 »
Przecież każda całoroczna ma homologacje na zimę... Nie ma tutaj żadnego problemu z władzami...

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #685 dnia: 06 Kwietnia 2018, 12:22:46 »
O tym nie wiedziałem.
Dziękuję za info.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #686 dnia: 06 Kwietnia 2018, 14:38:04 »
To są tylko pól prawdy, oponka letnia ma oznacza M+S, czyli rusza Was raczej "owczy pęd", nie ma ciśnienia  stać w kolejce.
Jak założy jeden z drugim całoroczną, to  na wywarzanie dopiero pojedzie, jak mu się skończy opona.
<zalamka>
Nikt ich po zimie nie będzie oglądać tylko śmigać do bólu. :o

Offline wieloryb7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #687 dnia: 10 Kwietnia 2018, 11:20:47 »
Nikt nikomu nie broni wyważać opon np raz w roku (ja tak planuję).
Kolega powinien zauważyć, że kategoria opon całorocznych obejmuje pewnie obecnie  ponad 20 modeli dostępnych w Polsce.  Te najlepsze nie mają oznaczenia M+S tylko jak crosslimate -symbol trzech szczytów górskich i płatka śniegu. Dokładnie tak jak opony zimowe. Porównujmy konkretny model opony do innego.  Jeśli porównamy te najlepsze całoroczne do tanich zimówek (Dębica/Barum , a przecież takie przeważają na naszych drogach) to okaże się, że nawet na typowym kopnym śniegu (którego na Polskich drogach zastać raczej trudno) nie będą odstawały...
Oczywiście, że koszt zakupu takich opon będzie znacznie większy.  Jednak nie generalizujmy ocen wszystkich opon na podstawie etykiet zimowa/całoroczna itp..

Ja właśnie jadę dziś na wymianę zimowych opon u żony. Wcześniej nie było terminu. We Wrocławiu 22 w cieniu (pewnie 30 w słońcu) a masa ludzi jeździ na zimowych, bo nie mają zwyczajnie czasu na stanie w kolejkach.
Dla ciekawskich porównanie, jak przy +17 hamuje na suchym świetna zimówka wobec crosslimate i letniej:
https://www.youtube.com/watch?v=zNuqGUgbcIk
https://www.youtube.com/watch?v=s27h58WZLhc
Na mokrym różnica w hamowaniu zimowej opony będzie jeszcze większa do letniej i całorocznej. 

Offline vavoom

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #688 dnia: 11 Kwietnia 2018, 21:34:28 »
Czy jest tu ktoś z Warszawy lub okolic z klasyczną RAV4 4x4? Wkrótce organizuję testy napędów na rolkach, będzie kolega Dobi z wersją hybrydową, byłoby fajnie bezpośrednio porównać z wersją "standardową" :)
Testy napędów 4x4 - zapraszam forumowiczów na FB: http://www.facebook.com/StacjaKontroliTrakcji

Offline janulek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #689 dnia: 18 Kwietnia 2018, 23:01:59 »
Vavoom@, daj znać gdzie i kiedy będziesz robił testy. Bardzo chętnie wezmę udział jako obserwator, choć nie tylko.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl