Autor Wątek: RAV4 Hybryda 4x4  (Przeczytany 437717 razy)

Offline Wojteksw

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: RAV4 Hybryda 4x4
« Odpowiedź #870 dnia: 11 Listopada 2018, 13:15:13 »
Lepiej aby była nowa szyba niż zacieki na podszybiu.
A nie można reklamować auta jako niezgodnego z zawartą umową?
« Ostatnia zmiana: 11 Listopada 2018, 13:16:50 wysłana przez Wojteksw »

Offline DKK

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #871 dnia: 13 Listopada 2018, 10:58:58 »
Dla zainteresowanych informacja od Toyota Polska dotycząca stacji multimedialnej Touch 2 w naszej Rav4 Hybrid i wyświetlania przez nią okładek płyt: "Jeśli chodzi o okładki, to system Touch 2 jest w stanie wyświetlić okładki w przypadku podłączenia odtwarzacza typu iPod (w tym także iPhone). Lista kompatybilnych urządzeń marki Apple znajduje się w instrukcji obsługi systemu multimedialnego dostępnej na stronie toyota.pl w sekcji Instrukcje obsługi".

Na moje pytanie o kształt grafiki auta przy działających czujnikach parkowania. O ile między zegarami jest grafika Rav4 z góry to na urządzeniu Toyota Touch widać grafikę innego pojazdu (jakiś sedan z kierownicą po prawej stronie?). W tym miejscu powinna być chyba podobna grafika jak między zegarami?

Odpowiedź Toyota Polska: "to tak rzeczywiście jest, że wyświetlana grafika jest ujednolicona i ma charakter poglądowy. Najważniejsze są same sygnalizatory czujników parkowania".

Jak widać postawa firmy Toyota to w skrócie - wiemy, że mamy niedorobiony produkt (Touch 2), ale tak ma być...

Offline Wojteksw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #872 dnia: 13 Listopada 2018, 11:59:45 »
I wszystko wiadomo, dzięki za info.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #873 dnia: 13 Listopada 2018, 17:53:05 »
cóż, bzdety nie mające wpływu na bezpieczeństwo lub niezawodność mają w głębokim poważaniu..

Offline Dzejms

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #874 dnia: 21 Listopada 2018, 11:56:10 »
Witam.
Mam pytanie do Was. Od czerwca 2018 jeżdżę nówką z salonu (rocznik 2017) i od samego początku zaobserwowałem moim zdaniem nietypową pracę silnika TYLKO na biegu jałowym (skrzynia w poz. N). Jest to takie jakby lekkie nierównomiernie występujące poszarpywanie. Latem dawało się to odczuć po wyjeździe z garażu. Teraz kiedy jest chłodno po wyjeździe silnik chodzi na tzw. ssaniu co daje wyższe obroty i jest to wtedy nieodczuwalne. Wraca po lekkim rozgrzaniu silnika. Nadmienię, iż jest to dosyć trudne do zaobserwowania, gdyż jak już jedziemy to auto jest na biegu i zjawisko jest nieodczuwalne a po przełączeniu skrzyni na N auto najczęściej się wyłącza. Poza tym auto sprawuje się idealnie.
Czy ktoś zaobserwował coś takiego u siebie?
4 grudnia oddaję auto do serwisu, ale może ten typ tak ma? Proszę Was o opinię. :-)

Offline Miran

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #875 dnia: 21 Listopada 2018, 17:28:07 »
Czy ktoś z was ma już za sobą pierwszą wymianę klocków? Pytam bo na facebooku gość ma konto Toyota Rav4 Hybryd i wymieniał klocki przy 75tyś razem z tarczami chodzi o przód. Przyznam że jestem w lekkim szoku tarcze po 75 tyś? A miało być dużo niższe zużycie no chyba że gość to totalny rzeźnik.
Ja w swoim Ducato tak wymieniłem pierwsze klocki a tarcz do dzisiaj nie wymieniałem a mam 150 tyś.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #876 dnia: 21 Listopada 2018, 17:52:22 »
wymienił tarcze i klocki bo zależy mu na bezpieczeństwie. 150 kkm na jednych tarczach to głupota.

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #877 dnia: 22 Listopada 2018, 08:37:53 »
Dlaczego głupota ?
Wydawałoby się, że o konieczności wymiany tarcz/klocków decyduje nie przebieg a ich stan ....

Offline Miran

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #878 dnia: 22 Listopada 2018, 10:01:45 »
wymienił tarcze i klocki bo zależy mu na bezpieczeństwie. 150 kkm na jednych tarczach to głupota.

Większej bzdury nie słyszałem , w takim razie niech wymieni samochód na nowy będzie jeszcze bezpieczniej.

Offline Wojteksw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #879 dnia: 22 Listopada 2018, 14:19:49 »
Wszystko zależy od stylu jazdy, oraz rodzaju dróg, jeżeli kierowca pokonuje trasy autostradowe, to na 1000 km może kilkakrotnie użyć hamulca, w w ruchu miejskim używa non stop.
A więc zużycie klocków i tarcz w żaden sposób nie przedstawia ilość przejechanych km. Oczywiście 150 kkm jest to bardzo dużo i pierwszy raz słyszę o takim przebiegu.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #880 dnia: 22 Listopada 2018, 16:15:23 »
Czy ktoś z was ma już za sobą pierwszą wymianę klocków? Pytam bo na facebooku gość ma konto Toyota Rav4 Hybryd i wymieniał klocki przy 75tyś razem z tarczami chodzi o przód. Przyznam że jestem w lekkim szoku tarcze po 75 tyś? A miało być dużo niższe zużycie no chyba że gość to totalny rzeźnik.
Ja w swoim Ducato tak wymieniłem pierwsze klocki a tarcz do dzisiaj nie wymieniałem a mam 150 tyś.

Zależy jak kto jeździ jak mam nieco większy przebieg i zużycie klocków małe (tarcze też dobre) Nie ma reguł.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #881 dnia: 23 Listopada 2018, 23:13:54 »

powiem ci gościu że ty zielonego pojęcia nie masz nic kompletnie  <zalamka>. Są tacy gdzie nie szarżują mocno hamowaniem, a hamując często silnikiem nic nie zużywa tarcz więc jest większa żywotność przebiegu. Ty nie patrz w km tylko stan zużycia i tyle w temacie.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #882 dnia: 24 Listopada 2018, 16:45:18 »
widzę, ze po te tarcze zdjęte z ravki po 75 tysiach ustawiła się już kolejka. niestety, niemal codzień mam klienta, który twierdzi że przez pięć lat nic w aucie nie robił, zaś teraz przedstawiam mu taką oto litanię usterek. tłumaczę więc cierpliwie, że nie robił nic dlatego, że poprzedni właściciel, zwykle obcokrajowiec, wymieniał wszystko co trzeba nim się to zużyło i odpadło. akurat nie zajmuję się mechaniką, jednak problem dotyczy w ogóle kultury użytkowania aut w naszym kraju. na szczęście stacje kontroli wyraźnie zaostrzyły w ostatnim czasie kryteria dopuszczenia aut do ruchu, jest więc nadzieja że tych niesprawnych będzie mniej na drogach.
akurat rav4 hybrid dość mocno zużywa przednie tarcze, nawet przy spokojnej jeździe; tylne natomiast długo są jak nietknięte. tarcza z dużym przebiegiem lubi sobie popękać tu i ówdzie a nigdy nie wiadomo, kiedy potrzebna będzie pełna siła hamowania..

Offline Wojteksw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #883 dnia: 24 Listopada 2018, 20:33:33 »
Wystarczy na rozgrzanych tarczach wjechać w kałużę wody, aby uszkodzić tarcze.

Offline ko20

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #884 dnia: 25 Listopada 2018, 16:43:48 »
Wystarczy na rozgrzanych tarczach wjechać w kałużę wody, aby uszkodzić tarcze.
Czyli po każdym wiekszym deszczu dla bezpieczeństwa trza tarcze wymieniać.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl