Autor Wątek: RAV4 Hybryda 4x4  (Przeczytany 437666 razy)

Offline Wojteksw

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: RAV4 Hybryda 4x4
« Odpowiedź #885 dnia: 25 Listopada 2018, 19:42:49 »
Źle mnie zrozumiałeś, jak jedziesz nawet w dużej ulewie i hamujesz to nic się nie stanie, ale jeżeli jedziesz bez opadów, masz gwałtowne hamowanie i wpadasz w kałużę wody która zalega na jezdni, to może to skutkować zwichrowaniem, a nawet pęknięciem tarczy.
Jest wiele przykładów w sieci, wystarczy trochę poczytać https://www.motofakty.pl/artykul/pelnym-ogniem-przez-kaluze-tarcze-zaplon-a-nawet-silnik-do-wymiany.html
« Ostatnia zmiana: 25 Listopada 2018, 19:45:42 wysłana przez Wojteksw »

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #886 dnia: 26 Listopada 2018, 08:24:19 »
akurat rav4 hybrid dość mocno zużywa przednie tarcze, nawet przy spokojnej jeździe; tylne natomiast długo są jak nietknięte. tarcza z dużym przebiegiem lubi sobie popękać tu i ówdzie a nigdy nie wiadomo, kiedy potrzebna będzie pełna siła hamowania..

Ile w "mm" będzie to zużycie (np. po 75kkm)?

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #887 dnia: 26 Listopada 2018, 17:35:59 »
rav4 to jedno z moich aut, więc po prawie trzech latach przejechałem nim 21 kkm; służy jako auto rodzinne, bez szaleństw. przednie tarcze mają już bardzo wyraźny próg, myślę ze 75 kkm to bardzo optymistyczny dla nich przebieg. natomiast tylne wytrzymają pewnie ze 200 kkm.

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #888 dnia: 26 Listopada 2018, 18:12:19 »
natomiast tylne wytrzymają pewnie ze 200 kkm

zamierzasz nią jeździć jeszcze 28 lat ?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #889 dnia: 26 Listopada 2018, 18:32:14 »
zamierzasz nią jeździć jeszcze 28 lat ?
Mi wychodzi 28,5  :good:

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #890 dnia: 26 Listopada 2018, 18:36:52 »
Faktycznie, nie doszacowałem .... <zalamka>

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #891 dnia: 27 Listopada 2018, 08:20:28 »
rav4 to jedno z moich aut, więc po prawie trzech latach przejechałem nim 21 kkm; służy jako auto rodzinne, bez szaleństw. przednie tarcze mają już bardzo wyraźny próg, myślę ze 75 kkm to bardzo optymistyczny dla nich przebieg. natomiast tylne wytrzymają pewnie ze 200 kkm.

Dobijam do 80kkm, zużycie tarcz (rant) może ok. 1mm (muszę dokładnie zmierzyć) nie wygląda to groźnie serwis też nic nie wspomina o wymianie - klocki od nowości. Zwykle zmieniam tarczę co 2-3 wymiany klocków. Będę obserwował, jak na razie to chyba mi dość długo wytrzymają. 

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #892 dnia: 27 Listopada 2018, 17:46:11 »
Dobi, Ty jednak znany jesteś tutaj z wyjatkowo spokojnej jazdy. Tylne tarcze zużyjesz zapewne jeszcze później niż ja:))
Niestety za 28 i pół roku ravką pewnie nie da się nawet do wsi wjechać, wiec te tarcze zawieszę sobie.. a ich wartość powinna już tylko wzrastać.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #893 dnia: 08 Grudnia 2018, 17:13:07 »
Poza tym gratuluję filmu na YT, wyważony komentarz którego z przyjemnością się słucha:)

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #894 dnia: 08 Grudnia 2018, 19:12:21 »
Poza tym gratuluję filmu na YT, wyważony komentarz którego z przyjemnością się słucha:)

No i się wydało, dzięki :-). Byłem gościnnie u SCF, w planach następny film tym razem bardziej techniczny, ten to taki vlog z ważeń z jazdy i wiele ciekawych tematów o hybrydzie nie weszło.

Arst

• Gość
« Odpowiedź #895 dnia: 10 Grudnia 2018, 08:44:28 »
Też przez przypadek natrafiłem i obejrzałem obie części. Świetny materiał!

A odnośnie głównego tematu, to u siebie zauważyłem to samo, co tutaj już było wspomniane: wzrost poziomu oleju. Na razie auto jeździ tylko po mieście, więc lekko nie ma, ale zaskoczyło mnie, że po przejechaniu niespełna 2kkm poziom oleju na bagnecie jest jakieś 5mm ponad górną kropkę :shock:. Trzeba będzie podjechać do ASO, albo śmignąć gdzieś autostradą i odparować tą benzynę.

Ponadto, przestało mi działać podświetlenie dźwigni tempomatu. Ciekawe, czy to naprawią w ramach gwarancji, czy podciągną pod standardowe przepalenie żarówki (eksploatacja nie podlegająca gwarancji).

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #896 dnia: 10 Grudnia 2018, 09:15:47 »
Też przez przypadek natrafiłem i obejrzałem obie części. Świetny materiał!

A odnośnie głównego tematu, to u siebie zauważyłem to samo, co tutaj już było wspomniane: wzrost poziomu oleju. Na razie auto jeździ tylko po mieście, więc lekko nie ma, ale zaskoczyło mnie, że po przejechaniu niespełna 2kkm poziom oleju na bagnecie jest jakieś 5mm ponad górną kropkę :shock:. Trzeba będzie podjechać do ASO, albo śmignąć gdzieś autostradą i odparować tą benzynę.

Ponadto, przestało mi działać podświetlenie dźwigni tempomatu. Ciekawe, czy to naprawią w ramach gwarancji, czy podciągną pod standardowe przepalenie żarówki (eksploatacja nie podlegająca gwarancji).

Jak masz niedogrzany silnik to może się tak robić a teraz jest chłodno, zrób jakąś trasę i zobacz czy spada - jak nie to może profilaktycznie wymiń olej. U mnie olej jest ok, ale dla mnie 40km to blisko. Jak przestało działać to nich poprawią atakuj ich żarówki nie przepalają się po 2kkm a może coś nie łączy lepiej sprawdzić.

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #897 dnia: 10 Grudnia 2018, 09:42:59 »
Benzyna w oleju ? W kilkuletnim samochodzie ? 5 mm powyżej na bagnecie po 20.000 km ? Czy tylko ja tego nie rozumiem ?

Czytałem już w jakimś wątku o takim problemie, ale nie chciałem go odkopywac po kilku miesiącach, teraz trafia się okazja, więc poproszę o głębsze wyjaśnienie.
Rozumiem, że takie zjawisko może się pojawiać w silnikach z nieszczelnymi pierścieniami, mogę sobie również wyobrazić, że przy zimnym silniku jakaś niewyobrażalnie mała część niespalonego tuz przed wyłączeniem silnika paliwa, może pozostać na ściankach cylindra  i w czasie rozruchu zostać "zagarnięta" do miski olejowej.
Ale ile tego paliwa jest ?
To, co gdzieś przeczytałem o jakimś teście Shella, że po 2.000 km przy codziennych jazdach na odcinkach do 15 km, poziom benzyny w oleju wzrósł do 10%, jest niewyobrażalne.
Nigdy i nigdzie nie spotkałem się z zaleceniami producentów, aby co pewien czas wyjechać na trasę, aby "wygotować" benzynę z oleju ....

Nie neguję tego zjawiska, tylko go po prostu nie jestem w stanie zrozumieć.

« Ostatnia zmiana: 10 Grudnia 2018, 09:46:44 wysłana przez bankroot »

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #898 dnia: 10 Grudnia 2018, 09:49:38 »
Zależy jakie odcinki są robione, 15km to sporo bo silnik jest już w miarę dogrzany.  Kolega Arst może napisze więcej  jakie to odcinaki i jaki czas pracy silnika. No i pomiar poziomu oleju w RAV4 też jest taki sobie, ja np. mam problemy o jednoznacznym odczytem. Może faktycznie nich ASO zobaczy co się dzieje.

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #899 dnia: 10 Grudnia 2018, 10:37:47 »
No właśnie: co na to wszystko ASO ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl