Autor Wątek: RAV4 Hybryda 4x4  (Przeczytany 437689 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Arst

• Gość
Odp: RAV4 Hybryda 4x4
« Odpowiedź #900 dnia: 10 Grudnia 2018, 11:39:15 »
@bankroot - nie kilkuletnim, a kilkumiesięcznym (odebrany pod koniec sierpnia), i nie po 20 tys. km, a po niespełna 2,5 tys. km  :laugh:

@Dobi - odcinki do pracy po 6km w jedną stronę, w godzinach szczytowych, a więc więcej stania na światłach i w korkach, niż samej jazdy. Silnik co chwila się odpala, a bo baterie musi doładować (ciężko o odzysk z hamowania, jak się stoi w korku :D), a bo ogrzewanie, itd. Choć z osiągnięciem temp. roboczej raczej nie powinien mieć problemu - auto stoi w ciepłym garażu. Po świętach zapowiada się dłuższa wycieczka (2x800km), więc zobaczymy co to będzie. Ale do ASO i tak podjadę jeszcze w tym tygodniu.

Co do manetki tempomatu, to właśnie nie wiem, czy przypadkiem nie przestało działać te podświetlenie jak mi "naprawiali" niewpięty kabel od CANa między radiem a kierownicą. Jeden wpięli, a może wyciągnęli drugi, gamonie. Niby pierdoła, ale jakoś mierzi mnie to, że nie świeci, a powinno...

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #901 dnia: 10 Grudnia 2018, 12:11:29 »
Nie się co szczypać świeciło, przestało a ma świecić niech naprawiają. Przy okazji zgłoś im ten olej, 6km to nie dużo, ale warto sprawdzić od razu co się dziej.

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #902 dnia: 10 Grudnia 2018, 13:27:58 »
@bankroot - nie kilkuletnim, a kilkumiesięcznym (odebrany pod koniec sierpnia), i nie po 20 tys. km, a po niespełna 2,5 tys. km 
tym bardziej!
Nie boisz się, że Ci ta benzyna jebn.e w skrzyni korbowej ?
Skąd wiesz, że to benzyna ? Czuć na bagnecie ?

Offline janulek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #903 dnia: 24 Grudnia 2018, 23:25:41 »
Z okazji Świąt Bożego Narodzenia i Nowego 2019 Roku najlepsze życzenia zdrowia i radości z naszych czterech kółek. Aby aktualne cztery były tylko jednymi z wielu, które będą nas uskrzydlać a czasem doprowadzać do łez, życzę Forumowiczom i reszcie świata.

PS: wydaje mi się, że nikt nie wspomniał, że wyszedł update naszej navi, tj v.6,12,0.
ja już jestem po instalacji. Nowych funkcji nie zauważyłem, choć pewnie przybyło punktów POI i nowych odcinków dróg. Jeżeli jest inaczej napiszcie

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #904 dnia: 27 Grudnia 2018, 11:02:28 »

. Nowych funkcji nie zauważyłem, choć pewnie przybyło punktów POI i nowych odcinków dróg. Jeżeli jest inaczej napiszcie

Potwierdzam to co piszesz. Nowych funkcji nie zauważyłem. Jedno to mogę pozytywnie ocenić że mapa lepiej pokazuje wybraną trasę niż Google, ale nie zawsze. Pozdrawiam

Arst

• Gość
« Odpowiedź #905 dnia: 21 Stycznia 2019, 10:00:23 »
Na 28 stycznia umówiłem sią na wizytę w ASO w celu sprawdzenia tego oleju. W serwisie twierdzą oczywiście, że to niemożliwe, żeby w nowym aucie był taki problem. A na moje pytanie: skąd w takim razie taki wysoki stan oleju stwierdzili, że w fabryce niby często zalewają nawet 0,5l więcej niż trzeba :roll:. No bogata ta Toyota, tak w gratisie olej dawać  :song:. No ale po moich naciskach zgodzili się zajrzeć - pewnie guzik z tego będzie. Powiedzą: jeździć i się nie przejmować.

Natomiast co do podświetlenia manetki od tempomatu to zrobili mi wodę z mózgu. Dwóch pracowników serwisu włącznie z kierownikiem zarzekają się, że w żadnym modelu Toyoty ta manetka nie jest podświetlana. To ja im pokazuję ten filmik:
https://youtu.be/sPZoSXpzN7U?t=332
i pytam jakim cudem tam jest - a oni mi na to, że to amerykańska wersja, a "to jest proszę pana zupełnie inny samochód". Czyżbym zasugerował się tym filmem i tylko wydawało mi się, że ta manetka u mnie świeciła? :o Czy ktoś z szanownych użytkowników może sprawdzić u siebie i podzielić się wiedzą? Będę wdzięczny :laugh:

No i jeszcze mają spradzić alarm, bo mam taki problem, że jak bezdotykowo otwieram bagażnik to potem chwycenie za którekolwiek drzwi od razu włącza alarm - tak jakby ten badziewny alarm nie wykrywał odryglowania drzwi przez bezdotykowe otwarcie klapy. Jak mi powiedzą, że ten typ tak ma, to się chyba załamię - po co mi bezdotykowe otwieranie, skoro zawsze muszę najpierw rozbroić alarm albo z pilota, albo przez chwycenie za klamke??? A więc muszę mieć przynajmniej jedną rekę wolną :wallbash:

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #906 dnia: 21 Stycznia 2019, 13:08:33 »
No i jeszcze mają spradzić alarm, bo mam taki problem, że jak bezdotykowo otwieram bagażnik to potem chwycenie za którekolwiek drzwi od razu włącza alarm - tak jakby ten badziewny alarm nie wykrywał odryglowania drzwi przez bezdotykowe otwarcie klapy. Jak mi powiedzą, że ten typ tak ma, to się chyba załamię - po co mi bezdotykowe otwieranie, skoro zawsze muszę najpierw rozbroić alarm albo z pilota, albo przez chwycenie za klamke??? A więc muszę mieć przynajmniej jedną rekę wolną :wallbash:

Witam to powiem ci gościu co mnie spotkało wielkie zdziwienie idąc do garażu w ocieplonym miejscu to trzymając u mnie w kieszeni  kluczyk i ja w ogóle nie dałem sygnału przycisku klapy czy też z nogą w dołu chcąc wejść do samochodu, a klapa bagażnika bez powodu sama otwierała i mnie przyszło do głowy że coś spartoliła elektronika. Z tym alarmem to już był omawiany temat w tym forum. Pozdrawiam!

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #907 dnia: 21 Stycznia 2019, 17:43:26 »
U mnie czasami jak myję budę, to w jednym miejscu, prawe tylne nadkole, centralny się włącza, podobnie tak jak z przodu przy klamkach, ale tam są czujniki.

Offline bialyck

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #908 dnia: 22 Stycznia 2019, 13:45:09 »
Na 28 stycznia umówiłem sią na wizytę w ASO w celu sprawdzenia tego oleju. W serwisie twierdzą oczywiście, że to niemożliwe, żeby w nowym aucie był taki problem. A na moje pytanie: skąd w takim razie taki wysoki stan oleju stwierdzili, że w fabryce niby często zalewają nawet 0,5l więcej niż trzeba :roll:. No bogata ta Toyota, tak w gratisie olej dawać  :song:. No ale po moich naciskach zgodzili się zajrzeć - pewnie guzik z tego będzie. Powiedzą: jeździć i się nie przejmować.

Natomiast co do podświetlenia manetki od tempomatu to zrobili mi wodę z mózgu. Dwóch pracowników serwisu włącznie z kierownikiem zarzekają się, że w żadnym modelu Toyoty ta manetka nie jest podświetlana. To ja im pokazuję ten filmik:
https://youtu.be/sPZoSXpzN7U?t=332
i pytam jakim cudem tam jest - a oni mi na to, że to amerykańska wersja, a "to jest proszę pana zupełnie inny samochód". Czyżbym zasugerował się tym filmem i tylko wydawało mi się, że ta manetka u mnie świeciła? :o Czy ktoś z szanownych użytkowników może sprawdzić u siebie i podzielić się wiedzą? Będę wdzięczny :laugh:

Witam,

Rav 4 Hybrid 2017 Prestige, również nie ma podświetlenia manetki tempomatu.

Arst

• Gość
« Odpowiedź #909 dnia: 22 Stycznia 2019, 15:05:32 »
Rav 4 Hybrid 2017 Prestige, również nie ma podświetlenia manetki tempomatu.
Dzięki wielkie za potwierdzenie. Czyli faktycznie jest to kolejna różnica między wersją US a EU. Niesamowite, że takie różnicowanie na linii montażowej im się opłaca (zakładając, że wszystkie hybrydy są montowane tylko w Japonii). Zupełnie odwrotne podejście, niż w europejskich koncernach :o

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #910 dnia: 23 Stycznia 2019, 13:21:49 »
Niesamowite, że takie różnicowanie na linii montażowej im się opłaca

Przy ich organizacji pracy to żaden problem. Poza tym nie myślisz chyba, że na jednej taśmie masz pomieszane wersje?
Leci 200 wersji US a potem 200 wersji EU. Ja przynajmniej nie widzę tutaj nic niesamowitego.

Arst

• Gość
« Odpowiedź #911 dnia: 23 Stycznia 2019, 14:00:16 »
Leci 200 wersji US a potem 200 wersji EU. Ja przynajmniej nie widzę tutaj nic niesamowitego.
Nie chodzi mi już nawet o sam montaż, tylko o utrzymywanie produkcji/dostawców dwóch wersji komponentu (manetka z diodą i bez). W Europie to się nie opłaca. Wiem, bo pracowałem (jako poddostawca) i widziałem jak to jest robione w takich koncernach jak BMW, PSA, VAG, czy FCA.
Na ogół wszystkie wersje wyposażenia dostają jedyną słuszną wersję jakiegoś modułu (np. BCM, czy inne ECU) a wszystkie dodatkowe funkcjonalności, za które klient nie zapłacił są dezaktywowane programowo. Różnicowanie wersji sprzętu i jeszcze przełączanie linii produkcyjnej pod daną wersję jest po prostu w EU nieopłacalne (im mniej, tym lepiej). Tylko klient w swej nieświadomości myśli, że jak za coś nie dopłacił, to tego nie ma :grin:

Ja w ten sposób dołożyłem sobie w poprzednim aucie tempomat i subwoofer, których fabrycznie nie miałem zamontowanych. Ale wsparcie dla nich w BCM i wszystkie potrzebne instalacje były położone fabrycznie. Wystarczyło dokupić manetkę tempomatu i oryginalny sub z jakiegoś rozbitka, podpiąć pod fabryczną wiązkę i aktywować softem. I działa. Zero druciarni i kombinowania z body kompem, softem, czy kablami.

Szczerze, to myślałem, że w Ravce w ten sam sposób dołożę sobie pamięć fotela kierowcy z wersji US (skoro elektryka fotela już jest). Ale widzę, że może być problem (na pewno jeszcze zbadam temat). Japończycy widocznie mają inne podejście...

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #912 dnia: 23 Stycznia 2019, 20:43:01 »
Japończycy widocznie mają inne podejście...
To akurat wiadomo od dawna.
Nie śledzę innych japońskich marek, ale podejrzewam, że robią podobnie jak Toyota.
Toyota ma kilka wersji o ściśle określonym wyposażeniu i nic nie dołożysz poza kilkoma rzeczami typu inna tapicerka czy szklany dach. Takie podejście właśnie obniża koszty, bo nie musisz ładować elementów, do których coś możesz "podłączyć", bo być może nikt z tego nie skorzysta.
W markach europejskich możesz do golasa dodawać rozmaite dodatki (liczone w dziesiątki), co wymusza w trakcie produkcji albo wyposażanie pojazdu we wszystkie elementy pomocnicze albo dużą komplikację na taśmie montażowej.

Arst

• Gość
« Odpowiedź #913 dnia: 29 Stycznia 2019, 01:10:31 »
No i po wizycie w serwisie. Niby nie stwierdzili obecności płynu, ani benzyny w oleju. Stwierdzili, że za dużo wlali w fabryce, więc odciągnęli do poziomu max. Jeździć, obserwować <diabel>

A z alarmem, to oczywiście sprawdził się czarny scenariusz. Podobno tak działa ta cholerna karta proxy - trzeba najpierw chwycić za klamkę, albo otworzyć klapę z guzika. Inaczej alarm pozostaje uzbrojony. Czyli mam bezdotykowe otwieranie klapy, ale praktycznie nie da się tego używać zgodnie z przeznaczeniem, bo włącza się alarm. Brawo Toyota Polska <brawo>

Offline bialyck

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #914 dnia: 29 Stycznia 2019, 10:29:23 »
No i po wizycie w serwisie. Niby nie stwierdzili obecności płynu, ani benzyny w oleju. Stwierdzili, że za dużo wlali w fabryce, więc odciągnęli do poziomu max. Jeździć, obserwować <diabel>

A z alarmem, to oczywiście sprawdził się czarny scenariusz. Podobno tak działa ta cholerna karta proxy - trzeba najpierw chwycić za klamkę, albo otworzyć klapę z guzika. Inaczej alarm pozostaje uzbrojony. Czyli mam bezdotykowe otwieranie klapy, ale praktycznie nie da się tego używać zgodnie z przeznaczeniem, bo włącza się alarm. Brawo Toyota Polska <brawo>

Mógłbyś powiedzieć jak otwierasz bezdotykowo klapę bagażnika. Ja mam otwieranie z przycisku w kabinie samochodu, z przycisku w klapie bagażnika i z pilota.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl