Autor Wątek: RAV4 Hybryda 4x4  (Przeczytany 437665 razy)

Arst

• Gość
Odp: RAV4 Hybryda 4x4
« Odpowiedź #930 dnia: 07 Lutego 2019, 09:04:35 »
Mogę się mylić ale wygląda to trochę jak przepis na perpetuum mobile, a konkretnie jak zrobić z silnika spalinowego o mocy 140KM układ o mocy 200KM poprzez dołożenie silnika elektrycznego (który przecież ma dodatkowe straty) a bez dodania żadnej dodatkowej energii (w sytuacji rozładowania baterii). To chyba nie może tak działać, chyba żeby silnik spalinowy miał ogromne, niewykorzystane rezerwy mocy, o których nikt nie wiedział. Rezerwy ma ale chyba nie aż takie, przynajmniej przy prędkościach autostradowych. Może zresztą Toyota dlatego ogranicza prędkość maksymalną hybryd z silnikiem 2.5L do 180km/h, bo do tej mniej więcej prędkości jakieś rezerwy silnik spalinowy jeszcze ma, a powyżej rzeczywiście doszłoby do sytuacji, o której pisałem wcześniej? Tak tylko gdybam, ale temat chyba nie jest jednak zbyt oczywisty skoro w 3 powyższych postach pojawiły się 3 różne wyjaśnienia
To może tak wyglądać, ale tak nie jest, bo oczywiście straty energii są zawsze. Koleś naprawdę fajnie to wyjaśnia od tego momentu: https://youtu.be/E_xCssR8qQI?t=310

Po to Toyota wkłada MG1 i MG2, aby oba mogły pracować zarówno jako silniki, ale i jako generatory - w zależności od potrzeb chwili. Dzięki temu straty energii są minimalizowane a efektywność układu możliwie największa. I jeszcze jedna ważna rzecz wynikająca z tego filmu (pod koniec): budowa i zasada działania przekładni planetarnej (eCVT) powoduje, że fizyczne połączenie z kołami ma jedynie MG2. Silnik spalinowy może jedynie działać jako generator lub wspomagać MG2 przez zwiększenie prędkości oborotowej przekładni (dla dużych prędkości trzeba dodatkowo zablokować centralny wałek MG1 - to dlatego przy dużych prędkościach bateria nie może być ładowana!), ale sam silnik nigdy nie może napędzać kół bez udziału przynajmniej MG2!

Trzeba zdać sobie sprawę z tego, że hybrydy Toyoty to w zasadzie auta o napędzie elektrcznym, a silnik spalinowy spełnia rolę pomocniczą. Jak to ten pan podkreślił na filmie - straty energii przy konwersji ruchu obrotowego silnika na energię elektryczną są w tym przypadku porównywalne do strat generowanych przez klasyczną skrzynię biegów.
Natomiast trzymanie rezerwy w baterii, o której pisał Dobi - to już zadanie oprogramowania i elektroniki.

A co do opon - ja ubolewam, że jestem skazany na Ecopie i zimowe Nokiany WR SUV (bo takie mi kupił Arval), ale prywatnie to bym w ciemno brał na lato Vredesteiny - albo Sportrac 5, albo UltracSatin. Oba modele miałem/mam na drugim aucie i nie zamieniłbym na żadne inne. Super ciche opony, bardzo dobrze trzymają na mokrym i nieźle wyglądają. W tej klasie cenowej nie znam lepszych.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #931 dnia: 07 Lutego 2019, 14:43:47 »
I to jest praktyczna odpowiedź na moje wątpliwości. Pytanie czy jest możliwa tak dynamiczna jazda, żeby jednak baterię rozładować do okolicy 20% minimum? Czy miałeś kiedyś taką sytuację w praktyce i jak zachowywało się wówczas auto?

Da się rozładować (kilka mocnych przyspieszeń na autostradzie), ale muszę sprawdzić czy po tym zamula - wydaje mi się, że tak ale pewności nie mam.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #932 dnia: 18 Marca 2019, 20:55:54 »
Ciekawe porównanie, mam nadzieje ze sie link poprawnie wklei.

https://youtu.be/bMdKQnIJycM

Gdzie te dodatkowe 25 koni?

Arst

• Gość
« Odpowiedź #933 dnia: 19 Marca 2019, 10:41:46 »
Gdzie te dodatkowe 25 koni?
Moim skromnym zdaniem te porównanie niczego nie pokazuje. Różnice na poziome błędu pomiarowego. Na papierze nowa RAV4 iAWD jest szybsza od poprzedniczki o 0,2s w sprincie do 100km/h. Suche parametry zdają się to potwierdzać (197KM vs. 222KM i 210Nm vs. 221Nm, masa aut podobna).
Poza tym - no właśnie - przy sprincie nie tyle konie się liczą, co przebieg momentu obrotowego (bo to z niego wynika moc), a tu już różnica nie jest tak duża. Wystarczyło, że ta nowa miała lekko pod górkę, albo za niskie ciśnienie w oponach, lub jechała pod wiatr, albo z dodatkowym pasażerem (czyli tam, gdzie potrzebny jest moment, a nie konie) - i już będą takie różnice. Dodatkowo, mierzone do 100km/h licznikowych (bez odniesienia do np. GPSu). Ciekawe, czy przekłamanie licznika jest takie same w obu generacjach... :o

Zresztą, obie generacje mają ograniczoną prędkość max. do 180km/h, więc śmiało zaryzykuję stwierdzenie, że w obu przypadkach ta moc max. to chwyt marketingowy Toyoty i te dodatkowe 25KM jest tak naprawdę nieosiągalne w warunkach drogowych.
No bo kiedy ta moc max. jest dostępna? Przy max. obrotach silnika spalinowego podczas jazdy z pedałem w podłodze, czy może przy agresywnym ruszeniu z elektryka i silniku pracującym jako generator prądu? Tego Toyota przecież nie podaje, bo niby jak to zweryfikować (nawet nie mamy obrotomierza)? Tak samo przebieg momentu - niby powinien być stały z elektryka, ale czy zawsze? Przecież charakterystyka momentu z silnika spalinowego nie jest płaska, więc kolejny raz: w której chwili ten moment ma wartość max?

Takie baju-baj, ale wykresem mocy i momentu to nigdzie nie chcą się pochwalić (bo i pewnie nie ma czym) :song:

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #934 dnia: 19 Marca 2019, 17:33:15 »
Moim skromnym zdaniem te porównanie niczego nie pokazuje.
Zastanawia mnie, to jak szybko w starszej wersji spada prędkość do setki, czyżby budowa bryły, karoseria, opory miały największe tu znaczenie, a udoskonalony silnik  to  mała ściema.  :o

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #935 dnia: 19 Marca 2019, 18:24:06 »
To porównanie pokazuje, że nie ma progresu w stosunku do starego modelu. Deklarowana moc nie przekłada się na osiągi, ponieważ decyduje o nich praca przekładni - równie dobrze mogliby tej mocy nie podawać. Zastosowanie węższych opon i wtrysku bezpośredniego zredukowało spalanie, jednak spowodowało niebezpieczną nadsterowność i skomplikowało konstrukcję napędu. Stara ravka jest podsterowna, co jest dość łatwe do skontrolowania nawet na seryjnych ecopiach. Nowa w teście km77 jest nie do opanowania - walimy pasażerem tylnego siedzenia w przeszkodę. Pomijam funkcjonalność bagażnika, wykończenie wokół szyb i stylistykę - te sprawy są dość indywidualne.
W sobotę po raz drugi miałem okazję pojeździć tą nową i moim zdaniem jest też sporo głośniejsza niż stara, zwłaszcza przy przyspieszaniu. Wszystko to jest dziwne i rozczarowujące, to jednak moja subiektywna opinia.

Jeśli ktoś miał do czynienia, proszę się podzielić..

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #936 dnia: 19 Marca 2019, 19:15:31 »
Nowe Ravki mają słabsze silniki elektryczne?

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #937 dnia: 19 Marca 2019, 20:36:53 »
Widzę, że nową "jechano" w trybie NORMAL, starą zaś w SPORT ...

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #938 dnia: 19 Marca 2019, 23:24:52 »
Bo w trybie sport miała gorszy czas.
https://www.youtube.com/watch?v=17FngFwCg9I

Arst

• Gość
« Odpowiedź #939 dnia: 20 Marca 2019, 11:18:26 »
Bo w trybie sport miała gorszy czas.
https://www.youtube.com/watch?v=17FngFwCg9I
A to ciekawe. Ale jeśli spradzane przyspieszenie raz za razem, to nic dziwnego - za pierwszym razem "wypstrykał" się z baterii, a potem już prundu zabrakło i zrobił się muł.
Ostatnio sam u siebie to sprawdzałem i po kilku ostrych sprintach w trybie Sport, po rozładowaniu baterii auto dostaje muła - tak to działa przynajmniej w 4gen. AWD. Silnik przechodzi w tryb ładowania baterii i przyspieszenie jest wtedy wyraźnie gorsze. Ciekawe, czy gdybym był na autostradzie, to w tym momencie spada V max. czy nadal pojedzie 180km/h :o

A co do mocy w nowej 5gen. - faktycznie, na papierze więcej KM jest z benzyniaka, a mniej z elektryków. W 4gen. było prawie 50/50 (nie licząc tych marnych 68KM na tylnej osi). Trochę to zaskakuje, bo na chłopski rozum to oznacza, że spora część mocy jest dostępna tylko w pewnym zakresie obrotów benzyniaka, więc "od dołu" same elektryki nie dadzą już takiego kopa - może stąd ta różnica? Ciekawe dlaczego tak to zrobili - może dla zminimalizowania strat energii przy konwersji (niższe spalanie)? :o

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #940 dnia: 20 Marca 2019, 17:19:08 »
raczej dla oszczędności.

Offline SylB

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #941 dnia: 20 Marca 2019, 20:11:39 »
Moc silnika elektrycznego, to mocno naciągana sprawa (co nie oznacza, że Toyota kłamie)
Osobiście, wątpię czy akumulator trakcyjny jest w stanie dostarczyć prąd o takim natężeniu aby dać te 100kW.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #942 dnia: 21 Marca 2019, 17:49:51 »
Silnik posiada deklarowaną moc znamionową, jednak nigdy z taką nie pracuje; oznaczało by to około 413 A przy tych 242 V z baterii. Stawiam na 100, moze 150 A w porywach. W ogóle tak zamotali ze współdziałaniem silników, że zmierzenie mocy jest w zasadzie niemożliwe. Na hamowni też odbywa się to w funkcji obrotów, więc nikt nie poda liczb.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #943 dnia: 21 Marca 2019, 18:42:27 »
Jednak patrząc na <objawy> czyli przyspieszenie do 100 km/h w 8 sekund z małym ogonkiem to przy tej wadze i aerodynamice całkowita moc układu musi być mniej więcej taka jak podaje Toyota, czyli 200-220KM.
My Toyota is Fantastic :)

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #944 dnia: 21 Marca 2019, 20:08:43 »
Tak to wyglada, choć z parametrów takich silników inni producenci programują ponad trzysta koni. Toyota zachowawczo 200, zeby działało długie lata. W końcu na trwałości zbudowali pozycje marki.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl