Autor Wątek: RAV4 Hybryda 4x4  (Przeczytany 437701 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Arst

• Gość
Odp: RAV4 Hybryda 4x4
« Odpowiedź #1035 dnia: 17 Lipca 2019, 10:13:32 »

U mnie coś takiego występuje (bywa,  że chwilę po uruchomianiu lub podczas mocniejszego hamowania), zależy od temperatury zewnętrznej - jak ciepło to znika występowało od nowości (teraz chyba mniej, ale też i ciepło) z tego co rozmazgaiłem w serwisie to podobno to odgłos z układu hamulcowego (pompa lub ESP) - zresztą dźwięk podobny do startu ESP (w poprzednim moim samochodzie).
Dzięki Dobi za informację. Trochę mnie uspokoiłeś, bo myślałem, że coś jest nie tak z przekładnią. ESP może wydawać takie dźwięki? W Puntolocie mam ABS/ESP od Boscha (bliźniacza konstrukcja z Corsą D) i tam nic takiego nie występuje, więc to dla mnie nowość.

Co to za dealer ?
Teksty jak na targu w Pierdziszewie a nie w ASO. Zbyli Cię taką gadką ?
Toyota Kozłowski Szczecin na ul. Mieszka I. Jeszcze przed odbiorem słyszałem sporo negatywnych opinii o tym ASO, no i mogę to niestety potwierdzić. Auto nie ma jeszcze roku, a już mam z nimi "na pieńku". Oni nigdzie nie widzą problemu - za wysoki poziom oleju? Jeździć i się nie przejmować. Alarm nie rozbraja się przy bezdotykowym otwieraniu bagażnika? Przykro nam, ten typ tak ma. Coś zgrzyta przy uruchamianiu/hamowaniu? Auto się dociera, jeździć i się nie przejmować. No ręce opadają... <zalamka>. Nawet jeśli to są znane "cechy" modelu, to mogli to jasno powiedzieć, a nie bułkę w bibułkę...

Gdyby to było moje prywatne auto, to bym nie popuścił - ale że jest to auto flotowe (wynajem), to mają taryfę ulgową, bo w sumie wisi mi to, czy ten samochód się rozsypie, czy nie po tych 3 latach.

Ale fakt, faktem - nawet w Fiacie (Gezet) gdzie serwisuję prywatne Grande Punto jest zupełnie inna liga pod względem obsługi i kompetencji pracowników. Tu jest po prostu przepaść :czerwona:

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1036 dnia: 17 Lipca 2019, 11:26:28 »

U mnie coś takiego występuje (bywa,  że chwilę po uruchomianiu lub podczas mocniejszego hamowania), zależy od temperatury zewnętrznej - jak ciepło to znika występowało od nowości (teraz chyba mniej, ale też i ciepło) z tego co rozmazgaiłem w serwisie to podobno to odgłos z układu hamulcowego (pompa lub ESP) - zresztą dźwięk podobny do startu ESP (w poprzednim moim samochodzie).
Dzięki Dobi za informację. Trochę mnie uspokoiłeś, bo myślałem, że coś jest nie tak z przekładnią. ESP może wydawać takie dźwięki? W Puntolocie mam ABS/ESP od Boscha (bliźniacza konstrukcja z Corsą D) i tam nic takiego nie występuje, więc to dla mnie nowość.

Ja mam doświadczenia z Renault Megane II tam był taki sam hałas chwilę po ruszeniu i innych samochodach też to miałem. Też myślałem, że przekładania ale bywało że ten hałas był zanim przestawiłem dźwignie na D.

Offline Krystian_

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1037 dnia: 13 Listopada 2019, 18:46:29 »
Hej,

Czy instalował ktoś z Was Remote starter do Rav4 w hybrydzie?

Pozdrawiam

Offline apator

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1038 dnia: 14 Listopada 2019, 16:08:50 »
Panowie proszę mnie nie zlinczować za to pytanie.

Czy jeżeli mam RAVkę z napędem AWDi,to czy jadąc w Alpy potrzebuję łańcuchy ??
Co mam zrobić jeżeli na trasie będzie znak :  wjazd tylko z założonymi łańcuchami ???

Pozdrawiam

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #1039 dnia: 14 Listopada 2019, 16:28:27 »
AWD nie zwalnia od nieprzestrzegania znaków.
Co mam zrobić jeżeli na trasie będzie znak :  wjazd tylko z założonymi łańcuchami
założyć łańcuchy

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1040 dnia: 14 Listopada 2019, 16:45:02 »
AWD nie zwalnia od nieprzestrzegania znaków.
Co mam zrobić jeżeli na trasie będzie znak :  wjazd tylko z założonymi łańcuchami
założyć łańcuchy
A czy przypadkiem nie na 4 koła?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline Tomik01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1041 dnia: 14 Listopada 2019, 16:50:01 »
Nie, wg. Instrukcji tylko na przednią oś

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline pafcio01

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1042 dnia: 15 Listopada 2019, 11:31:28 »
A jakie wybrałeś łańcuchy? Kupujesz czy wypożyczasz?

Offline Tomik01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1043 dnia: 15 Listopada 2019, 11:53:24 »
Do Ravki jeszcze nie wybierałem, bo na razie czekam (i nie mogę się już doczekać) na odbiór - jest jeszcze w fabryce.
Do Verso mam łańcuchy Taurus 9mm (na licencji Pewag) mają niezły stosunek jakości do ceny a zależało mi w zasadzie tylko na tym żeby były z samonapinaczem.
Notabene nigdy ich nie użyłem :-) może dlatego że w ostatnich 4 latach nie było prawdziwej zimy, nawet w górach.

Offline SylB

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1044 dnia: 17 Listopada 2019, 21:11:33 »
pafcio01, jeżeli jedziesz do kraju gdzie łańcuchy są wymagane, to kupić musisz.
Nie bardzo wyobrażam sobie mogę wyobrazić warunki na "normalnej drodze" (nie jakieś tak dojazdówki do domu) aby w Polsce trzeba było je używać.
Dodam, że mieszkam w górach i nigdy nie miałem łańcuchów.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #1045 dnia: 15 Stycznia 2020, 11:23:16 »
Odświeżę temat jakie mieliście koszty przeglądu po 45 tys.km ? Już mi się zbliża taki przebieg i jest na gwarancji dalej.

Offline tomac

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1046 dnia: 19 Stycznia 2020, 22:40:55 »
Odświeżę temat jakie mieliście koszty przeglądu po 45 tys.km ? Już mi się zbliża taki przebieg i jest na gwarancji dalej.
Mi się właśnie skończyła gwarancja - 3 lata i zrobiłem 41000km, ale przegląd po 3 latach przy tym przebiegu w Bytomiu kosztował 815zł (razem z przeglądem akumulatorów).

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1047 dnia: 20 Stycznia 2020, 20:49:14 »
Kurcze niezła cena , a już myślałem minimum powyżej 1200zł. Tylko jeden jest w Bytomiu Toyota Czajka?

Offline tomac

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1048 dnia: 20 Stycznia 2020, 21:04:40 »
Kurcze niezła cena , a już myślałem minimum powyżej 1200zł. Tylko jeden jest w Bytomiu Toyota Czajka?
Tak, to było u Czajki na Strzelców Bytomskich 66d. Z tym że ja mam napęd na 2 koła, ale to chyba nie nie robi różnicy w cenie przeglądu.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1049 dnia: 24 Stycznia 2020, 21:06:47 »
Tak, to było u Czajki na Strzelców Bytomskich 66d. Z tym że ja mam napęd na 2 koła, ale to chyba nie nie robi różnicy w cenie przeglądu.

Raczej niewielką różnicą za 4x4 , a jak poszło z hamulcami? Musiałeś wymienić czy podali ile % masz zużycia? Jestem ciekaw , bo mi się ostatnio nie spodobało jak oszukała Mazda w Kielcach za wymianę klocków przednich żądali 480zł po 49 tys.km, a przed przeglądem sprawdzałem hamulce i były niebo lepsze od mojej Ravki4, a mój ostatni przegląd był w 30 tys.km i ledwie 10% zużycia i takie same mam do dziś odczucia hamowania.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl