Autor Wątek: Jaki olej do silnika jakie zużycie oleju  (Przeczytany 195714 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Jaki olej do silnika jakie zużycie oleju
« Odpowiedź #195 dnia: 04 Marca 2021, 12:35:02 »
Panowie mam auris hsd ale chciałem się Was podpytać: czy bagnety od oleju u Was mają woń benzyny? Odkąd zmieniłem 5w30 na 0w20 to bagnet zalatuje benzyną...na 5w30 nie pamietam aby tak było.

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
« Odpowiedź #196 dnia: 05 Marca 2021, 12:51:35 »
u mnie w p3  (2szt.)  nic nie czuc tylko olej (zapach)  jest 0w20 motul

jedyne co to ciezko stan odczytac  jak olej nowy.
prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

Offline Hex

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #197 dnia: 05 Marca 2021, 16:43:23 »
Pod koniec interwalu olejowego będziesz czuł benzynę w oleju, jaki by to nie był olej, lepkość płynność itd. Nie ma tu żadnego znaczenia, Im więcej jazdy miejskiej tym bardziej będzie olej rozrzedzony benzyną. To wynika z trybu pracy hybrydy. Póki nie ma S4 to wolne obroty silnika spalinowego oscylują w okolicach 1200-1300 Stoisz w korku a silnik chodzi bez obciążenia bo grzeje płyn, albo ładuje baterię. Nie ma bata żeby benzyna nie przedostawała się do oleju. Zimny silnik, niedogrzany olej, wysokie obroty, i tak dzień w dzień.

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #198 dnia: 06 Marca 2021, 09:29:39 »
Pod koniec interwalu olejowego będziesz czuł benzynę w oleju, jaki by to nie był olej, lepkość płynność itd. Nie ma tu żadnego znaczenia, Im więcej jazdy miejskiej tym bardziej będzie olej rozrzedzony benzyną. To wynika z trybu pracy hybrydy. Póki nie ma S4 to wolne obroty silnika spalinowego oscylują w okolicach 1200-1300 Stoisz w korku a silnik chodzi bez obciążenia bo grzeje płyn, albo ładuje baterię. Nie ma bata żeby benzyna nie przedostawała się do oleju. Zimny silnik, niedogrzany olej, wysokie obroty, i tak dzień w dzień.

:o  pewnie tak jest ,  ja u siebie nie zauwazylem tego a sam zmieniam olej zlewam do miski  yato i leze obok :-))  moze dlatego ze jezdze na gazie i olej zmieniam co 8-10 tys  :o :o

pozdr.

ps. moze ktos uzywa tego eneosa ?? (chcialem z ciekawosci zalac)

techstream & icar

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #199 dnia: 06 Marca 2021, 12:25:47 »
Powiem tak jeśli spełnia parametry nie ważna marka .Problemem jest pewne żródło pochodzenia oleju a sami nie sprawdzimy co jest butli i cwaniaki to wykorzystują .Jak ktoś ma 100% pewne żródło oprócz ASO(cena  :wallbash:)to dzielcie się info....
Prius 3 XW30 liftback.

Offline vvicio83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #200 dnia: 29 Marca 2021, 05:26:20 »
a u mnie ostatnio sie pozmienialo w priusie 2.. przebieg 200000... olej znika... wyciekow nie ma... spokojnie 7 litrow potrzebuje na 10 000km.. czyli jak wymienie olej.. to do nastepnej wymianz dolewam 4 litrowy baniak...,ale ma to swoje zalety bo jest zawsze swiezy olej w silniku.. jedynie co.. to nie przechodzi przegladu  na probie wyziewow z wydechu...  ale jak wszedlem na forum hondziarzy i vtekiem.... to moj prusak jest idealny... kazdy chondziaz z vtekiem byl by zadowolony.... rozwiazanie jest proste.... kupuje silnik... wsadzam naprzeglad... a potem zmieniam... i jezdze dalej.. a przed przegladem.. znowu przeszczepik... na chwilke:)

Offline Arthor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #201 dnia: 05 Kwietnia 2021, 23:50:22 »
Ratunku!
Właśnie się połapałem, że 300km temu w serwisie we Francji, zmieniono mi olej w Priusie 2 na Norauto 10W40 A3/B4.
Co teraz? Mogę na tym jeździć? Czy zajadę silnik? Zmieniać olej natychmiast? Żądać zwrotu kasy? W necie zobaczyłem, że ten olej jest jakieś 3-4x tańszy od polecanych 5W30. Przypadek? ;-)

Offline Arthor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #202 dnia: 07 Kwietnia 2021, 23:22:36 »
Edit: Byłem dziś w tymże serwisie. Poprosiłem o rozmowę z dyrektorem. Okazało się, że (ponoć) jest na urlopie. Szefowi serwisu powiedziałem, że adwokat doradził mi najpierw spróbować się dogadać z serwisem. Następnie poinformowałem ich, że serwisant prawdopodobnie się pomylił i przez pomyłkę wlał niewłaściwy olej.
Oni szli w zaparte, że olej jest właściwy i że Toyota taki właśnie olej (najtańszy 10W40, certyfikat a3/b4 czy coś takiego) rekomenduje do starych silników z tak ogromnym przebiegiem (190tys km).
Ale zgodzili się, za dopłatą do różnicy w cenie olejów, wymienić ponownie olej i filtr. Twierdzą, że wlali mi Total QUARTZ INEO ECS 5W30. Mam nadzieję, że tak właśnie jest i że definitywnie zakończyłem swoją przygodę z tym serwisem..

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #203 dnia: 07 Kwietnia 2021, 23:53:15 »
Nic by się nie stało, ale przyjęło się ze jednak 10w40 to już do zmęczonych życiem, a Prius przy tym przebiegu to ledwo dotarty. W p2 290k km z Niemiec serwis lał 0w20, innej którą miałem rok temu też z Niemiec niecałe 200k km już był 5w30. Jak cię to uspokoi to do płukanek w moim p3 lałem nawet 10w40, aktualnie jeżdżę na 5w30.

@vvicio83 pierścienie, co lałeś? Spróbuj płukanek bg109, może też od góry do cylindrów, zostawić na jakiś czas. Nie będę opisywał moich przygód, ale miałem w moim p3 pobór na poziomie 0.2-0.3/1000, w miejscu gdzie robiłem serwis olejowy patrzyli na mnie jak na wariata, ale aktualnie praktycznie zero.
« Ostatnia zmiana: 08 Kwietnia 2021, 00:03:52 wysłana przez arthi »

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #204 dnia: 26 Kwietnia 2021, 12:38:44 »
Też złapałem ból głowy, chociaż nie wiem czy słusznie.
Przeczytałem końcówkę tego wątku o zapachu benzyny w oleju. Ostatnie miesiące, co najmniej 6, częściej jeździłem na tracha krótkich, poniżej 10 km.
Myślę sobie, sprawdzę ten zapach, tym bardziej, że trochę było głośno przy zimnym rozruchu. Nic specjalnego, żadnego szarpania, telepania, klekotania, tylko trochę głośniej.
No i... olej na minimum...  <zalamka>
Totalne zaskoczenie, ale nie pamiętam kiedy sprawdzałem poziom oleju i czy w ogóle sprawdzałem po wymianie więc nie wiem ile było na początku.
Wlałem litr 0W30 Total Quartz, bo tylko taki dostałem.
Dzisiaj zimno, około zera, a Prius startuje znacznie ciszej...jeździ równiutko...przejechałem jakieś 30 km miasto i drogi podmiejskie, spalanie 5.1 czyli tak jak poprzednio na tej trasie.
Przebieg mam 180 000 i do tej pory żadnych objawów z EGR czy PCV... zobaczymy co dalej...

Offline pompa

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #205 dnia: 14 Maja 2021, 10:56:53 »
Siemka,

Mam pytanie co ile wymieniać olej co 12 czy 15 tys km bo są różne szkoły i opinie

Offline qbaxs

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #206 dnia: 14 Maja 2021, 11:22:37 »
Wszystko zależy jak jeździsz, jak robisz długie i szybkie trasy tzn jeździsz dużo autostradami jadąc 140km/h to częściej jeśli normalnie, większość miasto i czasem dłuższa trasa to rzadziej.

Wysłane z mojego M2011K2G przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #207 dnia: 14 Maja 2021, 13:25:34 »
Nic nie zabija oliwy tak szybko, jak jazda miejska
Wiec na odwrót kolego.

jeśli auto porusza się głównie w ruchu miejskim, to olej silnikowy chłonie wodę, paliwo, większe zanieczyszczenie powietrza, często niedogrzany itp.
Po mieście max 10kkm i wymiana.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #208 dnia: 15 Maja 2021, 16:35:34 »
u mnie tyko miasto  0w20 max 10 tys.km
olej jest tak tani ze szkoda  gadac a wymiana samemu  max 1h   (120-150 pln 4l )   filtr 30-50   (podkladka 4-7pln)

non- stop , start stop a silnik najbardziej sie zuzywa wlasnie wtedy wiec nie ma co zalowc na olej

nawet aso zaprasza co 10tysiecy hybryde  (przynajmniej rav4 mojego kolegi)

pozdr.

ps.wlasnie dzisiaj rano robilem wymiane  (dwie kobylki ,zaba) i do przodu .:-))))

zobaczymy co warty eneos 0w20 :-)))

techstream & icar

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #209 dnia: 15 Maja 2021, 17:17:20 »
Co robisz że zużytym olejem?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl