Autor Wątek: Jaki olej do silnika jakie zużycie oleju  (Przeczytany 195610 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline abalus

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Jaki olej do silnika jakie zużycie oleju
« Odpowiedź #135 dnia: 19 Lutego 2019, 02:10:20 »
Używam Liqui Moly 2039 Longtime High Tech 5W-30 Synthetic Motor Oil w kance po 5 litrów. zmiany częste bo to takich się przyzwyczaiłem tam gdzie kiedyś mieszkałem. Najwięcej co zrobię na oleju to 10K. Rocznie robię kolo 35K-45K. Przy około 8 tysiącach mam zużycie w granicy 750ml. W zimie nie ma żadnych problemów nawet jak są duże mrozy.

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #136 dnia: 19 Lutego 2019, 08:17:06 »
Częsta wymiana oleju to religia powszechna, wyznawana przez większość kierowców. Najbardziej gorliwi zmieniają go co 5 tysięcy. Mam więc prowokacyjne pytanie agnostyka (agnostyka jeśli chodzi o wymianę oleju - w Boga wierzę): Czy ktoś z Was nie wymieniał oleju przez 20-40 tys. kilometrów i szczęśliwie dojeździł Priusem do podeszłego wieku (kilometrowego) auta?

Pytam, bo ja miałem właśnie takie doświadczenia w innych markach. Nie zmieniałem oleju czasem przez nawet 40 tys. (np. Astra 1.7 diesel Isuzu) zawsze obsesyjnie dbając o poziom oleju (to było łatwe, bo poziom był stały). Auto do końca nie brało ani deka oleju. Pozbyłem się go przy 270 tys. - trafił do rodziny, która wciąż nim jeździ. Spalanie takie jak Prius. Podobnie było z wcześniejszymi autami Fiatem 125p i Polonezem. Skończyły z dobrymi silnikami i zżartą przez rdzę podłogą. Na co innego uważałem?: Nigdy nie żyłowałem auta na zimnym silniku i nie rozgrzewałem go na postoju. Nie jeździłem na krótkie dystanse.

Ktoś odważny, żeby przyznać się do niewiary w częstą wymianę oleju?

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #137 dnia: 19 Lutego 2019, 13:50:38 »
Zdarzało się zwłaszcza jak silnik brał 2-3 litry  na 15 tyś km to przeciągnąłem do 20-25 tyś.Jak nie brał to co 15 tyś km.W priusie zmieniam co 15.000 km
Zdarzało się wymienić po 25000 km jak silnik w miedzy czasie dostał 3 litry świeżego bo mu smakował(były i takie auta).
W priusie zmieniam co 15 000 km Valvoline 5w30 synpower fe plus filterek manna.
Prius 3 XW30 liftback.

Offline Andrzej18

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #138 dnia: 19 Lutego 2019, 15:16:37 »
Do mojego P2 wlewam Castrol Edge 5W-30 co 15-20K i nie bierze ani milimetra oleju, a ma już ok. 400K km.

Offline wladys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #139 dnia: 03 Marca 2019, 12:26:04 »
Witam, wczoraj wymieniłem w swoim priusie 3 plug in olej oczywiście na oryginalny Toyoty 0w20 plus dla testu MILITEC-1 z K2 i zastanawia mnie jedno jak moje auto mnie powiadomi że braklo ciśnienia oleju skoro nigdzie kontrolki nie widzę oraz jaki napęd ma pompa oleju skoro po wymianie nie było słychać żadnego klekotania co ma miejsce w klasycznych silnikach

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Prius IV
« Odpowiedź #140 dnia: 04 Marca 2019, 03:18:04 »
kontrolka jest i uwierz mi zaswieci sie w razie potrzeby . jak klekotania nie ma przy pierwszym rozruchu po wymianie to bardzo dobrze .

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #141 dnia: 08 Maja 2019, 19:57:59 »
Dla wszystkich, którzy chcą zmieniać samodzielnie olej w swoim Priusie, a nie są mechanikami, nie mają kanału i (tak jak ja) nie wiedzą, czy sobie poradzą:

1. Zamiast kanału wystarczą podjazdy. Ja kupiłem Katsu ale są też rampy Rhino. Jedne i drugie mają profil dostosowany do geometrii Priusa - wystarczająca wysokość i optymalny kąt najazdu. Wjazd w trybie EV jest dziecinnie prosty. W pierwszej fazie należy uważać, żeby przyszczypana kołem rampa się nie przekręciła. (Lewą rampę widać, po wychyleniu się z okna.) Jak robimy to sami, można najechać pierwsze 15 cm, wyjść z auta i zobaczyć, czy prawe koło też idzie dobrze. Potem asystent ruszania pod górę i auto bez problemu wspina się dalej.

2. Największym wyzwaniem może być odkręcenie filtra oleju. Jest to znany problem, dlatego lepiej jest przed spuszczeniem oleju z silnika, najpierw sprawdzić, czy damy radę obrócić filtr o pół obrotu. Jak nie, to można się wtedy wycofać. Ja nie dałem rady. Chiński klucz stękał, łuszczył się i nic. Pomogło delikatne stukanie młotkiem w gruby plastikowy nadlew osłony filtra (stukanie za pośrednictwem pręta w kierunku odkręcania). Filtr drgnął i potem poszło już bez problemu, ale stres na początku był. Przed odkręceniem filtra można wypchnąć metalowe zabezpieczenie, naciskając śrubokrętem z tyłu. Gdy tego się nie zrobi może ono utrudnić odkręcanie (od tego w sumie jest).

W internecie krąży spiskowa teoria, że dealerzy specjalnie dokręcają mocno filtr, żeby do nich wracać na wymianę.

Dlaczego warto babrać się samemu? Po pierwsze, wiemy co lejemy, po drugie możemy się przyglądnąć autu od spodu. Ja wypatrzyłem spocenie się silnika poniżej pokrywy łańcucha rozrządu i będę to dalej obserwował. Lepiej zobaczyć to samemu, niż dostać smutny telefon od dealera. Wymiana tej uszczelki w Stanach kosztuje ponoć nawet 2000 - $4000.
« Ostatnia zmiana: 08 Maja 2019, 20:16:46 wysłana przez KilgoreT »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #142 dnia: 09 Maja 2019, 01:58:26 »
Napisz jeszcze co zrobic ze zuzytym olejem.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #143 dnia: 09 Maja 2019, 08:06:27 »
że dealerzy specjalnie dokręcają mocno filtr, żeby do nich wracać na wymianę.

Potwierdzam, sam przy pierwszej wymianie trochę się napociłem, a wszystkie kolejne (po sobie) luzik.

Tez jestem ciekaw  :o
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #144 dnia: 09 Maja 2019, 09:13:38 »
Zużyty olej przyjmie każdy warsztat samochodowy, bo musi oddawać do utylizacji jako odpad. Mnie do tej pory nie robili żadnych trudności. Przywoziłem w zamkniętej bańce, a oni wlewali do swojej beczki.

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #145 dnia: 09 Maja 2019, 09:18:36 »

Dobre pytanie i już brat mi je zadał. Zacząłem czytać i śmieszne rzecze wyczytałem. Otóż warsztaty, w których zmienia się olej podobno nim sobie palą w piecach. Zużyty olej silnikowy jest też skupowany w tym samym celu.

Poza tym istnieją tzw. PSZOKi, w których można oddać olej za darmo ale jest ich mało i czekałaby mnie wycieczka przez cały Kraków. Na razie więc olej stoi w garażu i czeka na lepsze czasy. Może szwagier rolnik też się nim zainteresuje. Ten olej z Priusa jest w świetnym stanie.

Zużyty olej przyjmie każdy warsztat samochodowy, bo musi oddawać do utylizacji jako odpad. Mnie do tej pory nie robili żadnych trudności. Przywoziłem w zamkniętej bańce, a oni wlewali do swojej beczki.

No właśnie. Muszą oddawać do utylizacji, bo swój spalają. To jest Polska właśnie.
« Ostatnia zmiana: 09 Maja 2019, 09:20:33 wysłana przez KilgoreT »

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #146 dnia: 09 Maja 2019, 09:21:37 »
a oni wlewali do swojej beczki.
olej podobno nim sobie palą w piecach

Właśnie miałem napisać - zapytajcie mechanika na co jest piec w jego warsztacie
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #147 dnia: 09 Maja 2019, 11:43:16 »
podobno nim sobie palą w piecach. Zużyty olej silnikowy jest też skupowany w tym samym celu
Nie podobno tylko "na pewno". Nie raz widziałem. Czarny dym tylko przy rozpalaniu, jak złapie temperaturę to nic nie widać. Obok stoją zawsze 5l butelki z olejem rzepakowym w razie W - wtedy jest eko. Tak się odbywa utylizacja zuzytego oleju....
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #148 dnia: 09 Maja 2019, 12:20:45 »
Śledząc takie ekologiczne wątki zawsze dojdzie się na samą górę do polityków, a potem zejdzie się w dół do nas, czyli do społeczeństwa.

Wygrywa się wybory robiąc dokładnie to, co ludzie lubią. A ludzie lubią truć, byleby było tanio. Jesteśmy siebie warci.

Offline Lesiu

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Prius 4
« Odpowiedź #149 dnia: 08 Września 2019, 15:01:40 »
Panowie proszę polecenie oleju do prusaka gen. 2
Toyota Prius gen. 4 2017
Była Toyota Prius gen. 2 2008r.
Był Seat Ibiza 1.4 MPI 8v 2000r.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl