Autor Wątek: Auris 1.6 D-4D  (Przeczytany 32946 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Auris 1.6 D-4D
« Odpowiedź #90 dnia: 10 Stycznia 2017, 20:29:07 »
Pisałem to w kontekście Twojej ironicznej odpowiedzi w stronę Draco gdzie nabijasz się z niego w kontekście jego pretensji do Toyoty. Jaka się zaczęłą rewolucja ? Hipotetyczna freudowka rewolucja nie wiesz panie ąę ?
Nie tłumacz się kolego, tylko wyluzuj i zacznij w końcu myśleć zanim coś napiszesz.  :wallbash:
Umiejętności czytania i pisania ąę nie zastąpią myślenia.  :laugh:
A co do polskich znaków, tak, używam, bo forum jest w języku polskim, czyż nie?  :o
« Ostatnia zmiana: 10 Stycznia 2017, 20:31:20 wysłana przez robikon »

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
    • CarPhotoPro - Instagram
« Odpowiedź #91 dnia: 10 Stycznia 2017, 21:12:41 »
pomijając wszystkie docinki i głupie pytania ...
Dziś zadzwonil technik z Toyoty w sprawie mojego zapytania, po krótkiej wymianie zdań poinformował mnie ze nie ma się co martwić ponieważ nie słyszał o uszkodzeniu Turbo przez system S/S jednocześnie sugerując możliwość wyłączenia systemu przyciskiem ... nienajlepsza odpowiedz na pytanie

po zapytaniu czy uważa ze po to jest odpowiednie rozwiązanie problemu dostałem odpowiedz żeby się nie przejmować, ponieważ mam 5lat gwarancji no i to jak by nie było silnik BMW ?!

reasumując rozumiem ze Toyota nie doświadczyła takich problemów (jeszcze) a jeżeli nawet to albo się dowiemy ze to wina użytkowania lub może jeżeli mamy szczęście i gwarancje uszkodzenie zostanie naprawione na gwarancji ...

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #92 dnia: 10 Stycznia 2017, 21:14:46 »
Zabrałem głos w temacie turbiny i SS, napisałem równie uprzejmie, poprawną polszczyzną, bez obrażania nikogo (podobnie jak kolega Robikon miałem nieco odmienne zdanie na temat tego połączenia).
A niejaki szwagru11 odezwał się po chamsku ("nie pal głupa")  i to ja dostałem od jakiegoś M (  :o   :laugh: ) ostrzeżenie.
Za co ja się pytam ??????????
« Ostatnia zmiana: 10 Stycznia 2017, 21:20:28 wysłana przez tomery »

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #93 dnia: 10 Stycznia 2017, 21:43:23 »
Dostałeś ostrzeżenie ode mnie i nie jest to żadną tajemnicą. Nie pierwszy i nie drugi raz wprowadzasz zamęt na forum, co wyraźnie widać po liście ostrzeżeń, które dostałeś w przeszłości.

Thing dostał na otrzeźwienie, Ty na razie ostrzegawczo. Wyjaśnijcie sobie animozje i różnice zdań na PW, a publiczną zostawcie merytoryczną dyskusję bez prywatnych wycieczek.
3VZ.pl

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #94 dnia: 10 Stycznia 2017, 22:19:12 »
Ostrzeżeń masz łącznie 9 i jesteś jedynym użytkownikiem z taką pokaźną listą. Pierwsze już w 2013 roku, kolejnych kilka w 2014, potem 2015 i 2016. Wszystkie za dokładnie to samo zachowanie, więc jeśli masz nadmiar wolnego czasu to poczytaj sobie swoje posty i będziesz wiedział kiedy i za co, a nie szukaj zaczepki po wątkach. Za ponad 3 lata obecności na forum wypadałoby już nabrać jakiej-takiej ogłady i zrozumieć ideę działania forum.

Imię mam w nicku i ono wystarczy, żeby móc podpisywać się inicjałem, w przeciwieństwie do nic niemówiącego nicka "tomery". Pamiętaj, że anonimowość w internecie jest tylko pozorna.

Ja Cię banował nie będę, i nie tylko dlatego, że nie mam takich uprawnień. Od tego jest administracja, więc jak sobie pościelesz - tak się wyśpisz.

Jeśli uważasz, że będziesz lepszym moderatorem od któregoś z nas, to zawsze możesz złożyć swoją kandydaturę do któregoś z Adminów, bo każdy był kiedyś szeregowym użytkownikiem forum, nikt się na świecznik nie pchał i nikt tu nie sprząta za karę. To samo z listą/ilością Moderatorów: zgłoś, że Moderator się na Ciebie uwziął, jest niedobry, utrudnia Ci życie i chcesz go zastąpić. Droga wolna.
3VZ.pl

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #95 dnia: 10 Stycznia 2017, 22:23:34 »
Ja szczerze mówiąc nie słyszałem jeszcze, żeby ktoś wiązał problemy z turbiną z systemem SS. Ale zawsze można jakieś powiązanie znaleźć. Można pewnie skonstruować cały łańcuch, który po uszkodzeniu turbiny wskaże nam system SS.

Zastanówmy się kiedy w większości przypadków taki system działa. W zdecydowanej większości, w mieście przy podjeżdżaniu do kolejnych świateł. No to według mnie, pomijając świrów na występach gościnnych, co to trenują przed F1, to nie ma to wpływu na trwałość turbiny. Przecież nawet na trasie jak podjeżdżamy np. do zamkniętego przejazdu kolejowego, to też trochę trwa i system się chłodzi. Więc zgadzam się z tomery, że problem jest chyba wydumany,

Uszkodzenia turbiny były, są i będą i to z różnych przyczyn. Najczęściej wad konstrukcyjnych i materiałowych - celowych lub nie.

PS. tomery: w tej sytuacji masz rację.
« Ostatnia zmiana: 10 Stycznia 2017, 22:36:17 wysłana przez Mystik »

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #96 dnia: 11 Stycznia 2017, 00:18:59 »
Od 2013 roku dostałeś łącznie 12 ostrzeżeń od 6 różnych moderatorów/administratorów - widzisz tylko 2/3. Bardzo proszę by ten post był ostatnim dotyczącym Twojej osoby - w przypadku pytań i wątpliwości masz PW. Od tej pory dyskusja, pozbawiona wycieczek osobistych, toczy się wyłącznie na temat Aurisa z silnikiem 1.6 D-4D. Każdy inny post zostanie odpowiednio nagrodzony. :)

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #97 dnia: 11 Stycznia 2017, 11:17:39 »
Mystic nie do końca jest jak piszesz
w instrukcji napisane jest ze po jeździe z prędkością powyżej 100 km/h silnik z turbo powinien odczekać na wolnych obrotach około 2min (ten fakt nie wymyśliła Toyota), jednocześnie mamy system który wyłącza silnik po każdym zatrzymaniu się i puszczeniu sprzęgła (to ma bezpośredni wpływ na separowanie i chłodzenie turbo). Jeżeli ktoś zna trochę podstawy mechaniki o wie jakie temperatury i obroty występują w turbinie wie ze to zabójstwo dla łożysk co za tym idzie turbiny.
oczywiście nie stanie się to "jutro", lecz jeżeli chcesz mieć samochód na dłużej powinno się o tym myśleć bym bardziej ze jeden system wyklucza drugi ....

co do wpływu SS na uszkodzenia Turbo, myśle ze żadna firma samochodowa nie przyzna się do tego z powodów czysto finansowych tym bardziej ze kosztowne. tło by udowodnienie tego (mowa o ekspertyzach i porównaniach dwóch takich samych jednostek jedna z SS druga bez w tych samych warunkach

jednak zadanie pytania jak i otrzymanie odpowiedzi od Toyoty stawia mnie w innym świetle w razie uszkodzenia ...

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #98 dnia: 11 Stycznia 2017, 12:07:37 »
Czy na 100% jesteście przekonani o tym,  że system S&S wyłączy silnik jeśli turbina będzie nadmiernie rozgrzana? Kolega Mystik dosyć dobrze to opisał i warto sprawdzić jak się sprawa ma, a nie kłócić się mając tylko teorię.

PS.
Do Panów moderatorów. Ja wszystko rozumiem, też chamstwa nie znoszę, ale skoro kogoś publicznie jebi...cie, to nie usówajcie ich postów pozostawiając tylko swoje, bo nie wiadomo o co chodzi. Przeczytałem wątek i tak na prawdę, to nie wiem za co człowiek dostał premię % Trochę logiki proponuję.

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #99 dnia: 11 Stycznia 2017, 13:12:44 »
nikt się z nikim nie kłóci tylko przedstawiam swoją opinie
co do turbiny to potwierdzone jest przez Toyote ze zawsze wyłączy silnik, więcej system jest taki sam w benzynie jak i w dieslu jedyna różnica jest elektryczna pompa wodna w 1.2 turbo która chłodzi turbo, smarowanie jednak jest tylko przy pracującym silniku.

co do teoretycznych spraw to mamy obszerny temat jak to LED lampy są drogie jak coś w nie uderzy lub się przepala itd... oczywiscie wszystko się może stać tylko ze koszt lamp do kosztów wymiany turbo  jest "trochę" większy

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #100 dnia: 11 Stycznia 2017, 14:03:49 »
w instrukcji napisane jest ze po jeździe z prędkością powyżej 100 km/h silnik z turbo powinien odczekać na wolnych obrotach około 2min (ten fakt nie wymyśliła Toyota), jednocześnie mamy system który wyłącza silnik po każdym zatrzymaniu się i puszczeniu sprzęgła (to ma bezpośredni wpływ na separowanie i chłodzenie turbo). Jeżeli ktoś zna trochę podstawy mechaniki o wie jakie temperatury i obroty występują w turbinie wie ze to zabójstwo dla łożysk co za tym idzie turbiny.
Czy naprawdę uważacie, że producent samochodu, który zarówno zastosował system SS jak i opracował instrukcję używania samochodu, nie wie co robi? Nie chce mi się w to wierzyć.  :good:
PS. dla hejterów: Oczywiście wiem, że "moja wiara" w "to czy tamto" nie jest wyznacznikiem nieomylności producenta.  :good:

Thing

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: 11 Stycznia 2017, 14:12:25 »
W PS. sam sobie odpowiedziałeś na postawione pytanie.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #102 dnia: 11 Stycznia 2017, 14:12:46 »
jedyna różnica jest elektryczna pompa wodna w 1.2 turbo która chłodzi turbo, smarowanie jednak jest tylko przy pracującym silniku.

Bardziej niż braku oleju nleży się bać jego przegrzania - tu właśnie toyota pomyślała a BMW chyba nie (nie sprawdzałem)
Turbina praktycznie zawsze zwolni dojezdzając nawet do bramek na autostradzie.

producent samochodu, który zarówno zastosował system SS jak i opracował instrukcję używania samochodu, nie wie co robi?

A czy producent stara się zrobić nieśmiertelne nie psujące się auto ?
Np Mercedes dawno przyznał ze najgorsze auta jakie wypuścił to w124.

Thing

• Gość
« Odpowiedź #103 dnia: 11 Stycznia 2017, 14:19:21 »
Jak wszyscy wiemy te czasy już za nami i dlatego produkuje się takie wynalazki jak SS powołując fałszywie na ekologię. Kasa się liczy i to podstawowy motor korporacji. Ktoś ma jakieś wątpliwości ?

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #104 dnia: 11 Stycznia 2017, 14:48:26 »
W PS. sam sobie odpowiedziałeś na postawione pytanie.
Nie jestem pewien czy zauważyłeś, bo mam wrażenie że nie  <zalamka>, że pytanie nie dotyczyło mnie, a tych którzy podają w wątpliwość kompetencje producenta. :wallbash:
Dla jasności: Nie zawarłem w PS. do przedmiotowego postu, żadnej odpowiedzi na to pytanie. A więc Twoja odpowiedź na mój post wg mnie jest błędna, tym bardziej, że moje pytanie miało charakter retoryczny. :thumbdown:
PS. Nadal mam wrażenie graniczące z przekonaniem, że 'czytanie ze zrozumieniem' powinno być stosowane powszechnie, również na tym forum.

« Ostatnia zmiana: 11 Stycznia 2017, 14:50:17 wysłana przez robikon »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl