Autor Wątek: Toyota CH-R  (Przeczytany 163155 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
Odp: Toyota CH-R
« Odpowiedź #135 dnia: 13 Listopada 2016, 15:42:43 »
indeksy nośności i prędkości oczywiście mogą być wyższe (np. u mnie zamiast 100 H mogę zawsze założyć 104 V) ale nigdy nie niższe niż w homologacji.
to czemu w ASO oferują opony zimowe z indeksem prędkości niższym niż w homologacji?

Pewnie dlatego, że Toyota ma aktualnie w sprzedaży w salonach jeszcze "kilka" modeli poza RAV4, które też jeżdżą na 18". Skąd wiesz do jakiego auta są te zimówki, o których piszesz?

Ale może tak jakiś konkret: jaką konkretnie oponę zimową masz na myśli? Bo z tego co ja wiem to ASO Toyoty oferują do nowej RAV4 tylko dwa rodzaje opon zimowych: Nokian WR SUV 3 oraz Bridgestone Blizzak LM80 EVO. Tylko te dwie opony widnieją w cenniku akcesoriów nowej RAV4 w ASO Toyoty, przy czym komplety całych kół są oferowane tylko na Nokianach. Obie te opony mają indeksy prędkości dokładnie takie jak w homologacji RAV4 (czyli H), przy czym Nokiany mają nawet wyższy indeks nośności niż w homologacji (104 w 17", 106 w 18"). Bridgestone mają indeks 100 czyli tak jak w homologacji RAV4.

Natomiast zamówić sobie możesz każdą oponę na własną odpowiedzialność i ci ją nawet założą w ASO o ile będzie pasować. To jest tylko twoja sprawa czy będziesz jeździć na homologowanym rozmiarze opon czy nie.
« Ostatnia zmiana: 13 Listopada 2016, 15:57:08 wysłana przez Milos »
My Toyota is Fantastic :)

Offline maciejp

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #136 dnia: 13 Listopada 2016, 17:16:08 »
Mi w salonie powiedzieli ze moga mi zalozyc opony jakie chce.
ALe od nich z salonu/serwisu musze wyjechac na kolach/oponach homologowanych i tylko takich.

Offline fazibazi

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #137 dnia: 13 Listopada 2016, 17:35:17 »
Czyli musisz wyjechać z salonu i wjechać na serwis  :laugh:
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Elfi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #138 dnia: 13 Listopada 2016, 18:08:04 »
Czyli musisz wyjechać z salonu i wjechać na serwis 
Totalna glupota.  A wszystko po to żeby kupić u nich opony. Ale jesli kupię opony o takich samych, identycznych parametrach, tylko tańsze, to będą homologowane czy nie?

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #139 dnia: 13 Listopada 2016, 18:13:31 »
Ale jesli kupię opony o takich samych, identycznych parametrach, tylko tańsze, to będą homologowane czy nie?

Jeśli masz w świadectwie zgodności podaną cenę opon to tańsze nie będą homologowane ;) A tak poważnie to jak się dobrze zastanowisz to bez problemu sam sobie odpowiesz na tak pasjonujące pytanie.

Mi w salonie powiedzieli ze moga mi zalozyc opony jakie chce.
ALe od nich z salonu/serwisu musze wyjechac na kolach/oponach homologowanych i tylko takich.

Czyli założą jakie chcesz ale nie wypuszczą za próg i skonfiskują samochód? Albo coś pokręciłeś albo zmień salon na taki gdzie pracownicy mniej piją.
« Ostatnia zmiana: 13 Listopada 2016, 18:20:26 wysłana przez Milos »

Offline Elfi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #140 dnia: 13 Listopada 2016, 18:24:13 »
No tak, ale.. Opony zimowe o takich samych parametrach to jakieś Yokohamy. Mi zaproponowano w salonie Continentale lub Dunlopy(nie pamiętam), które nie mają takich parametrów w zakresie predkosci i nośności .Generalnie inna prędkość h kub v,  nośność natomiast wyższa  99.
Letnie maja parametry :225 50 r18 95v.Nie znam się na tym zupelnie i stąd moje może niezbyt madre pytanie ;)
« Ostatnia zmiana: 13 Listopada 2016, 18:28:16 wysłana przez Elfi »

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #141 dnia: 13 Listopada 2016, 18:39:47 »
Przecież napisałem, że indeksy nośności i prędkości nie muszą być dokładnie takie same jak w homologacji; mogą być wyższe. Innymi słowy zawsze możesz założyć oponę o lepszych parametrach niż w homologacji, o ile trzymasz się rozmiaru.

Nie wiem co będzie wpisane w świadectwie zgodności CH-R ale zakładając, że będzie wpisany indeks prędkości H (210 km/H) to oczywiście możesz założyć opony o indeksie V (240 km/H), lub jak masz gest to nawet W (270 km/H) lub Y (300 km/H). Analogicznie z indeksem nośności; możesz też założyć opony wzmacniane ze znaczkiem XL.

Generalnie to musisz sam zadbać o to, żeby jeździć na właściwych oponach, bo w razie dzwonu to będzie twój problem czy dostaniesz odszkodowanie a nie ASO. Oni zasadniczo założą ci co tylko będziesz chciał, choć oczywiście też różnie to bywa - niektórzy tłumaczą jak powinno być, ostateczną decyzję zostawiając klientowi, niektórzy puszczają na żywioł a jeszcze inni nie zamontują niewłaściwej opony. Nie ma to w sumie znaczenia - w żadnym przypadku nie zwalnia to od samodzielnego myślenia bo jest to nasza odpowiedzialność a nie salonu.

Ps tu masz wszystko opisane:

http://www.opony.com.pl/artykul/indeksy-predkosci-i-nosnosci-w-oponach-zimowych/?id=1231

Ale z dwoma zastrzeżeniami: informacja o możliwości założenia na zimę opon 15" zamiast 16" pochodzi z czasów kiedy samochody były jeszcze homologowane na kilka rozmiarów opon; dziś standardem jest tylko jeden rozmiar więc ta informacja jest nieaktualna. Co do indeksu prędkości to co prawda przepisy dopuszczają (o ile się w międzyczasie nie zmieniły) jeden indeks w dół w przypadku zimówek ale wymaga to przyklejenia informacji dla kierowcy w kabinie (!) i generalnie nie ma to wielkiego sensu. Lepiej pozostać przy homologowanym indeksie i mieć spokój.
« Ostatnia zmiana: 13 Listopada 2016, 19:15:37 wysłana przez Milos »

Offline maciejp

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #142 dnia: 13 Listopada 2016, 19:32:02 »
>Czyli założą jakie chcesz ale nie wypuszczą za próg i skonfiskują samochód?

Czyli jak przyjade ze swoimi felgami i oponami to mi je zloza w calosc (nawet jesli nie beda homologawane)
Ale nie pozwola wyjechac na takich kolach. Moge je wywiezc w bagazniku.

MAciej

Offline Elfi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #143 dnia: 13 Listopada 2016, 19:34:37 »
No trudno. Yokohamy mają dość dobre opinie, cenowo też taniej, indeksy takie same. Amen

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #144 dnia: 13 Listopada 2016, 19:58:57 »
>Czyli założą jakie chcesz ale nie wypuszczą za próg i skonfiskują samochód?

Czyli jak przyjade ze swoimi felgami i oponami to mi je zloza w calosc (nawet jesli nie beda homologawane)
Ale nie pozwola wyjechac na takich kolach. Moge je wywiezc w bagazniku.

Teraz jasne :) To jest generalnie zależne od salonu.

Offline maciejp

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #145 dnia: 13 Listopada 2016, 20:01:22 »
>To jest generalnie zależne od salonu.
Dokladnie, ale tak w/g mnie powinno byc.

Offline Elfi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #146 dnia: 15 Listopada 2016, 14:53:53 »
Wracając do tematu rozmiaru opon. W dwóch wersjach wyposazeniowych najwyższych, auto ma 18, natomiast w dwoch pozostałych 17 (również w hybrydzie).  Nie rozumiem więc dlaczego np. na zimę nie mozna założyć 17. Homologacja musi więc być na 2 rozmiary. Rozumiem różnice konstrukcyjne(hybryda-turbo), ale wyposażeniowe?

Offline maciejp

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #147 dnia: 15 Listopada 2016, 17:46:59 »
Pytalem o co chodzi w Toyocie. Nie chcieli powiedziec, lub nie wiedzieli.
Ale powiedzieli ze na pewno homologacja dla danej wersji wyposazeniowej podaje jeden rozmiar. Niestety mamy pecha.
18 w takim samochodzie na zimie sa po prostu bez sensu.
Uwazam ze wogole nawet na lato to za duze kola/za niski profil.  C-HRka badz co badz to samochod raczej miejski.

Offline Elfi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #148 dnia: 15 Listopada 2016, 18:28:05 »
W moim miescie auto ma być pod koniec tygodnia, a jazdy probne po 21.11. Potestuję i podejmę decyzje. W końcu to tylko auto

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #149 dnia: 16 Listopada 2016, 18:32:05 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl