Kupując pół roku temu samochód brałem pod uwagę tylko RAV4 i Hondę CRV. Ostatecznie wybrałem RAV4 2.0 CVT, czyli taki model o jakim myślisz i jestem bardzo zadowolony z wyboru. Honda to też bardzo fajne auto ale w głównych kategoriach, które brałem pod uwagę właściwie była w stanie tylko zremisować z Toyotą w jakiejś połowie, a w reszcie przegrać, właściwie w niczym nie wygrała poza może miejscem na tylnej kanapie na szerokość.
Mazdy CX-5 w ogóle nie brałem pod uwagę z kilku powodów. Po pierwsze to jest zdecydowanie za małe auto ma moje potrzeby - zarówno bagażnik jak i miejsce w środku zdecydowanie mniejsze niż w RAV4. Po drugie tam gdzie mieszkam kradną je na potęgę. Mój dobry kolega kupił nowe CX-5 w zeszłym roku i cieszył się nim może ze 2 miesiące po czym zostało wyprowadzone z zamkniętej posesji. Po trzecie cholera wie co będzie z rdzą. Ostatnio Mazdy (różne modele) rdzewiały i żaden sprzedawca w salonie nie jest mnie w stanie przekonać, że problemu już nie ma. Tak mówią wszyscy a prawda wyjdzie na jaw dopiero kilka lat po kupnie.
Poza tym też zawsze jeździłem Toyotami i Hondami i do tych marek mam największe zaufanie pod każdym względem, a przede wszystkim pod względem serwisu. Z opinii wiem, że serwis Mazdy jest na niższym poziomie niż Toyoty czy Hondy.