Autor Wątek: Sposób na piszczący pedał sprzęgła  (Przeczytany 57396 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

taint

• Gość
Sposób na piszcz±cy peda³ sprzêg³a
« Odpowiedź #30 dnia: 11 Maja 2005, 00:02:11 »
bylem w serwisie- nie bylo to aso toyoty w kazdym razie-  lampki nie ma - oczywiscie zresetowali - kazali tankowac pb 98 i tyle... i ze sie nie powinna palic ze niby od paliwa stara gadka widze... ale zobaczymy - ciekawostki z serwisu robilem wymiane oleju filtra klocki jakies tam zarowki itd facet z serwisu przejechal sie kawalek sam - i mowi ze auto wolowate dusi sie i jezu jak ja tym jezdze... i ze swiece trza wymienic niedlugo bo sa do d... ja mowie ta nic nie czulem ze sie dusi oni ze jezdze to nie czuje ja mowie ze ta - no w koncu fachowcy to sie znaja a ja lamer nie czuje to nie wiem :wink:  no nic odbieram auto wsiadam i sie moja zaba dusi i wogole rozedrgana - cholera przyjezdzam z zolta lampka dobrym autem... wyjezdzam bez lampki gruchotem... heheh... no nic nie mialaem czasu juz sie gdaczyc tam pojechalem i se mysle jak tak bedzie wroce i im powiem... ale jest ok juz... po paru km juz jak dawniej ... ale nie wiem jaka przyczyna moze zmiana z castrola na mobil - no kurcze nie wiem... w kazdym razie reset pomogl supremke 95 nalalem i smiga az milo

MaLy_RaDeK

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 11 Maja 2005, 02:16:39 »
Wymiana oleju raczej nie wplywa na takie "rzeczy"...  :D

Artur

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 11 Maja 2005, 09:14:57 »
Cytat: FreddyK
Coś czuję, że jeszcze w tym tygodniu też wybioręsiędo ASO w tym celu co zdanek!

Opisywałem już kiedyś mój przypadek z piszczącym sprzęgłem. Wygląda, że masz to samo.
Otóż poza pedałem sprzęgła może piszczeć jeszcze taki "wodzik", który jest pomiędzy skrzynią a sprzęgłem. Jak otworzusz maskę, to spójrz tam, gdzie kończy sięukład hydrauliczny od sprzęgła. Jest tam taki właśnie "popychacz" który porusza sięprzy nacistaniu sprzęgła. Jest osłonięty gumą, ale i tak jest możliwość, że coś siędo środka naleje.
W każdym razie u mnie ASO musiało ściągnąć skrzyniębiegów i nasmarować ten wodzik. Żadna wymiana sprzęgła nie jest potrzebna!
Dodam, że od tej pory (już ponad rok) sprzęgło nie pisknęło ani raz.

adi

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 11 Maja 2005, 09:23:23 »
a czy teraz juz jest ok?? nei dlawi sie?? bo takie szarpaneii dlawienie u mnei wystepuje po resecie kompa zanim sie wszystko poustawia jak trzeba :D

CoOljaCk

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 11 Maja 2005, 21:30:42 »
watek z tym problemem juz istnieje
http://www.forum.toyota.org.pl/viewtopic.php?t=3033

FreddyK

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 11 Maja 2005, 21:59:27 »
Dzięki, Artur. WezmęTwoje sugestie pod uwagęw rozmowie z ASO. Tak, czy siak, to robota dla ASO, ja sięw to bawić niemam zamiaru. A tak przyokazji, jaka jest żywotność akumulatorów pakowanych do Yarisów. Mój ma 3 lata?

taint

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 11 Maja 2005, 22:21:10 »
nie dlawi sie juz... gdzie po prau km wrocilo do normy ... ale ale zolta lampka wrocila niestety... po 70 km od resetu i 50 km od tankowania nowej benzynki ( suprema 95) ... wiec chyba jednak nie jest to od zlej benzynki... za tydzien jade do aso na podpiecie pod komputer... pewnie ze nie myslalem ze dlawienie nie od zmiany oleju ale... wszytsko opisuje szczegolowo i tyle ... dzieki bardzo za dotychczasowe rady ... dam znac co bedzie po odczycie z komputera

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
Odp: Sposób na piszcz±cy peda³ sprzêg³a
« Odpowiedź #37 dnia: 12 Kwietnia 2006, 22:41:56 »
Panowie - czy są jakieś nowe przemyślenia i wnioski w temacie skrzypiącego pedału sprzęgła? U mnie osiągnęło to już ten poziom, że żadne smarowanie nie pomaga, grrrr.... pewnie musze z tym do ASO skoczyć, ale jak znam życie to oni i tak nic nie zrobią stąd się pytam :) Z góry dzięki! W ogóle luźny ten pedał i na boki łazi.... dramat normalnie - gorzej niż w seicento! :)
Seat Leon Cupra :D

Artur

• Gość
Odp: Spos�³b na piszcz�¹cy peda�³ sprz�ªg�³a
« Odpowiedź #38 dnia: 13 Kwietnia 2006, 08:31:17 »
Pisałem o tym już dawno parę postów wyżej.
To prawdopodobnie nie piszczy sam pedał sprzęgła, tylko taki 'popychacz' przy skrzyni biegów. W ASO 3 razy smarowali pedał, aż w końcu się nieco zdenerwowałem, poprosiłem kierownika serwisu, nagadałem mu co oni wyrabiają i dopiero wtedy rozmawiałem osobiście z szefem mechaników, który wszystko dokładnie mi wyjasnił. Niestety nie obyło się bez ściągania skrzyni biegów, ale za to od tej pory nic już nie piszczy, a mineły już chyba ze 2 lata.

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
Odp: Sposób na piszczący pedał sprzęgła
« Odpowiedź #39 dnia: 13 Kwietnia 2006, 09:56:42 »
Artur, dzięki za info! Z tym że u mnie to wyraźnie te trzaski dochodzą ze środka, czyli z okolic samego pedału, a nie ze skrzyni biegów... dzisiaj spróbuje dokładnie sobie to oświetlić i się przyglądnąć co i jak. Boje się że ten cały mechanizm w którym się porusza pedał mógł się rozwalić/poluzować/pokrzywić albo sam nie wiem co :/ Dam znać jak coś wymyślę. Wcześniej wystarczyło przesmarować i był spokój na jakiś czas...

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #40 dnia: 19 Kwietnia 2006, 19:19:57 »
A jednak obyło się bez ASO - wystarczyło dobrze sobie obiekt oświetlić cały obiekt, wcisnąć sprzęgło i zaaplikować w środek tego całego "popychacza" dawkę WD40. Przy okazji wyregulowałem sobie odbojnik pedału (śrubka tam jest) żeby zniwelować luzy.

:)

mugger

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 19 Kwietnia 2006, 21:27:39 »
huh przyszła wiosna, zrobiło się cieplej i u mnie znów piszczy >:(
jak było zimno - było cicho...
Sober wd40 nie jest dobrym rozwiązaniem bo nie smaruje ale służu do oczyszczania....
niedługo znów zacznie ci piszczeć

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #42 dnia: 19 Kwietnia 2006, 21:35:02 »
No to się znowu psiknie albo wstrzyknie smaru do łańcucha rowerowego :)

A WD40 nie jest zły do tego bo ma dobre własciwości penetrujące różne zakamarki. Smarować tez coś tam zawsze smaruje.
« Ostatnia zmiana: 19 Kwietnia 2006, 21:46:58 wysłana przez Sober »

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #43 dnia: 02 Kwietnia 2007, 12:44:03 »
Minął rok i zero piszczenia - jednak WD40 nie jest zły :)

wojti

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 02 Kwietnia 2007, 17:30:30 »
Rzeczywiście nie jest zły  :-) U mnie od 3 miesięcy też jest spokój...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl