Autor Wątek: Za wysoka temperatura silnika przy dużej prędkości (F)  (Przeczytany 31955 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Robsajson

• Gość
Odp: Za wysoka temperatura silnika przy dużej prędkości (F)
« Odpowiedź #45 dnia: 22 Marca 2010, 23:38:27 »
Oczywiście dokładnie się przyjrzę. Problem z uciekaniem płyny trójnikami do parownika LPG przerabiałem już w poprzednim samochodzie (syzyfowa praca).

niekoniecznie;p
przycinasz po kawalku weze, aby trojniki byly "w nowym miejscu". wycierasz do sucha, odtluszczasz weze jak i trojniki. odtluszczone powierzchnie lekko smarujesz silikonem, a pozniej wszystko skrecasz. plyn zalewasz dopiero po czasie wyschniecia silikonu napisanym na opakowaniu. nie wspominam juz o zalozeniu nowych opasek co wydaje mi sie oczywiste  :roll:
Ja zawsze wymieniałem węże na nowe.U gazowników typu,,Pan Henio" można takie kupić za grosze i zawsze szczelność była zachowana.Niestety po 2-3 latach jest znowu to samo ale nie oszukujmy się...guma się rozciąga,wyciera,parcieje i nic się z tym nie da zrobić.
Ostatnio wymieniałem węże podgrzewające parownik.Trójnik jak i kolanka przy parowniku tylko przetarłem szmatą ,opaski oczywiście nowe.miesiąc minął i wszystko szczelne.Newet z pompy przestało cieknąć.
« Ostatnia zmiana: 22 Marca 2010, 23:41:37 wysłana przez Robsajson »

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 23 Marca 2010, 09:59:13 »
Przepraszam, że się wtrącę ale... To w Polsce jeszcze nie zaczęto stosować węży silikonowych?  <zalamka> Trwałość tego jest tak z 10 krotnie większa niż gumy...

Offline George

• Toyot Pełzający
  • **
    • Strona rodzinna
« Odpowiedź #47 dnia: 23 Marca 2010, 11:12:21 »
Przepraszam, że się wtrącę ale... To w Polsce jeszcze nie zaczęto stosować węży silikonowych?... 
A zastosowałbyś taki do chłodnicy oleju w ASB? Patrz moje pytanie w dziale Techniczne.

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #48 dnia: 23 Marca 2010, 15:51:11 »

otworz chlodnice, tzn. korek, aby bylo widac plyn w srodku. obserwuj co sie dzieje w chlodnicy wraz ze wzrostem obrotow. jesli uklad nie jest zapowietrzony a pojawiaja sie babelki... diagnoza jest jedna: uszczelka do wymiany.

Tego bym nie radził robic bo można sobie oczka płynem popryskać.Wystarczy obserwacja końcówki wężyka w zbiorniczku wyrównawczym lub zanurzonego w innym naczyniu z płynem.Układ chłodzenia jest utrzymywany pod ciśnieniem i nie otwieramy korka chłodnicy podczas pracy silnika.

Offline adpre

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #49 dnia: 23 Marca 2010, 17:35:03 »
korek odkrecasz na wychlodzonym silniku, albo przynajmniej ostygnietym. oczywiscie na nieodpalonym silniku

przepraszam, nie napisalem wszystkiego
Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej – szaleniec.
(George Carlin)

Piłeś -  nie jedź!
Nie jedziesz - wypij.

lukko

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 25 Kwietnia 2010, 22:50:56 »
Niestety mój problem odżył: jak jadę jest Ok, jak nagle się zatrzymam to rośnie do 3/4 wskaźnika. Ruszam - po chwili jest OK. Płynu jest pod korek. Jak wskaźnik temp. skacze, to wentylator nie chodzi (choć w korkach włącza się normalnie).

Czy może to być wina termostatu?
Może jak jadę to jest zamknięty a jak stanę to się za wolno otwiera? Dodam jeszcze, że jak silnik się nagrzewa to mam następującą przypadłość: Niby już złapał trochę temp. (25% wskaźnika) ale jak dodam dużo gazu to spada do 10%. Jak raz się nagrzeje do 50% wskaźnika to później jest OK. Na obecnym termostacie zrobiłem ok. 30 tyś km.

Z góry dziękuję za odp.

far77

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 28 Kwietnia 2010, 19:00:15 »
Może byc zacinajacy sie termostat,to że zrobiłeś 30 tyś na termostacie o niczym nie swiadczy,pytanie jakiej firmy jest obecny,może to poprostu marnej jakosci zamiennik.

lukko

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 28 Kwietnia 2010, 21:27:38 »
Dzięki za odpowiedź.
O ile się nie mylę to mam termostat od... Opla Kadeta.

Offline adpre

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #53 dnia: 28 Kwietnia 2010, 22:40:55 »
jak pasuje to mozna wsadzic? ;]  <zalamka>

termostaty moga miec rozne charakterystyki
-temperatura poczatku otwarcia
-temperatura pelnego otwarcia
-skok zaworu

Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej – szaleniec.
(George Carlin)

Piłeś -  nie jedź!
Nie jedziesz - wypij.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl