Autor Wątek: Zdalny start - Remote start  (Przeczytany 33791 razy)

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
Odp: Zdalny start - Remote start
« Odpowiedź #45 dnia: 16 Lipca 2017, 10:46:34 »
Po wielkich bólach moduł dotarł. W folderze poniżej zdjęcia z zarabiania przewodów pod dball. Na razie nie podpinałem modułu bo nie mam ładnego wyłącznika awaryjnego (jeden przewód z czarnej kostki). Kostkę po wyjęciu można rozebrać na poszczególne warstwy co w sumie ułatwiło mi pracę z pinami 4 i 16 (w których nie miałem w ogóle wtyczek). Po prostu po zdjęciu izolacji wsunąłem przewody w odpowiednie miejsca i mam nadzieję, że to wystarczy - jeżeli nie to będę musiał kupić wtyczki z odpowiednim rastrem i zarobić końcówki  :o. Resztę przewodów wlutowałem w oryginalną wiązkę.

AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

wojtekS

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 30 Lipca 2017, 13:43:21 »
A ja jeztem na Ukrainie na wakacjach i zamówiłem sobie tutaj montaż alarmu z remote startem, rosyjskiej produkcji Pandora 3910 PRO.

On ma tez w sobie samym blokadę radiokanału używanego przez keyless system - to jest najwiekszy obecnie ból naszych aut - system został złamany jakieś półtora roku temu w krajach pribaltiki (Litwa, Łotwa, Estonia).

Ustrojstwo nazywa się retranslator i kosztuje na czarnym rynku 7 tysięcy $.

Da się rąbnąć dowolną toyote / lexusa z keyless system w 2 sekundy :(

Jest to de facto przedłużacz sygnału z oryginalnego kluczyka via GSM, są 2 bloki nadawczy (z którym idzie w teczce uczestnik kradzieży nr 1 za właścicielem auta z kluczykiem) oraz drugi odbiorczy - z którym uczestnik kradzieży nr 2 stoi przy aucie - następuje retransmisja sygnału z kluczyka i gość otwiera i odpala i odjeżdża jak swoim autem. W ramach toyotowskich systemów bezpieczeństwa silnik pracuje normalnie aż do wyłączenia - nawet gdy utracono sygnał z kluczyka (pojawia się komunikat key not detected ale silnik pracuje normalnie - każdy może zrobić próbę zostawiając kluczyk na miejscu startu i robiąć rundkę autem bez kluczyka.... to miało uchronić w zamyśle przed sytuacją gdy pada bateria w kluczyku na środku skrzyżowania ale zostało wykorzystane jak widać.

Polskie złodziejstwo niedawno posiadło ów system - hulaj dusza więc :D

Pisałem maila do lexusa - olali temat, nawet nie odpowiedzieli.... Radź se więc sam.....

Jak ktoś chce to moge wrzucić film z youtube jak ten retranslator działa, teraz jest i version 2 która działa przez ściany, wystarczy z anteną podejść pod mieszkanie ownera i odjeżdżamy z jego autem z parkingu :)
« Ostatnia zmiana: 30 Lipca 2017, 13:48:08 wysłana przez wojtekS »

Offline Jakub.S83

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #47 dnia: 30 Lipca 2017, 17:30:09 »
A ja jeztem na Ukrainie na wakacjach i zamówiłem sobie tutaj montaż alarmu z remote startem, rosyjskiej produkcji Pandora 3910 PRO.

On ma tez w sobie samym blokadę radiokanału używanego przez keyless system - to jest najwiekszy obecnie ból naszych aut - system został złamany jakieś półtora roku temu w krajach pribaltiki (Litwa, Łotwa, Estonia).

Bardzo dobry pomysł - i chyba jedyne sensowne zabezpieczenie typu "alarm".

Już zacząłem czytać gdzie to można kupić ale schematy i opisy po rosyjsku więc nie podłączę tego :P

wojtekS

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 30 Lipca 2017, 18:05:31 »
Podłączyć to jedno, ale potem jest 500 (tak !!) parametrów do zaprogramowania :D

Te alarmy to zupełnie inna klasa niż nasze zabawki - tak samo jak i poziom złodziejstwa w Rassiji - patrz choćby retranslator :D

Offline Jakub.S83

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #49 dnia: 30 Lipca 2017, 18:16:00 »
Jak przetestujesz to daj namiary na firmę ;)

Jaki koszt przybliżony koszt i czas trwania operacji :)

Trzeba będzie sobie zrobić wakacje na Ukrainie  :grin:

wojtekS

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 30 Lipca 2017, 18:16:39 »
Koszt - spory :/

Bazowa Pandora 3910 PRO z montażem = 400 jewro :/

Tu - na szybko znalazłem jak działa Retranslator V2 - akcja od 1:14 :D

Podziwiajcie rosyjską myśl techniczną !

https://www.youtube.com/watch?v=3rjw73PyKeI

Offline Jakub.S83

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #51 dnia: 30 Lipca 2017, 18:32:32 »
Koszt - spory :/

Bazowa Pandora 3910 PRO z montażem = 400 jewro :/

Wątpię, żeby za zwykły alarm z montażem w Toyocie wyszło dużo taniej - a da tyle co nic.
Moim zdaniem dobrze wydane pieniądze po tym co pokazałeś na filmie.

wojtekS

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 30 Lipca 2017, 20:50:29 »
No tak - fabryczny TSS (toyota security system za 250 ojro jakoś)  to się panowie tylko zaśmiali. Ciekawostka: da się go wyłączyć po prostu wyłamując zamek w drzwiach kierowcy.

Tak jest to fatalnie pomyślane, że otwarcie zamka kluczykiem (albo łamakiem) rozbraja fabryczny alarm :D
« Ostatnia zmiana: 30 Lipca 2017, 20:52:00 wysłana przez wojtekS »

wojtekS

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 31 Lipca 2017, 19:40:08 »
Tu na deser jeszcze jeden fajny film - jak ukraść lexusa w 10 sekund. Bohater to retranslator w pierwotnej wersji czyli 1.

Dla niecierpliwych akcja od 1:59: https://www.youtube.com/watch?v=XSL20pvBvHA

Offline kkriss

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: 09 Sierpnia 2017, 04:52:18 »
Zawsze można trzymać kluczyki w foli aluminiowej, lub wkładać do pudełka z folią.

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #55 dnia: 09 Sierpnia 2017, 10:20:15 »
Zawsze można trzymać kluczyki w foli aluminiowej, lub wkładać do pudełka z folią.

A nie wystarczy wyłączyć keyless system i korzystać z pilota tradycyjnie wciskając przyciski z kłódeczkami?

wojtekS

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 18 Sierpnia 2017, 21:17:47 »
Nie ma opcji wyłączenia. Albo fabrycznie jest albo nie. Odpinając moduły za niego odpowiedzialne wywołasz szereg błędów na desce.

Owijanie folią też nie działa - patrz film. Retranslator ma zbyt dużą moc. Musiałbyś użyć jakiejś blachy ołowiano stalowej o grubości 5 mm :D

Jestem po montażu Pandory, wszystko pięknie działało do granicy PL :/

I zdalny start via internet - czyli z dowolnego miejsca na świecie, nie ma ograniczenia zasięgiem pilota, tak samo wyłączenie auta zdalnie w przypadku kradzieży.

Pięknie pokazuje na mapach google tracking - gdzie i kiedy auto jechało. Tak samo podgląd parametrów, posłuchanie co w kabinie się dzieje (poprzez dzwonienie na nr alarmu i wydanie odpowiedniego kodu tonowo.

Ostatnie ustalenia: Rosjanie zastosowali blokadę modemu ale nie po simlock a po kodzie kraju, z którego pochodzi karta SIM.

Zajęło mi to kilka wieczorów - okazuje się, że celowo zastosowali moduł GSM Telit GL-868-DUAL - technicznie jest to Telit GL865-DUAL z country lock :D - ograniczenie do Rosji, Ukrainy, Litwy, Łotwy, Kazachstanu itd.

Solucja to wymiana modemu na wersję GL-865-DUAL - technicznie to samo ale bez country lock'a.

Zamówiłem za całe $18 taki moduł - czekamy, zmienimy zobaczymy. Udało mi się też potwierdzić, że taki moduł jest we wprowadzonej wersji EU w czerwcu 2017.
« Ostatnia zmiana: 18 Sierpnia 2017, 21:20:45 wysłana przez wojtekS »

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #57 dnia: 19 Sierpnia 2017, 21:19:52 »
A nie wystarczy wyłączyć keyless system i korzystać z pilota tradycyjnie wciskając przyciski z kłódeczkami?
Nie ma opcji wyłączenia. Albo fabrycznie jest albo nie.

Jest opcja w ustawieniach samochodu aby wyłączyć. Pilot (Kluczyk) nie komunikuje się wtedy zdalnie z samochodem. Samochód przestaje reagować na sygnał czujników w klamce.
Aby zamknąć i otworzyć trzeba nacisnąć przyciski na pilocie.
Aby uruchomić, to praktycznie trzeba przyłożyć pilota do przycisku Power i wcisnąć Power w ciągu krótkiego czasu (15sek?). Jeśli nie wciśnie się Power, to uruchamianie się dezaktywuje i znów trzeba zbliżyć pilota do Power. U mnie odległość z jakiej to działa, to mniej niż 5 cm.

wojtekS

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 31 Sierpnia 2017, 06:08:09 »

Zaleca się tez w bloku mieszkając trzymanie pilota w lodówce (piszę zupełnie poważnie - klatka Faradaya).

Samą folię alu retranslator nawet w wersji V1 pokonuje bez najmniejszego problemu - ma toto potężną moc - skoro potrafi w wersji V2 przez ściany budynków działać - chodzisz po klatce schodowej w bloku z tym ustrojstwem i wyłapujesz sygnały z pilotów właścicieli aut na parkingu  ;)  I odjeżdżasz jednym po drugim. Fabryczny alarm za który toyota kasowała po 300 - 400 euro montażyści się tylko zaśmiali że to zabawka (dosłownie powiedzieli mi igruszka = zabawka). Dlaczego ? Otóż otwierając odpowiednim przyrządem albo nawet chamsko śrubokrętem wyłamując zamek drzwi kierowcy (czyli dla auta udając otwarcie drzwi kluczykiem) fabryczny alarm SIĘ WYŁĄCZA NAJZWYCZAJNIEJ !!!! Każdy posiadacz może sobie sprawdzić - wystarczy z pilota wyjąć kluczyk i otworzyć drzwi. Sprawny rosyjski specjalista robi to w 5 sekund bez kluczyka :D . Tu specjalista europejski - oj dłużej, bo z 90 sekund :/ https://www.youtube.com/watch?v=r_h19mlagUE

A ja właśnie jestem po wymianie modemu na wersję bez country lock czyli Telit GL-865-DUAL.

Po zmianie parametrów w menu programowania alarmu (nr karty SIM / ustawienia GPRS) wszystko ożyło - włożona mam kartę abonamentowego polskiego Orange (prepaid też działać może).

Wszystko działa - i zdalne uruchomienie silnika z aplikacji na android i iphone i otwieranie auta i zamykanie, podgląd parametrów, zdarzeń, powiadomianie o zdarzeniach. Połaczenie z netem jest dużo bardziej stabilne niż na Ukrainie, ale tam nad morzem prawdopodobnie było podobnie jak nad polskim Bałtykiem w sezonie - syn narzekał, że bardzo kiepsko mu w iphone działał net, zapewne za dużo wczasowiczów na tamtejszą wydajność sieci.

Jak dotychczas znalazłem 2 bug'i - nie wiem jeszcze czym są one spowodowane, pewnie tą na siłę adaptacją poprzez chamskie wymienienie modemu :D , ale nie są one uciążliwe zbytnio:

1. Dzwoniąc na nr alarmu dwoma telefonami, których numery są ustawione w nim jako "swoje" alarm się zgłasza ale oczekuje na podanie tonowo poprzez klawiaturę telefonu 4ro cyfrowego kodu, tak samo jakbym dzwonił z numeru nie "swojego". Prawdopodobnie jest to związane z ustawieniami sieci - alarm widzi połaczenie przychodzące jako nr XXX XXX XXX a chyba spodziewa się czegoś w formacie +YY XXX XXX XXX, gdzie +YY to kod kraju, z tym, że w oryginale rosyjskim / ukraińskim jest to format +YY 0 XXX XXX XXX (dodatkowe zero pomiędzy). Po podaniu 4ro cyfrowego kodu alarm robi normalny raport sytuacji (po angielsku bo ma wgrany voice English) i oczekuje na tonowe podanie komendy np podaj koordynaty położenia samochodu albo uruchom silnik albo otworz drzwi albo wylacz silnik (jak np. auto znikło a jest w ruchu - tu złodziej ma niespodziankę bo auto staje, dodatkowo włacza migacze i ciągły klakson - wszystko via CAN bus).

2. Informacje typu Push (czyli te w powiadomieniach z aplikacji na androidzie) przychodzą po rosyjsku - pomimo wgranego języka English. W samej aplikacji jak się wejdzie w Events są już po angielsku.

Sama apka wygląda tak (tu wersja RU, ja mam EN). Pokazuje nawet niedomknęte drzwi (via CAN bus ma tę informacje). Z ciekawostek się okazuje, że w CAN priusa jest sporo nieudostępnionych funkcji dla użytkownika np domykanie szyb - nie potrzeba żadnego dodatkowego modułu, aby tę funkcję uruchomić po załaczeniu alarmu - on potrafi taką komendę do CAN wydać. W lexusie żeby to zrobić należy po zamknięciu drzwi przytrzymać czy przycisk na pilocie czy w przypadku bezkluczykowego systemu dłużej palec trzymać na polu na klamce którym zamykamy drzwi:

Doczytałem też, choć nie sprawdziłem - auto pojechało na konserwację przed przeklętą zimą - że działa zdalne uruchomienie silnika tak samo jak w fabrycznym zestawie przez 3krotne szybkie naciśnięcie na pilocie przycisku zamknij. Tyle, że to zasięg ma kilka(naście) metrów. Z aplikacji możesz osbie odpalić silnik będąc i w Brazylii o ile jest tam net :D.

W ogóle to ten alarm pracuje w trybie Slave - czyli jest sterowany fabrycznym pilotem. Nie ma jakiegoś drugiego stricte pilota. Zamknięcie drzwi go włącza, otwarcie wyłacza. Oczywiście rozwiązuje problem który mnie najbardziej bolał - czyli retranslację sygnału. Blokuje kanał radiowy fizycznie gdy się od auta oddalisz. Czyli retranslacja może się odbyć ale auto nie odpowie :)
Jako, że polskie zodziejstwo już weszło i zapewnie masowo lada chwila zacznie wchodzić w posiadanie tej zabawki (cena na czarnym rynku 7000 dolarów zaledwie) jest to obecnie największy moim zdaniem problem i zagrożenie. 

Co prawda Rosjanie sugerowali już toyocie / lexusowi rozwiązanie ale oni siedzą i udają, że problemu nie ma. I nie ma w planach żadnego w tym kierunku kroku.

Chodziło o napisanie nowego firmware dla Keyless access tak, aby po wysłaniu zapytania do kluczyka nie czekał system w nieskończoność na odpowiedź (co ma miejsce teraz) a wprowadzić jakiś timeout. A to dlatego, że sam proces retranslacji zabiera coś w stylu 0,8 sekundy o ile dobrze pamiętam. Sygnał z kluczyka (o ile faktycznie jest obok auta) to 20x szybszy czas odpowiedzi. Idea była taka, żeby po wysłaniu zapytania czekac np. 0,2 sek na odpowiedź, jeżeli jej nie ma to anulujemy zapytanie. Niestety ani toyota ani lexus nie są zainteresowani robieniem czegokolwiek, tym bardziej dla starych modeli jak prius 3 czy lexus 2010 :D

Radź se sam słowem :)
« Ostatnia zmiana: 31 Sierpnia 2017, 07:09:09 wysłana przez wojtekS »

Offline parian

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #59 dnia: 31 Sierpnia 2017, 10:08:51 »
Czy najprostszym sposobem na uniknięcie kradzieży auta z keyless nie będzie przypadkiem założenie jakiejś dodatkowej odcinki?
Ukrytego włącznika, bez którego nie zadziała power?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl