Autor Wątek: Zdalny start - Remote start  (Przeczytany 33794 razy)

wojtekS

• Gość
Odp: Zdalny start - Remote start
« Odpowiedź #60 dnia: 04 Września 2017, 20:29:24 »
Można w sumie wszystko wyłączać / odcinać albo wręcz zabierać niczym za komuny akumulator albo kierownicę - były i takie patenty -  na noc do mieszkania. W blokowiskach kradli strasznie, szczególnie z maluchów w stanie wojennym, gdzie wystarczyło pięścią w maskę przyładować. Pozyskiwali i aku i koło zapasowe za jednym zamachem. Potem nieszczęśnik musiał odkupić (często swoje zabawki) po cenach czarnorynkowych w okolicznych serwisach samochodowych.

W XXI wieku jednak chyba się liczy komfort i wygoda użytkownika. Ja osobiście nie zamierzam się niczego pozbawiać.

BTW odcinając przycisk POWER czy któryś z modułów najprawdopodobniej wywołasz sobie CHECK HYBRID SYSTEM na wyświetlaczu + błąd w sterowniku.

Offline parian

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #61 dnia: 05 Września 2017, 10:30:12 »
Dotknięcia jakiegoś ukrytego przycisku/śrubki nie nazwałbym dyskomfortem. Poza tym to dużo tańsze i mniej kłopotliwe w montażu rozwiązanie. Ale kto co lubi.

Offline dalu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #62 dnia: 05 Września 2017, 18:53:03 »
w starej corolli miałem taki pstryczek, a nawet dwa - działanie jednego polegało na tym że jak był w pozycji off to rozrusznik po przekreceniu kluczyka nawet nie drgnął - tak jakby nie było akusa  <taniec> a drugi - to nawet nie był przełącznik, tylko taka `blaszka` która należało dotknąć przy kręceniu rozrusznikiem, jak dotykiem nie zamknąłem obwodu to kręcił i kręcił jakby paliwa nie było :good: W Wa-wie oba te zabezpieczenia przeszły pozytywnie test, jak na ulicy Miłej koło CH Klif, w nocy ktoś próbował odjechać, z alarmem, zamkami poradził sobie bez problemu, z tymi zabezpieczeniami już nie  <taniec> dobrze że tylko ze złości powyrzucał z samochodu różne rzeczy na trawnik, a nie podpalił dla zatarcia śladów. może i staroświeckie rozwiązanie ale warte dużo więcej niż fabrycznie alarmy za grubą kasę. W prusaku 2 gen założyłem sobie już samodzielnie GPS z kartą sim, ale wolałbym te pstryczki.
Prius 2

wojtekS

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 16 Września 2017, 08:54:57 »
Minął niecały rok od skonstruowania szatańskiego wynalazku i machina ruszyła na całego i w Polsce :D Tu się owe cudotwórcze urządzenie nazywa "walizką".

Import z Rassiji albo Bułgarii. Cena 10-50 k ojro, czas dostawy około 2 dni.

Na filmie z monitoringu goście mają najnowszy model retranslatora z górnej półki, który wychwytuje sygnał z kluczyka z piętra bloku (!!!!!!!!!!). Przez folie alu też bezproblemowo pójdzie ;)

http://www.tvn24.pl/czarno-na-bialym,42,m/czarno-na-bialym-kradziez-samochodu-w-7-sekund,773283.html
« Ostatnia zmiana: 16 Września 2017, 09:21:35 wysłana przez wojtekS »

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #64 dnia: 16 Września 2017, 19:53:33 »
Wystarczy schować kluczyki do metalowego pudełka.

wojtekS

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 16 Września 2017, 23:24:04 »
Wystarczy schować kluczyki do metalowego pudełka.

Tak. Ołowianego takiego jak dla próbek radioaktywnych. Masa około 50 kg. Wszystko mniejsze to urządzenie pokona - skoro działa z parteru i wyłapuje kluczyki z pięter bloku :D

Folie alu retranslator pokonywał już w pierwszej wersji, bez najmniejszego problemu. Ma wystarczającą moc nadawczo - odbiorczą.
« Ostatnia zmiana: 16 Września 2017, 23:26:40 wysłana przez wojtekS »

Offline PriusPrime

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #66 dnia: 17 Września 2017, 00:46:46 »
Ogarnąć się Panowie, bo ostatnia strona nic na temat.

Wysłane z mojego ONEPLUS A5000 przy użyciu Tapatalka

Offline Jakub.S83

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #67 dnia: 30 Września 2017, 15:34:47 »
Po wielkich bólach moduł dotarł. W folderze poniżej zdjęcia z zarabiania przewodów pod dball. Na razie nie podpinałem modułu bo nie mam ładnego wyłącznika awaryjnego (jeden przewód z czarnej kostki). Kostkę po wyjęciu można rozebrać na poszczególne warstwy co w sumie ułatwiło mi pracę z pinami 4 i 16 (w których nie miałem w ogóle wtyczek). Po prostu po zdjęciu izolacji wsunąłem przewody w odpowiednie miejsca i mam nadzieję, że to wystarczy - jeżeli nie to będę musiał kupić wtyczki z odpowiednim rastrem i zarobić końcówki  :o. Resztę przewodów wlutowałem w oryginalną wiązkę.

fazibazi udało Ci się pokonać ten remote start? Ja mam Priusa 2014 i sytuację identyczną jak u Ciebie - tzn. pin 4 i 16 puste a reszta się zgadza.
Na jakim przewodzie chcesz robić odcięcie - wyłącznik awaryjny?

Offline Jakub.S83

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #68 dnia: 30 Września 2017, 20:12:23 »
Ok u mnie już działa :)

Dodatkowo dołożyłem czujniki TMPS z centralką/wyświetlaczem dedykowanym do Toyoty.
Działają bdb.  :good:

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #69 dnia: 30 Września 2017, 22:27:48 »
W przyszłym tygodniu mam parę dni wolnego na sprzatanie autka i zamknięcie tematu dball. Dam znać.
Wyłącznik awaryjny jest z tego co pamiętam do masy ale jeszcze nie zdecydowałem czy chce go mieć na wierzchu czy gdzieś go schowam.
Tobie gratuluję sukcesu, ja do końca nie wiem czy zadziała bo nie ma Priusa i moze być klops.  :o
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Jakub.S83

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #70 dnia: 30 Września 2017, 23:15:53 »
W przyszłym tygodniu mam parę dni wolnego na sprzatanie autka i zamknięcie tematu dball. Dam znać.
Wyłącznik awaryjny jest z tego co pamiętam do masy ale jeszcze nie zdecydowałem czy chce go mieć na wierzchu czy gdzieś go schowam.

Ten przełącznik to Twój pomysł? Na schematach nie miałem nic o nim wspomniane. Mam rozumieć, że chciałbyś nim odcinać masę w kostce dball?
Miałem w opcji podpięcie pod przycisk start jako opcja "pit stop" ale na stronie, gdzie były wyprowadzenia opisane było to połączenie skreślone.

Zapomniałem się Ciebie jeszcze zapytać czy udało Ci się znaleźć jakie mają być piny do wtyczki ECU? - mam na myśli numer katalogowy. Póki co mam tylko wciśnięte przewody BRX i BTX.

Tobie gratuluję sukcesu, ja do końca nie wiem czy zadziała bo nie ma Priusa i moze być klops.  :o

Dzięki. Oglądając zdjęcia myślę, że i Tobie się uda - kolorystyka przewodów jest identyczna jak u mnie a nie ma ich wiele do podłączenia. Chyba, że soft nie puści.
Byłbym jednak dobrej myśli :)

Pamiętaj o procedurze zapamiętania/czytania kluczyka bo inaczej nie ruszy - ja dałem się nabrać za pierwszym razem ;)
« Ostatnia zmiana: 30 Września 2017, 23:36:05 wysłana przez Jakub.S83 »

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #71 dnia: 01 Października 2017, 12:04:39 »
Tak, pamiętam o programowaniu. Jest na schemacie po prawej czarny przewód do "trunk" i jednoczesnie jako "emergency". Nie mam przed sobą schematu teraz ale jest jeszcze w ECU podlaczenie pod pin30 światła postojowe, jak działa to powinny się palić.

Offline Jakub.S83

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #72 dnia: 01 Października 2017, 12:21:27 »
Tak, pamiętam o programowaniu. Jest na schemacie po prawej czarny przewód do "trunk" i jednoczesnie jako "emergency". Nie mam przed sobą schematu teraz ale jest jeszcze w ECU podlaczenie pod pin30 światła postojowe, jak działa to powinny się palić.

Światła postojowe mam podłączone - żółty przewód ECU pin30. Na moim schemacie nie miałem nic o emergency.
Schemat zostawiłem w warsztacie - po południu go wkleję. Zestaw kupowałem tutaj.: http://www.ebay.pl/itm/Remote-Start-for-Toyota-PRIUS-2010-2014-Push-To-Start-Models-PLUS-T-Harness/371811148846?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2057872.m2749.l2649

Jednak z wyglądu różni się trochę od tego na zdjęciu. Dodatkowo miałem pokreślone strony w instrukcji więc odpuściłem podłączanie pozostałych rzeczy.

Co do tych pinów/konektorów to znasz może ich numer katalogowy? Mnie póki co nie udało się nic znaleźć.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #73 dnia: 01 Października 2017, 12:40:52 »
Nie znam. Też by się przydały zeby zrobić końcówki fachowo :good:

Offline Jakub.S83

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #74 dnia: 01 Października 2017, 17:52:30 »
Ja mam dokładnie taki moduł zamontowany:

Soft wgrany pod Priusa 2014.

Jak widać na schemacie nie mam opcji włącznika bezpieczeństwa - jedynie opcja pitstop

Na kolejnej jednak stronie pod rocznik 2014 zostają tylko trzy przewody do podłączenia: światła, BRX i BTX.

Kostka z ECU wygląda u mnie tak:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl