Autor Wątek: 158KM z Multidrive S - czy naprawdę taka tragedia?  (Przeczytany 26130 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kolo

• Prawie Toyot
158KM z Multidrive S - czy naprawdę taka tragedia?
« dnia: 22 Listopada 2016, 01:35:24 »
Witam, Jestem właśnie na etapie "nigdy więcej diesla w wersji pseudoekologicznej". To jest akurat w kontekście Opla a nie Toyoty, ale do rzeczy.

Rodzina się powiększyła. Spodobała się mnie i żonie RAV4 w wersji III po facelifcie 2010-2012.
No i tu jest problem bo benzyniak 158 KM ma CVT (multidrive S). Przyznam szczerze, że prawie w ogóle nie jeździłem automatem a co dopiero CVT.
Czytam opinie i większość strasznie narzeka na ten silnik w połączeniu z tą skrzynią.
Czy naprawdę jest taki muł? Naprawdę strach wyprzedzać na autostradzie? Wiem, że tutaj trzeba będzie się przestawić z wrażeniami akustycznymi, ale czy dynamiki naprawdę nie ma żadnej?

Offline aadasiek

• Toyot Leżący
  • *
Odp: 158KM z Multidrive S - czy naprawdę taka tragedia?
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Listopada 2016, 08:28:38 »
witam
od kilku tyg jestem posiadaczem ravki z ta skrzynia tylko że model od  13r i z silnikiem 2,5L
ogólnie jest to mój pierwszy automat i tym bardziej skrzynia CVT, jeździłem kilkoma automatami i powiem szczerze że chyba CVT najbardziej mi się podoba- fakt na początku przeszkadzało mi wkręcanie się na obroty silnika ale po prostu trzeba się nauczyć jeździć tym autem.
puki co jestem naprawdę zadowolony

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Listopada 2016, 08:49:50 »
witam
od kilku tyg jestem posiadaczem ravki z ta skrzynia tylko że model od  13r i z silnikiem 2,5L
ogólnie jest to mój pierwszy automat i tym bardziej skrzynia CVT, jeździłem kilkoma automatami i powiem szczerze że chyba CVT najbardziej mi się podoba- fakt na początku przeszkadzało mi wkręcanie się na obroty silnika ale po prostu trzeba się nauczyć jeździć tym autem.
puki co jestem naprawdę zadowolony

Masz hybrydę czy zwykłą wersję 2,5 l? Bo w aktualnej amerykańskiej RAV4 w zwykłej benzynówce jest tradycyjny 6-stopniowy automat a nie CVT...
My Toyota is Fantastic :)

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Listopada 2016, 08:55:51 »
Spodobała się mnie i żonie RAV4 w wersji III po facelifcie 2010-2012.
No i tu jest problem bo benzyniak 158 KM ma CVT (multidrive S). Przyznam szczerze, że prawie w ogóle nie jeździłem automatem a co dopiero CVT.
Czytam opinie i większość strasznie narzeka na ten silnik w połączeniu z tą skrzynią.
Czy naprawdę jest taki muł? Naprawdę strach wyprzedzać na autostradzie? Wiem, że tutaj trzeba będzie się przestawić z wrażeniami akustycznymi, ale czy dynamiki naprawdę nie ma żadnej?

Jak pewnie wiesz, w internecie można znaleźć wszystko. Akurat to co cytujesz to kompletne bzdury... Dynamika jest, nie ma tylko szarpania przy zmianie biegu i tym samym kopnięcia w plecy do czego ludzie są przyzwyczajeni z innych skrzyń. Za to jazda jest absolutnie płynna a największą zaletą tej skrzyni jest właśnie elastyczność przy wyższych prędkościach. Jedyna wada to jak napisałeś, specyficzne wrażenia akustyczne, poza tym same zalety.

Obejrzyj filmik Zachara a na pewno dowiesz się więcej o jeździe Ravką 2.0 CVT niż czytając tego typu komentarze.

https://youtu.be/AmVI97in5T0

Jedno zastrzeżenie: moje uwagi jak i filmik odnoszą się do Ravki IV gen. Mogli to i owo poprawić w stosunku do III gen. Na pewno lepsze jest wyciszenie samochodu.

W końcu jak pierwszy raz podchodziłem do zakupu auta z CVT to też nie byłem zachwycony ale było to przedliftowe Verso 1.8. Praca skrzyni od tamtego czasu została znacznie poprawiona a i z silnikiem 2.0 współpracuje ona dużo lepiej niż z 1.8.
« Ostatnia zmiana: 22 Listopada 2016, 09:38:59 wysłana przez Milos »

Offline aadasiek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Listopada 2016, 10:51:25 »
Masz hybrydę czy zwykłą wersję 2,5 l? Bo w aktualnej amerykańskiej RAV4 w zwykłej benzynówce jest tradycyjny 6-stopniowy automat a nie CVT...

zwykła 2,5L AWD ale skrzynia CVT- bynajmniej tak sądzę

Offline kuczi

• Toyot Leżący
  • *
    • gratyDOauta
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Listopada 2016, 11:22:01 »
Mam tą wersję tylko ze skrzynia manualną. Z tego co pamiętam to osiągi w automacie są o jedną setną sekundy lepsze niż manuala.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Listopada 2016, 11:58:06 »

zwykła 2,5L AWD ale skrzynia CVT- bynajmniej tak sądzę

Czyli masz wersję, która nie istnieje. Ale bynajmniej nie podważam tego co piszesz, bo - przynajmniej w Polsce - wszystko jest możliwe ;)

A tak poważnie, to masz tradycyjny 6-biegowy automat, któremu Toyota w tym przypadku nadała barwną nazwę "6-Speed, Automatic, Overdrive, Electronically Controlled Transmission w/intelligence (ECT-i) w/Sequential Shift Mode, Gate-Type Shifter, Transmission Cooler". Skrzynia ta nie ma absolutnie nic wspólnego z CVT, czyli skrzynią bezstopniową.

Przedlift:
http://cdn.dealereprocess.com/cdn/brochures/toyota/ca/2013-rav4.pdf

Polift:
http://www.toyota.com/content/ebrochure/2016/rav4_ebrochure.pdf

PS Pytanie, czy ludzie, których opinie cytował kolo na pewno jeździli CVT, czy też im się tylko tak wydawało. I tak to jest z opiniami w internecie; w tym wypadku opinia dobra, tylko nie o tej skrzyni  :roll:
« Ostatnia zmiana: 22 Listopada 2016, 12:34:54 wysłana przez Milos »

Offline aadasiek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Listopada 2016, 12:38:40 »
wiesz co nie zaprzeczam bo w sumie tak jak wspomniałem jeżdżę kilka tyg dopiero i byłem święcie przekonany że to CVT
a to teraz dałeś mi do myślenia
tak to wygląda u mnie
 http://www.fotosik.pl/zdjecie/f1594697e75abc19

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Listopada 2016, 14:21:07 »
tak to wygląda u mnie
http://www.fotosik.pl/zdjecie/f1594697e75abc19

Drążek zmiany biegów jest w obu przypadkach identyczny, więc nic to nie mówi. Nawet w hybrydzie jest zresztą identyczny drążek :) Jeśli nie wierzysz papierom Toyoty to zajrzyj pod maskę i sprawdź czy masz tam miarkę poziomu oleju w skrzyni.
« Ostatnia zmiana: 22 Listopada 2016, 15:16:46 wysłana przez Milos »

Offline aadasiek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Listopada 2016, 15:02:12 »
czyli automat nie CVT więc moja opinia się nie liczy  :thumbdown:
kolego napisałem do ciebie wiadomość priv aby dalej nie mieszać koledze w temacie  :o

Offline philips

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Listopada 2016, 15:37:11 »
Ja mam dokładnie tą wersję - benzyna 158km + CVT w modelu z 2010, napęd na 4 koła (dołączany).

To jest tak - samochód jest mułowaty jak ma być mułowaty i jest bardzo dynamiczny i zrywny jak trzeba. Strach z wyprzedzaniem to jest bzdura.
Jego charakterystyka jest nieco dziwna i z początku trudno mi było się do niej przyzwyczaić. Po roku używania mogę jednak z całym sercem powiedzieć, że jest naprawdę super.

Tak więc ruszanie ze świateł oraz ogólny odbiór przy zwykłej jeżdzie w mieście jest "mułowaty" - mało dynamiczny, jakby wysilony i przez skrzynie CVT wogóle nie wiadomo czy przyśpieszamy czy nie bo czasem prędkość rośnie a obroty spadają  :shock: .... i przez 90% czasu oscylują między 1200-1800 rpm
Wystarczy jednak mocniej wcisnać gaz i obroty rosną do 3500-4000 i dynamika jazdy zdecydowanie się polepsza - nie ma problemu z wyprzedzaniem zupełnie żadnego.
Natomiast po wciśnięciu guzika Sport - robi sie naprawdę fajnie ! Ten guzik przesterowywuje sporo rzeczy - dodany zostaje naped na tył, obroty nie spadają poniżej 2000 i przez wiekszość czasu oscylują wokół 3000-4000 rpm i przy wciskaniu do dechy wchodzą nawet na 5500. Pedał gazu reaguje 100x szybciej i z zupełnie innym skokiem, jest  znacznie bardziej czuły.

Generalnie jak jeżdżę to zwykle na normalnym trybie bo jest dużo cichszy i pali mniej gdzieś o 1-2L ( to bzdura, że na Sport jest wir w baku) i w mieście pali 10,5-11,5L ( na sporcie w mieście 12-13L). Tryb Sport włączam jak jest sznurek samochodów do wyprzedzania a mi się spieszy .... albo jak chce podenerwować narzeczoną :) i włączam zwykle na kilka minut tylko jak trzeba.
W normalnym miejskim trybie jazdy jego mułowatość jest zupełnie OK i według mnie naprawdę nie trzeba niczego wiecej od dojazdów do pracy czy sklepu.

Offline philips

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Listopada 2016, 15:42:32 »
Aaa... i jeszcze jedna mała sprawa - nigdy wiecej nie wezmę manualnej skrzyni biegów ...
Manualne skrzynie po prostu nie mają sensu w codziennej jeździe po mieście i na wakacje.
Wygoda automatu jest nie do przecenienia, głównie dlatego że mamy cały czas do dyspozycji prawą rękę.
Przyzwyczajenie się z manulanej do automatycznej zajeło mi jakieś ..... 3 dni..... :) Po roku jeżdżę samochodami z automatem i manualną i też nie mam żadnego problemu z przestawianiem się nawet kilka razy dziennie, żadnego.
Nie ma nad czym się zastawnawiać..... bierz automat !

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Listopada 2016, 16:00:51 »
I dokładnie takie same mam wrażenia z jazdy RAV4 IV gen 2.0 152 KM CVT. To jest ten sam silnik 3ZR-FAE co w poliftowej III gen. ale w IV gen. zmniejszono jego moc ze 158 do 152 KM. Spalanie średnie z przebiegu 20 tys. km mam na komputerze równo 10 litrów, a do eco-driverów nie należę :) Zaletą tej skrzyni jest również to, że nie podnosi spalania w stosunku do manualnej, a w przeciwieństwie do tradycyjnego automatu, przy którym zawsze jest wyższe. CVT praktycznie nie ma strat i w wydaniu Toyoty jest skrzynią suchą, czyli nie ma potrzeby a nawet możliwości wymiany oleju; kolejna zaleta w stosunku do tradycyjnego automatu.

Jedna różnica, którą widzę: również na CVT sprzed paru lat w Verso i w Avensisie występował ten efekt, o którym piszesz, że prędkość rośnie a obroty spadają i wrażenie z jazdy jest dziwne jakby ślizgało się sprzęgło. Otóż w nowej generacji CVT, przynajmniej w RAV4, zupełnie ten efekt wyeliminowano a skrzynia bardzo dobrze udaje teraz zachowanie tradycyjnego automatu, tzn. obroty rosną (lub spadają) dużo bardziej intuicyjnie niż kiedyś, nie stoją w miejscu tylko zachowują się mniej więcej tak jakbyśmy tego oczekiwali naciskając lub zdejmując nogę z pedału gazu. Oczywiście jest to kwestia dopracowania biegów wirtualnych w oprogramowaniu skrzyni, ale jazda jest w tej chwili dużo bardziej intuicyjna. Stałe wysokie obroty występują tylko w przypadku nogi w podłodze a przy mniejszym nacisku na pedał obroty się stopniowo zwiększają prawie jak w tradycyjnym automacie, a nie jak kiedyś wchodzą od razu wysoko i stoją.

Dodam jeszcze, że trybu Sport używam często w terenie górzystym i przy szybkiej jeździe na zakrętach - auto się dużo lepiej zachowuje, lepiej reaguje na gaz i część mocy przenosi stale na tylną oś.
« Ostatnia zmiana: 22 Listopada 2016, 16:04:34 wysłana przez Milos »

Offline kolo

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Listopada 2016, 21:52:57 »
Dzięki za odpowiedzi. Też uważam, że to demonizacja tej skrzyni a Zacharoffa też oczywiście materiał widziałem.
Mam tylko nadzieję, że to nie jest syndrom sztokholmski  :embarassed:

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Listopada 2016, 09:52:44 »
syndrom sztokholmski 

W przypadku RAV4 IV gen na pewno nie - nie wmawiam sobie, że jest dobrze, a tym bardziej nie czuję się ofiarą samochodu, bo po prostu jest bardzo dobrze. W przypadku RAV4 III gen - nie wiem, nie jeździłem w tym układzie ale nie sądzę, żeby było inaczej, w końcu silnik jest ten sam, nie wiem tylko na ile zmieniono skrzynię - musisz sam sprawdzić.

Natomiast na pewno są samochody ze skrzynią bezstopniową gdzie może wystąpić u użytkowników syndrom o jakim piszesz. Z tych, którymi jeździłem to Verso i Avensis 1.8 z CVT i hybrydowy Auris. Choć oczywiście nie wykluczam, że do wszystkiego się można przyzwyczaić, a ja po prostu za szybko wymiękłem ;)

Generalnie tym lepiej im silnik ma więcej mocy i momentu obrotowego a samochód jest lepiej wyciszony. Uważam też, że nowsze generacje CVT pracują dużo przyjemniej niż te pierwsze. Ale jak ktoś się raz zrazi to trudno mu zmienić opinię.
« Ostatnia zmiana: 24 Listopada 2016, 10:31:13 wysłana przez Milos »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl