Na początku chciałbym się przywitać jako świeży użytkownik aurisa 1,4 vvti + z LPG 2008 r. Aurisa kupiłem jakiś miesiąc temu. Oczywiście wymiana oleju, filtrów (powietrza, oleju, kabinowy). Powiem tak: Auto ma mało mocy i ospale reaguje na wciśnięcie pedału gazu. Przy ruszaniu i zmianie biegów z 1 na 2 puszczając sprzęgło i wciskając gaz auto wyraźnie się przydusza, jest to odczuwalne tak jakby zahamowało silnikiem. Po sekundzie tak jakby się obudziło i powoli mułowato się zbiera. Ogólnie rzecz biorąc autko fajne ale ten brak mocy i fakt, że ostatnio polo w 1,4 odstawiło mnie na światłach (a cisnąłem) jak bugatti malucha sprawia, że jestem do niego deczko zrażony. No nie chce to iść po prostu. Na benzynie jest to samo. Może delikatna różnica ale zachowanie opisane wyżej pojawia się również na benzynie.
Co tyczy się spalania... No i tutaj też niemiłe zaskoczenie. Mianowicie w mieście bez jakiś wariactw pali około 12 l/100 km. W trasie serio bez jakiegoś ciśnięcia tylko normalna jazda z prędkością do 120 km/h a raczej w okolicach 100km/h spalanie wynosi 9 l/100 km to uważam, że jak na 1,4 to sporo. Komputer wskazywał spalanie na poziomie 5,9 l / 100 km. Jazda 60 km miasto i 180 trasa wyszło 10 l/100 km ze spalaniem z komputera na poziomie 7,3 l / 100 km . Jeździłem ostatnio ibizą brata w 1,4 + LPG no to w porównaniu do aurisa to wyścigówka i rakieta... Kręci kołami przy zmianie z 1 na 2 i wciśnięciu gazu. No inny samochód po prostu.
Jakby tego było mało to dziś przy parkowaniu zapalił mi się check engine... Nie wiem dlaczego. Normalnie parkowałem auto na parkingu pod galerią. Dzwoniłem do poprzedniego właściciela to mówił że kiedyś mu się też pojawił ale po kilkunastu odpaleniach zgasł i potem go nie było. Poczekam kilka dni i zobaczymy co z tym błędem będzie się działo.
Na przeglądzie gazu i wymianie filtrów byłem jakieś 2 tyg temu w energy gaz polska. Podobno zbliżyli spalanie LPG do spalania benzyny.
Czy ktoś jest w stanie mi coś poradzić?