Autor Wątek: 1,4 vvti + LPG problem check engine i zadławienie przy przyśpieszaniu  (Przeczytany 7660 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline borys1248

• Toyot Leżący
  • *
Na początku chciałbym się przywitać jako świeży użytkownik aurisa 1,4 vvti + z LPG 2008 r. Aurisa kupiłem jakiś miesiąc temu. Oczywiście wymiana oleju, filtrów (powietrza, oleju, kabinowy). Powiem tak: Auto ma mało mocy i ospale reaguje na wciśnięcie pedału gazu. Przy ruszaniu i zmianie biegów z 1 na 2 puszczając sprzęgło i wciskając gaz auto wyraźnie się przydusza, jest to odczuwalne tak jakby zahamowało silnikiem. Po sekundzie tak jakby się obudziło i powoli mułowato się zbiera. Ogólnie rzecz biorąc autko fajne ale ten brak mocy i fakt, że ostatnio polo w 1,4 odstawiło mnie na światłach (a cisnąłem) jak bugatti malucha sprawia, że jestem do niego deczko zrażony. No nie chce to iść po prostu. Na benzynie jest to samo. Może delikatna różnica ale zachowanie opisane wyżej pojawia się również na benzynie.
Co tyczy się spalania... No i tutaj też niemiłe zaskoczenie. Mianowicie w mieście bez jakiś wariactw pali około 12 l/100 km. W trasie serio bez jakiegoś ciśnięcia tylko normalna jazda z prędkością do 120 km/h a raczej w okolicach 100km/h spalanie wynosi 9 l/100 km to uważam, że jak na 1,4 to sporo. Komputer wskazywał spalanie na poziomie 5,9 l / 100 km. Jazda 60 km miasto i 180 trasa wyszło 10 l/100 km ze spalaniem z komputera na poziomie 7,3 l / 100 km . Jeździłem ostatnio ibizą brata w 1,4 + LPG no to w porównaniu do aurisa to wyścigówka i rakieta... Kręci kołami przy zmianie z 1 na 2 i wciśnięciu gazu. No inny samochód po prostu.
Jakby tego było mało to dziś przy parkowaniu zapalił mi się check engine... Nie wiem dlaczego. Normalnie parkowałem auto na parkingu pod galerią. Dzwoniłem do poprzedniego właściciela to mówił że kiedyś mu się też pojawił ale po kilkunastu odpaleniach zgasł i potem go nie było. Poczekam kilka dni i zobaczymy co z tym błędem będzie się działo.
Na przeglądzie gazu i wymianie filtrów byłem jakieś 2 tyg temu w energy gaz polska. Podobno zbliżyli spalanie LPG do spalania benzyny.
Czy ktoś jest w stanie mi coś poradzić?

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: 1,4 vvti + LPG problem check engine i zadławienie przy przyśpieszaniu
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Listopada 2016, 22:41:08 »
Czy ktoś jest w stanie mi coś poradzić?
ASO lub dobry mechanik.
Komputer, odczyt błędu i diagnoza.
Co dalej, to zależy od diagnozy i Twojego portfela. :good:

Offline borys1248

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Listopada 2016, 22:42:14 »
No więc przed zakupem auto było w ASO Toyoty na Żeraniu na serwisie. Na komputerze nie było żadnych błędów.

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Listopada 2016, 22:43:53 »
Zapalił się check engine przed wizyta w ASO czy po? Jeżeli po, to trzeba zdiagnozować dlaczego.

Offline borys1248

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Listopada 2016, 22:46:52 »
Zapalił się dzisiaj. Poczekam kilka dni zobaczymy czy coś się będzie działo. A co z tym przyśpieszaniem?

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Listopada 2016, 09:59:07 »
Zapalił się dzisiaj. Poczekam kilka dni zobaczymy czy coś się będzie działo. A co z tym przyśpieszaniem?
Twój samochód, Twoje decyzje.

Offline borys1248

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Listopada 2016, 10:12:59 »
Zwracam się do Was o pomoc i jakieś porady co robić? Co może być przyczyną tych dwóch usterek?

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Listopada 2016, 12:44:33 »
Tak na poczatek odczytaj blad.

Offline Adalbert63

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Listopada 2016, 18:57:27 »
Na przeglądzie gazu i wymianie filtrów byłem jakieś 2 tyg temu w energy gaz polska. Podobno zbliżyli spalanie LPG do spalania benzyny.

Mnie w tym warsztacie nie potrafili ustawić nawet własnej instalacji. Zbliżenie zużycia gazu na poziomie benzyny to zabójstwo dla głowicy.
Ja zacząłbym od idealnej regulacji  silnika na benzynie, bo to jest podstawa, a następnie bawił się gazem.
Koniecznie sprawdź co to za błąd wywaliło, może to rozwiąże problem.

Offline Ceglany

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Listopada 2016, 20:17:38 »
Znajomy miał podobny problem tyle że w corolli 1,4 vvt-i LPG i okazało się że w tłoku jest wypalona dziura.
Podobno 1,4 vvt-i nie toleruje gazowania.

Offline artur84

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Listopada 2016, 07:23:21 »
Tak jak powyżej zostało to ładnie opisane. Jeśli samochód tak samo jeździ na benzynie jak i na LPG to oznacza że coś jest nie tak z samym silnikiem lub elektroniką. Fakt że vvt-i nie przepadają za LPG ale podobno niektórzy jeżdżą i nie narzekają. Podstawowe pytanie ile ktoś "nalatał" na LPG. Jeśli już ponad 60 k to należałoby sprawdzić kompresję na tłokach. może ktoś jeździł na ubogiej mieszance i niestety ale głowica lub dół sinika jest do remontu. Silnik vvt-i ma płytkową regulację luzu zaworowego i ludzie zapominają o regulacji zaworów. Na benzynie można przejechać nawet 200 k i głowicy się nie rusza natomiast na lpg nieraz po 40 k głowica już nie nadaje się do regulacji płytkami i pozostaje tylko regeneracja lub wymiana na używaną.
Odłącz akumulator - wszystkie błędy się wykasują. Odłącz bezpiecznik od instalacji LPG silnik będzie pracował na benzynie i zobaczysz czy silnik nadal jest zamulony (w ten sposób wykluczysz zły montaż lub źle skonfigurowaną instalację LPG). Jeśli w pracy silnika nic się nie zmieniło to oznacza awarię silnika i wtedy zacząłbym od sprawdzenia kompresji na tłokach.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Listopada 2016, 07:35:28 »
A mi objaw mułowatości zwraca uwagę na przepływkę i może przepustnicę. Najpierw bym zaczął od ich wyczyszczenia. Sprawdził czy po tym zabiegu jest OK i przestaje mulić.
Dopiero potem bym się zaczął bawić w dalszą diagnozę
Obi

Offline borys1248

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Listopada 2016, 10:15:43 »
Więc tak: Na benzynie auto idzie troszkę lepiej, ten efekt zadławienia i mułowatości jest mniej odczuwalny. Trochę lepiej ciągnie z dołu mam wrażenie. Na gazie zrobione jest jakieś 130 tys km... Podobno wcześniej była ustawiona jakaś bogatsza mieszanka właśnie ze względu na zawory i głowicę. Co do przepustnicy i przepływomierza to zauważyłem też że przyśpieszając np na dwójce od dołu dzieje się taka rzecz:
Gaz wciskam do ok. 1/3 położenia silnik nie reaguje płynnie na gaz tylko na początku oczywiście się zamuli, potem przyśpiesza i wtedy dzieje się takie coś jakby ktoś załączył turbinkę ;) co chcę przez to powiedzieć. Chodzi o to że nie silnik nie przyśpiesza miarowo tylko takimi skokami jakby. Nie jest to mocno uciążliwe ale na 1 też widoczne czasami. Może to ten przepływomierz lub przepustnica?

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Listopada 2016, 14:13:19 »

Gaz wciskam do ok. 1/3 położenia silnik nie reaguje płynnie na gaz tylko na początku oczywiście się zamuli, potem przyśpiesza i wtedy dzieje się takie coś jakby ktoś załączył turbinkę ;) co chcę przez to powiedzieć. Chodzi o to że nie silnik nie przyśpiesza miarowo tylko takimi skokami jakby. Nie jest to mocno uciążliwe ale na 1 też widoczne czasami. Może to ten przepływomierz lub przepustnica?

Jak miałem zagazowane auto i mi muliło to głównym problemem właśnie był zasyfiony przepływomierz. Fakt zasyfiona przepływka powinna wywalić Checka.

Przeczyść te elementy na pewno to nie zaszkodzi a powinno pomóc.
Obi

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Listopada 2016, 15:02:05 »
A próbowałeś pojeździć na samej benzynie przez więcej niż na chwile?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl