Podzielę się opinią na temat Aurisa Hybrid comfort + style. Kupiłem Aurisa 4 miesiące temu i wyrażam się bardzo krytycznie. Jest kilka rzeczy które są nie do przyjęcia. Spalanie jest niskie wynik 3,7 jak reklamuje Toyota jest możliwy do osiągniecia jednak naprawdę trzeba skupić się na ecodrvingu. Zimą pali znacznie wiecej niż np benzynowy Golf 1.4 tsi 122 km normlana jazda w mieście tym samochodem spalanie oscyluje 5-7 litrów, a na autostradzie powyzej 140 km/h już wszystkie benzynowe są górą. Promień skrętu to już istna masakra. Piszczenie na biegu wstecznym też nie do przyjęcia jak w CAT. OPONY w tej konfiguracji miały 225/50/r17 zdecydowanie za szerokie wystraczy ze trochę ubyło powitrza w oponie potrafił spalić już o dwa litry wiecej benzyny !!!. Jednym słowem dramat nie jest wart tej ceny zdecydowanie lepiej wziaść Auris 1.2 T albo 1.6.
W 99 proc. podzielam to co napisał Zbig.
1. Nie wiem jak może palić więcej od golfa TSI. Testuję zawodowo auta od kilkunastu lat, wielokrotnie miałem do czynienia z tym silnikiem czy to w VW, czy Skodzie. Minimum 2 l spala więcej TSI, zimą róznica większa jeszcze. Moje maksymalne spalanie w zimie wyniosło 6l. Wynik z Warszawy, dystans 17 km w jedną stronę, srednia prędkość ok. 25 km/h. Zazwyczaj, gdy letnie temperatury spalanie waha się od 4,9-5,5l. O rekordach nie wspominam, bo nie o to chodzi.
Zrobiłem trasę do Włoch rok temu, w jedną stronę ok. 1600 km. Auto było z przebiegiem 2 tys. km. Jechałem głownie na tempomacie między 130-140 km/h. Spalanie liczone matematycznie, nie z kompa - 5,4l z trasy. Komp w trasie przekłamuje mi o 0,1 l, a w mieście o ok. 0,3-0,4 l. Na pokładzie 3 osoby i full bagażu.
2. Średnica zawracania - mam wyjątkowo kiepskie miejsce w garażu podziemnym, taka luka ze ścianami betonowymi po obu stronach. W kompaktach trudno mi przypomnieć sobie auto bardziej zwrotne od Auriski - mam HSD TS. Parkowałem tam każdym kompaktem, Auris wyróznia się tylko in plus. Ostatnio z większych aut zaskoczyło mnie tylko Renault Talisman Grandtour. Reszta ma wyraźnie większy promień skrętu od Auris, ew. taki sam.
3. Piszczenie na wstecznym było pierwszą rzeczą, którą prosiłem deaktywować odbierając nowe auto z salonu.
4. Mam te same opony i ten sam wymiar felg (wersja Prestige). Testowałem kiedyś w redakcji Aurisa na 16-tkach i wiem, że czuć wyraźnie lepszy komfort. Przyzwyczaiłem się, ale wyglad 17-tek sporo wynagradza.
Auris TS Hybrid nie jest ideałem, ale obiektywnie trudno mi zgodzić się z Twoimi argumentami.