Autor Wątek: AURIS HYBRID 2016  (Przeczytany 63978 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline m.i.p.s.

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: AURIS HYBRID 2016
« Odpowiedź #15 dnia: 29 Listopada 2016, 18:25:25 »
U mnie piszczało w końcówce hamowania przez jakieś 4-5 tyś km

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 29 Listopada 2016, 19:51:41 »
U mnie to taki bardziej chrobot czy szuranie niż piszczenie i jest to normalne w hybrydach. O piszczeniu już gdzieś było. Nie wiem czy nie ma na to biuletynu serwisowego.

Tak... do minionej wiosny było kilka poprawek - niby teraz mam auto z uwzględnieniem ostatnich zmian - poczekamy zobaczymy.
Póki co jest fajnie, dziwnie się jeździ przesiadając się na automat...

Lusterko wsteczne jest strasznie nisko jak dla mnie i ogranicza pole widzenia... A jeśli obniżę fotel kierowcy to strasznie dziwnie się czuję i to niekoniecznie w pozytywnym sensie.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 29 Listopada 2016, 20:31:49 »
Lusterko jest skopane. Jeśli się włoży sporo ciężkich gratów do bagażnika to widać max. 100-200 m tego co jest z tyłu:(

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #18 dnia: 29 Listopada 2016, 22:00:54 »
Lusterko jest skopane. Jeśli się włoży sporo ciężkich gratów do bagażnika to widać max. 100-200 m tego co jest z tyłu:(

To chyba nie wina lusterka tylko opadającej linii dachu.  Albo elegancja albo ergonomia.  Jak chcemy mieć tą drugą to kupujemy nie Touring Sports tylko pudełkowate czeskie Kombi.  Ale kto kupuje kombi?  W kombi jeżdżą zombie ;-)

Przecież oprócz centralnego masz lusterka boczne, bez przesady z tą niedogodnością.

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 30 Listopada 2016, 08:29:30 »
Przecież oprócz centralnego masz lusterka boczne, bez przesady z tą niedogodnością.

To prawda. Aczkolwiek samo lusterko mogłoby być nieco wyżej - te kilka centymetrów naprawdę robi różnicę.
Na widoczność wstecz nie narzekam - tylko to że samo lusterko wkurza kiedy jest w polu widzenia :)

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #20 dnia: 30 Listopada 2016, 08:52:23 »
A nie macie czasem regulacji wysokości lusterka?
W verso w wyzszym wyposażeniu jest.

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 30 Listopada 2016, 15:06:14 »
Podzielę się opinią na temat Aurisa Hybrid comfort + style. Kupiłem Aurisa 4 miesiące temu i wyrażam się bardzo krytycznie. Jest kilka rzeczy które są nie do przyjęcia. Spalanie jest niskie wynik 3,7 jak reklamuje Toyota jest możliwy do osiągniecia jednak naprawdę trzeba skupić się na ecodrvingu. Zimą pali znacznie wiecej niż np benzynowy Golf 1.4 tsi 122 km normlana jazda w mieście tym samochodem spalanie oscyluje 5-7 litrów, a na autostradzie powyzej 140 km/h już wszystkie benzynowe są górą. Promień skrętu to już istna masakra. Piszczenie na biegu wstecznym też nie do przyjęcia jak w CAT. OPONY w tej konfiguracji miały 225/50/r17 zdecydowanie za szerokie wystraczy ze trochę ubyło powitrza w oponie potrafił spalić już o dwa litry wiecej benzyny !!!. Jednym słowem dramat nie jest wart tej ceny zdecydowanie lepiej wziaść Auris 1.2 T albo 1.6.

W 99 proc. podzielam to co napisał Zbig.

1. Nie wiem jak może palić więcej od golfa TSI. Testuję zawodowo auta od kilkunastu lat, wielokrotnie miałem do czynienia z tym silnikiem czy to w VW, czy Skodzie. Minimum 2 l spala więcej TSI, zimą róznica większa jeszcze. Moje maksymalne spalanie w zimie wyniosło 6l. Wynik z Warszawy, dystans 17 km w jedną stronę, srednia prędkość ok. 25 km/h. Zazwyczaj, gdy letnie temperatury spalanie waha się od 4,9-5,5l. O rekordach nie wspominam, bo nie o to chodzi.

Zrobiłem trasę do Włoch rok temu, w jedną stronę ok. 1600 km. Auto było z przebiegiem 2 tys. km. Jechałem głownie na tempomacie między 130-140 km/h. Spalanie liczone matematycznie, nie z kompa - 5,4l z trasy. Komp w trasie przekłamuje mi o 0,1 l, a w mieście o ok. 0,3-0,4 l. Na pokładzie 3 osoby i full bagażu.

2. Średnica zawracania - mam wyjątkowo kiepskie miejsce w garażu podziemnym, taka luka ze ścianami betonowymi po obu stronach. W kompaktach trudno mi przypomnieć sobie auto bardziej zwrotne od Auriski - mam HSD TS. Parkowałem tam każdym kompaktem, Auris wyróznia się tylko in plus. Ostatnio  z większych aut zaskoczyło mnie tylko Renault Talisman Grandtour. Reszta ma wyraźnie większy promień skrętu od Auris, ew. taki sam.

3. Piszczenie na wstecznym było pierwszą rzeczą, którą prosiłem deaktywować odbierając nowe auto z salonu.

4. Mam te same opony i ten sam wymiar felg (wersja Prestige). Testowałem kiedyś w redakcji Aurisa na 16-tkach i wiem, że czuć wyraźnie lepszy komfort. Przyzwyczaiłem się, ale wyglad 17-tek sporo wynagradza.

Auris TS Hybrid nie jest ideałem, ale obiektywnie trudno mi zgodzić się z Twoimi argumentami.
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2016, 15:13:38 wysłana przez don_pazurro »
Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #22 dnia: 30 Listopada 2016, 16:18:08 »
Jednym słowem dramat nie jest wart tej ceny zdecydowanie lepiej wziaść Auris 1.2 T albo 1.6.
To może zamienimy się - Hybryda za 1.6 ? Jestem gotów.
Aktualnie użytkuję jako zastępczaka Yarisa Hybrid. Bardzo mi się spodobało. Gdybym dziś kupował Aurisa, byłaby to hybryda.
Spalanie - Motostat.pl

Thing

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 01 Grudnia 2016, 07:28:34 »
don_pazuro
To oczywiste że w mieście i korkach hybryda będzie mniej spalać od TSi, dlatego że spalinowy chodzi pewnie połowę czasu trasy. Ale jak już wyjedziemy na trasę, każdy przyzna że nie jest już tak różowo. Ja jadąc krajówkami między 90-110km/h w 2 osoby uzyskałem spalanie 4,7L/100km (komp pokazał 4,3L/100km). Dziś w temperaturze 4°C i przy prędkości między 110-130km/h uzyskałem (po korekcie przekłamania kompa) 6,2L/100km. Dlatego myślę ze dużo aut pewnie testowałeś, pytanie na ile dokładnie i jak długo testowałeś TSi. Osobiście przesiadając się na ten silnik z 1.6Valve, TSi pali do 2 litrów mniej od Japończyka. Knyf jest w momencie obrotowym i na tym że przy TSi nie musisz kręcić silnika. Na szóstce nawet nie mając 2000obr. silnik wjeżdża pod wzniesienia na trasach, a przy Valve bez redukcji sie nieobejdzie. Ot cała tajemnica spalania. Ale to są moje obserwacje tego silnika.
« Ostatnia zmiana: 01 Grudnia 2016, 08:05:14 wysłana przez Thing »

Offline robertek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 01 Grudnia 2016, 08:23:04 »
don_pazuro
To oczywiste że w mieście i korkach hybryda będzie mniej spalać od TSi, dlatego że spalinowy chodzi pewnie połowę czasu trasy. Ale jak już wyjedziemy na trasę, każdy przyzna że nie jest już tak różowo.
W trasie HSD też jest oszczędny - latem przy normalnej jeździe (ok. 100km/h) krajówkami można spokojnie zejść ze spalaniem w okolice nieco ponad 4l/100km, przy obecnych temperaturach spokojnie mieszczę się poniżej 5l/100km. Oczywiście w trasie.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #25 dnia: 01 Grudnia 2016, 09:16:00 »
Zwracam uwagę, że to jest wątek o hybrydzie i porównywanie tsi z valvematicem jest całkiem nie na temat.

Thing

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 01 Grudnia 2016, 10:06:56 »
Wyluzuj człowieku. Hybrydę również trzeba porównać do jakiegoś punktu odniesienia i wtedy to ma jakiś sens.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #27 dnia: 01 Grudnia 2016, 10:26:39 »
Trochę grzeczniej kolego.  Porównywanie valve do tsi ma się nijak do hybrydy.

Thing

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 01 Grudnia 2016, 10:32:10 »
Mówiłem ci wyluzuj

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #29 dnia: 01 Grudnia 2016, 10:43:53 »
W hybrydach nie ma takiej funkcji 😄

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl