Autor Wątek: AURIS HYBRID 2016  (Przeczytany 63971 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
Odp: AURIS HYBRID 2016
« Odpowiedź #150 dnia: 28 Grudnia 2017, 20:57:53 »
Stivo,
znam kilka dużo starszych i dużo tańszych aut, w których wartości spalania podawane są precyzyjnie. Więc nie wydaje mi się abym (jak to ująłeś) wymagał od "bidnej Tojotki cudów". Tym bardziej, że to właśnie spalanie jest największym atutem tego samochodu więc powinno być podawane z dużo większą dokładnością. Być może dobrym wyjściem byłaby kalibracja, o której wspomniał Zbig. A może (a raczej na pewno) celowo jest zaniżane żeby kierowca miał (złudne) poczucie jakie to oszczędne auto kupił.

Inny przykład marnego popisu inżynierów z Toyoty to rozpoznawanie znaków. Samo rozpoznawanie działa całkiem dobrze, ale czemu po minięciu skrzyżowania rozpoznane wcześniej ograniczenie się nie kasuje. Mam auto z nawigacją i chyba nie jest to jakiś problem, żeby zgrać jedno z drugim. Auto wie kiedy mija skrzyżowanie to mogłoby przestać wyświetlać ograniczenie, które obowiązywało do skrzyżowania. Bardzo fajnie to działa w Audi. I tu na prawdę nie trzeba jakichś drogich rozwiązań, ale trochę "pomyślunku" i poprawy oprogramowania, którą ogarnąłby każdy student I roku informatyki.

I dla jasności, wcale nie czuję się Panem zrobionym z dziada, a sram normalnie <taniec> :grin:
Sorry i bez obrazy, ale nie mogłem się powstrzymać... :grin:

Klos,
nie zwróciłem uwagi na to, o co pytasz. Muszę to obadać i dam znać.
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2017, 21:00:43 wysłana przez Jasio »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #151 dnia: 29 Grudnia 2017, 09:29:44 »
A to nie jest czasem tak że polskie oznakowanie jest specyficzne i niezgodne z konwencją wiedeńską? Jak jeździłem ostatnio po Portugalii to nie kojarzę tam znaku terenu zabudowanego bez znaku ograniczenia i w ogóle chyba każdej zmianie dozwolonej prędkości towarzyszył znak z czerwoną obwódką.

Offline coolicz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #152 dnia: 29 Grudnia 2017, 09:48:57 »
Witam
Chciałbym zapytać o wskaźnik naładowania akumulatora trakcyjnego. Jak wracam wieczorem do garażu to pokazuje jakieś 80%. Rano przy wyjeździe już tylko jakieś 20%. W garażu jest temperatura dodania- jakieś +5 stopni przy przymrozkach na dworze.
Czy Wy też tak macie?

Auris TS hybryd, przejechane dopiero Jakieś 300km.
Nie jest to normalne. Ja od nowości (maj 2016) nie miałem takiej sytuacji. Auto również garażowane w dodatniej temperaturze, ale nawet użytkownicy prakujący pod chmurką nie mają normalnie takich problemów. Ja bym jechał do ASO.

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #153 dnia: 29 Grudnia 2017, 12:53:13 »
Witam
Chciałbym zapytać o wskaźnik naładowania akumulatora trakcyjnego. Jak wracam wieczorem do garażu to pokazuje jakieś 80%. Rano przy wyjeździe już tylko jakieś 20%. W garażu jest temperatura dodania- jakieś +5 stopni przy przymrozkach na dworze.
Czy Wy też tak macie?

Auris TS hybryd, przejechane dopiero Jakieś 300km.
Nie jest to normalne. Ja od nowości (maj 2016) nie miałem takiej sytuacji. Auto również garażowane w dodatniej temperaturze, ale nawet użytkownicy prakujący pod chmurką nie mają normalnie takich problemów. Ja bym jechał do ASO.

Potwierdzam przedmówcę - od 2 miesięcy parkuję na dworze, używam auta tylko raz w tygodniu i nawet żadna cegiełka z naładowania akumulatora mi nie ubywa podczas postoju.
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #154 dnia: 29 Grudnia 2017, 13:58:38 »
U mnie również wieczorem 6/8 i rano 6/8. Auto na zewnątrz pod wiatą.  W nocy był mróz.

Offline trzeci

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #155 dnia: 29 Grudnia 2017, 21:39:54 »
U mnie podobnie, tyle że garażowany
Spalanie - Motostat.pl

Offline mathewMD

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #156 dnia: 02 Stycznia 2018, 21:58:12 »
Dobry wieczór.
Co do spalania, to Auris którą jeździłem przez tydzień przekłamywała około 0,7 l/100 km.
Licznik natomiast wskazywał o 9 km/h więcej i około 10% odległość była wyższa na liczniku niż wg piktażu przy drodze. Silnik 1.8 hybrydowy po lifcie.
Co do poziomu naładowania baterii trakcyjnej to po 12h pod chmurką w temp. -7 czasami spadło o jedną cegiełkę.

Offline mathewMD

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #157 dnia: 02 Stycznia 2018, 21:58:59 »
Kurczę zapomniałem: koła 17 calowe.

Offline alienmaster

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #158 dnia: 03 Czerwca 2020, 01:48:15 »

[/quote]
[/quote]

Czy udało się to rozwiązać ?
Co powiedziało ASO ?
Wiem = Temat dawno - ale nie widziałem do końca wątku wyjaśnienia.
Chyba że jest gdzieś pod innym Wątkiem w innej części forum?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl