Autor Wątek: Hybrid Assistant (obd2 + android)  (Przeczytany 327768 razy)

Offline Redsik

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS HYBRYDA
Odp: Hybrid Assistant (obd2 + android)
« Odpowiedź #420 dnia: 27 Stycznia 2022, 20:45:05 »
Dzisiaj tak na szybko sie troche pobawiłem jutro sprobuje na spokojnie.Robimy to na zaplonie czy na zapalonym silniku spalinowym elektrycznym??Jest jakas roznica??Moze jest problem poniewaz posiadam LPG??

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #421 dnia: 27 Stycznia 2022, 20:53:51 »
Auto w stanie Ready. Zobaczę jak u mnie jest z odczytem błędów.

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris Hybrid
« Odpowiedź #422 dnia: 28 Stycznia 2022, 07:40:40 »

Jak masz instalację LPG która pracuje cały czas z obd to się ja wyłącza na czas podpinania (i wtedy masz o tym napisane w instrukcji). Jak nie masz takiej instalacji to nic nie powinna blokować czy zakłócać.

Offline Redsik

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS HYBRYDA
« Odpowiedź #423 dnia: 29 Stycznia 2022, 14:58:20 »
Witam ponownie.Pobawilem sie troche dluzej interfejsem i doszedlem do kilku wnioskow.Dr.Prius nie chce sie łaczyc z samochodem kiedy samochod pracuje na LPG.Po wylaczeniu LPG i odpaleniu na benzynie wszystko dziala.Wyłączylem pikanie pasow ale denerwuje mnie ta ikonka na desce od pasow.Nie da sie jej wyłączyc??

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #424 dnia: 23 Czerwca 2022, 09:49:06 »
Witam, jako że jest to najpopularniejszy temat to zapytam tutaj; chciałem zrobić sprawdzanie baterii w Yarisie i kiedyś na starym OBD ten mi się rozłączał więc zrobiłem "jako tako" na dwie raty. Pomijam fakt że był wolny i co jakiś czas łapał zwiechy przy HA. Ponad miesiąc temu zmieniłem telefon a kilka dni temu dotarł do mnie Vgate vLinker FD+ który jest ponad 2x szybszy i póki co się nie zawiesił ale właśnie... to HA na teście baterii dalej się zawiesza ;/ pierwsza zawiecha aplikacji była już po 41s, jako że ledwo test się zaczął to włączyłem drugi raz i tu się zaciął "dopiero" po 5min i 33s. Przed tymi testami zrobiłem "test" ale po prostu na włączonym HA bez opcji testu baterii. Przeleciało całość bez zawiechy 17min i 2s od maxa 76% do minimum 38% ale dane są bez napięć poszczególnych segmentów itp także "lekko" bez sensu... jedyne co mam to że w tym czasie wyciągnął z baterii 228Wh.
Ktoś ma może jakieś sugestie o co chodzi z zawieszaniem się aplikacji przy teście akumulatora? HA lubi bardziej jakaś inną wersję androida czy co? Obecnie mam 12 HA najnowszy... a może właśnie pobrać HA sprzed roku np?

Edit.
Druga sprawa; istnieje jakakolwiek możliwość kalibracji akumulatora? Obecnie od tych 76% do ok 54% schodzi bardzo równą linią (ok 15 minut z groszem) natomiast od tych 54% do 38% schodzi pikiem w już niecałe 2 minuty. Jako że system stara się utrzymywać naładowanie w okolicy 60% oznacza to że zazwyczaj max do dyspozycji jest ok 1/3 zmierzonej pojemności, cała reszta była by może używana przy długich zjazdach gdzieś w górach ale mieszkając na północy kraju nie mam praktycznie żadnych gór więc zakres 60-75 czyli 2/3 akumulatora praktycznie nie jest nigdy używane... ;/ jak by utrzymywał np. 65% to już było by to akurat w połowie całkowitej pojemności...
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwca 2022, 09:58:50 wysłana przez Ari93 »

Offline Thorez

• Prawie Toyot
  • Samochód:: AURIS Hybrid
« Odpowiedź #425 dnia: 29 Czerwca 2022, 12:51:37 »
Zgaduję że temperatura asfaltu, kierownicy i telefonu :D

Witam i od razu informuję, ze jest to mój pierwszy post.
Wszyscy piszecie o zakupach, czasach oczekiwania i tak dalej.
Dzisiaj otrzymałem icar, zainstalowałem HB i wszystko śmiga :)

Pytanie natomiast dotyczy instrukcji odczytywania parametrów. Czy jest w annałach internetu jakiś manual w polisch blabla - co oznacza poszczególna ikona i jak ja interpretować?

Offline Lesiu

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Prius 4
« Odpowiedź #426 dnia: 08 Stycznia 2023, 16:33:46 »
Pytanie natomiast dotyczy instrukcji odczytywania parametrów. Czy jest w annałach internetu jakiś manual w polisch blabla - co oznacza poszczególna ikona i jak ja interpretować?
Tu masz link z wyjaśnieniem http://hybridassistant.blogspot.com/p/dashboard.html Jest po angielsku ale chwila z googlem tłumaczem i bez znajomości angielskiego da się ogarnąć
Dodatkowo znalazłem taką stronę gdzie masz zbiór filmów z działania HA po polsku https://www.naprawa-hybrydy.pl/toyota-auris-hybrid-z-hybrid-assistant-jak-dziala-i-czy-warto/
Toyota Prius gen. 4 2017
Była Toyota Prius gen. 2 2008r.
Był Seat Ibiza 1.4 MPI 8v 2000r.

Offline Thorez

• Prawie Toyot
  • Samochód:: AURIS Hybrid
« Odpowiedź #427 dnia: 25 Stycznia 2023, 10:10:19 »
Dzięki serdeczne.

Offline RADMAN

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Yaris III HSD
« Odpowiedź #428 dnia: 30 Maja 2024, 11:37:47 »
Jakie macie wartości pojawiające się prawym dolnym rogu? Zwłaszcza osoby posiadające Vgate iCar Pro.

Offline Dolo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius III
« Odpowiedź #429 dnia: 30 Maja 2024, 11:59:50 »
Naładowanie i temperatura baterii

Offline RADMAN

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Yaris III HSD
« Odpowiedź #430 dnia: 30 Maja 2024, 12:18:46 »
Chodzi mi o to jaka cyfra pojawia się przy ikonie aparatu. U mnie na screenshotach co zrobiłem to najwięcej 2.4, a wg instrukcji na stronie powinno być ponad 3 żeby dobrze wszystko pokazywać. zastanawiam się czy iCar pro jednak nie jest za wolny. Jeszcze chce go sprawdzić z powyłączanymi wszystki apkami w trybie samolotowym tylko z BT włączonym i na innych urządzeniach. Czytałem, że ma to pomagać i nawet jak to możliwe to polecany telefon tylko do HA.

Offline WojcioTJ

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #431 dnia: 16 Sierpnia 2024, 11:30:41 »
Jaki interfejs OBD2 na dzień dzisiejszy polecacie do Corolii Hybrid 2020 ? Bo Vgate iCar2 chyba nie do końca działa poprawnie, łączy się, ale wszystkich parametrów w HA nie pokazuje, brakuje wentylatorów i temperatury baterii.
Czy używa ktoś aplikację OBDocker ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl