Witam, jako że jest to najpopularniejszy temat to zapytam tutaj; chciałem zrobić sprawdzanie baterii w Yarisie i kiedyś na starym OBD ten mi się rozłączał więc zrobiłem "jako tako" na dwie raty. Pomijam fakt że był wolny i co jakiś czas łapał zwiechy przy HA. Ponad miesiąc temu zmieniłem telefon a kilka dni temu dotarł do mnie Vgate vLinker FD+ który jest ponad 2x szybszy i póki co się nie zawiesił ale właśnie... to HA na teście baterii dalej się zawiesza ;/ pierwsza zawiecha aplikacji była już po 41s, jako że ledwo test się zaczął to włączyłem drugi raz i tu się zaciął "dopiero" po 5min i 33s. Przed tymi testami zrobiłem "test" ale po prostu na włączonym HA bez opcji testu baterii. Przeleciało całość bez zawiechy 17min i 2s od maxa 76% do minimum 38% ale dane są bez napięć poszczególnych segmentów itp także "lekko" bez sensu... jedyne co mam to że w tym czasie wyciągnął z baterii 228Wh.
Ktoś ma może jakieś sugestie o co chodzi z zawieszaniem się aplikacji przy teście akumulatora? HA lubi bardziej jakaś inną wersję androida czy co? Obecnie mam 12 HA najnowszy... a może właśnie pobrać HA sprzed roku np?
Edit.
Druga sprawa; istnieje jakakolwiek możliwość kalibracji akumulatora? Obecnie od tych 76% do ok 54% schodzi bardzo równą linią (ok 15 minut z groszem) natomiast od tych 54% do 38% schodzi pikiem w już niecałe 2 minuty. Jako że system stara się utrzymywać naładowanie w okolicy 60% oznacza to że zazwyczaj max do dyspozycji jest ok 1/3 zmierzonej pojemności, cała reszta była by może używana przy długich zjazdach gdzieś w górach ale mieszkając na północy kraju nie mam praktycznie żadnych gór więc zakres 60-75 czyli 2/3 akumulatora praktycznie nie jest nigdy używane... ;/ jak by utrzymywał np. 65% to już było by to akurat w połowie całkowitej pojemności...