Autor Wątek: Auris silnik 1.33  (Przeczytany 69410 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
Odp: Auris silnik 1.33
« Odpowiedź #60 dnia: 03 Stycznia 2017, 18:49:26 »
Cytuj (zaznaczone)
No zobacz, bez momentu obrotowego mój samochód jedzie nawet na "niższych obrotach". Nie wiedziałem, że "siłą woli" poruszam samochodem :laugh:

Panowie nie bądźmy uszczypliwi i nie szukajmy dziury w całym :-P.
Wszyscy dobrze wiedzą, że Koledze sic22 chodziło o wystarczającą wartość owego momentu.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #61 dnia: 03 Stycznia 2017, 21:01:01 »
W trasie mało kiedy hamujesz i trwa to chwilę - zdecydowanie za mało żeby naładować tyle ile zużyłeś na przyspieszanie.
To pojedź hybrydą w trasę i spróbuj rozładować akumulator.  Życzę szczęścia.  Zasada jest prosta i wynika z fizyki.  Im wyższa prędkość średnia tym wyższy poziom odzysku w stosunku do potrzeb.

OK, da się i po drugiej stronie skali, ale trzeba wysoko postawić poprzeczkę.  Dzisiaj miałem okazję na A2, rano było w miarę sucho i nie padało.  Nie zwalniamy poniżej 150 km/h - w tym celu najlepiej nastawić tempomat na tę wartość i nie ustępujemy z lewego pasa nadjeżdżającym z tyłu BMW (a tych dzisiaj nie brakowało, jakiś wysyp normalnie...), tylko za każdym razem kontynuujemy akurat wykonywane wyprzedzanie przyspieszając do 170-180.  Po kilku minutach takiej jazdy faktycznie bateria schodzi na 2 kreski.  Inna sprawa że przy tych prędkościach niespecjalnie się czuje różnicę - charakterystyka silnika elektrycznego powoduje że przy wysokich prędkościach obrotowych nie wnosi on zbyt wiele.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #62 dnia: 03 Stycznia 2017, 21:11:24 »
Natomiast w kwestii za i przeciw 1.33 - jeżeli priorytetem jest niska cena, nie ma chęci na automat i nie są planowane duże przebiegi to jest to opcja jak najbardziej do rozważenia.

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #63 dnia: 03 Stycznia 2017, 21:22:21 »
Wszyscy dobrze wiedzą, że Koledze sic22 chodziło o wystarczającą wartość owego momentu.
Wystarczającą do czego?
Do ścigania się na torze, czy do jazdy na drogach publicznych?

Thing

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 03 Stycznia 2017, 22:25:52 »
Do normalnej jazdy a do tej 1.33 się wg mnie niestety nie nadaje zresztą 1.6 również :(

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #65 dnia: 03 Stycznia 2017, 22:40:04 »
robikon,

a Ty, którego Aurisa byś wziął do ścigania się na torze...? Przecież nie piszemy o rajdach tylko dylemacie między dwoma mułowatymi silnikami w Aurisie.

Offline himi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #66 dnia: 03 Stycznia 2017, 23:00:14 »
Czołem. Właśnie rozważam zakup miejskiego auta, które zastąpi nam Fabię 1,6 TDI. Mamy jeszcze jednego mocniejszego diesla kombi w długie trasy, a zależy nam na aucie, które nada się do miasta  i czasem w trasę taką max 200 km. Mam na oku właśnie Aurisa 1,3 100 km nowego za niecałe 60.000 zł. Alternatywa to Yaris z tym samym motorem. Tu ceny od 46 do 55 w zależności od wyposażenia. I tu jest pies pogrzebany. Do samego miasta bez obaw. Ale już w krótką trasę wolałbym coś co choć trochę ,,pojedzie''. Mam na myśli w miarę sensowne wyprzedzanie. Lepiej iść w małego Yarka, który na 1,3 powinien dać radę, czy Auris jednak, bo większy. Jak wygląda porównanie pakowności obu - jeśli macie doświadczenia?

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #67 dnia: 03 Stycznia 2017, 23:05:48 »
Jasio
Nie ścigam się, również na torze. A temat zszedł za sprawą Sic22 na brak momentu w silnikach przy niższych obrotach  :laugh:

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #68 dnia: 03 Stycznia 2017, 23:07:11 »
No barwo Jasiu. Posłuchajcie sobie: tak wygląda trasa w wykonaniu wysokoobrotowców. Mimo tych obrotów i tak widać braki w momencie obrotowym bo ten Golf ja odstawia. A mówimy tu o silniku 1.8 a nie o marnym 1.33 https://www.youtube.com/watch?v=j9IR0EfqrUM
https://www.youtube.com/watch?v=X4g_u65KzE4
 :cheesy:

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #69 dnia: 03 Stycznia 2017, 23:11:05 »
Do normalnej jazdy a do tej 1.33 się wg mnie niestety nie nadaje zresztą 1.6 również :(
Masz 100% rację. Te samochody nadają się dla "prawdziwych kierofcóf" tylko do "narzekania", a nie do "jazdy".  Nie wiem tylko co ciebie tak trzyma przy tej "mułowatej" Toyocie? <zalamka>

Offline logicalvolume

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #70 dnia: 03 Stycznia 2017, 23:19:34 »
Mam na myśli w miarę sensowne wyprzedzanie. Lepiej iść w małego Yarka, który na 1,3 powinien dać radę, czy Auris jednak, bo większy. Jak wygląda porównanie pakowności obu - jeśli macie doświadczenia?

Ja mam aurisa, żona yarisa ;) - także mam porównanie. Biorąc pod uwagę, że już masz auto na dłuższe trasy i bardziej szukasz samochodu do miasta, osobiście bym wybrał Yarisa 1.3

Co do pakowności to 2 osoby na krótki wypad spokojnie się zmieszczą do Yarisa. Dynamika? to moim zdaniem Yaris z silnikiem 1.3 wypada lepiej od Aurisa, jednak gabaryty/waga auta robi swoje.

Offline himi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #71 dnia: 03 Stycznia 2017, 23:40:21 »
2 osoby to będzie ciężko, mam już dwójkę nastolatków na pokładzie + żona.  Mówisz, że w Yarku będzie rzeź?

Offline himi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #72 dnia: 04 Stycznia 2017, 10:21:26 »
Jechałem właśnie 1,3 w Aurisie  z przelotem 160.000 km. Faktycznie szału ni ma. Da się to wkręcić na obroty i dobić do tych 120 km/h w miarę dynamicznie, ale już w hałasie.  Yarisem nie było mi dane się przejechać. Różnica w cenie w ASO na wyprzedażach to 58 za Aurisa i 55 za Yarisa w tym  samym silnikiem. Yarek ma na plus duże radio (śmieszne nieco w tym aucie więc bez podniety)  i alufelgi.

BTW jakie są parametry opon przy 15 calowych felgach do Aurisa? Za zimówki dołożone do auta ASO zgodziło się wziąć bez marży osiem stów, ale to jakieś Firestone, więc żaden szał. Nie wiem  czy nie lepiej rozważyć samemu zakup jakiegoś Continentala, ale nie spisałem parametrów.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #73 dnia: 04 Stycznia 2017, 10:33:50 »
No barwo Jasiu. Posłuchajcie sobie: tak wygląda trasa w wykonaniu wysokoobrotowców. Mimo tych obrotów i tak widać braki w momencie obrotowym bo ten Golf ja odstawia. A mówimy tu o silniku 1.8 a nie o marnym 1.33 https://www.youtube.com/watch?v=j9IR0EfqrUM
https://www.youtube.com/watch?v=X4g_u65KzE4 :cheesy:
Nie bardzo wiem skąd oni wzięli Jettę VI FL 1.4 140 KM?  Tak czy inaczej, ona jest cięższa od Corolli XI, pewnie jeszcze z DSG, plus pasażer i gorszy cx - nie ma się co dziwić że została objechana.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #74 dnia: 04 Stycznia 2017, 10:45:38 »
Himi - Yaris jest duuużo lżejszy i różnica w dynamice jest spora - da sie na 6 przyspieszać
Tak samo zwrotność to plus yarisa.

Niestety w YIII nie ma już przesuwanej kanapy wiec bagażnika nie powiększysz - ale jest on dość głęboki.
Nastolatki się spokojnie z tyłu mieszczą - chyba że nastolatki dobijają do 20ki i mają 190cm wzrostu ;)

Dodatkowo Jeżdząc yarkiem 1.33 po mieście mieściłem się w 5-5.5l

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl