Autor Wątek: Spalanie hybrydy w dłuższej trasie  (Przeczytany 83001 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline blooop

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Spalanie hybryty w dłuższej trasie
« Odpowiedź #60 dnia: 09 Maja 2017, 08:13:11 »
Lektura do poczytania, dlaczego m.in. nie należy lać paliwa 100 oktanowego do silnika przystosowanego na 95

Offline XauSex

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #61 dnia: 09 Maja 2017, 09:14:33 »
Robienie szybkiego auta z hybrydowej Toyoty nastawionej na ekologię to jak tuningowanie Melexa przez zwiększenie napięcia. Ludzie, po to kupowaliście hybrydę żeby nią jeździć 240 po zachodnich autostradach czy może tylko dlatego że podoba wam się wizerunek ekologii?
Silnik spalinowy w hybrydowych Toyotach ma prędkości obrotowe chyba nawet niższe niż diesel. Po co lać tam coś więcej niż to, co przewidział producent?
Ja w Citroenie C5 mam w instrukcji jak byk napisane, że silnik przewidziany pod paliwo 98 ale dopuszcza się używanie 95 oktanów.

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 22 Maja 2017, 07:18:04 »
Sorki za odgrzewany kotlet.
Wczoraj zrobiłem sobie wycieczkę na przełęcz Stelvio we Włoszech.
Droga jest mordercza dla każdego napędu, ale Auris dzielnie zaprezentowała się ze swojej najlepszej strony. Była długa dyskusja z motocyklistami, którzy jak to oznajmili "było cholernie ciężko z Tobą pod tą górę się zmierzyć" i właściciel innej marki też przyznał, że był w szoku, kombi i takie zwinne po tych zakrętach. Ok, ale miało być o spalaniu: trasa autostrada około 900 km (tempomat 100km/h - w końcu wycieczka), do tego około 350 km dróg lokalnych ( średnio 70/80 km/h ) oraz sama przełęcz około 80 km ( musiałem sobie dwa razy przejechać  :cheesy: ) i średnia wyszła ... tam tam... 4,0 l/100km !!!! (przy tankowaniu 4,7 - komputer okłamuje )
No muszę powiedzieć, że byłem tak samo w szoku jak Ci na szczycie Passo dello Stelvio 2760 m.n.p.m.

Offline cinq

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #63 dnia: 22 Maja 2017, 21:43:15 »
A te wyniki uzyskujecie w trybie ECO czy "NORMAL"?

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 22 Maja 2017, 22:05:06 »
Ja jeżdżę specyficznie. Jak ma ciężko (górki , wyprzedzanie ) daje Power, jazda po autostradzie Normal, miasto Eco

Drażni mnie jak się biedak (komputer) w trybie ECO na drogach poza miastem 40 razy zastanawia na minutę co ma zrobić : ładować baterie, zasilać silnik. W trybie Normal troszku jest spokojniejszy, a i ja nie muszę nasłuchiwać co on tam wyprawia 🤔
« Ostatnia zmiana: 22 Maja 2017, 22:13:35 wysłana przez MMZabrze »

Offline racibornio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #65 dnia: 23 Maja 2017, 19:04:32 »
Nie będę zakładał osobnego wątku na spalanie na mieście - ten się widzę dobrze kręci - to wrzucę szybkie pytanie o spalanie na mieście:-D ile wam tak realnie wychodzi? Mi na początku brał 5.9, potem zeszło do 5.5 jak po ok. 1500km się tam podocierało. Potem jeszcze więcej zacząłem stosować przygazówki i odpuszczanie i po przejechaniu 4200km i podzieleniu przez to liczby ogólnie zatankowanych litrów mam teraz 5,72. Natomiast lcząc najlepszy zbiornik to wyszło mi 724km z 38,9L a więc 5,37. Nie jestem w stanie zejść poniżej 5L ale też przekroczyć 6L.
ps. poprzedni niedokończony post to znowu kaprys klawiatury.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #66 dnia: 23 Maja 2017, 19:09:14 »
Ja zauważyłem iż spalanie jest mniejsze gdy przyśpieszamy dynamicznie, nie wleczemy się jak muły i rozpędzamy samochód przez kilometr.

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #67 dnia: 23 Maja 2017, 20:46:23 »
Ja zauważyłem iż spalanie jest mniejsze gdy przyśpieszamy dynamicznie, nie wleczemy się jak muły i rozpędzamy samochód przez kilometr.

I to jest podstawa jazdy "eko" nie tylko w hybrydach  :good:
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #68 dnia: 23 Maja 2017, 21:11:25 »
usunięte przez autora
« Ostatnia zmiana: 23 Maja 2017, 21:44:54 wysłana przez tomery »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #69 dnia: 24 Maja 2017, 01:45:30 »
wrzucę szybkie pytanie o spalanie na mieście:-D ile wam tak realnie wychodzi?

Na to nie ma szybkiej odpowiedzi.  Dużo zależy od długości przejazdów i poziomu zatłoczenia.  Mnie wychodzi trochę ponad sześć litrów, ale rano przebijam się przez środek miasta z prędkością średnią zwykle poniżej 20 km/h a po południu wracam obwodnicą na której noga mi się robi ciężka ;-)

Przy spokojnej jeździe bez korków powodujących rozładowanie baterii i obligatoryjne załączanie się spalinowego nie widzę żadnego problemu aby zejść poniżej pięciu litrów.

Tak czy inaczej wychodzi 2,5-3 litry mniej niż w benzynie.

Offline coolicz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #70 dnia: 24 Maja 2017, 08:47:09 »
W zimę wychodziło mi średnio ok 5,5-6-5. Okazyjnie schodziłem poniżej 5. To wartości z komputera, także pewnie trzeba dodać do tego ok 0,3. Ale teraz jak zrobiło się ciepło to jest dużo lepiej - ostatni bak z komputera 4,3. Okazyjnie przy dłuższej spokojnej jeździe podmiejskimi schodziłem do 3,5 - 3,8. Pamiętaj również, że TS jest cięższy niż HB i będzie palił trochę więcej.

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #71 dnia: 24 Maja 2017, 19:20:02 »
W zimę wychodziło mi średnio ok 5,5-6-5. Okazyjnie schodziłem poniżej 5. To wartości z komputera, także pewnie trzeba dodać do tego ok 0,3. Ale teraz jak zrobiło się ciepło to jest dużo lepiej - ostatni bak z komputera 4,3. Okazyjnie przy dłuższej spokojnej jeździe podmiejskimi schodziłem do 3,5 - 3,8. Pamiętaj również, że TS jest cięższy niż HB i będzie palił trochę więcej.

U mnie podobnie jak u kolegi.W zimie spalanie oscyluje w okolicach 4,5-5 l/100 km, obecnie zeszło do 4,3-4,0 l/100 km. W większością poruszam się po małym mieście (codzienny dojazd do pracy z przedmieść do centrum Zielonej Góry ul. Boh. Westerplatte 2x10 km) , trasy sporadycznie max 20-30 km.
Ale i tak wszystko uzależnione jest od aktualnych warunków ruchu. Raz spala 3,5 l, a dzień pózniej na tej samej trasie o tej samej godzinie ale w innych warunkach spala 5 litrów.
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #72 dnia: 04 Kwietnia 2018, 23:05:22 »
Coś pięknego zadziało się z hybrydowym kombiakiem wraz z nastaniem ciepłych dni ;)
6-7km od zimnego po mieście ze średnią ~30km/h - 5,2l z H.A (4.9 z wyswietlacza)
15km na rozgrzanym trochę silniku ze średnią ~60km/h(miasto + obwodnica) - 3,6 z H.A. i 3,4 z wyświetlacza.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #73 dnia: 05 Kwietnia 2018, 18:54:02 »
wymuszacie jazde na elektrycznym i powoli z niego przyspieszacie że macie takie wyniki? :D

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #74 dnia: 05 Kwietnia 2018, 19:37:53 »
Przepis jest prosty, hybrid assistant + ile wlezie stosowanie pulse (w zakresie optymalnej sprawności silnika czyli ok ~20kW) a pozniej glide (czyli na elektryku nie więcej niż 2-3kW do podtrzymania prędkości).
Do tego noga z gazu od razu jak wiesz że masz hamować.
Jak nie ma dużego ruchu to spod świateł też pierwsze 10-15m warto rozpędzić się na elktryku a pozniej oczywiście spaliniak.
Bez hybrid assistanta też można :
- rozpędzanie ze wskazówką na granicy eco i power
- pozniej podtrzymanie na ev (wskazówka tylko lekko powyżej 0)
- noga z gazu jak najwcześniej, same hamowanie tak żeby wskazówka nigdy nie dobiła do samego dołu

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl