Autor Wątek: Spalanie hybrydy w dłuższej trasie  (Przeczytany 255221 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dareklew

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Spalanie hybryty w dłuższej trasie
« Odpowiedź #30 dnia: 15 Maja 2017, 20:49:11 »
Coś na temat jazdy po mieście. Przy wałczonej Eco i spokojnej jeździe ( zresztą nie ma co szaleć bo nie ma jak bo korki ) na spokojnie 4,5. Miałem wcześniej wersję 2 to trudno było zejść poniżej 5 l po mieście. Cisza, komfort i ta płynna skrzynia. Chyba już zawsze będę jeździł Priusami a dodam że jestem juz 50+.

Offline voytek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 12 Czerwca 2017, 19:17:49 »
Hej. Jestem swiezo po trasie i chcialem podzielic sie swoimi wrazeniami z jazdy. Trasa Katowice - Rzeszow - Katowice, 3 osoby dorosle i dziecko. Przejechany dystans to 555 km na wlaczonej klimie.Wiekszosc trasy to autostrada A4 oraz troche po miescie w Rzeszowie. Jazda na trasie na aktywnym tempomacie 120-130 czas 2,5 h. Wskaznik spalania 4.6  Wrazenia z jazdy mam takie jak to juz tutaj napisano faktycznie gdy sie zbiera jest bardzo glosny wrecz wyje ale gdy osiagnie swoja predkosc to jedzie super. Jestem w szoku bo to pierwsza moja trasa. W lato wybieram sie w trase do Wloch 1200 KM ciekaw jestem jak poradzi sobie z wiekszym zaladunkiem i z Alpami  Pozdrawiam

Offline xavi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 13 Czerwca 2017, 07:08:02 »
Te opinie, szczególnie dwie ostatnie są mocno zachęcające. Jak już będziesz po powrocie z trasy do Włoch, to daj znak, bo jestem żywo zainteresowany :)

Offline parian

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 13 Czerwca 2017, 12:57:31 »
Jazda na trasie na aktywnym tempomacie 120-130 czas 2,5 h. Wskaznik spalania 4.6 
To standardowy wynik w Priusie? Nie udało mi się zejść na autostradzie poniżej 5 (przy podobnych prędkościach). Przy licznikowych 140 pali mi w okolicach 6l., przy 140 na GPS (licznikowo ok. 150) zbliża się do 6,5-7l.

Offline voytek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 13 Czerwca 2017, 15:05:41 »
Jazda na trasie na aktywnym tempomacie 120-130 czas 2,5 h. Wskaznik spalania 4.6 
To standardowy wynik w Priusie? Nie udało mi się zejść na autostradzie poniżej 5 (przy podobnych prędkościach). Przy licznikowych 140 pali mi w okolicach 6l., przy 140 na GPS (licznikowo ok. 150) zbliża się do 6,5-7l.
Nie wiem jak spala przy wyzszych predkosciach bo to byla moja pierwsza trasa. Zobacze jak skocze na Wlochy.Tempomat mam aktywny  (radar) Ustawilem go na  120 km/h i podbijalem przy wyprzedzaniu jak mialem kogos na ogonie. Wskazowka (slupek) spalania po osiagnieciu 120 praktycznie zawsze pod 5. Zauwazylem ze jadac na tempomacie moj Prius mniej pali niz operujac gazem. Zrobilem fotke licznika po przyjezdzie ale nie umiem jej tu wkleic.

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 13 Czerwca 2017, 17:57:43 »
parian albo nie umiesz jeszcze dobrze jeździć tym napędem, albo masz zawsze pod wiatr ;-)

Offline parian

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 14 Czerwca 2017, 13:04:54 »
parian albo nie umiesz jeszcze dobrze jeździć tym napędem, albo masz zawsze pod wiatr ;-)
No ja mogę nie potrafić, ale jadąc kilkadziesiąt kilometrów z tempomatem ciężko coś nawywijać ;)
Zamieszczam też link do testu spalania Priusa IV - przy 140 na GPS wychodzi 6,5, a więc podobnie jak u mnie:
http://youtu.be/zwKN06K1SBw

ps. minimalne średnie spalanie jakie osiągnąłem, trasa pozamiejska 132km, prędkości przelotowe 90-110 km/h:

Offline voytek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 14 Czerwca 2017, 14:29:06 »
Jak wrzuciles fotke.

Offline parian

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 14 Czerwca 2017, 15:28:28 »
Umieszczasz obrazek na jakiejś stronie z hostingiem zdjęć (np. fotosik). Następnie (tu, na forum) dajesz "odpowiedz", klikasz ikonę z obrazkiem Mona Lisy (to chyba Mona Lisa? ;] ) i podajesz internetowy adres obrazka umieszczonego wcześniej na stronie z hostingiem.

rkon1

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 14 Czerwca 2017, 16:23:50 »
Koledzy można ominąć wrzucanie zdjęć na zew.serwery. Zainstalujcie sobie tapatalka pod  androidem i tam można wstawiać bezpośrednio fotki z telefonu.

Offline parian

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 14 Czerwca 2017, 17:20:25 »
O ile piszesz z telefonu, a nie z komputera.

Offline voytek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: 15 Czerwca 2017, 14:08:48 »

Udało się  <taniec> . Dzięki parian kolego. Fotka zrobiona zaraz po trasie. Spalanie tak jak na obrazku. Przy prędkościach 120 - 130 tyle spalił. Pozdro
« Ostatnia zmiana: 15 Czerwca 2017, 14:18:54 wysłana przez voytek »

Offline eleonor77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 15 Czerwca 2017, 17:05:50 »
zatankowane 38litrów
ZWOLEŃ - > WAŁBRZYCH 420km gdzie sie tylko dało tempomat 120km/h z klimą - 5,1 L
WAŁBRZYCH > ZWOLEŃ  420km oszczędniej bo do 110km/h z klimą - 4,3 L
po powrocie jedna kreska pełna na wskaźniku paliwa.
Wbrew wszystkiemu PRUSAK II czy to na trasie czy w mieście spalanie bardzo podobne

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #43 dnia: 15 Czerwca 2017, 19:29:54 »
Prius+, niewiele takich, sporo większy, całkiem inna bryła, całkiem inne prowadzenie, całkiem inna bateria trakcyjna (Li-Ion).

Mam go niewiele ponad miesiąc.
Nie jestem fanem walki o spalanie za wszelką cenę, ale lubię wykorzystywać możliwości samochodu, wszystkie.
Spalanie w mieście 5.2, ale to nie ma jak porównywać, nawet w tym samym mieście są całkiem inne trasy więc dla porównania. W tych samych warunkach i ten sam kierowca: Fiesta 1.0 turbo - 7.5 litra, średniej wielkości SUV (2 l benzyna) nigdy poniżej 10 a bliżej 12.
Dzisiejsza trasa podmiejska ok. 100 km, 4.4 l/100km.

Offline XauSex

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: 15 Czerwca 2017, 20:50:05 »
Kolego, takie spalanie robisz z komputera czy z dystrybutora?
Mi Prius+ na mieście pali średnio między 5,3 a 5,5 z dystrybutora. Zauważyłem że komputer lubi sobie odjąć od tego 0,5 zwłaszcza kiedy jeździ się tylko po mieście, bo w trasie się wyrównuje spalanie ale tam dochodzi do 6/100.

W ubiegły weekend robiłem trasę Bydgoszcz-Gdynia-Bydgoszcz.
Wyszło mi niecałe 400 km, 6 osób dorosłych + dziecko 4 lata i mały bagaż podręczny. Trasa 50/50 krajowe i autostrada.
Spalanie 5,75. Uważam że jak na komplet ludzi to nie ma tragedii.

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl