Autor Wątek: Spalanie hybrydy w dłuższej trasie  (Przeczytany 255297 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Spalanie hybrydy w dłuższej trasie
« Odpowiedź #240 dnia: 06 Marca 2019, 15:45:16 »
Może na odcinku z górki ????Ja na PIPie przy 130  mam 5,5 więc siłą rzeczy przy 160 bierze minimum 6,5 l/100km.
----------------------------------------------------------
Toyota Prius Plug-In Hybrid 1,8 HSD Aspiration 2013

Offline smiecho84

• Toyot Pełzający
  • **
    • Spalanie
« Odpowiedź #241 dnia: 06 Marca 2019, 16:32:06 »
Auris II HSD FL przy tempomacie na 160km/h pali ponad 8l/100km.
6,5/100 jest możliwe ale przy ok 140km/h. +-5.
Wątpię czy CX w Priusie jest aż tak skuteczne.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #242 dnia: 06 Marca 2019, 17:26:11 »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #243 dnia: 06 Marca 2019, 18:36:24 »
Może na odcinku z górki ????Ja na PIPie przy 130  mam 5,5 więc siłą rzeczy przy 160 bierze minimum 6,5 l/100km.

Jeżeli przy 130 masz 5,5 to przy 160 będzie znacznie więcej niż 6,5 - przy tych prędkościach opór aerodynamiczny zaczyna być dominującą składową a przy wzroście prędkości z 130 do 160 zapotrzebowanie na moc z tego tytułu wzrośnie o 86%

http://michna.me/zaleznosc-predkosci-od-mocy/

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #244 dnia: 06 Marca 2019, 22:40:19 »

Wątpię czy CX w Priusie jest aż tak skuteczne.

W Priusie4 ekonomia kończy się po przekroczeniu 150km/h bo wtedy otwiera się na stałe aktywny grill i auto stawia większy opór powietrza ;)

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #245 dnia: 06 Marca 2019, 23:27:28 »
Jeżeli przy 130 masz 5,5 to przy 160 będzie znacznie więcej niż 6,5 - przy tych prędkościach opór aerodynamiczny zaczyna być dominującą składową a przy wzroście prędkości z 130 do 160 zapotrzebowanie na moc z tego tytułu wzrośnie o 86%

Właśnie tak te rzeczy wyglądają. Opór powietrza rośnie z kwadratem prędkości.

A dla każdego, który jeździ szybko, bo "czas to pieniądz", zestawienie: Jeżeli w ciągu godziny robimy na autostradzie 120 km i zwiększymy prędkość do 144 km/h to zaoszczędzimy 10 minut. Zapłacimy za tę oszczędność litrem paliwa czyli 5 złotych. Oszczędność pełnej godziny będzie kosztowała 6x5=30 złotych.

Teraz chwila brutalnej prawdy:Jeżeli ktoś zarabia na godzinę ponad 30 złotych (netto) to dla niego szybsza jazda może mieć ekonomiczny sens. Jeżeli zarabia mniej, to niech lepiej zwolni a czas odzyska z nawiązką nie robiąc w pracy nadgodzin.

Offline mikael666

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #246 dnia: 06 Marca 2019, 23:46:33 »
Auris II HSD (2014 mid) - autostrada, tempomat GPS 120 (130-135 licznikowe) - spalanie w okolicach 6l.
Kilka KM na tempomacie więcej i spalanie drastycznie wzrasta.
Chyba "przelotowa" dla Aurisa HSD II to licznikowe 130.

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #247 dnia: 07 Marca 2019, 08:35:38 »
Napisałem przecież, że siłą rzeczy przy 160km/h musi być spalanie minimum 6,5 l/100km. Czytajcie ze zrozumieniem proszę.
Nie napisałem ile dokładnie bo po pierwsze nie jeżdżę z prędkością która jest niedozwolona, po drugie stosuję się do przepisów, po trzecie jazda z idiotycznymi prędkościami mnie nie wzrusza, po czwarte dbam o życie swoje i innych szczególnie syna i żony, po piąte nie stać mnie na wyrzucanie pieniędzy w błoto, po szóste nie po to nabyłem Priusa aby z jego dobrodziejstw nie korzystać.
Koledze afiszującemu się prędkościami jakimi się porusza życzę powodzenia w dalszych jazdach. Oby się nie przejechał. Poza tym jak widać już nie zabrał głosu więc spalanie które podał jest pewnie wyssane z palca a wy się podniecacie koledzy.
----------------------------------------------------------
Toyota Prius Plug-In Hybrid 1,8 HSD Aspiration 2013

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #248 dnia: 07 Marca 2019, 10:44:48 »
Mój A I HSD przy 140km/h na liczniku i tempomacie (A1 i A2) pokazuje na komputerze zużycie benzyny w przedziale 7.8 do 8.2 l/100km zależy od kierunku i siły wiatru itp itd.(realne LPG wychodzi ok 10). Przy tych prędkościach cx ma juz istotne znaczenie. Rowerzyści przy 30km\h juz się składają w kulkę a mówimy tu o predkosciach 5x większych.....
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2019, 10:51:36 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #249 dnia: 07 Marca 2019, 16:22:56 »
Istotny jest kierunek wiatru i jego sila. Majac wiatr wiejacy z sila 40km/h w plecy opor powietrza jest duzo mniejszy niz przy przy jezdzie pod wiatr o tej samej sile. Co do jazdy na rowerze to jest pewien fenomen bo wiatr ZAWSZE wieje w twarz, tzw. wmordewind :)

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #250 dnia: 08 Marca 2019, 10:41:35 »
Dyskusja zeszła na ciekawy temat kolarstwa.  Skoro nawet moderator bierze w niej udział, to dorzucę od siebie, że zawsze wpływ oporu powietrza będzie najbardziej odczuwalny w pojeździe najbardziej ekonomicznym. Takim pojazdem jest rower. Na rowerze na samym opuszczeniu rąk na kierownicy rowerzysta zyskuje 2-5 km/h jeżeli jedzie około 30km/h. Odczułem to osobiście, kupując na starość rower z kolarską kierownicą.

Tu znajdziecie tabelkę porównującą wydatek energii potrzebny na transport jednej osoby. Jak widać, najbardziej efektywnym środkiem komunikacji indywidualnej dla leniwych jest plugin hybryd. Silniki spalinowe są porażką z założenia. Mam wątpliwości, co do pozycji motocykli - moje żłopały paliwo jak małe auta. Ale prawdopodobnie chodzi o motorowery/mopedy, które jeżdżą wolniej:

https://truecostblog.com/2010/05/27/fuel-efficiency-modes-of-transportation-ranked-by-mpg/

Offline gregoi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #251 dnia: 08 Marca 2019, 20:33:46 »
Dokładnie można to odczuć w Priusie kiedy jedziemy pod wiatr i z wiatrem. Różnica w spalaniu na tej samej trasie potrafi wynieść nawet 2L/100km. Przy okazji też widać, że największe efekty napędu hybrydowego są w połączeniu z niskim oporem powietrza i toczenia. Dla przykładu Golf 5 w klekocie ;) mimo gorszych właściwości aerodynamicznych był mniej podatny na wiatr jeśli chodzi o spalanie - różnica prawie niezauważalna. Porównując Golfa i Priusa puszczonego na luzie w tych samych warunkach, Prius potrafi dojechać prawie dwa razy dalej. Nawiązując do spalania w trasie moim Priusem II z 4 osobami na pokładzie i pełnym bagażnikiem, podczas przejazdu 2X 330 km Świdnica - Chodzież, przy prędkościach 110-120 km/h na trasie szybkiego ruchu i przepisowo po drogach lokalnych, wychodzi z komputera 4,9l/100km co przy dystrybutorze daje ok. 5,2l/100km (przy temperaturze dodatniej, choć na trasie to raczej bez znaczenia).

Offline wladys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #252 dnia: 09 Marca 2019, 09:28:12 »
Niestety z tego spalania nie mam zdjecia:) ale mam zdjęcie aktualnego :) specyfika przebiegu to dojazd do pracy ok 15km w jedną stronę prędkość max 100kmph oraz 3przejazdy do innego miejsca pracy ok 60km w jedną str max 140kmph

https://www.fotosik.pl/zdjecie/da2fc9f7f66130c5

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #253 dnia: 09 Marca 2019, 17:43:57 »
Dzisiaj
 P3 trasa centrum Wrocławia- Bolesławiec 120km, ja i pasażer, autostradą A4, temperatura 11°C, porywisty wiatr kierunek nie znany, przelotny deszcz, prędkość 120-130 km/ h, spalanie 5,8l/100km

Powrót bez pasażera, mniejszy wiatr, słoneczna pogoda, prędkość 105-115km/h, spalanie 4l/100km

Wszystkie dane z licznika

Offline wladys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #254 dnia: 10 Marca 2019, 23:12:24 »
Napisałem przecież, że siłą rzeczy przy 160km/h musi być spalanie minimum 6,5 l/100km. Czytajcie ze zrozumieniem proszę.
Nie napisałem ile dokładnie bo po pierwsze nie jeżdżę z prędkością która jest niedozwolona, po drugie stosuję się do przepisów, po trzecie jazda z idiotycznymi prędkościami mnie nie wzrusza, po czwarte dbam o życie swoje i innych szczególnie syna i żony, po piąte nie stać mnie na wyrzucanie pieniędzy w błoto, po szóste nie po to nabyłem Priusa aby z jego dobrodziejstw nie korzystać.
Koledze afiszującemu się prędkościami jakimi się porusza życzę powodzenia w dalszych jazdach. Oby się nie przejechał. Poza tym jak widać już nie zabrał głosu więc spalanie które podał jest pewnie wyssane z palca a wy się podniecacie koledzy.

Te 160ktore podałem była to jedyna trasa z taką prędkością gdzie to dokładnie podałem trasę i dla osób wtajemniczonych wiedzą że idzie tam trasa a2/ s8 gdzie licznikowe 160 będzie rzeczywistym 155-145?
Trasa ta możliwe że idzie w większości z górki (Mazda 2 w tej trasie, ten sam dzień no i dokładnie w tym samym czasie spaliła do ok 8,4 a z powrotem ok7,6)
A nie zbierałem głosu bo niektórzy nie mają takiego komfortu pracy żeby pracować tylko 8-10h dziennie ok180h/ms :) we wcześniejszym komentarzu wysłałem aktualnie spalanie bo tak jak pisałem po powrocie wyzerowalem licznik.
A za zyczenia bardzo dziękuję i wzajemnie :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl