Autor Wątek: Hybryda, wymiana płynów  (Przeczytany 26617 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zorg

• Toyot Leżący
  • *
Hybryda, wymiana płynów
« dnia: 28 Grudnia 2016, 16:52:06 »
Witam
Mam pytanie, czy wszyscy biegacie z hybrydami do ASO, czy może wymieniacie oleje sami
jeśli tak czy są jakieś pułapki i czy MOTUL 8100 0w-20 będzie dobrym olejem(silnik)
no i kwestia przekładni, jest sens myśleć coś samemu, czy tylko serwis do wymiany oleju?
pozdrawiam

Offline thorian

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Hybryda, wymiana płynów
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Grudnia 2016, 18:48:04 »
Nie jeździć do ASO zgodnie z ustawieniami - to stracić 10 letnią gwarancję na układ hybrydowy, więc no-no. Podczas serwisu robiąwpis i testują m.in. baterię trakcyjną.
Co do wymiany "płynów" to masz w EU prawo - jeśli płyn jest zgodny z tym co mówi gwarant auta, to możesz jak chcesz wymieniać.
A czy olej taki czy taki to odpowiadasz sobie sam patrząc w instrukcję, opinie użytkowników to opinie. Każda inna będzie.

Offline Matus

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Grudnia 2016, 19:09:12 »
Mają nowy wiadomo lepiej jechać do ASO żeby zmieni olej i sprawdzili całą elektronikę . Inaczej sprawa wygląda jeśli auto sprowadziłeś od Niemca z garażu :) Jeśli go serwisował to lepiej też serwisuj go w ASO dalej jeśli przerwał to jedź do Mirka do warsztatu zmieni Ci olej jaki tylko będziesz chciał a co do skrzyni też możesz jechać do firmy która zajmuje się skrzyniami automatycznymi to Ci doradzą. Ale musi to być firma typowa która się zna , a nie ktoś kto po pracy bawi się w mechanika. U mnie w okolicy jest firma która zajmuje się skrzyniami automatami lecz powiedzieli mi że CVT nie biorą do robienia.
Toyota Yaris 1.33 VVT-I 2007
Toyota Auris 1.8 Hybrid 2016 Prestige+Executive+Safety
Nissan Qashqai 2021 Tekna 1.3 165km
Seat Leon III 2016 FR 1.4 TSI 150KM
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,37533.180.html

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Grudnia 2016, 23:58:35 »
Akurat wymiana płynu w przekładni w hybrydzie, jest o wiele prostsza niż wymiana w tradycyjnym automacie. Odkręcasz śrubę spustową i tę górną do napełniania. Spuszczasz, zakręcasz korek spustowy, zalewasz nowy, właściwy płyn, sprawdzasz poziom górnym otworem, zakręcasz korek górny. Zrobione. Nie ma np. filtra, czy spuszczania płynu z konwertera.
Zresztą wymiana oleju w silniku jest podobnie prosta, jak w każdym innym silniku, a nawet prostsze, bo jest elegancki dostęp do filtra.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Grudnia 2016, 00:43:21 »
no i kwestia przekładni, jest sens myśleć coś samemu, czy tylko serwis do wymiany oleju?

A co ile chcesz płyn w przekładni wymieniać?

Offline Zorg

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Grudnia 2016, 14:44:42 »
w instrukcji jest co 60 k albo 4 lata, co do gwarancji to czy olej silnika na który jest 3 lata ma coś wspólnego z 10 letnia na akumulatory, albo 5 letnia na układ hybrydowy?
co do oleju to i logika i instrukcja mówi ze ten motul powinien być lepszy niż firmowy toyoty, ale pomyślałem ze możne ktoś wie coś co ew. przeoczyłem
z ta prostotą wymiany w skrzyni to pewne?

Offline lolo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Grudnia 2016, 15:41:48 »
tak jak pisał kolega powyżej wymiana oleju w skrzyni jest bardzo prosta, a olej Motul jest ok. Zastanawia mnie tylko to, że w Priusie który ma ten sam układ napędowy zalecano wymianę oleju w skrzyni co 90 tyś.

Offline thorian

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Stycznia 2017, 14:18:53 »
W instrukcji do dwójki jest wymiana czy KONTROLA co 4lata/60kkm? :)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Stycznia 2017, 21:21:51 »
W instrukcji do dwójki jest wymiana czy KONTROLA co 4lata/60kkm? :)

Jest kontrola ale ona chyba dotyczy tylko zwykłych automatów a nie eCVT.

Offline thorian

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Stycznia 2017, 12:18:36 »
Sorry, ale Gen3 (Auris II HSD) a Gen2 (Prius II) to są jednak dość duże różnice, a szczególnie w gestii "wymiany oleju w skrzyni"... http://imgur.com/a/ksfpq

Offline lolo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Stycznia 2017, 02:47:08 »
mnie akurat chodziło o Priusa z rocznika 2009-2015 w którym jest ten sam silnik i skrzynia co w Aurisie

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Stycznia 2017, 10:17:11 »
Hej, ja wymianę oleju robię u gazownika przy okazji przeglądu LPG. W przekładni jeszcze nie wymieniałem ale chyba będzie ASO, samodzielnie (raczej nie bo nie mam co zrobić z olejem) albo u gazownika.
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2017, 10:22:54 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Stycznia 2017, 17:31:10 »
Kolego fazibazi wymiana płynu w tej przekładni jest naprawdę prosta. Też to zrobiłem przy okazji wymiany oleju w silniku, bo jednak na podnośniku idzie wszystko dużo łatwiej no i szkoda się paprać za 50 zł. Tylko jeden "knyf" jest, aby nie pomylić korków i nie spuścić płynu chłodzącego. Na forum jest manual, wydrukowałem foto i mechanik wiedział czego nie ruszać. Napełniasz aż się przeleje górnym korkiem. Swoją drogą to przy przebiegu 160 tys km płyn był jasny.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Stycznia 2017, 19:17:21 »
Wiem, ale przyjmiesz ode mnie zużyty olej?  :embarassed: Ok zrobię fotki i pokażę mechaniorowi przy przyszłej wymianie oleju. Na liczniku będzie 165tyś km
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2017, 19:20:40 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Misiorro007

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Października 2020, 10:27:25 »
Hej,

A jak wygląda sprawa jeśli chodzi o płyn chłodniczy i inne płyny użytkowe? 

Czy generalnie jak pojadę do serwisu Japończyków to sobie poradzą? Pewnie i zrobić samemu się da, ale nie mam co zrobić ze zużytymi płynami <kucharz>

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl