Info jak zrobic full wymanie plynu hamulcowego.
Kupilem vxdiag nano nx 400 do toyoty na aliexpresie taki OBD2 kabel - ok 340 zl kosztuje - ma wiecej opcji niz tez tanie kable za 100 zl w tym tpms itp.. do tego na stronie obd2blog
https://blog.obd2gate.com/toyota-techstream-v18-00-008-download-and-installation/ zassalem techstreame 18 -
trzeba instalowac na starym laplku nie uzywanym do nbankowowsci i wylaczyc antywiry itp w windowsie nawet,
potem insttalujesz xvdiag soft i juzdrivery sa.. na windws 11 pro poszlo, pro nie home!
potem wlaczach soft do obd2 jak go podpinasz na usb.. i sprawdasz czy dziala..
potem wlaczasz z patcha techstrem x64.... i juz sie laduje, wpisujesz np Europe, Polan i fake dane.. i jak podepniejsz do Corolli czy aurisa hybrid.. to wlaczaj auto bez hamulca noznego 2 razy przyciskiem.. do stanu ignition on, ale nie ready!
nie mozesz napedy hybrid wlaczyc!
najeipej na 4 kobylkach podniesc auto lub podnosnik.. zdjac 4 kola, oczyscisc odpowietrzacze... gumki zdjac
podpiac prad 12 V do 14 V max to aku, bo z pewnoscia padnie podczas roboty.. i wtedy

..
minus do minua, plus do plusa, mozna tez minus do bloku silnika wg instrukcji...
potem podpinasz obd2 i wlaczasz jego soft , potem techstream i wchodzidz dwuklikiem do abs/esp itp i szukasz air bleeding.. tam masz 2 opcje line lub EBS bleedine (electron brake sysyte) - bierzez ten EBS wtedy robi calosc..
odciagasz plyn.. okazue sie ze w toy corolli jest podwojne dno, gdzie troszke na wierzchu, a potem igla musi byc by odessac ponize do poziomu MIN.. nizej nie schodzilem -nie da sie i chyba nei polecaja...
wiec sporo starego zostalo..
dolewasz nowego plynu, bez babelkowania, statecznie..
zamykasz korek jak od slioka zakretke.. tam dziwny gwint jest..
i jak masz dolane na max lub ciut powuyzej to rozpoczynasz.. naojepierw cos tam bleeduje i dobrze ze zamkniete korek wyrowwnwcznego, bo chlusta tam plynuem - szkoda zeby zracy plyn po wnetrzy silnika bryzgal
potem robi odpowietrzanie linii 1.. tutaj klepiej pedalem tak zeby po 1 s min mial luzu wiecej nawet - miedzy deptanie hamulca, potem na doscisnietym hamlcu iodpuszczaz opodwietrznikeim plyn do rurki znaurzonej w staryn plynie odessanym z master zbiornika - wyrownawczwego..dobrze miec docisniete rurki na max, bo bedzie z boku powietrze wciagalo...
i tak od RR, RL FL FR - rear right /left Frotn tak zaciski kieruje soft.
potem robi znow jakies wewentrzne odpowietrzenia, itp i potem druga linia RR, RL, FL FR..
i znow jakies systemu podiwetrza... wazne by nie bylo wahan pradu zeby poniezej 11,7 V ne spadlo nawe ponizej 11.90 juz zle jest.. mi jakosc ciafle prad uciekal...
ze 2 razy jak otwieralo drzwi od kierowcy to mi sie program failowal.. ale za 3 razem jz nie wychodzielm z auta i pominalem klkaniem te co juz odpowietrzalem i do konca mi przeszlo i pokazalo success.
takze wazny prad, zeby 12 V caigle b ylo, potem wazne by dobrze zatrkac rurki, igielitowe.. z zaciskami.. ja kombinowalem bez zaciskow.. i
w sumie auto bylo zalane 3,5 ponad roku temu fabrycznie, a teraz ja robielm i kolor plynu choc nie wazny to prawie jak nowy, moze ciut pod lampe metny? ale prawie nie do odroznienia.. wiec zeszl mi z uaut 0.5 l plynu...
poamietac o zasadzie zeby ciaglosc plynu bylo i ciagle dolewac do max w zbioreni wyrownawczy.
sorry z tak pisze ale zmecozny jestem..