Autor Wątek: Hybryda, wymiana płynów  (Przeczytany 26632 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Odp: Hybryda, wymiana płynów
« Odpowiedź #15 dnia: 12 Października 2020, 12:47:53 »
nie mam co zrobić ze zużytymi płynami

Z tym to nie żartuj. Prawie każdy autoserwis przyjmie zużyte płyny. Ja tak robiłem od lat bez żadnych problemów :beer:
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Misiorro007

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 12 Października 2020, 16:54:01 »
Bez wymianu płynu hamulcowego ASO wyceniło usługę (wymiana płynu chłodniczego w obydwu układach) na 500 zł wraz z materiałami.
Płyn hamulcowy obstawiam, że kolejna stówka.  :o

Uśredniając, pewnie robiąc samemu można z połowę tej kwoty zatrzymać w kieszeni.

Offline dziarabb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Sierpnia 2022, 16:30:33 »
Witam
Czy ktos z was sam zmienial plyn hamulcowy w toyocie auris hybride?
Jesli tak, to czy da sie to zrobic bez podlaczenia komputera diagnostycznego? czy wyskakuja pozniej bledy?
widzilaem na YT  fiml goscia, ktory odpowietrzal uklad bez komputera w priusie i wyglada ze  da sie:

https://www.youtube.com/watch?v=FKqxqgL2b4M

jak dla mnie gosc to robi przy wylaczonej stacyjce a mimo to pompa ABS sie wlacza?

jest jeszcze taki film z podlaczeniem komputera
https://www.youtube.com/watch?v=MblBItZnVnc

ja takiego nie posiadam stad pytania
zaplon wlaczony czy nie?
jesli tak to czy odlaczac czujnik poziomu plynu hamulcowego ?

jesli ktos zmienial to ile tam wchodzi tego plynu ?
jakies propozycje co do marki plynu?

z gory dzieki za podpowiedzi

a wracajc do wymiany plynu w przekladni - naprawde to jest zalecane przy 60k km
Mi we francuskim aso wspomnieli tylko o wymianie plynu hamulcowego przy 60k km
« Ostatnia zmiana: 03 Sierpnia 2022, 16:46:55 wysłana przez dziarabb »

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Sierpnia 2022, 16:52:45 »
W przekładni nie potrzeba nic wymieniać.

Hamulcowy dot4 1 litr wystarczy
Da się wymienić bez testera, zaczynaj od prawy tył zakończ na lewy przód. Czujnika nie musisz odłączać oraz pilnuj poziomu płynu w zbiorniku
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline dziarabb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Sierpnia 2022, 13:52:09 »
Dzieki za szybka odpowiedz.

Pytalem o ten czujnik bo chce najpierw odessac strzykawka wiekszosc plynu ze zbironiczka wyrownawczego i dolac nowy, a pozniej juz postepowac jak przy odpowietrzaniu i zastanawiam sie czy komputer nie wykryje ubytku plynu jak czujniek bedzie podlaczony, a to juz moze wygenerowac beldy pewnie. Choc na logike, byc moze jak zobie to z wylaczona stacyjka to bedzie ok i rzeczywiscie nie trzeba nic odlaczac.

A powiedz mi jeszcze prosze, czy do samego procesu odpowietrzania  ten przycisk zaplonu-START wlaczac, tak jak pokazuja w drugim filmiku -bez wprowadzenia samochodu w stan gotowosc, czy w ogole stacyjka wylaczona zupelnie?

Pytam bo w tym pierwszym filmie gosc mowi ze ma auto w pozycji off, czyli jak dla mnie stacyjka wylaczona zupelnie, a mimo to pompa ABS sie wlaczyla jak pedal hamulca byl wcisniety i otworzyl odpowietrznik. Troche mnie to dziwi ze przy wylaczonej stacyjce tak jest? Wiem ze pompa ABS ma dzialac dzieki temu w niej tez dojdzie do wymiany plynu. Pytanie tylko czy ona naprawde sie wlaczy przy zupelnie wylaczonej stacyjce, czy jednak trzeba wcisnac guzik start bez hamulca zeby nie wprowadzic auta a tryb gotowosci do jazdy i wtedy odpowietrzac?

Wspomne jeszcze ze w Aurisie nie ma hamulca postojowego noznego jak w Priusie, tylko rezcny zaciagany -  bo moze to tez ma jakis wplyw?

Z gory dzieki za wszelkie podpowiedzi.
« Ostatnia zmiana: 05 Sierpnia 2022, 13:54:27 wysłana przez dziarabb »

Offline dziarabb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Sierpnia 2022, 15:16:26 »
znalazlem jeszce  ze podobno auto trzeba wprowadwic w "invailde mode" - czy to jest poprostu wlaczenie guzika start bez wcisnietego hamulca?

Kolejne pytanie to jak zrobic zeby doszlo rowniez do wymiany plynu w pompie ABS? i kazdei innej pompie dzialacjacej w tym ukladzie.

Czytam ze w niektorych modelach trzeba wypiac przekazniki tej pompy a w innych nie  - pytanie czy dotyczy to mojego modelu (auris Hybride 2017) i jesli tak  to gdzie sa te przekazniki i w ktorym momencie je odlaczamy?

Przy odpowietrzaniu przodu podobno trzeba pompowac pedal bo juz dziala tylko pompa wspomagania - jesli sie myle to prosze o poprawe

no i sa sugestie zeby nie trzymac pedla hamulca dluzej niz 100 sekund jak rowniez zeby podlaczyc ladowarke do akumulatora 12V w celu unikniecia rozladowania w trakcie operacji.

z gory dzieki za wszelkie podpowiedzi i ewentualne uwagi.

Offline kmk

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla hyb
« Odpowiedź #21 dnia: 05 Kwietnia 2024, 22:48:05 »
Nie wiem jak z Aurisem, ale z Corolla hygrid Nut care z YT mechanik poleca by odpiac akumulator, tak zeby otwarcie drzwi czy samo auto nie wlaczalo pompy stroke simulator bo ci zapowietrzny uklad i klops.   Sciagal troche plynu dot ze zbior wyrownaczego i potem z zaciskow od prawy tyl, lewy tyl, prawy  i lewy przod. tak po 1 zbiorvzniku do 200ml lub mniej z kazdego, z abs i stroke simulator nie da sie sciagnac -

W Aso mi tez mowili ze tez tak robia, nie wypompowuja na zero plynu, tylko ze to co 2 lata to jest po to by sie wymieszalo..

dziwne sa te filmiki ze gosc na wlczonym aku naciska pedaly, przeciez moze mu zassac powietrze  ta pompka hamulcow-stroke simulator..

Offline kmk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 06 Czerwca 2024, 23:38:02 »
Info jak zrobic full wymanie plynu hamulcowego.

Kupilem vxdiag nano nx 400 do toyoty na aliexpresie taki OBD2 kabel - ok 340 zl kosztuje - ma wiecej opcji niz tez tanie kable za 100 zl w tym tpms itp..  do tego na stronie obd2blog https://blog.obd2gate.com/toyota-techstream-v18-00-008-download-and-installation/  zassalem techstreame 18 -

trzeba instalowac na starym laplku nie uzywanym do nbankowowsci i wylaczyc antywiry itp w windowsie nawet,
potem insttalujesz xvdiag soft i juzdrivery sa..   na windws 11 pro poszlo, pro nie home!

potem wlaczach soft do obd2 jak go podpinasz na usb.. i sprawdasz czy dziala..

potem wlaczasz z patcha techstrem x64.... i juz sie laduje, wpisujesz np Europe, Polan i fake dane.. i jak podepniejsz do Corolli czy aurisa hybrid..   to wlaczaj auto bez hamulca noznego 2 razy przyciskiem.. do stanu ignition on, ale nie ready!

nie mozesz napedy hybrid wlaczyc!

najeipej na 4 kobylkach podniesc auto lub podnosnik..    zdjac 4 kola, oczyscisc odpowietrzacze... gumki zdjac

podpiac prad 12 V do 14 V max to aku, bo z pewnoscia padnie podczas roboty.. i wtedy ..
minus do minua, plus do plusa, mozna tez minus do bloku silnika wg instrukcji...

potem podpinasz obd2 i wlaczasz jego soft , potem techstream i wchodzidz dwuklikiem do abs/esp itp i szukasz air bleeding..  tam masz 2 opcje line lub EBS bleedine (electron brake sysyte) - bierzez ten EBS wtedy robi calosc..

odciagasz plyn.. okazue sie ze w toy corolli jest podwojne dno, gdzie troszke na wierzchu, a potem igla musi byc by odessac ponize do poziomu MIN.. nizej nie schodzilem -nie da sie i chyba nei polecaja...

wiec sporo starego zostalo..

dolewasz nowego plynu, bez babelkowania, statecznie..

zamykasz korek jak od slioka zakretke.. tam dziwny gwint jest..

i jak masz dolane na max lub ciut powuyzej to rozpoczynasz.. naojepierw cos tam bleeduje i dobrze ze zamkniete korek  wyrowwnwcznego, bo chlusta tam plynuem - szkoda zeby  zracy plyn po wnetrzy silnika bryzgal

potem robi odpowietrzanie linii 1.. tutaj klepiej pedalem tak zeby po 1 s min mial luzu wiecej nawet  - miedzy deptanie hamulca,  potem na doscisnietym hamlcu iodpuszczaz opodwietrznikeim plyn do rurki znaurzonej w staryn plynie odessanym z master zbiornika - wyrownawczwego..dobrze miec docisniete rurki na max, bo bedzie z boku powietrze wciagalo...

i tak od RR, RL FL FR - rear right /left Frotn tak zaciski kieruje soft.

potem robi znow jakies wewentrzne odpowietrzenia, itp i potem druga linia  RR, RL, FL FR..

i znow jakies systemu podiwetrza... wazne by nie bylo wahan pradu zeby poniezej 11,7 V ne spadlo nawe ponizej 11.90 juz zle jest.. mi jakosc ciafle prad uciekal...

ze 2 razy jak otwieralo drzwi od kierowcy to mi sie program failowal.. ale za 3 razem jz nie wychodzielm z auta i pominalem klkaniem te co juz odpowietrzalem   i do konca mi przeszlo i pokazalo success.

takze wazny prad, zeby 12 V caigle b ylo, potem wazne by dobrze zatrkac rurki, igielitowe.. z zaciskami.. ja kombinowalem bez zaciskow..  i

w sumie auto bylo zalane 3,5 ponad roku temu fabrycznie, a teraz ja robielm i kolor plynu choc nie wazny to prawie jak nowy, moze ciut pod lampe metny?  ale prawie nie do odroznienia.. wiec zeszl mi z uaut 0.5 l plynu...

poamietac o zasadzie zeby ciaglosc plynu bylo i ciagle dolewac do max w zbioreni wyrownawczy.
sorry z tak pisze ale zmecozny jestem..

Offline kmk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 06 Czerwca 2024, 23:39:10 »
https://i.postimg.cc/tgxXC2cB/2024-06-06-16-47-05-271.jpg

taki byl kolor.. 0.5; odessalem.. nie wiem moze mogle drugiej tyle przepuscic przez uklad...ale noc mne gonila..

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl