Autor Wątek: Auris Hybrid nie odpala - rozładowany akumulator 12V?  (Przeczytany 122821 razy)

Offline cemoi

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Auris Hybrid nie odpala - rozładowany akumulator 12V?
« Odpowiedź #75 dnia: 03 Marca 2020, 12:56:07 »
Musisz mieć wciśniętych hamulec, żeby odpalić silnik (kontrolka Ready).
Co więcej jak pokazuje się ten "błąd", to wciśnięcie hamulca powoduje reset radia!!
Więc wnioskuje...

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #76 dnia: 03 Marca 2020, 13:29:02 »
Hybrydowy Auris z 2014 roku. 230kkm, wymienione Aku hybrydowe-gwarancja.

prośba o detale, jaki był powód wymiany baterii ? jakie były wcześniej objawy ?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #77 dnia: 03 Marca 2020, 14:18:51 »
A światła Stop działają prawidłowo? W tym czujniku hamulca nie ma żadnej zaawansowanej techniki, albo działa albo nie. Skoro resetuje się radio to wydaje mi się, że problem leży gdzie indziej. Reset radia sugeruje problem z wytwarzaniem napięcia 12V a tym zajmuje się przetwornica DC-DC, zamieniająca prąd stały z baterii trakcyjnej na prąd stały o napięciu 12V. Czy auto nie jest po jakiejś poważnej kolizji?

Offline cemoi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #78 dnia: 03 Marca 2020, 14:24:13 »
Nic nie sugeruje, jestem jeszcze na aku z bagażnika, auris nie chce się odpalić, aku naładowane.

Offline cemoi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #79 dnia: 03 Marca 2020, 14:39:42 »
Hybrydowy Auris z 2014 roku. 230kkm, wymienione Aku hybrydowe-gwarancja.

prośba o detale, jaki był powód wymiany baterii ? jakie były wcześniej objawy ?
Rozszerzona gwarancja, nierownomierne lądowanie poszczególnych cel skutkując komunikatem CHECKENGINE

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #80 dnia: 03 Marca 2020, 15:10:44 »
nierownomierne lądowanie poszczególnych cel skutkując komunikatem CHECKENGINE

ok, pewnie cele były rozbalansowane...
co roku jak robiłeś test baterii to to nie wyszło ? tylko pewnego dnia zapalił się check engine ?

Offline cemoi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #81 dnia: 03 Marca 2020, 16:00:14 »
Nie, kupiłem 3 latka po leasingu, który stał około 3 miesiące bez odpalenia na parkingu w Toyocie.
Wyszło mi w ciągu pol roku eksploatacji.

Offline Leo_000

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #82 dnia: 05 Marca 2020, 09:23:31 »
Koledzy;
dla upewnienia chciałbym dopytać - w moim przypadku samochód stał 3tyg w garażu, nacinałem przycisk otwierania drzwi, drzwi otworzyłem zaczął alarm wyć i już nie mogę zamknąć samochodu i oczywiście odpalić. Wszystko ogólnie zgasło żadna kontrolka się nie pali. Czy mam teraz ładować ten mały aku w bagażniku, czy pod maską - tak jak od "dawcy"?

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #83 dnia: 05 Marca 2020, 11:03:47 »
Koledzy;
dla upewnienia chciałbym dopytać - w moim przypadku samochód stał 3tyg w garażu, nacinałem przycisk otwierania drzwi, drzwi otworzyłem zaczął alarm wyć i już nie mogę zamknąć samochodu i oczywiście odpalić. Wszystko ogólnie zgasło żadna kontrolka się nie pali. Czy mam teraz ładować ten mały aku w bagażniku, czy pod maską - tak jak od "dawcy"?

alarm wyje bo ma swoje niezależne zasilanie - akumulatorek w syrence. Wyje bo wykrył za niskie napięcie akumulatora/jego odłączenie. Aku widać padł i miał tylko siłę otworzyć centralny - to i tak dobrze ;)

nie ma znaczenia, podłącz się ładowarką do klem akumulatora lub do zwory w puszcze elektrycznej pod maską (jest pod plastikową otwieraną zaślepką - detale w manualu a masę to wybierz jakąś solidną śrubę.
nie podłączałbym do innego akumulatora tylko dedykowaną ładowarkę do akumulatorów żelowych/AGM i ładował dłużej. Akumulator powinien być ładowany 1/10 C a jak podłączysz do innego akumulatora to prąd może być w piku bardzo duży gdy Twój akumulator ma np 8V i wtedy może się uszkodzić nieodwracalnie.

Offline widi

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #84 dnia: 21 Października 2020, 07:24:04 »
Witam
Wczoraj padl mi akumulator (Toyora auris ts 2015), odlaczylem go, naladowalem prostownikiem. Samochod odpala, wszystko dziala poza mozliwoscia otwierania/zamykania kluczykiem. Przejrzalem instrukcje uzytkownika - brak jakichkolwiek wskazowek, czy ktos podpowie jak sobie z tym poradzic ?

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #85 dnia: 21 Października 2020, 20:00:59 »
Witam
Wczoraj padl mi akumulator (Toyora auris ts 2015), odlaczylem go, naladowalem prostownikiem. Samochod odpala, wszystko dziala poza mozliwoscia otwierania/zamykania kluczykiem. Przejrzalem instrukcje uzytkownika - brak jakichkolwiek wskazowek, czy ktos podpowie jak sobie z tym poradzic ?

Kluczykiem w sensie pilotem?

A.
Drugim pilotem sprawdzałeś?

B
Proponuje jeszcze raz odłączyć aku 12v na kilka minut i podłączyć. Może przy powolnym zaniku napięcia jak aku padał komputer źle coś zaposał w pamięci eeprom np ostatni kod zmienny sygnału pilota przez co algorytm się rozsynchronizował.

C
Kilka razy wciskaj na zmiane zamknij otworz aby centralka się zsynchronizowała z pilotem

D
Jak to nie pomoże to wyjęcie baterii w pilocie i włożenie ponownie albo nowa

E
Poszukanie procedury programowania kluczyma bardziej na yt.

Offline Riedel

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #86 dnia: 02 Kwietnia 2021, 11:20:50 »
Mój akumulator 12v ma 12 lat ciągłej eksploatacji. Zastanawiam się czy nie wymienić profilaktycznie. Nie chce mieć niespodzianki z padniętym akumulatorem. Napięcie na nim 12.1v.

Offline Piotr_T

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #87 dnia: 02 Kwietnia 2021, 11:49:55 »
Dla wielu to "oczywista oczywistość", więc pewnie wyjdzie, że się wymądrzam, ale prawidłowe napięcie nieobciążonego i "odstałego" po ładowaniu akumulatora kwasowego to 12,5 - 12,8 V, tak więc 12,1 V to już trochę za nisko, a 12 lat eksploatacji też robi swoje. Ja bym wymienił aku na nowy, w miarę możliwości przed "niespodzianką".

Swoją drogą - zacny wynik :-). 12 lat... albo bardzo dobry akumulator, albo hybryda zapewniła mu łagodną eksploatację.

Pozdrawiam,
Piotr

Corolla Sedan 1.8 Hybrid '19, Aygo 5D 1.0 '13

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #88 dnia: 08 Kwietnia 2021, 00:00:37 »
Mój akumulator 12v ma 12 lat ciągłej eksploatacji. Zastanawiam się czy nie wymienić profilaktycznie. Nie chce mieć niespodzianki z padniętym akumulatorem. Napięcie na nim 12.1v.

Czytając opinie użytkowników na Autocentrum o Lexusie CT 200h 136KM z 2012r. natknąłem się na taki wpis o akumulatorze 12V.

Niezawodność

"Byłoby doskonale gdyby nie jeden za to bardzo irytujący w swej banalności szczegół. Akumulator rozruchowy w tym aucie jest nieduży przez co łatwo go rozładować np słuchając przez dłuższy czas radia z wyłączonym silnikiem (aż dziwne że komputer nie skorzysta wówczas z baterii hybrydy albo przynajmniej nie zakomunikuje zbliżającej się tragedii). A konsekwencje takiego zdarzenia są dużo poważniejsze niż można by przypuszczać. Przy pierwszej próbie odpalenia silnika benzynowego z rozładowanym akumulatorem rozruchowym komputer zablokuje cały system wykazując błąd układu hybrydowego i kaplica. Nic nie pomoże naładowanie baterii czy podłączenie urządzenia rozruchowego. Komputer trwale blokuje cały system upierając się przy błędzie hybrydy. Niezbędny jest transport lawetą do serwisu autoryzowanego lexusa i skasowanie tam błędów wraz z naładowaniem baterii. Koszt - ponad 200 zł plus transport (auta nie wolno holować). Miałem 3 takie przypadki w tym jeden we Włoszech gdzie w serwisie chcieli już naprawiać hybrydę (!). Po moich tłumaczeniach w końcu sprawdzili i wymienili zajechany akumulator (skończył się po 3 latach - dobrze że jeszcze na gwarancji)."

Mógł by się ktoś odnieść do takiej zaskakującej informacji i jak się to ma do Aurisa HSD ?  :o

Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #89 dnia: 08 Kwietnia 2021, 08:13:59 »
Może Lexus jest bardziej... luksusowy. ;)

U mnie po podłączeniu nowego akumulatora 12 V wszystko zaczęło działać normalnie. Może ma gdzieś tam zapamiętane błędy ale nie wykazuje żadnych objawów.
Pozdrawiam
Wojtek

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl