Autor Wątek: Rzeczywiste spalanie RAV4 hybrid i zasady ekonomicznej jazdy  (Przeczytany 201400 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
Odp: Rzeczywiste spalanie RAV4 hybrid i zasady ekonomicznej jazdy
« Odpowiedź #75 dnia: 05 Maja 2017, 19:12:28 »
w trybie eco to możliwe, choć tak szczerze, to mnie on denerwuje - używam na śliskim only.  za to standardowy jest ok w sensie reakcji napędu na wciśnięcie pedału gazu..

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #76 dnia: 09 Maja 2017, 15:25:12 »
w trybie eco to możliwe, choć tak szczerze, to mnie on denerwuje - używam na śliskim only.  za to standardowy jest ok w sensie reakcji napędu na wciśnięcie pedału gazu..

Kiedy muszę sprawdzić inne tryby, w poprzednim samochodzie ECO czy nie różnicy w spalaniu nie było.

Offline morfek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #77 dnia: 11 Maja 2017, 10:57:46 »
Ja niestety nigdy nie zejdę do takich wartości wynika to bezpośrednio ze stylu jazdy i oczywiście rodzaju. Codziennie do pracy mam 10km autostrady i 6 miasta i za cholere nie mogę zejść poniżej 7,4 l Ale oczywiście to bardzo dobry wynik porównując z suvami podobnej masy ,

Wysłane z mojego SM-T719 przy użyciu Tapatalka

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #78 dnia: 15 Maja 2017, 17:01:30 »
Tryb mieszany na dłuższym odcinku głównie dojazdy do pracy (poprzednio zamieszczam obrazek z trasy). Jest cieplej więc wyniki lepsze (wcześniej miałem 5.7-6.3 w zależności od temperatury) średnia prędkość (ok. 65km/h)

Droga ze stacji benzynowej (obszar zabudowany praktycznie cały czas, średnia prędkość w okolicy 40-50km/h), spalanie nie za długo do utrzymania.

Hybryda potencjał oszczędzania przy lekkiej nodze ma  :-)

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #79 dnia: 19 Maja 2017, 17:45:44 »
Dobi, trochę nie wierzyłem, lecz dziś po dwugodzinnej jeździe po mieście mam 5,1L/100. Chyba się mój sprzęt dotarł; bez zwracania uwagi na styl jazdy nigdy tak mało nie spaliłem..
przy okazji, zwróciliście uwagę na to, jak dynamiczne jest nasze auto przy cofaniu?

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #80 dnia: 19 Maja 2017, 18:10:54 »
Ciepło się zrobiło i od razu dobre wyniki, dotarcie też ma wpływ. Teraz jestem w trasie i jak na razie 5.3-5.4 co ciekawe wcześniej na tej same drodze było bliżej 6.0. Chyba, że na przeglądzie coś poprawili i jest lepiej  :-)

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #81 dnia: 22 Maja 2017, 09:19:49 »
Powrót z trasy: tryb mieszany na drogach krajowych (zgodnie z przepisami, średnia z całości w okolicy 60-65km/h), ale mało "hybrydowych" odcinków. Zasięg do rezerwy (zaświecenie się lampki) ok. 800km całkiem przyzwoity jak na benzynowego crossovera.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #83 dnia: 29 Maja 2017, 14:22:04 »
http://www.portalniezalezny.pl/uwaga-toyote-hybryda-miala-palic-5-litrow-a-pali-razy-wiecej-poznaj-oficjalna-odpowiedz-toyoty/
taka ciekawostka...

Znaczy tyle, że spalanie to bardzo indywidualna sprawa - warunki i styl jazdy bardzo silnie wpływają na wyniki co było dość szczegółowo opisane w tym wątku. Testy można zrobić w różny sposób i pokazać co ma wyjść (bez problemu można osiągnąć wyniki jak na fotkach w sposób powtarzalny). Mnie tam Toyota nie oszukała :-).

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #84 dnia: 29 Maja 2017, 20:32:42 »
dziwna sprawa, nie wyobrażam sobie jak osiągnąć 15 litrów na setkę moją ravką; zwłaszcza w zgodzie z przepisami..
to prawda, 5.1 wymaga skupienia, niemniej jest osiągalne w normalnym miejskim ruchu przy rozgrzanym silniku. 6.6 to chyba norma bez skupienia. 7.7 jeśli się spieszy. lecz 15 to pedał w podłodze..

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #85 dnia: 29 Maja 2017, 20:55:07 »
Dla mnie też dziwne wyniki, może to jazda na krótkich odcinkach lub mocno nieprzepisowa. Tak samo nie wiadomo na jakim odcinku były testy robione przez tego rzeczoznawcę i jak mierzone spalanie.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #86 dnia: 30 Maja 2017, 09:27:13 »
Jeśli chodzi o miasto to taki przykład (ok. 20-25km, w trybie miejskim start przy w miarę ciepłym silniku, korki światła, kawałek "przelotówki" itp). W każdym razie wynik na poziomie 5l/100km jest dość powtarzalny.

Wyniki w okolicy 10l/100km i więcej, można zobaczyć chwilę po starcie (kilka km jazdy), gdy hybryda stara się podładować baterię trakcyjną.
« Ostatnia zmiana: 30 Maja 2017, 09:29:10 wysłana przez Dobi »

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #87 dnia: 31 Maja 2017, 17:54:25 »
no, 4.8 to już w wyniku bardzo specjalnych starań, pewnie trochę na ciebie trąbili:)

to jako ciekwostka: z domu do firmy mam ok. 1000 metrów i dwie możliwe trasy. pierwsza, krótsza, z krótkim zjazdem i długim podjazdem. spalam na niej średnio 8 l/100. druga, dłuższa, z krótkim podjazdem i długim zjazdem daje 6 l/100. druga jest ok. 500 metrów dłuższa od pierwszej.

co tu wybrać Dobi?

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #88 dnia: 31 Maja 2017, 19:37:34 »
Nie trąbili, tak wolno nie było raczej równe tempo w okolicy 40-50 km/h i trochę farta bo najgorszy korek w całości na EV. 1000m to bym z buta pokonał :-). Mniej paliwa w pierwszej, wiecej przyjemności w drugiej :-)

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #89 dnia: 04 Czerwca 2017, 14:44:47 »
Panowie, nie bądźmy dziecinni. Dla odmiany wrzucę zdjęcie z 2-litrówki z automatem. Bez szczególnych starań, w trybie normalnym a nie Eco, którego nie używam; wynik uzyskany przy pierwszym lepszym podejściu bo normalnie nie zwracam uwagi na wyniki spalania od startu czy ostatniego zatankowania a tylko od resetu. Przy większych staraniach można by spokojnie zejść niżej, np. do 6 litrów. I teraz zagadka, chyba niezbyt trudna : dlaczego zawsze piszę, że Ravka pali mi 10 a nie 6 litrów? ;) dla ułatwienia dodam, że jakbym na co dzień jeździł nie korzystając z nawet tych dość skromnych możliwości dynamicznej jazdy, które daje Ravka, to nie byłbym zadowolony :)

« Ostatnia zmiana: 04 Czerwca 2017, 15:29:39 wysłana przez Milos »
My Toyota is Fantastic :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl