Autor Wątek: Rzeczywiste spalanie RAV4 hybrid i zasady ekonomicznej jazdy  (Przeczytany 201336 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
Odp: Rzeczywiste spalanie RAV4 hybrid i zasady ekonomicznej jazdy
« Odpowiedź #90 dnia: 04 Czerwca 2017, 16:49:54 »
Milos, przecież tak sobie żartujemy..
Niemniej miałem taki 2.0 i wiem, ze te 6,4 to już przy korzystnym wietrze..

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #91 dnia: 04 Czerwca 2017, 17:01:36 »
Masz podaną średnią prędkość... nawet wyższą niż na większości przejazdów Dobiego :P Dodam, że jechałem przez centrum stolicy, tyle że niezbyt zatłoczone z racji święta. Poza tym podejrzewam, że z CVT pali mniej niż z manualem. Ale tak jak pisałem - ja absolutnie nie twierdzę, że ona tyle pali na codzień tylko że bez specjalnych starań można tyle zrobić na wybranym odcinku płynnej jazdy. Na rzeczywistość tak jak piszesz przełożenie ma to średnie.
« Ostatnia zmiana: 04 Czerwca 2017, 17:04:35 wysłana przez Milos »
My Toyota is Fantastic :)

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #92 dnia: 04 Czerwca 2017, 17:17:12 »
Dobi lubi jechać na wynik, więc ma dobre liczby:)

godzinę temu wróciłem z weekendowej wyprawy w malownicze rodzinne strony szanownej małżonki: w piątek po pracy, gdy spieszyło się mi na grilla, średnia 6.6l/100 oraz 77 km/h - maltańczyk zwymiotował dwa razy. dzisiaj powrót, średnia 72 km/h, spalanie 5,7 - maltańczyk nie zwymiotował:)

powyżej licznikowej 120 pies wymiotuje.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #93 dnia: 04 Czerwca 2017, 21:16:06 »
Jak sama nazwa wskazuje wątek jest o jeździe ekonomicznej więc cyfra musi być odpowiednia: dodatkowo powtarzalna i liczona na całym zbiorniku paliwa  :-).  A serio. Dziś fotek nie ma bo wynik na poziomie 5.5l/100km to nie rekord, za to udało się uzyskać zasięg praktyczny a poziomie ok 810km w trybie mieszanym (jeszcze komputer pokazywał zasięg ze 40km do rezerwy tzn. dolałem ok. 44.3l więc paliwa jeszcze było sporo, lampka zaświeciła się wcześniej co jest trochę mylące  - po odbiorze samochodu z salonu wlewałem 47l - nie próbuje schodzić mniej). Z tymi osiągami to oczywiście zabawa, a jako że mi się nie spieszy w trasie to jest  jak jest.   

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #94 dnia: 14 Czerwca 2017, 09:08:06 »
Ostatni powrót z weekendowego wypadu. Spokojna, płynna jazda na trasie. Jak mi się przypomniało, że mam oszczędzać i przełączyłem na odpowiedni wyświetlacz, zobaczyłem tam cyfrę 6.6. Tyle było bez myślenia o oszczędnej jeździe. Bez większych problemów zszedłem więc jeszcze trochę.

My Toyota is Fantastic :)

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #95 dnia: 14 Czerwca 2017, 12:50:08 »
Ostatni powrót z weekendowego wypadu. Spokojna, płynna jazda na trasie. Jak mi się przypomniało, że mam oszczędzać i przełączyłem na odpowiedni wyświetlacz, zobaczyłem tam cyfrę 6.6. Tyle było bez myślenia o oszczędnej jeździe. Bez większych problemów zszedłem więc jeszcze trochę.

Tak naprawdę w oszczędzaniu największy wkład ma kierowca :-)

Offline morfek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #96 dnia: 22 Czerwca 2017, 20:06:29 »
Tak może trochę poza tematem ,zamierzam załadować mocno moja rav4 hybrid I teraz pytanie o ciśnienie powietrza dobić coś extra?

Wysłane z mojego SM-T719 przy użyciu Tapatalka

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #97 dnia: 23 Czerwca 2017, 10:23:39 »
Tak może trochę poza tematem ,zamierzam załadować mocno moja rav4 hybrid I teraz pytanie o ciśnienie powietrza dobić coś extra?

Wg. instrukcji nie dobiera się ciśnienia do obciążenia, jedynie podczas holowania przyczepy zwiększa się o 0.2 bara.

Offline morfek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #98 dnia: 25 Czerwca 2017, 22:27:34 »
Ok dzięki dojechałem dodałem 0.2 bar Tak na wszelki , zrobiłem z toyki dostawczaka a pytanie zrodziło się z powodu braku wyszczegulnienia na naklejce info ciśnienia jak to zazwyczaj można wyczytać u producentów innych  maŕek. Zapytalem tutaj bo odpowiedź na to pytanie w niektórych Aso nie była taka oczywista.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #99 dnia: 12 Sierpnia 2017, 16:15:13 »
trochę pojeździłem po kraju tego lata i jestem zaskoczony spalaniem. 5.2-5.3, choć przyznaję że nie znoszę autostrad. średnia prędkość ok 62km/h. chyba się bateria uformowała, albo komputer tak zaniżył - w każdym razie w roli rodzinnego woła roboczego ravka is the best.
mój mini cooper 1.6 spala dwa litry więcej..

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #100 dnia: 14 Sierpnia 2017, 08:17:05 »
trochę pojeździłem po kraju tego lata i jestem zaskoczony spalaniem. 5.2-5.3, choć przyznaję że nie znoszę autostrad. średnia prędkość ok 62km/h. chyba się bateria uformowała, albo komputer tak zaniżył - w każdym razie w roli rodzinnego woła roboczego ravka is the best.
mój mini cooper 1.6 spala dwa litry więcej..

Wynik jak najbardziej realny w przypadku jazdy bez autostrad. Z moich obserwacji komputer pokazuje prawidłowe wartości (w granicy błędu +/-0.1l/100km), raz tylko miałem nico większe przekłamanie.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #101 dnia: 15 Sierpnia 2017, 15:52:21 »
noo, dla mnie w ubiegłym roku nierealny. bardzo podobny dystans 2000km oraz podobne warunki: 5.7 vs 5.2

Offline tomac

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #102 dnia: 24 Września 2017, 10:00:35 »
Zrobiłem trasę z Bytomia pod Kołobrzeg i z powrotem (trasą 11). Jazda nad morze - auto spaliło 5,6l/100km (wg komputera). Powrót - spalanie 6,1l/100km. Jazda spokojna, przepisowa, w obie strony. Powrót był przy nieco niższej temperaturze zewnętrznej, niż jazda nad morze, w dodatku padał deszcz. Drugą rzeczą jest inna stacja benzynowa - jadąc nad morze tankowałem na Shellu, wracając - Lotos Optima. Zastanawiam się, co mogło wpłynąć na różnicę w spalaniu.

Offline arturp

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #103 dnia: 24 Września 2017, 10:20:35 »
Zeby rzeczywiscie zmierzyc roznice miedzy dwoma paliwami trzeba by uzyc Hybrid Assistanta na trasie i zobaczyc STFT/LTFT. Wedlug mnie, jesli paliwo nie bylo podrabiane, roznice powinny byc marginesowe.

Natomiast deszcz czy wiatr moze wplynac na spalanie, tak jak i temperatura.
« Ostatnia zmiana: 24 Września 2017, 10:23:00 wysłana przez arturp »
Lexus IS 300h Executive - 01/2014 - 137000km | Lexus CT 200h Executive - 05/2015 - 98000km | Yaris II 1.33 - 05/2011 - 93000km

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #104 dnia: 25 Września 2017, 08:24:59 »
Hybryda ma dość duży rozrzut wartości spalania, przy w miarę podobnym stylu jazdy różnica +/- 0.5 jest raczej normalna (wiatr, deszcze, różnice temperatury czy wysokości, rodzaj opony). Paliwo to chyba ostatni powód.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl