Autor Wątek: Rzeczywiste spalanie RAV4 hybrid i zasady ekonomicznej jazdy  (Przeczytany 201360 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Miran

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Rzeczywiste spalanie RAV4 hybrid i zasady ekonomicznej jazdy
« Odpowiedź #105 dnia: 25 Września 2017, 13:56:18 »
Witam
Mnie bardzo interesuje ile paliwa mieści się w zbiorniku,oczywiście jak wszyscy wiemy w specyfikacji jest że 56l choć spotkałem się że przy okazji jakiś testów ktoś podawał że 47. Dwa razy lałem pod korek i sprawdzałem średnie spalanie zgadzało się prawie idealnie ze wskazaniem komputera. Teraz mam przejechane jakieś 740km średnie spalanie 6,2 co daje góra 46l komputer pokazuje że mam paliwa na 14km gdzie się podziało 10l??
Kiedyś tankowałem na początku rezerwy i weszło mi niewiele ponad 40l a z kolei po zapaleniu rezerwy komputer pokazywał mi do przejechania około 70km.
Wszystko się to kupy nie trzyma czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tej sprawie , wszyscy tak macie?

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #106 dnia: 25 Września 2017, 14:36:15 »
Zasięg liczony jest do rezerwy (niecałe 10l) , na wskaźniku paliwa jest R a nie E czy 0 (czyli niby logicznie bo liczone  jest nie do pustego tylko do pewnego poziomu). Lampka zapala (niski stan paliwa) się w okolicy 50-70km u mnie, jak dojadę z zasięgiem do 0 wlewa się ok 47l. Nie próbowałem jeździć więcej, patrząc na testy Zachara można przejechać jeszcze ponad 100km jak nie więcej.

Offline Miran

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #107 dnia: 25 Września 2017, 14:47:20 »
Dzięki czyli w praktyce jak będę miał 0 do przejechania na komputerze to powinienem mieć jeszcze całą rezerwę.
To powinno być jeszcze spokojnie 100km nawet biorąc pod uwagę że do zera baku nie da się osuszyć.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #108 dnia: 25 Września 2017, 15:08:00 »
Niby tak, ale warto to przetestować  kto wie ile on ma naprawdę :-). Gdzieś widziałem na portalu ze statystykami spalania że maksymalne wlewy paliwa były na poziomie 50l. Z drugiej strony rezerwa to jest to co się ma i korzysta tylko w szczególnych okolicznościach (najwięcej zatankowałem 47l chwilę po odbiorze samochodu z salonu), zwykle tankuję 42-45l przy moim spalaniu to ok 730-800km między tankowaniem.

Offline WIT

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #109 dnia: 28 Września 2017, 10:42:25 »
Jak odbierałem auto z salonu od razu pojechałem na stacje.
Salon wlał 5l i pewnie fabryka z litr.
Mi weszło niecałe 50.
Ostatnio dojezdziłem do zasięgu 0 i weszło 46... czyli rezerwa faktyczna to jakieś 9-10 litrów....
Troche szkoda, że zasięg nie jest do 0 pokazywany tylko do początku rezerwy...

Ale teraz wiem, że 100km jeszcze przelecę jak już zasięg 0 :D

Offline jeryf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #110 dnia: 28 Października 2017, 18:09:23 »
Witajcie,
To mój pierwszy post na forum. Mam Rav4 w hybrydzie od września 2017 i postanowiłem podzielić się z wami moimi wynikami spalania. Z moich obserwacji lepsze wyniki można osiągnąć w trybie normal nie ecomode - co zresztą widać na poniższych zdjęciach. Zasada jest taka, aby nie starać się za wszelką cenę ruszać na silniku elektrycznym (no chyba że podjeżdzamy wolno i niewielki dystans np. w korku). Natomiast starać się ruszać w miarę dynamicznie na silniku spalinowym (dynamicznie to nie pedal w podłodze, ale dolny zakres power a lepiej srodkowy lub górny eco tak aby nie trąbili na nas  :cheesy: ) i po rozpędzeniu Ravki do przepisowej prędkosci miejskiej odpuscić pedal gazu i dac sie toczyc na silniku elektrycznym. Dzięki temu zużywamy mniej z naladowanej baterii a wręcz nawet doładowuje się ona podczas ruszania. Najwięcej energii z baterii jest zużywane własnie na ruszanie (masa samochodu) natomiast mniej podczas podtrzymywania predkosci do 70 km/h przy rozpedzonym już samochodzie. Niestety bateria w naszych Rav4 ma moim zdaniem troche za małą pojemnosć a silnik elektryczny za małą moc na taką masę samochodu. Dodatkowo zauważyłem, że w trybie normal bateria jest częsciej, dłużej i szybciej ładowana z silnika benzynowego niż ma to miejsce w trybie ecomode. To pozwala dłużej jechać na baterii i nawet jeżeli silnik spalinowy częsciej doładowuje baterię, to per saldo jadąc dłużej na czesciej doładowanej baterii można osiągnąć lepszy wynik spalania.

Trasa ok 20 km trochę miasta, trochę poza bez "S" i "A". Okolice Piaseczna.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 28 Października 2017, 18:43:23 wysłana przez jeryf »

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #111 dnia: 30 Października 2017, 10:36:50 »
A jakie wyniki na dłuższym dystansie np. na jednym zbiorniku? Ja na razie męczę ECO, spróbuję pojeździć na NORMAL i porównać.

Offline bober0

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #112 dnia: 09 Listopada 2017, 23:01:55 »
Widzę w katalogu że spalanie w wersji 4x2 jest mniejsze niż 4x4. Z czego to może wynikać skoro obie przyśpieszają tak samo (8,3 sekundy)?

Offline tomac

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #113 dnia: 09 Listopada 2017, 23:16:15 »
Widzę w katalogu że spalanie w wersji 4x2 jest mniejsze niż 4x4. Z czego to może wynikać skoro obie przyśpieszają tak samo (8,3 sekundy)?
Prawdopodobnie dodatkowy silnik napędzający tylną oś wprowadza dodatkowe opory toczenia. Są one na tyle małe, że różnica w przyspieszeniu jest poniżej 0,1 sekundy, natomiast wpływ na spalanie jest już zauważalny.

Offline bober0

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #114 dnia: 10 Listopada 2017, 08:25:51 »
Prawdopodobnie dodatkowy silnik napędzający tylną oś wprowadza dodatkowe opory toczenia. Są one na tyle małe, że różnica w przyspieszeniu jest poniżej 0,1 sekundy, natomiast wpływ na spalanie jest już zauważalny.

Myślisz że jest zauważalny też w normalnym użytkowaniu?

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #115 dnia: 10 Listopada 2017, 10:35:15 »

Myślisz że jest zauważalny też w normalnym użytkowaniu?

Jest, ale nie jest to duża różnica.

Offline jeryf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #116 dnia: 20 Kwietnia 2018, 18:22:56 »
A jakie wyniki na dłuższym dystansie np. na jednym zbiorniku? Ja na razie męczę ECO, spróbuję pojeździć na NORMAL i porównać.
Na dłuższych dystansach, to dużo zależy od trasy. Ale rekord trasa Ok 100 km ze spalaniem 4,9. Sporo jazdy przez teren zabudowany i kawałek trasą szybkiego ruchu.
Nie mierzę na pełnym baku, bo rzadko tankuję cały bak i do końca spalam.
Natomiast zauważyłem, że zimą jest dramat. 2l więcej.  Dochodzą zimowe kapcie - mam Nokiany WRSUV i są fatalne. Miała być ta sama klasa ekonomiczności co fabryczne kapcie Bridgestone Ecopia a jest o wiele gorzej. Żałuję że nie kupiłem zimowek Bridgestone. A kolejne 1l to rozgrzanie silnika i niechętne przełączanie się na silnik elektryczny dopóki silnik się nie rozgrzeje. Załączanie ogrzewania/ klimy dodatkowo potęguje spalanie do czasu rozgrzania silnika i powoduje że silnik elektryczny się nie chce załączać.

Teraz pogoda lepsza i spalanie 2l mniej. Podczas zimy na tej samej trasie Wwa Szczęśliwice -Piaseczno przez obwodnice, Janki i Magdalenkę trudno było zejść zima poniżej 6l - było pomiędzy 6 i 7. Teraz piękna pogoda i spalanie 5,1- 5,6. Oczywiście toczenie się zgodnie z przepisami sprzyja hybrydzie i spalaniu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #117 dnia: 20 Kwietnia 2018, 18:58:21 »
Wg. moich obserwacji wzrost zużycia paliwa to wpływ temperatury a nie opon - jak jest to mały. Mam ten sam zestaw. Zakładam, że ciśnienie w oponach ustawione poprawnie. Jeżdziłem na zimówkach gdy było ciepło i na letnich gdyz zimno :-). Niestety hybrydy tak maja, że nie lubią niskich temperatur.

Offline Marcs

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #118 dnia: 20 Kwietnia 2018, 20:57:30 »
A próbował ktoś z was w okresie zimowym zakładać osłonę na chłodnicę? Na http://www.rav4world.com/forums/ są wątki gdzie ludzie z Kanady piszą, że zakładają. Zastanawiam się tylko czy są jakieś dedykowane gotowce czy trzeba coś kombinować coś samemu.

Offline marekp

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #119 dnia: 17 Maja 2018, 09:25:02 »
Nie mam co prawda RAV4 Hybrid ale mam Yaris Hybrid i RAV4 diesel stary bez filtra (bo z 2007 roku). Yaris jest nowy i pali okolo 5l w Warszawie (nie napisalem ze w miescie celowo bo to nie jest jazda w miescie tylko w ekstremalnych korkach). Zuzycie licze tak: napelniam zbiornik do pelna (pierwsze odbicie - potem wyjasnie dlaczego nie warto cisnac paliwa) zeruje licznik i jezdze az sie zapali stacja benzynowa. Jade - tankuje znow do pelna. Wiem ile litrow z licznika odczytuje ile przejechalem i dziele jedno przez drugie czyli litry przez kilometry i wiem ile spalil. To daje mi wynik teraz ok. 5l. W zimie jest ciut wiecej bo silnik sie nagrzewa. Pomaga troche wylaczenie klimy i ogrzewania. Bo jesli wlacze auto w klimie to samochod probuje za wszelka cene uzyskac np. 20 stopni - wtedy silnik pracuje niemal caly czas jesli jest mniej niz zero. To o Yarisie Hybrid. To co on pokazuje na komputerze jest prawie dobrze ale troche mniej niz jest naprawde. Na plus toyocie ze mozna w jakims stopniu zaufac temu co jest na wskaznikach.
Drugi samochod. RAV4 diesel 2.4l bez filtra czastek stalych. Ten w miescie pali tyle ile wleje ropy. Wiec duzo. Okolo 10 l. Ja nim jezdze za miasto drogi mieszane troche autostrady troche drog szybkiego ruchu no i polowa mniej wiecej to drogi lokalne 100 lub 90 km/h. To pali 7.2 l/100. Komputer pokazuje litr mniej. Czyli 6.3 albo 6.4l/100.
Szwagier ma RAV4 Hybrid i mowi ze pali mu 8l/100. On ma nowe auto.

Dlaczego nie warto dobijac paliwa? Bo na ogol po prostu dolewamy paliwo do zbiornikow stacji. Tam sa odpowietrzniki i jak jest za duzo to paliwo wraca do zbiornika stacji. To czy ktos w to wierzy czy nie nie jest bardzo istotne. Po prostu tak sa zbudowane te saturatory z paliwem. Wiec takie "dociskanie" to jest zysk dla stacji jedynie. Jak ktos chce to niech sobie sprawdzi jak to jest.

Przepraszam za brak ogonkow. Ale tak dlugo pisze na komputerach (od czasow kiedy nie bylo po prostu ogonkow) ze sie tak przyzwyczailem i tak jest mi wygodniej. Jesli moderator uzna ze maja byc ogonki to bede pisal z ogonkami.

Pozdrawiam

MarekP

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl