Autor Wątek: Rzeczywiste spalanie RAV4 hybrid i zasady ekonomicznej jazdy  (Przeczytany 201203 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
Odp: Rzeczywiste spalanie RAV4 hybrid i zasady ekonomicznej jazdy
« Odpowiedź #150 dnia: 12 Grudnia 2018, 08:31:48 »
Powiem szczerze Nissan powinien żałować współpracy z Renault

Wysłane z mojego Mi A2 Lite przy użyciu Tapatalka

Mam podobne odczucia, miałem już raz Renault nie wiem jak dużo jego przelało się do Nissana.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #151 dnia: 12 Grudnia 2018, 13:34:42 »
Powiem szczerze Nissan powinien żałować współpracy z Renault
Tylko , że gdyby nie ta współpraca, to nie jest pewne, czy by jeszcze istniał. Mitsubishi też musi ratować Renault

Offline ko20

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #152 dnia: 13 Grudnia 2018, 09:33:56 »
Czyli hybryda pali w trybie mieszanym tyle co Diesel, mam podobne odczucia. Obecnie muszę poruszać się Nissanem Qashqai 1.2 DIG-T całe 115KM, benzyna, napęd na przód, manul, lekki samochód i spalania na poziomie RAV4 Hybrid 4x4 no może trochę lepiej (tzn. jak hybryda latem). Trasy te same.
Mam dobre porównanie bo miałem RAV4 D4D 2.2, ale mi go rozbili. Za pieniądze z ubezpiecznia (GAP) praktycznie kupiłem RAV4 hybrid. Chyba 2tys dopłaciłem. Oba w wersji 4x4.
Ci sami kierowcy. Takie same trasy. Diesel wychodził coś koło 1L wiecej według komputera. Spalanie średnie "nigdy nie kasowane".
Diesel miał formalnie 150KM.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #153 dnia: 13 Grudnia 2018, 10:10:54 »
A czy przy prędkościach autostradowych przewaga hybrydy malała czy utrzymywała się na podobnym poziomie? 

Arst

• Gość
« Odpowiedź #154 dnia: 18 Grudnia 2018, 07:26:10 »
Podzielę się swoimi obserwacjami dot. spalania. U mnie komputer pokazuje średnie zużycie na poziomie 8.2 - 8.8 l/100km przy ciągłej jeździe po mieście (Szczecin). Bez ciągłego deptania gazu w podłogę (choć czasem trudno się powstrzymać <taniec>), ale też bez zamulania ruchu. Moje poprzednie auto (obecnie jeździ nim żona) - Fiat Grande Punto 1.4 16V 95KM w takich samych warunkach pokazuje spalanie 8.4 l/100km.

Natomiast miałem okazję zrobić ostatnio krótką trasę po Niemczech, lokalna droga jednopasmowa, przez wioski i miasteczka, spokojna jazda do 100km/h i na dystansie 50km wyskoczyło mi spalanie 4.9 l/100km przy średniej prędkości 47km/h. Jestem w lekkim szoku, że ten kiosk na kołach potrafi naprawdę tak mało spalić. Punciakiem w trasie nigdy nie udało mi się zejść poniżej 6.0 l/100km (mimo 6-biegowej skrzyni).

Po Nowym Roku zapowiada mi się wycieczka Szczecin - Białystok - Szczecin szlakiem S3 - A2 - S8, a więc zobaczymy jakie wyjdzie spalanie na ekspresówce/autostradzie na dystansie 2x750km.

Offline ko20

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #155 dnia: 21 Grudnia 2018, 15:47:53 »
czy przy prędkościach autostradowych przewaga hybrydy malała czy utrzymywała się na podobnym poziomie? 
Jeśli to było pytaie do mnie to nie wiem. Nie robię tak dokładnych statystyk. Podawałem średnie zużycie z komputera, któego nigdy nie kasuje. Wieć średnia 2 letnia powiedzmy. Sa w tym i drogi lokalne i S-ki choć raczej mało autostrad. Teraz od kwietnia mam świerdnią po 13.000km, chyba 6.7. Ale średnia z tankowania przy okolo 0C, wychodzi już kolo 7.4 Na koniec zimy pewnie średnia podkoczy do 7, może 7.1-2.

Jechałem raz hibryda latem Warszawa-Chorwacja. A1 u nas, potem CZ, A, SLO. U nich limity 120-130 i tak jechałem grzecznie na tempomacie, żeby nie bulić ich drogich mandatów. Z całej trasy 3000km wychodziło coś koło 8l/100.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #156 dnia: 21 Grudnia 2018, 16:45:58 »
z ostatniego wypadu autostradą nad morze: z tempomatem tam 125 - 8.0L/100, z powrotem 150 - 11L/100.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #157 dnia: 25 Grudnia 2018, 20:17:28 »
Trasa Kielce-Duszniki Zdrój pełen bagaż wyjazd rodzinny 4 osoby średnia 8,2l./100km

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #158 dnia: 18 Stycznia 2019, 09:29:22 »
Wczoraj jechałem hybrydą (nie RAV ale Yarisem - chyba bez znaczenie w kontekście mojego pytania) i zauważyłem, że wskazówka CHARGE opada tylko nieco poniżej granicy ECO-CHG w przypadku hamowania bez użycia pedału hamulca, natomiast opada zdecydowanie niżej przy nawet delikatnym przytrzymywaniu hamulca (zakładam, że wtedy jest "mocniejsze" doładowywanie akumulatora trakcyjnego).
Skąd to się bierze ?
czy wynika to z faktu, że naciskając hamulec jakiś czujnik przekazuje informację do komputera sterującego, aby mocniej doładowywał baterię czy to tylko sam fakt większego opóźnienia w przypadku używania pedału hamulca ?

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #159 dnia: 18 Stycznia 2019, 09:46:23 »
czy wynika to z faktu, że naciskając hamulec jakiś czujnik przekazuje informację do komputera sterującego, aby mocniej doładowywał baterię czy to tylko sam fakt większego opóźnienia w przypadku używania pedału hamulca ?

Naciskając hamulec (w zależności od siły) w pierwszej kolejności aktywuje się odzysk energii a następnie klocki hamulcowe - działa to bardzo płynnie i praktycznie nie czuć co w danej chwili hamuje.  Samo puszczenie "gazu" symuluje opóźnienie jakie by dawała konwencjonalna skrzynia, jest to trochę inaczej jak w samochodach elektrycznych gdzie ten odzysk bywa silniejszy i może zastąpić hamowanie.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #160 dnia: 18 Stycznia 2019, 19:25:11 »
Jeżeli odczytujecie wskazania zużycia paliwa jadąc (z górki) tylko w jedną stronę, to potem są takie rewelacje.

miałem okazję zrobić ostatnio krótką trasę po Niemczech, lokalna droga jednopasmowa, przez wioski i miasteczka, spokojna jazda do 100km/h i na dystansie 50km wyskoczyło mi spalanie 4.9 l/100km przy średniej prędkości 47km/h. Jestem w lekkim szoku,
Na autostradzie hybryda nie działa, chyba że ktoś jedzie poniżej 60km/h.
Duże spalanie autostradowe rekompensuje tyko dojazd i zjazd z autostrady, przy prędkościach 130-150  wychodzi średnio 12l, a z dojazdami do niej 9l.
Przy jeździe z maksymalną prędkością na autostradzie, odcinek okolo 60km,  siorbało 20,7l 
« Ostatnia zmiana: 18 Stycznia 2019, 20:06:22 wysłana przez animuss »

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #161 dnia: 18 Stycznia 2019, 19:33:00 »
Jeżeli odczytujecie wskazania zużycia paliwa jadąc (z górki) tylko w jedną stronę, to potem są takie rewelacje.
To powiem co u mnie spotkało w wielkim szoku jak byłem w górach Duszniki Zdrój, a Zieleniec to była większa rewelacja z górki potrafię przejechać ponad 15-20km i wskaźnik 0,00l./100km  :-)

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #162 dnia: 18 Stycznia 2019, 19:54:20 »
Ja najwięcej 7 km tak ujechałem.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #163 dnia: 19 Stycznia 2019, 20:48:20 »
jesienią założyłem crossclimate od michelin; opony są świetne zarówno na czarnym jak i na białym. ciche jak dobre letnie i niewrażliwe na jakość asfaltu, a na śniegu przyczepne jak niezłe zimowe; naprawdę nie ma strachu. jednak nie jestem w stanie uzyskać na nich takiego spalania jak na ecopia - średnio plus 0.5L/100km przy takim samym użytkowaniu auta.

Offline krzych

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #164 dnia: 21 Stycznia 2019, 17:25:40 »
Witam. Również założyłem takie opony ale przed samą zimą. Rzeczywiście jak na razie są znakomite a mieszkam w górzystym terenie. Na śniegu zachowują się super. Wcześniej miałem dunlopy wielosezonowe ale po drugiej zimie już się źle jeździło w śniegu czy błocie pośniegowym. Nie mam hybrydy ale odczucie co do większego spalania mam takie samo. Tylko zwaliłem to na warunki zimowe, zobaczymy jak będzie latem. Pozdrawiam.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl