Autor Wątek: Rzeczywiste spalanie RAV4 hybrid i zasady ekonomicznej jazdy  (Przeczytany 201307 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bilans

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Rzeczywiste spalanie RAV4 hybrid i zasady ekonomicznej jazdy
« Odpowiedź #225 dnia: 27 Listopada 2019, 13:15:09 »
za kilka dni podobno mrozy .. jestem bardzo ciekaw jak to będzie z spalaniem ...
u mnie było 5,3 obecnie 6,5 l/100

Offline Mazur1337

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #226 dnia: 27 Listopada 2019, 13:20:55 »
Jeżdżę ravką niespełna tydzień, także ciężko mi się wypowiadać w tej kwestii ale już teraz zauważyłem, że temperatura silnika ma ogromny wpływ na załączanie się trybu EV. A ta w chłodniejsze dni gdy silnik nie pracuje szybko spada. Obecnie przy codziennych jazdach do pracy, około 9km w jedną stronę po mieście, spalanie na poziomie 7,4 l/km.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #227 dnia: 30 Listopada 2019, 18:00:46 »
Potwierdzam że większe spalanie jest z powodu włączenia ogrzewania wnętrza, bo przecież akumulatorki nie nagrzewają, tylko silnik i stąd trzeba mieć dawkę paliwa.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #228 dnia: 04 Stycznia 2020, 16:46:14 »
Przyszło mi test z bagażnikiem dachowym to co opisałem w innym temacie "Box Thule Spirit 780 i belki Aguri Prestige II". trasa 90-100km/h spalanie 7,1l. , trasa autostrada 140km/h faktycznie gps wyszło 134km/h  mi niestety 13,1l./100km jadąc z pełnym bagażem i 4 osoby i ciśnienie opon 2,6 bara

Offline radmor

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #229 dnia: 24 Lutego 2020, 20:26:11 »
Mam pytanie do szanownych użytkowników odnośnie spalania na krótkim dystansie - powiedzmy 4-5 km - od odpalenia po nocy na zimnym silniku. Może ktoś pokonuje takie dystanse do pracy lub ewentualnie zaobserwował poziom spalania ww. okolicznościach.

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #230 dnia: 24 Lutego 2020, 20:34:53 »
Mam pytanie do szanownych użytkowników odnośnie spalania na krótkim dystansie - powiedzmy 4-5 km - od odpalenia po nocy na zimnym silniku. Może ktoś pokonuje takie dystanse do pracy lub ewentualnie zaobserwował poziom spalania ww. okolicznościach.

No, np. dzisiaj, 3 jazdy:
1. jazda - 3.2 km, 12.6 l/100km
2. jazda - 4 km, 8.1 l/100km
3. jazda - 2.8 km, 5.8 l/100km

Wszystkie 3 jazdy po kolei, z odstępami kilkuminutowymi. Pierwsza na zimnym silniku. Rav4 AWD

Offline radmor

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #231 dnia: 24 Lutego 2020, 20:47:00 »
Dziękuje bardzo  :good:
Na tej trzeciej już silnik zagrzany i wynik całkiem spoko
« Ostatnia zmiana: 24 Lutego 2020, 20:49:00 wysłana przez radmor »

Offline Mazur1337

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #232 dnia: 24 Lutego 2020, 20:53:35 »

Codziennie w jedną stronę robię 9km do pracy i 9 do domu. Średnie wychodzi mi 7,6.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #233 dnia: 24 Lutego 2020, 21:07:11 »
U mnie to z garażu gdzie temp. 8-10 stp. Od momentu uruchomienia w stronę do pracy to przy drodze zatrzymuję 2 razy do szkoły i przedszkola. Średnio 7,2 - 7,5 l. Przy dystansie 6 km jazda Eco

Wysłane z mojego Mi A2 Lite przy użyciu Tapatalka

Offline radmor

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #234 dnia: 24 Lutego 2020, 21:24:33 »
7l to też prawilny wynik. Pytałe ponieważ mniej więcej będę pokonywał takie dystanse w drodze do pracy. A przy okazji wyszperałem takie info dot. spalania na zimnym silniku:

Cytuj (zaznaczone)
Podobnie jak dotychczasowe generacje układu hybrydowego, także ten nowy z silnikiem Dynamic Force zachowuje się zupełnie inaczej w zależności od temperatury. Innymi słowy ? żeby w pełni korzystać z dobrodziejstw samoładującej się hybrydy, samochód musi być naprawdę dobrze rozgrzany. Podczas krótkiej przejażdżki po mieście, średnie spalanie wyniosło 18 l/100 km ? ale to dlatego, że silnik benzynowy nie wyłączał się, żeby pomóc nagrzać wnętrze do zaprogramowanej temperatury. Słowem, jeśli ktoś ma do pracy 2 km, to hybryda też mu niewiele pomoże. Polecam składaka ?Jubilat?.

Źródło: https://spidersweb.pl/autoblog/nowa-toyota-rav4-test-jazda-probna-2019/

Czyli na mój rozum ktoś pisze artykuł o jeździe autem 2km tylko po to, aby wstwaić spalanie 18l/100km. Ciekawe ile wynosi spalanie na 500m   :laugh: :laugh: :laugh:

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #235 dnia: 24 Lutego 2020, 21:37:40 »
Na 500m pokazuje chwilowo 26l.

Offline Mazur1337

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #236 dnia: 24 Lutego 2020, 21:54:35 »
EV włącza mi się już po około 1,5km od startu. Pokonuje codziennie ten sam dystans po tej samej trasie i zdążyłem zaobserwować co nieco. Dużo też zależy od temperatury na zewnątrz. Nie zdarzało mi się startować wiele razy przy temp poniżej 0 (brak zimy) ale wtedy faktycznie trochę dłużej potrzebuje aby układ przełączał się na EV.

Offline radmor

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #237 dnia: 24 Lutego 2020, 22:04:04 »
EV po 1.5km  przy tych warunkach temperaturowych to wydaje mi się aż niewiarygodne (nie żebym był ekspertem :cool:). Toyota musiała bardzo poprawić efektywność cieplną w tej generacji - Pertyn w testach i omówieniach układu się tym zachwycał, widać słusznie

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #238 dnia: 24 Lutego 2020, 22:25:16 »
EV po 1.5km  przy tych warunkach temperaturowych to wydaje mi się aż niewiarygodne (nie żebym był ekspertem :cool:). Toyota musiała bardzo poprawić efektywność cieplną w tej generacji - Pertyn w testach i omówieniach układu się tym zachwycał, widać słusznie
Możliwe że załącza, ale wtedy nie włączasz ogrzewania w środku i przynajmniej stan akumulatora ponad połowę.

Offline Mazur1337

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #239 dnia: 25 Lutego 2020, 08:18:21 »
EV po 1.5km  przy tych warunkach temperaturowych to wydaje mi się aż niewiarygodne (nie żebym był ekspertem ). Toyota musiała bardzo poprawić efektywność cieplną w tej generacji - Pertyn w testach i omówieniach układu się tym zachwycał, widać słusznie
Dziś sytuacja podobna. 3 st. C dojeżdżam do świateł po około 1,5km, skręcam w lewo i po około 100 m na wyświetlaczu EV. I nie przy odpuszczeniu gazu ale przy normalnej jeździe około 50km/h. Ogrzewanie w kabinie ustawione na 20 st. C. Dodam jeszcze że silnik elektryczny wspomagał spalinowy już wcześniej (tak przynajmniej grafika na wyświetlaczu pokazuje).
« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2020, 08:20:15 wysłana przez Mazur1337 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl