Autor Wątek: Trakcja w hybrydzie  (Przeczytany 20797 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Trakcja w hybrydzie
« Odpowiedź #30 dnia: 20 Marca 2017, 06:57:43 »
Wyłączałeś kontrolę trakcji?

Ostatnio kumpel wyciągał zakopanych w błocie kolesi, którzy jechali Octavią normalnie drogą. Ale On ma Subaru :D

Może masz za duże wymagania i coś tam przesadziłeś przy pierwszym ruszaniu? Bo ono jest często krytyczne i decyduje o tym, czy się zakopiemy czy nie.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #31 dnia: 20 Marca 2017, 19:04:01 »
Myśle że warunki, warunkom nie równe. Sam wyjeżdżałem z błota dwa tygodnie temu gdzie praktycznie cała opona była zanurzona po nocym postoju. Przytrzymałem 3 sec jak w instrukcji przycisk i wyjechałem bez problemu zmieniając dżojstikiem z D na R by rozbujać samochód.

A w tamtym roku widziałem jak dwa ciągniki się zakopały wyciągając mojego transportera który po 15 minutowych opadach dosłownie spadł na silnik w błocie po deszczu więc nie ma co porównywać bo wtedy żadna hybryda ani toyota hilux nie pomoże.

Offline racibornio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 20 Marca 2017, 22:01:15 »
Nie wyłączyłem kontroli trakcji - to fakt. Kobyła ciężka to swoje robi - na szczęście udało się drobnych kruszyw wysypać i złapać tarcie. Swoją drogą - pomyślałem o zakupie i wożeniu łańcuchów; mogą się wbrew pozorom prędzej przydać na błocie niż na śniegu…ale i tak wydaje się to trochę przerostem:-D no i zakładanie na śniegu to czysta robota bo się skropli, a błoto to jednak błoto.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #33 dnia: 21 Marca 2017, 18:23:07 »
To przytrzymuj przycisk na przyszłość jeśli będziesz mieć problem. Trzy sekundy od ESP i wyłączy Ci wszystkie wpomagania na stałe.

Offline lucash9

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 27 Marca 2017, 13:18:13 »
Ja raz stałem kilka godzin w takim błotku, powiedzmy że bucik z podeszwą się zapadał. Wrzuciłem wsteczny, wcisnąłem gaz i uczucie było takie, jakby opony przykleiły się do ziemi. Auto zaczęło pełzać  dopiero po kilku sekundach od wciśnięcia gazu, ale powolutku wyjechało z tego bajora. Nie wyłączałem trakcji. Może gdybyś poczekał chwilę z wciśniętym gazem to jakoś by się wygrzebała z tych rolek?

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 12 Stycznia 2025, 23:19:52 »
Poniżej panelu klimatyzacji na konsoli centralnej jest przycisk wyłączania TRC/VSC. Krótkie naciśnięcie wyłącza kontrolę trakcji która po przyspieszeniu załączy się ponownie sama.  Przytrzymanie przez 3 sekundy wyłączy oba układy a ponowne naciśnięcie włączy je ponownie.
Hmm, w mojej hybrydzie z 2015 roku (sprzed FL) nie widzę takiego przycisku. :(
Jest na to jakaś rada?
Auris II HSD Touring Sports 2015

Offline thrillco

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris HSD
« Odpowiedź #36 dnia: 13 Stycznia 2025, 09:15:28 »
Poniżej panelu klimatyzacji na konsoli centralnej jest przycisk wyłączania TRC/VSC. Krótkie naciśnięcie wyłącza kontrolę trakcji która po przyspieszeniu załączy się ponownie sama.  Przytrzymanie przez 3 sekundy wyłączy oba układy a ponowne naciśnięcie włączy je ponownie.
Hmm, w mojej hybrydzie z 2015 roku (sprzed FL) nie widzę takiego przycisku. :(
Jest na to jakaś rada?

aplikacja DR.Prius lub kombinacja wyłączania z YouTube

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 07 Stycznia 2026, 13:11:37 »
Czy opcja wyłączenia TRC jest dostępna w bezpłatnej wersji Dr.Prius czy tylko w płatnej?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #38 dnia: 07 Stycznia 2026, 13:31:01 »
Jest w darmowej.

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 07 Stycznia 2026, 20:40:18 »
Dzięki.
Faktycznie. Zainstalowałem Dr. Prius i jest możliwość wyłączenia TRC. Tłumaczenie aplikacji na polski kiepskie, a nie widzę gdzie jest zmiana języka na angielski.
Po zaptaszkowaniu tej opcji, pojawia się komunikat w aplikacji informujący o wyłączeniu, ale czy na desce rozdzielczej samochodu nie ma jakiegoś potwierdzenia? Ja nie zauważyłem.
I czy ktoś wie, czy tę operację można przeprowadzić zarówno na normalnie włączonym zapłonie (hamulec + przycisk) jak i po naciśnięciu przycisku zapłonu dwukrotnie bez hamulca?

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 07 Stycznia 2026, 20:46:24 »
Powiedzcie mi jeszcze, czy takie przygody z niemożnością wyjazdu po zakopaniu się w błocie pośniegowym mieliście tylko na oponach całorocznych czy nawet na zimówkach? U mnie tak jest na CrossClimate.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #41 dnia: 08 Stycznia 2026, 00:03:03 »
Nie zdażyło mi się do tej pory zakopać Aurisem ale też i nie szukam okazji do zakopania się a wręcz unikam takich sytuacji. Natomiast w drugi dzień świąt podczas gołoledzi miałem problem z wyjazdem lekko pod górkę z parkingu wyłożonego kostką. Komputer zdjął moment z kół do zera, ja trzymałem cały czas wciśnięty pedał gazu, auto zaczęło powolutku pełzać pod górkę i dałem radę wyjechać. Wydaje mi się, że w takiej sytuacji trzeba cały czas trzymać wciśnięty pedał gazu a komputer niech próbuję odpowiednio dozować moc na koła i nie należy mu w tym przeszkadzać. Opony dwumiesięczne, wielosezon Yokohama.
« Ostatnia zmiana: 08 Stycznia 2026, 00:05:24 wysłana przez przmor »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #42 dnia: 08 Stycznia 2026, 06:39:53 »
Powiedzcie mi jeszcze, czy takie przygody z niemożnością wyjazdu po zakopaniu się w błocie pośniegowym mieliście tylko na oponach całorocznych czy nawet na zimówkach? U mnie tak jest na CrossClimate.
Na każdych oponach możesz się zakopać, kwestia odpowiedniej konsystencji błota.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 08 Stycznia 2026, 11:02:14 »
Wydaje mi się, że w takiej sytuacji trzeba cały czas trzymać wciśnięty pedał gazu a komputer niech próbuję odpowiednio dozować moc na koła i nie należy mu w tym przeszkadzać.

A jak mocno wciśnięty?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #44 dnia: 08 Stycznia 2026, 11:35:11 »
Do końca.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl