Autor Wątek: Pytanie przed zakupem Aurisa.  (Przeczytany 30270 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MarekPe

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Pytanie przed zakupem Aurisa.
« Odpowiedź #30 dnia: 05 Lutego 2017, 17:44:15 »
Witam,
Jako, że z naszej Toyoty jestem zadowolony, naturalne jest, że pomyślałem o kontynuacji. Namówiłem żonę na jazdę próbną, umówiłem się na początek grudnia, uzyskałem też informację, że w wybranej konfiguracji i kolorze, niestety bez JBL autko będzie w Polsce w lutym, jeśli tylko zapadnie decyzja w ciągu tygodnia od jazdy.......
Wszystko wyglądało pięknie.....
Godzinę potrzebuję na dojazd do salonu, ale wiadomo warunki drogowe itd wyjechaliśmy trochę wcześniej aby na pewno zdążyć,  w końcu umowa rzecz święta.....
Dotarliśmy, odczekaliśmy pół godziny po czym pracownik salonu powiedział, że Aurisa nie ma i dziś nie będzie.... dali go komuś na testy czy co......
Żona max wkurzona ja też poczułem się jak klient 10 kategorii :czerwona:.
Dwa miesiące trwało aby ponownie spróbować tym razem w Gdyni. Wstępnie połowa lutego jada próbna i zobaczymy.

W międzyczasie czytam to forum i wpadam na wątek o LEDach które używać można tylko latem a i to wtedy gdy nie ma błotka. Co za poroniony pomysł aby oszczędzać na spryskiwaczach? W naszej aurisce spryskiwacz musi być używany bo inaczej światła są rozproszone, nie dość, że oślepiają to jeszcze sam nic nie widzę a śnieg się nie zbiera bo ciepłe.  A w nowej hybrydzie LEDy nie dość, że ubłocone to jeszcze zalepione śniegiem.....
A to tylko jedna z wątpliwości.... no cóż zobaczymy jak wypadnie jazda, może faktycznie pokaże więcej zalet?
Pozdrowienia.

Offline vannkama

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 05 Lutego 2017, 17:57:06 »
W międzyczasie czytam to forum i wpadam na wątek o LEDach które używać można tylko latem a i to wtedy gdy nie ma błotka. Co za poroniony pomysł aby oszczędzać na spryskiwaczach?

Nowe Aurisy nie mają spryskiwaczy reflektorów?  :shock: Może w zależności od wersji? Aurisy II też nie wszystkie mają, moja akurat ma.. :-)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #32 dnia: 05 Lutego 2017, 18:01:37 »
Załóżmy teraz ze jestem w trasie i mam dużo wyprzedzania. Silnik elektryczny w końcu się wyczerpie, prawda?

Akumulator trakcyjny nie wyczerpie się bo na przemian przyspieszasz i zwalniasz.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #33 dnia: 05 Lutego 2017, 18:04:59 »
Nowe Aurisy nie mają spryskiwaczy reflektorów?  :shock: Może w zależności od wersji? Aurisy II też nie wszystkie mają, moja akurat ma.. :-)

Bo pewnie masz ksenony...

Offline vannkama

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 05 Lutego 2017, 18:11:26 »
Bo pewnie masz ksenony...

Ano mam, skrętne.. ale to chyba w zależności od wersji wyposażenia było?  :o Już nie pamiętam.. koledze wyżej chodziło chyba o zwykłe światła jednak  :-)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #35 dnia: 05 Lutego 2017, 18:21:01 »
Skrzynia eCVT wyje przy dużych prędkościach

Gwoli ścisłości, to nie skrzynia wyje tylko silnik przy obciążeniu wchodzi od razu na wysokie obroty, po to aby oddawać moc w optymalnym punkcie pracy.

Dopóki jedziemy po płaskim ze stałą prędkością to nawet przy 150 km/h wskazówka obrotomierza utrzymuje się w zielonym polu i nic nie wyje.  Ww. efekt pojawia się przy dynamicznym przyspieszaniu lub podjazdach.  To bardziej kwestia przyzwyczajenia bo pomiary wykazały, że Auris Hybrid przy przyspieszaniu jest umiarkowanie głośny.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #36 dnia: 05 Lutego 2017, 18:27:20 »
Ano mam, skrętne.. ale to chyba w zależności od wersji wyposażenia było?

Dokładnie tak.

Ja jeździłem kilkanaście lat bez spryskiwaczy i w niczym mi to nie przeszkadzało.  Potem kupiłem auto które miało je w standardzie i okazały się jednym z bardziej wkurzających elementów wyposażenia, bo były sprzężone na stałe ze światłami mijania włączając się automatycznie przy co piątym spryskaniu, zużywając ogromne ilości płynu i nie dało się tego nijak wyłączyć ani zmienić na rzadziej  :thumbdown:

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #37 dnia: 05 Lutego 2017, 18:31:14 »
80% przebiegu będę robił w Warszawie.

A ile rocznie zamierzasz przejeżdżać?

Offline 3ciak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 05 Lutego 2017, 20:54:48 »

Myślę, że 15000km lub więcej.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #39 dnia: 05 Lutego 2017, 21:42:00 »
Myślę, że 15000km lub więcej.
No to hybryda jest do poważnego rozważenia.

Offline 3ciak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 05 Lutego 2017, 22:40:59 »
A jeszcze jedno pytanie, bo widziałem tylko jedno odniesienie do tej kwestii; duża różnica w prowadzeniu na kołach 16' i 17'?

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 05 Lutego 2017, 22:51:34 »
W międzyczasie czytam to forum i wpadam na wątek o LEDach które używać można tylko latem a i to wtedy gdy nie ma błotka. Co za poroniony pomysł aby oszczędzać na spryskiwaczach? W naszej aurisce spryskiwacz musi być używany bo inaczej światła są rozproszone, nie dość, że oślepiają to jeszcze sam nic nie widzę a śnieg się nie zbiera bo ciepłe.  A w nowej hybrydzie LEDy nie dość, że ubłocone to jeszcze zalepione śniegiem..... A to tylko jedna z wątpliwości.... no cóż zobaczymy jak wypadnie jazda, może faktycznie pokaże więcej zalet? Pozdrowienia.

Mogę wtrącić?
Poczytaj trochę moje wątki…lampy FullLED to nie wszystko  :-(
Zanim kupisz auto zapytaj o homologację auta i wpis co do rozmiaru kół (na jakich Twój przyszły samochód został dopuszczony do ruchu) - chodzi o ewentualny montaż łańcuchów w zimie podczas wyjazdu w góry
Na jasnym kolorze widać mocno różnice w barwie lakieru na zderzakach plastikowych i lusterkach (potem auto wygląda jak po naprawie powypadkowej)
Koniecznie zajrzyj pod spód drzwi pomiędzy uszczelką gumową, a tapicerką drzwi są braki w powłoce lakierniczej (ja już mam bardzo mocno złuszczony lakier, a widziałem prawie wszystkie Auriski w Niemczech i Polsce z tą wadą)
Jeżeli będzie to zeszłoroczny model to będzie z defektem kamer na szybie (będą parować i się wyłączać - jest cicha akcja serwisowa Toyoty, wklejają folię grzewczą i zmieniają soft nawiewu)
Gdybym teraz miał kupować Auris…to wpierw żądałbym obniżki ceny, a na pewno nie płacił za ekstra lakier, lampy czy kamery, bo wg mnie wypuścili bubel i każą sobie za to słono płacić.

Offline MarekPe

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 06 Lutego 2017, 20:27:51 »
Bardzo chciałbym uszczknąć kawałek tortu związany ze stratami hamowania, dlatego rozważam hybrydę. Szczerze mówiąc gdyby Mazda wprowadziła system ILoop do silnika 120 AT to wybór byłby prosty. A tak albo odzysk w manualu albo hybryda. A nigdzie nie mogę znaleźć informacji ile faktycznie traci się paliwa/energii przy np 10 cyklach hamowania i ruszania. 
A wszystkie inne przypadłości widziałem w postach. Nie zamierzam brać Excutive więc będą 16inch a tych problem łańcuchów nie dotyczy na 16 można zakładać.
No i moje wyposażenie będzie dostępne za czas jakiś, więc rocznik powinien być 2017 i może coś się zmieni?
Nie mogę się dopytać o spryskiwacze w wersji 2017. Niestety Prestiż jest tylko z LEDami.

Ciekawe jak Toyota w ciągu 10 lat mogła tak się skiepścić. Mam Aurisa  już prawie 10 lat i odpukać tylko lusterko kierowcy było wymienione (na gwarancji) bo się zmatowiło, ale to była cała seria takich lusterek i już przy odbiorze samochodu wiedziałem o tym. No i w tym roku tarcze ale w końcu prawie 100000 zrobione to miały prawo.
Tak więc postrzegałem i jeszcze postrzegam Toyotę jako markę dobrej jakości, ale to wszystko co czytam daje do myślenia.
« Ostatnia zmiana: 06 Lutego 2017, 20:39:23 wysłana przez MarekPe »

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 06 Lutego 2017, 20:35:26 »
Ja tylko zaznaczę, że bym nie demonizował.

Można napisać o dosłownie kilku elementach, które nawet nie każdego dotykają. Jak rozważałeś inne samochody, to wiesz co się dzieje w innych modelach. Toyota nie jest pod tym względem zła :D

Nie ma LED-ów, czujniki mi nie parują. Nie buduj sobie obrazu modelu jakiegoś samochodu na pojedynczych opiniach, bo wtedy nie kupisz żadnego :D

PS. Aż sobie oglądnę te drzwi przy uszczelce i dam znać :)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #44 dnia: 06 Lutego 2017, 20:38:09 »
No i w tym roku tarcze ale w końcu prawie 100000 zrobione to miały prawo.
Wg taksówkarzy z którymi rozmawiałem po 100 tys w hybrydzie wymienia się pierwsze klocki...  To ile łącznie przebiegu ma twój Auris?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl