Autor Wątek: Pytanie przed zakupem Aurisa.  (Przeczytany 30233 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Pytanie przed zakupem Aurisa.
« Odpowiedź #75 dnia: 08 Lutego 2017, 16:41:17 »
No dokładnie o to chodzi. Przeglądy co 15tys. podbijają cenę eksploatacji hybrydy. Niestety :D

A co do Twojego wcześniejszego dylematu dotyczącego wersji, to trzeba było wziąć Premium+safety+comfort i miałbyś to co chciałeś minus tapicerka :(

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #76 dnia: 08 Lutego 2017, 17:44:16 »
Z książki serwisowej wynika że wszystkie Toyoty mają taki sam system przeglądów za wyjątkiem Verso 1.6 D4D.  Przeglądy nieparzyste to w zasadzie tylko wymiana oleju i filtra.  Pomysły lansowane przez inne marki aby wymieniać olej co 30 tys. km zdążyły się już chyba wystarczająco skompromitować.

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: 08 Lutego 2017, 18:14:19 »
Mystik: przecież przegląd co 15 tyś to już jest wg mnie górna granica wymiany płynów ustrojowych i filtrów w benzyniaku. Jak słyszę, że diesel-u wymieniaja ludzie olej po 30 - 40 tyś, bo maja long time to mnie pusty śmiech ogarnia. Sam morduje sobie wóz.
Ja wydaję 50 euro za robociznę (olej i filtry też kupię w necie w tej cenie plus jeszcze koszty utylizacji mi dojdą) do tego 25 euro za check hybrid i mam święty spokój. No ale, każdy lubi co innego  :song:

Co do wersji, w Niemczech inaczej konfigurują auta pod klienta, ale to i tak za późno. Następny będzie Prius PLUS lub starszy Prius Pug-In i może będę zadowolony

Do Zbig: tutaj się z Toba zgodzę w 100% , pomysły interwału o wielkości 30/50 tyś wyszły wszystkim bokiem.

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #78 dnia: 08 Lutego 2017, 18:24:29 »
W BMW termin wymiany oleju podpowiada komputer, który analizuje olej i jak jeździsz dużo w trasie to często wymiana oleju wypada po 25-27 tys. km.
Z książki serwisowej wynika że wszystkie Toyoty mają taki sam system przeglądów za wyjątkiem Verso 1.6 D4D.  Przeglądy nieparzyste to w zasadzie tylko wymiana oleju i filtra.  Pomysły lansowane przez inne marki aby wymieniać olej co 30 tys. km zdążyły się już chyba wystarczająco skompromitować.
Ta "wymiana oleju i filtra" dla diesela i hybrydy kosztuje w ASO ~800zł.

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #79 dnia: 08 Lutego 2017, 18:31:52 »
Mam 18 letniego benzynowego peugeota 406, w którym od nowości był wykonywany przegląd co 30tys. Ma przejechane 250tys. Nic go nie boli i nie przewiduje że zacznie.

Uważam, że robienie przeglądów co 15tys. świadczy raczej o beznadziejności użytych materiałów lub o chęci zarobienia trochę więcej, przynajmniej jeśli chodzi o niewysilone silniki benzynowe, z jakim mamy do czynienia w hybrydzie. I nikt mnie nie przekona, że jest inaczej :D

Oczywiście będę robił te nieszczęsne przeglądy co 15tys. w ASO, bo co innego mam zrobić :D

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: 08 Lutego 2017, 18:32:59 »
Do Sic22: nie wiem skąd masz ten cennik...ale ja powtarzam raz jeszcze za wymianę oleju z filtrem plus check hybrid płacę na Bawarii 159 euro za przegląd parzysty 260 Euro, czyli że co w Polsce jest 2x drożej???

Piszesz o BMW. które analizuje czy olej nadaje się do dalszej eksploatacji...hmm, czyli, że co każdy motor z BMW ma analizator lepkości i składu chemicznego???
Komputer wozu to może analizuje obciążenie silnika i na podstawie danych statystycznych inżynierów sugeruje wymianę, ale wystarczy wlać gorszej jakości olej ( bez polityki ) i cała ta analiza nadaje się wsadzić w buty.
« Ostatnia zmiana: 08 Lutego 2017, 18:54:15 wysłana przez F_20.0 »

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 08 Lutego 2017, 18:38:22 »
Do Mystik: wiadomo, że teraz robią auta z "papieru" , wiem bo dostarczam części od podwykonawców i widzę co to za chłam jedzie. Teraz już aut nie robią jak kiedyś i dlatego trzeba wymieniać. Pamiętam mojego "dużego fiata" 1300, którego katowałem jak byłem szczylem (oczywiście wymian nie widział, bo była kasa potrzebna na benzynę i używki oraz dziewczyny  :laugh: ) a mimo to działał dobre cztery lata ( miał wtedy już naście lat ) 

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #82 dnia: 08 Lutego 2017, 19:57:58 »
Do Sic22: nie wiem skąd masz ten cennik...ale ja powtarzam raz jeszcze za wymianę oleju z filtrem plus check hybrid płacę na Bawarii 159 euro za przegląd parzysty 260 Euro, czyli że co w Polsce jest 2x drożej???
Mam z ASO Toyoty w Polsce, nie wiem jak jest w Niemczech. Tam nie ma wymiany oleju tylko jest tabelka - z jednej strony przegląd mały/duży (15-30-45-60-75tys. km i tak dalej), a z drugiej modele: Yaris, Yaris diesel, Auris benz, Auris diesel/hybrid i tak dalej. Dla Aurisa z dieselem lub hybrydy orientacyjne koszty takich przeglądów to 800/1200zł. W praktyce +/- 50zł.

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: 09 Lutego 2017, 00:25:47 »
Do Sic22: a podawałeś ceny katalogowych kpl. przeglądów gwarancyjnych w ASO Toyota. Tutaj się z Tobą zgodzę, tylko odnośnie tej hybrydy to jest w tym koszty obsługi napędu elektrycznego i baterii.
W Niemczech jest bardzo duża konkurencja i aby przyciągnąć klienta schodzą z cen robocizny i materiałów. Przypominam też że w EU możesz mały przegląd wykonać gdziekolwiek i w jakimkolwiek warsztacie, który ma certyfikat Toyoty : ATU, Norauto i inne takie tam warsztaty.
Chodzi o przeglądy i wymiany płynów ustojowych, naprawy faktycznie musisz wykonać w ASO Toyota.

Offline Mockin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #84 dnia: 10 Lutego 2017, 11:34:31 »
No tak ale też kwestia jest taka że w Polsce ASO nadal jest traktowany jako luksus a nie obowiązek, przez co ASO narzuca ceny a po gwarancji każdy jedzie do jakichś szop narpawiać noe hybrydy, dlatego ASO zawsze będą windowąć ceny bo jest małą konkurencja na rynku i tyle

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl