Autor Wątek: Wideorejestrator  (Przeczytany 35362 razy)

Offline jonojono

• Toyot Leżący
  • *
Wideorejestrator
« dnia: 07 Lutego 2017, 11:25:10 »
Panowie podzielcie się swoimi doświadczeniami i przemyśleniami dot. montażu wideorejestratora w Prusaku.

Zastanawiam się nad zakupem i powieszeniem go w pod lusterkiem, no i pojawiło się kilka znaków zapytania:
1. Myślicie, że montaż do obudowy lusterka to dobry pomysł (zamiast przyssawki do szyby, wykorzystać trzpień lusterka)?
2. Zastanawiam się czy do podglądu (live lub odtwarzanie z kamery) można by było wykorzystać wyświetlacz radia (skoro kamera cofania działa to czemu inna miałaby nie działać, tylko jak to połączyć)?
3. Myślicie, że w przypadku montażu kamery w okolicach lusterka (na szybkie) uda się przeprowadzić kabel (na wcisk) do wtyku zapalniczki pod tunelem bez demontażu (odpinania jakichkolwiek zaczepów) elementów tapicerki i innych?

Offline extmz

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Wideorejestrator
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Lutego 2017, 21:52:32 »
1. ja wykorzystałem uchwyt lusterka - wywierciłem otwór i nagwintowałem w tej części która zakładana jest na zaczep na szybie
2. na pewno się da (wyświetlacz radia ma wejście sterowane napięciem - sygnał włączenia wstecznego) - kwestia tylko odpowiedniego standardu przesyłania sygnały wideo
3. można podłączyć się do zasilania lusterka (jest odłączane z IGN) - w pokrywie tam gdzie wchodzą kabelki z lusterka i od czujnika deszczu umieściłem przetwornicę 5V (kamerka ma wejcie mini USB do zasilania) i kabelek jest wyprowadzony osłoną do lusterka - prawie nic nie widać
Toyota Prius 2010, Honda Logo 1999

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Lutego 2017, 20:41:47 »
ja wykorzystałem uchwyt lusterka
To przy okazji podziel się, jaki model rejestratora wybrałeś. Tyle tego jest na rynku, mam cholerne dylematy, na który się zdecydować  :wallbash:

Offline amokk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Lutego 2017, 22:46:46 »
A jak z demontażem przy wyjeździe np. do Austrii, gdzie jest mandat za to??

Offline knorski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Lutego 2017, 07:41:14 »
Tyle tego jest na rynku, mam cholerne dylematy, na który się zdecydować

Ja polecam kamerkę Viofo a119 z modułem GPS. http://www.wideorejestratory24.pl/kamera-samochodowa-viofo-a119-gps

U chińczyka na gearbest czy innym everbuying można kupić za mniej niż 300pln. Mocowanie do szyby na taśmę 3M. Mała, można łatwo zdemontować i chyba najlepszy obraz rejestrowany w dzień i w nocy w przedziale cenowym do 500zł.

Offline asterix

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Lutego 2017, 12:11:50 »
Warto by było przyjrzeć się tej kamerce Viofo A119. Wysoka rozdzielczość filmików 1440p, GPS, niska cena.
Od kilku lat jako rejestrator służy mi kamerka Mobius 1080p 30 fps.  Mała kamerka, bardzo dobra jakość nagrań, możliwość wymontowania obiektywu-kamerka może być ukryta. Obecnie dostępny jest też model Mobius 2 1080p 60 fps.

Offline jakjajaknieja

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Lutego 2017, 21:33:56 »
W związku z tym, że w tym temacie zaczęła rozgrywać się dyskusja o kamerach chciał bym spytać się Was o jedną kwestię. Jakiś czas temu kupiłem kilka kamer MIO i mam z nimi problem. Otóż kamery posiadają wbudowane akumulatorki mające za zadanie utrzymanie zegara systemowego podczas braku zasilania z samochodu na postoju. Jak można się domyślić ze względu na niekorzystne warunki użytkowania kamer samochodowych jak upał latem, czy mróz zimą akumulatorki mogą się zwyczajnie zużyć. To raczej normalne i nie mam o to żalu.
Problem pojawia się kiedy kamery MIO przestają nagrywać... jeżeli wyzeruje im się zegar. Kiedy kamera na przykład w nocy straci zasilanie z akumulatorka zeruje jej się zegar systemowy. Jeżeli godzina nie jest prawidłowa kamera nie nadpisuje nagrań które już są na karcie. Widocznie następuje jakaś kolizja w datach czy czasie, czy inny koklusz i gradobicie programistyczne.
Nie sprawdzając tego używałem przez dwa lata kamery dopóki nie nastąpiło zdarzenie drogowe które potrzebowałem mieć zarejestrowane. Niestety wtedy przekonałem się, że wszystkie zakupione 4 kamery nie nagrywają niczego od dawna. To zachowanie kamery jest absolutnie czynnikiem który dyskwalifikuje ją z użytku.

W związku z tym mam pytanie do użytkowników kamer- czy posiadacie może już kamery co najmniej ze 3 lata z zniszczonymi akumulatorami które nie trzymają czasu systemowego? Czy nadal Wam normalnie nagrywają? Już mi nie zależy żeby pokazywało ładnie datę i godzinę, byle w ogóle nagrywało :)

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Lutego 2017, 23:15:30 »
chyba w każdej kamerze po 2-3 latach trzeba zmienić malutki akumulatorek ktory jest w środku. Ja zmieniałem i u siebie i u brata.
Rozbierz kamerkę, zobacz na parametry aku albo jego wielkość i kup taki. Wlutowanie 2 kabelków to chyba nawet dla amatora prosta sprawa.

Offline jakjajaknieja

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Lutego 2017, 00:04:19 »
Natchnąłeś mnie wtyku do napisania ciągu dalszego historii. Otóż mam w kamerach nowe akumulatorki- wymieniono mi na gwarancji i są sprawne. Co ciekawe w dwóch jeszcze miałem gwarancję a w dwóch nie. Jednak wszystkie cztery wymieniono mi bezpłatnie. Pewnie coś w rodzaju gestu serwisu. Problem pojawia się kiedy zostawiam moje osobiste auto na mrozie na co najmniej dwie doby czyli na weekend. Gorzej z samochodem firmowym on potrafi stać nawet cały tydzień i dłużej. Nawet sprawne nowe akumulatorki padają w obu przypadkach. Więc problem powraca- zeruje się zegar systemowy. Wideorejestrator trzeba naładować w domu, ustawić godzinę i datę oraz wyczyścić kartę. Jedyną szansą na zaradzenie problemowi jest spełnienie dwóch warunków:
1. Wymiana baterii za 2 stówy co około 1,5 roku, opcjonalnie wymiana samodzielna.
2. Codzienna jazda samochodem bądź garażowanie go na dłuższy okres w ogrzewanym garażu.

Niestety powyższe warunki spełniają moi rodzice rozbijający się fajną furą codziennie i garażując ją.

Ja, biedny żuczek mieszkający w bloku bez garażu oraz nie jeżdżący w weekendy z racji bliskości centrum dużego miasta, musze pogodzić się z faktem, że bateria w moim wideorestratorze rozładuje się zimą oraz nie pożyje zbyt długo.

W związku z tym szukam wideorejestratora który nie zgłupieje po rozładowaniu baterii, bo po prostu nie mam innego wyjścia.

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Lutego 2017, 09:21:09 »
chyba w każdej kamerze po 2-3 latach trzeba zmienić malutki akumulatorek ktory jest w środku. Ja zmieniałem i u siebie i u brata.
Rozbierz kamerkę, zobacz na parametry aku albo jego wielkość i kup taki. Wlutowanie 2 kabelków to chyba nawet dla amatora prosta sprawa.

Mam od 2011 roku MIO 358 i żadnego problemu z baterią. Dziś z ciekawości sprawdziłem jak bateria trzyma i po nocy miałem 1/3 - jeżdżę autem codziennie (ostatni kurs 14 godzin temu) więc nie trzeba ich wymieniać co 2-3 lata  :-)
Godzinę zmieniam tylko przy zmianie czasu i więcej nie ruszam.
W pracy mamy zainstalowane nowe modele i tam godziny ustawiają się automatycznie.

P.S.
W instrukcji jest napisane że baterie są niewymienne, ale podejrzewam że w serwisie można je wymienić.

Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Lutego 2017, 11:13:38 »
Pluto możliwe, że u Ciebie producent zamiast akumulatorka dal superkondensatory - takie rozwiązanie stosowało np. papago. Żyje od 2-3lata dłużej, ale jak padną to koszt naprawy 2x większy i często jest problem z dobraniem takich samych.

O ile dobrze pamiętam, to świetnym miejscem z informacjami i forum gdzie są ludzie naprawdę znający się na kamerkach to autowrzuta czy jakoś tak.
Zadajcie tam swoje pytanie - myślę, że forum toyoty nie jest dobrym miejscem na uzyskanie naprawdę rzetelnych informacji

Offline jakjajaknieja

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Lutego 2017, 12:38:02 »
Łooooo panie, na Autowrzucie to dopiero kopalnia wiedzy. O dziwno szukałem jakiegoś forum o kamerach ale nic nie mogłem znaleźć. Idę kopać na tamtym forum.

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Lutego 2017, 13:38:37 »
Pluto możliwe, że u Ciebie producent zamiast akumulatorka dal superkondensatory - takie rozwiązanie stosowało np. papago.

Nie ten model ma w standardzie akumulator 470 mAh
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline jonojono

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Czerwca 2017, 12:28:31 »
Odświeżam temat, bo trafiłem na fajne rozwiązanie: Orllo LX-400 wersja GTL lub GTS
https://orllo.pl/kamery-samochodowe-rejestratory/lusterko.html

Zalety które widzę:
- poprzez montaż na lusterku lub w jego miejsce nie rzuca się w oczy;
- system android 4.4, można wrzucić google maps, yanosika i co najważniejsze hybrid assistenta;
- 5 calowy wyświetlacz IPS, znajduje się z prawej lub lewej strony lusterka w zależności od wybranej wersji (u konkurencji z reguły na środku);
- modem gsm;
- obsługa kart microSD do 128GB;
- wifi + BT.

Wady - cena (1260 - 1690zł)

Co o tym myślicie?

wojtekS

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Czerwca 2017, 16:11:28 »
Wg forum autowrzuta orllo to rebrandowane chińskie kamery, sprzedawane 2-3x drożej niz ich niebrandowany odpowiednik.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl