Autor Wątek: Wideorejestrator  (Przeczytany 35361 razy)

Offline jonojono

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Wideorejestrator
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Czerwca 2017, 09:04:37 »
wiem czytałem, ale teraz wszystko to chińszczyzna, różnią się tylko jakością. A w tym przypadku wygląda to całkiem nieźle, jak obejrzę na żywo dam znać.

Co do Autowrzuty i części poświęconej kamerom to mam wrażenie, że najwięcej opinii wydają osoby związane z producentami/dystrybutorami 2 marek: Viodo i Dod, więc patrzę tak trochę przez palce.

Offline Krisstof

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 07 Czerwca 2017, 09:29:46 »
jak obejrzę na żywo dam znać.

..daj znać, też się nad tym zastanawiałem, ale nie mam gdzie obejrzeć.. wniknąć.

Offline jakjajaknieja

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 08 Czerwca 2017, 19:16:27 »
Ja jestem bardzo napalony na kamery z kondensatorem, to powinno działać raczej długowiecznie, chyba sobie taką sprawię. Póki co to jeżdżę z starą kamerą która ma kiepską jakość obrazu, dostałem ją kiedyś w prezencie od znajomego. Ma jednak jedną wielką zaletę- pomimo akumulatora który dawno umarł ona dalej nagrywa.

Offline dalu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 09 Czerwca 2017, 09:14:06 »
ja po testach mogę polecić viofo a119 - ma dwie podstawowe dla mnie zalety - jest na kondensatorach - czyli powinna podziałać długo i bezproblemowo oraz jest bardzo dyskretna - z zewnątrz widać tylko mały obiektyw, co przy częstym parkowaniu pod "chmurką" przy blokowiskach ma znaczenie. Poza tym daje świetny i ostry obraz w rozdzielczości 2k, ma dobrze działający moduł gps, sam obiektyw można regulować - góra/dół i lewo/prawo bez zmiany położenia urządzenia. Nie wiem ile kosztuje w PL, sam ściągałem od "majfrienda" z Chin. Jedyna uwaga dla zainteresowanych - koniecznie kupujcie tzw. ver. 2.0, która ma poprawione łączenie modułu GPS z kamerą. Kilka zdjęć wrzucę do mojego garażu, postaram się także umieścić jakiś krótki filmik - ale tych jest od groma na YT.
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=40577.new#new
Prius 2

wojtekS

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Czerwca 2017, 10:03:29 »
wiem czytałem, ale teraz wszystko to chińszczyzna, różnią się tylko jakością. A w tym przypadku wygląda to całkiem nieźle, jak obejrzę na żywo dam znać. Co do Autowrzuty i części poświęconej kamerom to mam wrażenie, że najwięcej opinii wydają osoby związane z producentami/dystrybutorami 2 marek: Viodo i Dod, więc patrzę tak trochę przez palce.

Autowrzuta nie jest związana z żadnym producentem, po prostu te dwie marki są uznane.

Viofo a119s za jakość filmów - ma bdb procesor Novatek 96660 oraz przetwornik obrazu Sony Starvis który działa prawie jak noktowizor.

Tu porównanie Starvisa ze starszym Exmor-em (też od Sony) https://www.youtube.com/watch?v=uf3s1jQjSQ4

DOD z kolei to we wcześniejszych latach klasa sama w sobie (choć cena też).

Wcześniej na topie była kamera StreetStorm - sam mam taką w GSie. Teraz już nie produkowana i jej wątek umarł. Taka: https://www.ceneo.pl/37459486

A Orllo to 2 - 3x cena identycznego sprzętu bez naklejki Orllo, żadna to rewelacja też porównując do najlepszych urządzeń. Ale to Twoje $$$ i wydaj je jak chcesz.

Ja do priusa zamówiłem właśnie A119S tutaj: https://www.banggood.com/VIOFO-A119S-2-Inch-Car-Dashcam-6G-F1_8-Lens-Video-135-Degree-Camera-DVR-With-GPS-Function-p-1155497.html
Teraz jest kupon -20% i wyszło mnie to 95 USD z szybszą wysyłką do PL.
« Ostatnia zmiana: 09 Czerwca 2017, 10:11:09 wysłana przez wojtekS »

wojtekS

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 21 Czerwca 2017, 22:29:50 »
Kamerka dotarła - malutka i zgrabna.

Obyło się bez cła i / lub VATu :)

Wyszło dokładnie 384 zł za wersję 119S z modułem GPS - całkiem nieźle, w PL to prawie 600 zł.
« Ostatnia zmiana: 21 Czerwca 2017, 22:31:29 wysłana przez wojtekS »

Offline kolektor77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 22 Czerwca 2017, 15:19:00 »
A spotkał się ktoś może z kamerkami na 12V? Przecież w samochodzie dużo łatwiej o takie napięcie niż bawić się z przetwornikami czy dodatkowymi zasilaczami i kablami z zapalniczki.
Wykorzystałbym napięcie z lusterka wstecznego lub czujnika deszczu....

Offline jakjajaknieja

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 22 Czerwca 2017, 18:23:40 »
Przecież kamerki samochodowe są na 12V, a w gniazdku zapalniczki jest napięcie 12V. Chyba, że ja czegoś nie zrozumiałem?

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #23 dnia: 22 Czerwca 2017, 18:38:00 »
Przecież kamerki samochodowe są na 12V, a w gniazdku zapalniczki jest napięcie 12V. Chyba, że ja czegoś nie zrozumiałem?

Niestety nie, w większości są zasilane napięciem stałym 5V np. port USB lub przetwornice we wtyku.
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline jakjajaknieja

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 23 Czerwca 2017, 18:39:59 »
Aaa, o to chodzi, no to rozumiem. Ale nie słyszałem o takich kamerkach. Ale na upartego można by gdzieś wcisnąć przetwornicę 12V->5V. Są takie malutkie które wchodzą niemal do wnętrza wtyku zapalniczki. Jeśli jesteś chętny na grzebanie w elektronice, to można by taki zapalniczkowy zasilacz USB rozbebeszyć, wyrzucić okrągłą obudowę i spróbować połączyć:
12V z lusterka->rozbebeszona zapalniczkowa przetwornica->przewód USB do kamery.
wepchnąć to wszystko do podsyfitki

Chyba to będzie prostsze niż znalezienie kamery na 12V :)

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 23 Czerwca 2017, 20:10:42 »
A czy ktoś kombinował coś z takim rejestratorem, albo pokrewnym, do mocowania za lusterkiem?

http://camcoder.expresstobuy.com/products/for-toyota-auris-car-dash-cam-app-control-car-wifi-dvr-novatek-96658-dual-camera-car-black-box-camcorder-night-vision-g-sensor/

Tego typu układ wygląda na wyjątkowo sensowny, i dość dyskretny.

----

Ew. nawet coś takiego bez LCD lub nawet z wyświetlaczem https://pl.aliexpress.com/item/Wholesale-price-Vsys-C6L-Unique-design-Mini-size-Motorcyle-camera-HD-720p-waterproof-sperating-lens-camera/32737813743.html?spm=2114.01010208.3.1.6X0P5   Niby do motoru, ale czemu nie - dwie dyskretne kamerki i skrzyneczka pięknie schowana np. za schowkiem pasażera. 
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwca 2017, 20:50:24 wysłana przez sorbifer »
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

Offline eprom

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 24 Czerwca 2017, 08:28:20 »
ja mam taki przyklejony do szyby,pod lusterkiem, mały zgrabny, bez lcd. Przegląd nagrań odbywa się na komórce przez wifi. Jak będę miał chwilę to pstryknę zdjęcie jak to wygląda.

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 24 Czerwca 2017, 11:07:39 »
Pstryknij, podaj nazwę ustrojstwa i z jedno zdanie recenzji - jak się sprawdza w dłuższym użytkowaniu.
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

wojtekS

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 24 Czerwca 2017, 17:21:54 »
Aaa, o to chodzi, no to rozumiem. Ale nie słyszałem o takich kamerkach. Ale na upartego można by gdzieś wcisnąć przetwornicę 12V->5V. Są takie malutkie które wchodzą niemal do wnętrza wtyku zapalniczki. Jeśli jesteś chętny na grzebanie w elektronice, to można by taki zapalniczkowy zasilacz USB rozbebeszyć, wyrzucić okrągłą obudowę i spróbować połączyć:
12V z lusterka->rozbebeszona zapalniczkowa przetwornica->przewód USB do kamery.
wepchnąć to wszystko do podsyfitki

Chyba to będzie prostsze niż znalezienie kamery na 12V :)

Ja właśnie tak dziś zrobiłem. Wymontowałem lampkę wnętrza i podłączyłem się pod lusterko - to automatycznie ściemniające jest u mnie - dwa kable tylko do niego idą, masa i plus po stacyjce. Wlutowijemy się w nie.

Do zapalniczkowego zasilacza, tego co z kamerką dostałem w komplecie - wprost do styków bez rozbebeszania - dolutowałem po prostu dwa końce dodanych kabli i owinąłem całość taśmą izolacyjną. Otaśmowany zasilacz wraz z nadmiarem przewodu usb owinąłem taka piankogąbką i wsunąłem pomiędzy dach a podsufitkę .

Zasilanie wychodzi mi spod podsufitki teraz, idzie może z 5 cm i wchodzi w stopkę kamery, która jest przyklejona do szyby i zawiera w sobie moduł GPS.

Bardzo estetycznie to wygląda i jest w każdej chwili odwracalne.

Swoją drogą wychodzi też na to, że w priusie musi być filtr polaryzacyjny na kamerze - bardzo są silne niestety odbicia deski w szybie :/
Zamówiłem już owy filtr.
« Ostatnia zmiana: 24 Czerwca 2017, 17:35:20 wysłana przez wojtekS »

Offline dalu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 25 Czerwca 2017, 09:47:45 »
mam a119 i filtr niestety nie rozwiąże problemu, będzie dużo lepiej, natomiast przez spore pochylenie przedniej szyby nadal cześć rzeczy będzie się odbijać.
Prius 2

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl