Autor Wątek: Auris Hybryd kombi - subiektywnie  (Przeczytany 16377 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline coolicz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
Odp: Auris Hybryd kombi - subiektywnie
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Lutego 2017, 21:28:06 »
Automatyczne zamykanie to kwestia ustawienia autoalarmu. Popdytaj w ASO.

Ogólnie zgadzam się ze spostrzeżeniami, ale akurat automatyczne wycieraczki działały całkiem sprawnie. Oczywiście zanim zaczęła się zima :) Potem przy każdej smudze się uruchamiały i tylko pogarszały sytuację, także przestawiłem na manual. Na wiosnę zapewne przestawię ponownie w auto.

Mam przejechane już 8,5 tys i również jeździ mi się super. Zauważyłem, że tym autem jeżdżę trochę wolniej i bezpieczniej, jazda po prostu sprawia dużą frajdę :) Kilka razy używałem automatycznych świateł drogowych (AHB) i nie mogę się zgodzić z częstą opinią, że zbyt wolno się wyłączały. W moim przypadku wyłączały się natychmiast po wyjechaniu auta z naprzeciwka, nikt nie mrugał na mnie, abym go nie oślepiał.

Fotele są bardzo wygodne - mam kubełkowe. Nie czuję się zmęczony nawet po kilku h jazdy.

No i piękne jest parkowanie w podziemnym garażu w pełnej ciszy ku zdziwieniu innych osób :)

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Lutego 2017, 13:53:31 »
- Mam 190 cm wzrostu i przeszkadza mi niskie położenie lusterka wstecznego - ogranicza pole widzenia i w mieście jest to dla mnie upierd mimo niskiego ustawienia fotela.

Lusterko możesz podnieść - tylko najtansze wersje miały na sztywno.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Lutego 2017, 14:12:44 »
Jak regulować to lusterko? Ja mam wersję prestige i mam wrażenie, że jest ono na stałe:(

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Lutego 2017, 14:14:58 »
To była pierwsza rzecz którą zrobiłem. Ale po to, żeby widzieć cokolwiek do przodu po przekątnej. Jakby było na sztywno, to chyba bym je odrąbał i przykleił w innym miejscu :D Niestety nie ma to żadnego wpływu na to co w nim widzisz. Jak widok jest zasłonięty to jest zasłonięty i już :D A tu niestety światło stopu zasłania górny środek szyby i już.

Regulując używając dość sporo siły (przynajmniej w nowym). Oddzielnie pracuje samo lusterko i oddzielnie noga tego lusterka. Dasz radę. Najpierw spróbuj w dół. To zobaczysz o co w tym chodzi.

Offline majkel

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Lutego 2017, 18:12:45 »
Serio nie ma w Aurisie automatycznego ryglowania zamków?
W avensisie z 2009 dało się to włączyć chyba przytrzymując przycisk zamykania drzwi na włączonym zapłonie...

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Lutego 2017, 18:19:13 »
Subiektywnie też dorzucę to tej opinii. Nie będę pisał o wadach, bo moje zdanie znacie, opiszę zalety: sylwetka tej Pani jest przyjemna dla oka, wnętrze szczególnie konsola (wersja exe) również nie razi po oczach, fotele mogłyby mieć ciut inny fason, ale ocena ogólna dobry, no poza materiałem (skóra mogłaby być ciut lepszej jakości i trwałości) Nie będę pisał o systemach bezpieczeństwa, bo pracuję już od kilku dobrych lat z bardziej zaawansowaną technologią i tutaj wychodzi słabiutko, ale jak chcemy coś więcej to wiadomo - półka wyżej, choć ceny spadają i nawet Opel daje już dużo więcej do swoich podstawowych aut, ale ja nie o tym. Jedyny powód dla którego jeszcze ten wóz nie jest na sztocie to napęd. Jak uwielbiam nim jeździć. W mieście bajka, ale w trasie w zakresie 80-130 km i w dodatku pod górkę...rany julek jak to chce hulać. Aż serce się raduje z pracy tej jednostki. Ostatnio zagadał mnie gościu w Audi 6, który jak twierdzi nie mógł mnie dopaść na autostradzie na długim wzniesieniu przed Wuzburgiem. Gonił mnie dobre kilka minut. Wyście na lewy pas i pedał w podłogę i widzę, że te autka za mną się oddalają pomimo przed chwilą mnie dochodziły  :cheesy: Momentalnie wóz wie co jego właściciel chce zrobić w danym momencie. Drugie: skrzyżowania - pokażcie mi auto szybsze na starcie niż hybryda 1,8 w zakresie do 180 KM. Naprawdę zaczynają mnie wkur...iać diesle na światłach co stoją przed maską - smród niemiłosierny, albo stare benzyniaki po tuningu. O ciszy po mieście nie ma co pisać - sprawa oczywista. Ta rywalizacja ze samym sobą odnośnie jazdy na kropelkę - bezcenna. Uświadomiłem sobie, że do czerwca nie dam rady nie zrobić trzeciego przeglądu (45 tyś) i jakoś nie ubolewam nad kosztami serwisu - skończy się razem z poprzednimi na 600 Euro. Sąsiad za fiata 500 wyrzygał na 1 inspekcji połowę tej kwoty.
Po krótkiej dyskusji z żoną, zdecydowaliśmy, że Auris odchodzi od Nas (brak zaufania do reszty) i bezapelacyjnie musi być wymiana na Prius Plus (siedem foteli) lub w najgorszym wypadku Prius Plug-In (tylko model III) ze względu na lekko futurystyczne wnętrzne, ale w zamian są bateryjki do ładowania - oczywiście wersja Tech (ten napęd w tych samochodach to jedyna opcja, którą akceptuje moja żona)
Po przejściach na naszym modelem, nie jesteśmy już zainteresowani pojazdami marki Toyota od rocznika 2015/2016

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Lutego 2017, 21:24:56 »
Cytat: EliEli w Wczoraj o 21:08:15 - Mam 190 cm wzrostu i przeszkadza mi niskie położenie lusterka wstecznego - ogranicza pole widzenia i w mieście jest to dla mnie upierd mimo niskiego ustawienia fotela. Lusterko możesz podnieść - tylko najtansze wersje miały na sztywno.
No mam to fajne regulowane i fotochromatyczne - ustawiłem najwyżej jak się dało :) - nadal jest trochę za nisko...

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Lutego 2017, 21:31:45 »
Jak regulować to lusterko? Ja mam wersję prestige i mam wrażenie, że jest ono na stałe:(

instrukcja obsługi wersja pełna strona 164

Thing

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 21 Lutego 2017, 07:40:41 »
"pokażcie mi auto szybsze na starcie niż hybryda 1,8 w zakresie do 180 KM"
Żart jakiś ? 10,9 sekundy do setki. Proszę bardzo: Alfa Romeo Julietta MultiAir.
« Ostatnia zmiana: 21 Lutego 2017, 07:48:30 wysłana przez Thing »

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 21 Lutego 2017, 09:08:00 »
Ja wiem, że mam problemy z pisownią i ludzie mnie nie rozumieją... pisałem na starcie, na starcie ze skrzyżowania, z pasa prawego, w parkingu
 - na starcie, nie na wyścigi na 3/4 mili czy inne. Piszę, że nie ma innego, bo uważam, że elektryczny daje potężnego kopa na starcie o 0km/h i samochód nie traci czasu na zmiany biegów. Ty zaraz wyskakujesz danymi z katalogu, aj ja piszę o starcie o 0-45 km przykładowo. Czytaj proszę ze zrozumieniem.

Może sugerowałeś się tym 180 KM - chodziło mi o konie mech.

Offline coolicz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #25 dnia: 21 Lutego 2017, 09:19:51 »
Całkowicie się zgadzam. Po przełączeniu w tryb POWER (natychmiastowa reakcja na gaz) większość aut nie ma szans na światłach :) oczywiście wyłączając jakieś bestie typu AMG znajomego, któremu nie dałem rady ;)

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 21 Lutego 2017, 09:29:48 »
E no jasne, ja pisze o zwykłych wózkach do 180 kucyków, nie ma szans na światłach, ale spróbuj w prawego pasa na autostradzie pod górkę  wyprzedzić coś i pedał w podłogę...ja pitole, od 80 - do 120 ten wózek to niezła frajda. Pozdrawiam ludzi w niedzielę na trasie do Dingolfing... górka (poważna) ja lewym 150km/h reszta zdycha (załadowane i kupa km najechane) z górki on na złamanie karku, ja dalej swoje 150 ( odzyskiwanie energii się włącza, jak retarder w ciężarówkach lub busach ) Ten napęd to bajka. Fakt masz wrażenie jakbyś na agregacie jeździł, ale zależne od wygłuszenia (wersja auta), a i potem to i tak nie słyszysz tego. Robiłem Auris 43 tyś - stan na dziś od 01.2016 i powiem, że nie zamienię tego napędu na nic innego, no chyba, że coś stworzą lepszego...na Teslę S100D  :roll: nie nie stać

Offline blooop

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 21 Lutego 2017, 09:54:48 »
Mam dokładnie takie same odczucia jeśli chodzi o start ze świateł, przaktycznie żadne z normalnych wozideł nie ma szans. eCVT i elektryk robią robotę i subiektywnie wydaje mi się, że żadne mierzenie przyspieszenia w warunkach laboratoryjnych nie ma faktycznego odzwierciedlenia w tym jak ten samochód dobrze przyspiesza. A także w tym jak źle przyspieszają inne, zwłaszcza w manualu  :grin:
« Ostatnia zmiana: 21 Lutego 2017, 10:06:40 wysłana przez blooop »

Offline karimoczo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: `23 Corolla2.0
« Odpowiedź #28 dnia: 21 Lutego 2017, 14:57:02 »
Czytam i Wam zazdroszczę! Czemu ja nie wziąłem HSD. Te 13,5 tys zł było dla mnie dużo. Teraz żałuję mojej decyzji.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #29 dnia: 21 Lutego 2017, 17:25:44 »
 :laugh: Ja też ostatnio (na poprzednim zbiorniku, bo ten teraz robię na ECO  <kawusia> i nie kuszę się na ostre starty) tak dla własnej satysfakcji  objechałem 2 razy jakiegoś kolesia w audi (spod swiateł), nie wiem co to było (pewnie 2.0 tedeji) za pierwszym razem ot tak jakoś wyszło a za drugim już świadomie obydwaj deptaliśmy maxa i też ale nie dał rady  :-P. Niestety nie wiem co to było dokładnie bo ciemno i widziałem tylko bok i przód w lusterku  :laugh: Fajnie tak od czasu do czasu pokazać traktorkom, że ich miejsce na polu  :cool:
« Ostatnia zmiana: 21 Lutego 2017, 17:44:19 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl