Autor Wątek: Auris Hybryd kombi - subiektywnie  (Przeczytany 16367 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

F_20.0

• Gość
Odp: Auris Hybryd kombi - subiektywnie
« Odpowiedź #30 dnia: 21 Lutego 2017, 17:45:24 »
Zapewniam Cię, dasz radę nawet 3 litry w manualu - sprawadzałem nie raz. Mina gościa - bezcenna  :shock:

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #31 dnia: 21 Lutego 2017, 19:12:08 »
ok, w przyszłym tygodniu jak będę miał okazję to sprawdzę  :cheesy: Na chwile obecną trzymam 4,5 l/100km już ponad 500km i jedziemy dalej spokojniutko do 90km/h max  <kawusia>
« Ostatnia zmiana: 21 Lutego 2017, 19:15:44 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 21 Lutego 2017, 19:18:23 »
No to gratuluje wytrwałości. Mi oszczędności idą w rurę jak tylko widzę młodzież w 20 letnim bmw czy vw i mi błyskają pseudo xsenonami w lusterko wsteczne  :laugh:

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #33 dnia: 21 Lutego 2017, 19:20:42 »
 :laugh: Na następnym zbiorniku sobie poszaleję  :grin:
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 21 Lutego 2017, 19:25:57 »
Ostrzegam, jak się spodoba... może tak zostać  :grin:
Również silne jest jazda na prądzie po mieście i zdziwienie tych ludzi. Również bezcenne.
Pamiętam parkingowego z Zakopanego w zeszły sezon parking na drodze do Morskiego Oka :..."jaki ten Wasz diselek cichy"...  :laugh: Pozdrawiam chłopine, nie mógł zrozumieć, że to elektryczny ... pewnie szukał kabla  :|

Nie chce innego napędu, kuźwa szukam dalej Prusaka 7 os  <kawusia>

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #35 dnia: 21 Lutego 2017, 20:19:55 »
Zapewniam Cię, dasz radę nawet 3 litry w manualu - sprawadzałem nie raz. Mina gościa - bezcenna 

Popłynąłeś trrroszkę - yarek ts robi hsd przy kazdej predkości.

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 21 Lutego 2017, 22:04:00 »
Czemu, stare 3 litrówki do 190 koni zrobi. Wiadomo, nowoczesne silniki maja teraz w piguły kucy. Taki 1,4 potrafi wykręcić 140 koni. Piszę o silnikach nie wysilonych i do 180 KM mogę iść o zakład 20 butelek wódki 🤔

A ważne, nie sztuka startować z miejsca przy 4 tyś obrotów na min, nie próbuje z biegu jałowego to zobaczy co hybryda jest warta względem jego super fury.
« Ostatnia zmiana: 21 Lutego 2017, 22:12:24 wysłana przez F_20.0 »

Thing

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 22 Lutego 2017, 07:19:18 »
Oczy przecieram ze zdumienia jak to czytam. Hybryda robi 3.0TDi. jakieś cuda czy co ?
« Ostatnia zmiana: 22 Lutego 2017, 07:22:24 wysłana przez Thing »

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 22 Lutego 2017, 08:24:45 »
Następny, co twierdzi "moje TDI". Czytałeś czy przejrzałeś? Siedziałeś za kółkiem hybrydy, czy wypowiadasz się z opinii innych co tez nie wiedzą jak to chodzi chodzi? Napisałem jasno i wyraźnie:
NA STARCIE NIE MA RÓWNYCH SOBIE HYBRYDA DO MOCY 180 KONI MECH. NA STARCIE DO PRZYPUŚĆMY 40-50 KM/H I ŻEBY BYŁO JASNO BEZ WYKRĘCANIA MOTORKA DO 4000 OBR/MIN PRZY STARCIE.
Dodatkowo silnik 3.0 TDI kwalifikujesz jako nie wysilony??? Gratuluję.
Przypuśćmy, teoretycznie, że TDI to wolnossący motorek jest(ale nie jest)to jak on może być szybszy jak pełną moc osiąga przy 3000-4000 tyś obr (Twój TDI), a starujesz od 500/700 obrotów, hybryda ma silnik elektryczny o mocy 1/3 już przy starcie czyli 0km/h, natychmiast włącza się silnik spalinowe o mocy 99 koni i zanim Twoje TDI osiągnie pełną moc, hybryda już ją od dawna ma i dlatego na starcie jest szybsza. Wiadomo wozy ponad 180 koni będą szybsze, bo i różnica reakcji maleje, a mocy rośnie. Fizyka kolego. Auris waży tyle samo co inne autka, więc musi tak być. Wyjątkiem jest Prius Plug in - jest cięższy o bateria i będzie wolniejszy.

Rany Julek zresztą jest to nieważne, dla amatorów diesle to one są górą choć śmierdzą i kopcą, dla amatorów silników nie na gaz do zapalniczek to właśnie benzyniaki są cool, a dla Nas użytkowników hybryd nasze. Życie zawsze weryfikuje w czasie późniejszym. Proponuję więcej luzu w tej kwestii  :cool: Zapomniałem są Ci co jeżdżą na propanie... Tych to w ogóle ich nie przekonasz co do oszczędności  :laugh:
« Ostatnia zmiana: 22 Lutego 2017, 08:59:35 wysłana przez F_20.0 »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #39 dnia: 22 Lutego 2017, 09:15:15 »
Aczkolwiek sam bardzo cenię możliwości dynamiczne HSD to jednak entuzjazm kolegi F_20.0 jest cokolwiek przesadzony.  Jeżeli zawodnik konkurujący trzyma na starcie wciśnięte sprzęgło i włożoną jedynkę oraz potrafi sprawnie zmieniać biegi bez haczenia, to hybryda aż takiej przewagi jak powyżej opisana nie ma szans uzyskać.  Trzeba jednak pamiętać, że taka technika jazdy w manualu oznacza ekspresowe zużycie podzespołów, natomiast eCVT to w zasadzie wszystko jedno jest. W normalnym użytkowaniu faktycznie start jest znakomity no i świadomość, że nie ma możliwości zgaśnięcia lub wpadnięcia w turbodziurę i konieczności panicznej redukcji znakomicie podwyższa komfort jazdy.  Podobnie przy wyprzedzaniu - nie ma potrzeby zastanawiać się o ile zredukować tylko cała naprzód i jedziemy  :)

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 22 Lutego 2017, 09:35:18 »
Do Zbig: bardzo dobrze to ująłeś, ja mam problem dobieraniem słów, ale dokładnie mi o to chodziło!!! Wiadomo, że jak koleś będzie nastawiony, przygotowany to będzie przeciągał biegi do maxa, ale chodzi o codzienność. Zanim chłop się zorientuje o co poszło to przeczyta Twoje numery rejestracyjne. Ja powiem tak: na świadomy start poszedłem z Toyota Avensis 2.0 TDI, biegi były przeciągane, aż do czerwonego i na pierwszych metrach zawsze "biała franca" była z przodu, tak samo na pasie rozbiegowym autostrady, od 60 km/h , musiałem za każdym razem odpuścić, bo bym wjechał w tyłek. Dlatego jestem zdania, że stare rupcie, które statystycznie są starsze od moich dzieci, którymi jeździ młodzież nie mają szans i nie piszę tutaj o żadnym Clio czy Punto jakby ktoś tu sugerował.

Co tam start...
...dla mnie lepszym przykładem to jazda z małżonką w trasę:
byliśmy w trasie i zachciało się spać, a że byliśmy sami i bagażnik pusty, położyłem fotele tylne, kocyk auto w pozycji P - Ready, temperaturka na 23 st automat i poszliśmy spać. Motorek co jakiś czas na chwilkę się włączył, aby dogrzać płyny ustrojowe i znowu cisza. Nawet zaczęły drażnić auta jadące po drodze 100 m od parkingu  :grin: Gdyby nie była tak twarda podłoga, to może... miałbym trójkę  :laugh:
Reasumując: miękkie wyścielenie podłoża i mamy prawie wóz campingowy i co najważniejsze nie słuchasz tego ciągłego jazgotu silnika, wł wentylatora i takie tam.
« Ostatnia zmiana: 22 Lutego 2017, 09:37:32 wysłana przez F_20.0 »

Thing

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 22 Lutego 2017, 10:06:24 »
Nie no fajnie wystrzelić ze świateł tylko po co ? Ja mam bardzo rzadko sytuacje gdzie muszę się wcisnąć, a jeśli mam i tak spokojnie daje to rade na jedynce to zrobić. Poza tym F-20.0 ja nie mam żadnego TDi. I gwoli ścisłości żadna Toyota nie miała w oznaczeniu TDi jak już to D4D. A powiedz mi czy z takim 3.0 TDi tez dałbyś radę od 80-150 km/h bo ogólnie bardziej te "warunki" mnie interesują niż nikomu niepotrzebny strzał od zera ? Ja na taki strzał od zera dałem się nabrać wybierając 1.6V-matic. Z miejsca całkiem sie zbierał, ale co z tego ?
« Ostatnia zmiana: 22 Lutego 2017, 10:13:53 wysłana przez Thing »

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 22 Lutego 2017, 10:24:29 »
I wywiązała się niepotrzebna dyskusja...co za różnica jaki ma oznaczenie? Ma turbo, ma koniec. A czy będzie to JTD , TDI czi inne DDIS jeden czort. Ważne, że jak jest potrzebna nagła ucieczka ze skrzyżowania czy pasa jezdni, bo tak potrzeba nagle zaistniała to hybryda jest właściwym narzędziem do tego. Pozdrawiam.

Thing

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 22 Lutego 2017, 10:44:05 »
.
« Ostatnia zmiana: 22 Lutego 2017, 10:55:44 wysłana przez Thing »

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 02 Marca 2017, 14:28:22 »
Słuchajcie: byłem przed momentem na jeździe próbnej Mokka X silnik benzynowy turbo 1,4 150 KM koła 18, manual ... niem mam pytań. Jak wsiadłem z powrotem do mojej hybrydy to myślałem, że odlatuję. Co to jest? Miałem wrażenie, że coś ciągnę za sobą. Nadmieniam, że czekałem do temp roboczej silnika 90 st. Ten kto nie jeździł hybrydą to nie zrozumie i twierdzi, że mu silnik wyje, MOKKA też jęczy jak mu w ogień na tłoki położycie, ale co z tego jak to jechać nie chce ☹

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl