Autor Wątek: Komunikaty głosowe Google Maps przez bluetooth  (Przeczytany 31322 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zodiac

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Komunikaty głosowe Google Maps przez bluetooth
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Marca 2017, 22:28:56 »
Cytuj (zaznaczone)
oczywiście w momencie słuchania radia nie ma możliwości w tym radiu żeby sam przełączał na bluetooth w momencie komunikatu
nie rozumiem chyba, jak to nie ma możliwości - tzn bluetooth działa cały czas, piszesz o tym, ze nie ma mozliwości przerywania słuchania radia czy muzyki z CD/USB komunikatem przez bluetooth z nawigacji?

Cytuj (zaznaczone)
Jak wybiorę sobie source na bluetooth to normalnie mogę słuchać muzyki z telefonu i mieć w tym czasie komunikaty z google maps (mapy google oczywiście w trybie samochodowym)
w ten sposób też mi działa, ale nie chcę słuchać muzyki z telefonu, mam od tego radio i pendrive  <taniec>

Cytuj (zaznaczone)
dzwięk multimediów i dzwięk telefonu mam włączone i w mapach google w trybie samochodowym wejdź w ustawienia i zobacz czy masz włączone odtwarzaj głos przez bluetooth
odtwarzaj głos przez bluetooth oczywiście cały czas włączone :)

przyszła mi do głowy jeszcze jedna rzecz - od jakiegoś roku miałem w telefonie zainstalowaną wersję google maps dla beta testerów. Wywaliłem ją i zainstalowałem najnowszą wersję stabilną - jutro sprawdzę czy to coś dało..
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2017, 22:31:12 wysłana przez Zodiac »

Offline szwagru11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Marca 2017, 22:40:16 »
Ja mam starsze radio i u mnie to tak nie działa że odtwarza w trakcie słuchania radia komunikaty w tle z bluetootha. Może gdybym miał dołożony oryginalny moduł od nawigacji...

Offline bombaju

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Marca 2017, 23:43:47 »
Ja mam oryginalna navi tns510 i mam tam zestaw głośnomówiący ale i dodatkowo Bluetooth audio jak odtwarzam muzykę z Bluetooth to działa​, ale na eadiu musi by ustawione w trybie audio Bluetooth i połączone z odtwarzaczem czyli telefonem
Konkluzja:
Zestaw bt głośnomówiący to jedno audio przez bt to inny system.

Offline szwagru11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 07 Marca 2017, 07:09:44 »
U niego to może właśnie tak działać bo on ma radio bez nawigacji, taka proteza

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 07 Marca 2017, 07:46:20 »
Ja mam radio z nawigacją. Jak słucham radia i mam telefon połączony przez bluetooth to nie słychać w głośnikach samochodu komunikacji z nawigacji telefonicznej.  Da się tak ustawić, aby słyszane to było w głośniku telefonu. Trochę słabo, ale albo się nie da, albo ja nie umiem...:(

Offline Zodiac

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 07 Marca 2017, 08:19:38 »
Ja mam oryginalna navi tns510 i mam tam zestaw głośnomówiący ale i dodatkowo Bluetooth audio jak odtwarzam muzykę z Bluetooth to działa​, ale na eadiu musi by ustawione w trybie audio Bluetooth i połączone z odtwarzaczem czyli telefonem Konkluzja: Zestaw bt głośnomówiący to jedno audio przez bt to inny system.

OK, to dlaczego w takim razie działa Google TTS? Komunikaty z Yanosika nie wymagają w radiu aktywnego profilu BTA, działają (przerywają) podczas słuchania mp3 itd - czy google TTS łaczy się tak jak połaczenia telefoniczne?   :o
I drugie pytanie - na jakiej zasadzie w takim razie działa np Audio BT, przez które komunikat z Google Maps przerywa mp3, CD, itd - konwertuje komunikat przez Google TTS? To załatwiałoby mi sprawę, ale jest jakeies cholerne opoźnienie, które ucina mi początek kazdego komunikatu, co powoduje, że są one bezużyteczne..  :wallbash:

Ja mam radio z nawigacją. Jak słucham radia i mam telefon połączony przez bluetooth to nie słychać w głośnikach samochodu komunikacji z nawigacji telefonicznej.  Da się tak ustawić, aby słyszane to było w głośniku telefonu. Trochę słabo, ale albo się nie da, albo ja nie umiem...:(

no to nie jestem sam...  :cheesy: z jakiego telefonu korzystasz?
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2017, 08:31:37 wysłana przez Zodiac »

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 07 Marca 2017, 09:11:42 »
Zodiac,

mam samsunga s5.

Offline szwagru11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 07 Marca 2017, 09:22:28 »
OK, to dlaczego w takim razie działa Google TTS? Komunikaty z Yanosika nie wymagają w radiu aktywnego profilu BTA, działają (przerywają) podczas słuchania mp3 itd - czy google TTS łaczy się tak jak połaczenia telefoniczne?   :o

Mi się wydaje, że tak właśnie jest. Zapodam Yanosika i w środę wieczorem jadę w trasę i sprawdzę.

Offline Zodiac

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 07 Marca 2017, 09:42:15 »
No cóż, dzis chyba zrobię ostatnią rzecz która pozostaje, czyli zainstaluje ostatnią stabilną wersję miui, tylko teraz pytanie 7 czy 8?

W tej chwili mam tę ostatnią wersję rozwojąwą, którą aktualizuję co tydzień.

EDIT: @szwagru11 - jaką masz wersję romu?
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2017, 09:58:08 wysłana przez Zodiac »

Offline szwagru11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 07 Marca 2017, 13:28:43 »
Developer(weekly) xiaomi.eu/miuipolska.pl 7.3.2

https://xiaomi.eu/community/threads/7-3-2.38963/

Offline Zodiac

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 07 Marca 2017, 13:55:01 »
Ta sama wersja, którą mam ja  :cheesy:

///////

W międzyczasie dalej grzebałem w necie i parafrazując przysłowie, słyszę, że dzwoni, ale szkukam właściwego kościoła.

Sprawa wyglada tak, ze 2 najpopopularniejsze profile bluetooth 2.0 wykorzystywane w komunikacj telefon -> car audo, to HFP (Hands-Free Profile) i A2DP (Advanced Audio Distribution Profile). Pierwszy, to profil, przez który odbywa się np rozmowa telefoniczna czy działa google TTS, a drugi służy do streamowania multimediów (np muzyki) w wyższej jakości i stereo.
Po pierwsze radio z BT musi obsługiwać oba profile, ale w przypadku mojego radia tak akurat jest. HFP powoduje aktywowanie przerwy w aktualnie właczonym profilu radia (czyli CD, radio, MP3) i w trakcie tej przerwy moze być własnie odgrywany komunikat z nawigacji czy odbywac się rozmowa telefoniczna, po czym wraca poprzedni profil. A2DP z kolei tworzy w trakcie połączenia via BT w radiu profil BTM, na kórym można odtwarzać nadawane z telefonu media - plusem jest duzo wyższa jakość niż w przypadku HFP, minusem to, że słuchamy wtedy tylko tego co aktualnie jest transmitowane do tego profilu.

Jak to się przekłada na sytuację,z która mam problem? Najprawdopodobniej tak, że rózne telefony, czy też dokładnie systemy na nich działające, mają rózny priorytet kolejności wykorzystania odpowiedniego profilu bluetooth, czy nawet róznie go konwertują. Domyślnie Google Maps i np Waze działaja na A2DP, czyli w odbiorniku jedynie przez profil BTM. Jesli komuś komunikaty przerywają inne aktywne profile odbiornika (CD,MP3), tzn, ze z telefonu komunikat wychodzi przy użyciu HFP. Pozostaje kwestia takiego ustawienia telefonu lub użycia aplikacji, która by mi to na HFP konwertowała. Telefonu ustawić nie mogę (nie wiem czy pomogłaby zmiana softu/romu), dlatego muszę jeszcze popróbować z AudioBT i SoundAbout.

Nie wiem czy to co opisałem w 100% pokrywa się z prawdą, ja to tak rozumiem po tym co czytałem w necie i próbach z moim telefonem :)
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2017, 14:01:16 wysłana przez Zodiac »

Offline szwagru11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 07 Marca 2017, 14:47:43 »
100% racji. Też mnie to zaciekawiło, mam pewien pomysł, sprawdzę wieczorem i dam znać o efektach.

Offline szwagru11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 08 Marca 2017, 07:28:15 »
Sprawdziłem, to wszystko jednak jest kwestią tego jak jest napisana aplikacja. Raczej nic z tym nie zrobisz, samo działanie BT w miui wydaje się prawidłowe.

Offline Zodiac

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 08 Marca 2017, 08:14:27 »
Tak i niestety trzeba bedzie sie z tym pogodzic. Prawdopodobnie bede jezdzil tak:

Mapy Goole albo Waze: głośnik telefonu
Yanosik (w tle przy google maps): BT
Rozmowy telefoniczne: BT

:|

Generalnie temat chyba bardziej do działu CAR AUDIO  :-)
« Ostatnia zmiana: 08 Marca 2017, 08:51:50 wysłana przez Zodiac »

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #29 dnia: 08 Marca 2017, 14:49:48 »
Z ciekawości sprawdziłem. TT2 GO (V. 6.8.1L)+ Iphone 5S. W trakcie słuchania radio jest wyciszane na czas komunikatu z "google mapy". Ekran przełącza się na chwilę na taki jak w rozmowie telefonicznej.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl