Ta sama wersja, którą mam ja

///////
W międzyczasie dalej grzebałem w necie i parafrazując przysłowie, słyszę, że dzwoni, ale szkukam właściwego kościoła.
Sprawa wyglada tak, ze 2 najpopopularniejsze profile bluetooth 2.0 wykorzystywane w komunikacj telefon -> car audo, to HFP (Hands-Free Profile) i A2DP (Advanced Audio Distribution Profile). Pierwszy, to profil, przez który odbywa się np rozmowa telefoniczna czy działa google TTS, a drugi służy do streamowania multimediów (np muzyki) w wyższej jakości i stereo.
Po pierwsze radio z BT musi obsługiwać oba profile, ale w przypadku mojego radia tak akurat jest. HFP powoduje aktywowanie przerwy w aktualnie właczonym profilu radia (czyli CD, radio, MP3) i w trakcie tej przerwy moze być własnie odgrywany komunikat z nawigacji czy odbywac się rozmowa telefoniczna, po czym wraca poprzedni profil. A2DP z kolei tworzy w trakcie połączenia via BT w radiu profil BTM, na kórym można odtwarzać nadawane z telefonu media - plusem jest duzo wyższa jakość niż w przypadku HFP, minusem to, że słuchamy wtedy tylko tego co aktualnie jest transmitowane do tego profilu.
Jak to się przekłada na sytuację,z która mam problem? Najprawdopodobniej tak, że rózne telefony, czy też dokładnie systemy na nich działające, mają rózny priorytet kolejności wykorzystania odpowiedniego profilu bluetooth, czy nawet róznie go konwertują. Domyślnie Google Maps i np Waze działaja na A2DP, czyli w odbiorniku jedynie przez profil BTM. Jesli komuś komunikaty przerywają inne aktywne profile odbiornika (CD,MP3), tzn, ze z telefonu komunikat wychodzi przy użyciu HFP. Pozostaje kwestia takiego ustawienia telefonu lub użycia aplikacji, która by mi to na HFP konwertowała. Telefonu ustawić nie mogę (nie wiem czy pomogłaby zmiana softu/romu), dlatego muszę jeszcze popróbować z
AudioBT i
SoundAbout.
Nie wiem czy to co opisałem w 100% pokrywa się z prawdą, ja to tak rozumiem po tym co czytałem w necie i próbach z moim telefonem