Autor Wątek: Szukam właścicieli nowej Corolli 2016+  (Przeczytany 358832 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
Odp: Szukam właścicieli nowej Corolli 2016+
« Odpowiedź #60 dnia: 12 Grudnia 2017, 18:37:42 »

Co prawda w Aurisie , ale auta prawie bliźniacze , silnik 1,6  - trzy dni po tobie :)  za pierwszy przegląd zapłaciłem 478 pln brutto.
Olej zawiozłem swój 0W-20 (140 pln za cztery litry).
Czyli razem 618 pln brutto.
Widzę kolego że wlali ci 5W-30   :(   ,  do tego silnika ?????????
U ciebie "robocizna" 166 pln netto , a u mnie 338 pln  - nieźle "golą" skurczybyki :)
Reszta gratów w podobnych cenach.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #61 dnia: 12 Grudnia 2017, 19:30:38 »
(140 pln za cztery litry).
a w ten silnik nie wchodzi 4,2 litra (wg instrukcji) ? Dlatego planuję kupić bańkę 5 litrową
E18_Prestige_MultidriveS

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #62 dnia: 12 Grudnia 2017, 20:10:45 »
a w ten silnik nie wchodzi 4,2 litra (wg instrukcji) ?

4.2 litra to może na pusty silnik ?
A przecież i tak wszystko nie zlatuje do końca.
U mnie zostały wlane 4 litry i miałem poziom z 2-3 mm od górnej kreski na bagnecie.
Dokupiłem jeszcze 1 litr i zrobiłem minimalną dolewkę (niecałe 100 ml) bo lubię trzymać poziom na górnej kresce.

Offline aaster

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #63 dnia: 19 Grudnia 2017, 20:00:26 »
Cena za czynności przeglądowe w ASO Toyoty w Warszawie to 594PLN. Pozostałe koszty podobnie.
Czy Wam w Corolli po pierwszym przeglądzie wlali oleju ok 5-10mm ponad znacznik na bagnecie? Wcześniej na forum wspominaliście,  że fabrycznie olej lany jest sporo ponad znacznik  (podobnie jak u mnie) - spodziewałem się że po pierwszym przeglądzie nie będą lać do tak dużo - leją jednak sporo ponad maksymalny znacznik

Offline Zetka01

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CC Exe AWDi
« Odpowiedź #64 dnia: 21 Grudnia 2017, 18:28:58 »
Witam,
mam pytanie do użytkowników o dłuższym stażu (mój dopiero 1 miesiąc) - na wyświetlaczu wielofunkcyjnym na zakładce "Informacje podróżne" są trzy przewijane okienka. Zawartość dwóch z nich da się zaprogramować (spalanie, dystans, prędkość itp.), a trzecie pozostaje puste. Tak ma być? Nie da się "zaprogramować" jego zawartości?

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #65 dnia: 21 Grudnia 2017, 18:55:44 »
Zawartość dwóch z nich da się zaprogramować (spalanie, dystans, prędkość itp.), a trzecie pozostaje puste. Tak ma być? Nie da się "zaprogramować" jego zawartości?
u mnie jest:
1) spalanie chwilowe i średnie -trasa
2) zasięg od zatankowania i średnie od zatankowania
3) prędkościomierz cyfrowy
4) wskaźnik ekojazdy - jakiś zielony liść, swoią drogą na ch..... to
5) pusty ekran - tak ma być
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Zetka01

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #66 dnia: 22 Grudnia 2017, 18:08:23 »
5) pusty ekran - tak ma być
Dwa pierwsze ekrany u mnie (11.2017, Prestige) da się zaprogramować, prędkościomierz jest, jak jest, zielonego liścia brak i jest tylko pusty ekran - trudno, widocznie tak ma być, ale to jakieś marnotrawstwo miejsca.
Przy okazji, nawiązując do wcześniejszych wątków o spalaniu - to moja trzecia Corolla, cały czas 1,6 benzyna i jeżdżenie po tych samych trasach.
Dużą różnicę zauważyłem w drugiej, która miała już 6 biegów, gdzie spalanie wychodziło mi ok. 1 l/100 niżej, niż w 5-biegowej. W najnowszej póki co (ok. 400km, głównie krótkie trasy po mieście) jest podobnie co w poprzedniej - od zatankowania średnio 8,4 l/100 na wyświetlaczu

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #67 dnia: 22 Grudnia 2017, 18:56:29 »
prędkościomierz jest, jak jest
co masz na myśli ?
zielonego liścia brak
??
to moja trzecia Corolla, cały czas 1,6 benzyna i jeżdżenie po tych samych trasach.
moja druga (04/2017), też 1.6 i też po tych samych trasach. E-12 w  godzinach poza szczytowych 6,9; zima 7,2. Potem już w szczycie lato 7,4; zima 7,6-7,8.
E18 - od początku użytkowania (na podstawie wlanego paliwa i przebiegu) 7,6 . Dużo korków - lato 7,4; teraz 7,6-7,8. Skrzynia automatyczna
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Zetka01

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #68 dnia: 22 Grudnia 2017, 22:55:09 »
co masz na myśli ?
No mam na myśli dokładnie to, co sam napisałeś - że na trzecim ekranie jest cyfrowy prędkościomierz i tego się nie da zmienić. Czwarty ekran jest pusty, nie mam wskaźnika ekojazdy, czyli tego zielonego liścia. U mnie skrzynia manualna. Poprzednią corolką (z 06.2011) na spokojnej trasie udawało mi się schodzić poniżej 6,0, a na autostradzie ok. 6,5. Zobaczymy jak mi pójdzie tą nową :)

Offline Cypor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #69 dnia: 26 Grudnia 2017, 10:34:11 »
Mi w tym miesiącu, na trasie do Zakopanego i do domu (870 km) tak mniej więcej w 1/3 autostradą, w 1/3 ekspresówką, w
1/3 jednojezdniozwą krajówką, 4 osoby w aucie plus bagaże, auto spaliło dokładnie 62 litry paliwa. Generalnie jechałem z maksymalną dozwoloną prędkością. Czyni to 7,1 litra/100 km i osobiście uważam, że jest to zupełnie normalny, wręcz dobry wynik.
Metoda liczenia to metoda praktyczna - zalanie pod korek w chwili wyjazdu 95 na Shellu (uzupełnienie w Zakopanym tego samego paliwa) i w tym samym miejscu uzupełnienie pod korek w chwili powrotu.

Obserwacja zużycia paliwa silnika 1.6 w mojej Corolli i auta kolegi, pozwala na wyciągnięcie trzech wniosków.
1. Silnik jest bardzo wrażliwy na temperaturę pracy. W zimie praca zimnego silnik oznacza silny wzrost spalania. Odpalenie i krótka trasa w mieście, zwłaszcza zimą, wiąże się z ekstremalnym wskazaniem spalania.
2. Występuje bardzo duża amplituda średniego spalania pomiędzy trybem miasto/trasa - typu 6,5 trasa, 10 miasto.
3. To nie jest silnik do miasta, zwłaszcza z manualną skrzynią biegów (długie przełożenia).
Są to oczywiście nasze subiektywne wnioski, pewnie cześć z was będzie miała inne zdanie.

Offline SLK

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #70 dnia: 26 Grudnia 2017, 11:14:16 »
ja bym się z tym nie zgodził. Silnik 1.6 1zr-fae jest dość oszczędny, jednak wymaga wyczucia. Na dłuższej trasie spokojnie można osiągnąć spalanie poniżej 6 l, mój rekord to 5.4 na trasie 600km. W mieście mam średnią poniżej 8, nigdy nie było więcej niż 9l. Ale gdy pożyczam auto na trasę teściowi, to spalanie jest wyższe, choć jeździ spokojniej. Więc wyczucie tego silnika to podstawa do niższego spalania.

Offline Marcin_G

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #71 dnia: 29 Grudnia 2017, 17:04:32 »
Od pewnego czasu mam z tym autem taki kłopot, że praktycznie każdy "leżący policjant" jest mój. Wystarczą cztery dorosłe osoby na pokładzie i nie ma bata żebym przejechał przez próg zwalniający bez szorowania podwoziem. I oczywiście nie mówię tu o przejeżdżaniu bez zwalniania. Jak jadę w pięć dorosłych osób to już muszę się przed progiem zatrzymać, a następnie powolutku go pokonać i najlepiej jeszcze na zjeździe z progu przyhamować. Jak spróbuję pokonać go jednym ciągiem na sto procent przypaskudzę. A i tak zdarzają się takie progi że nawet jak zahamuje przy zjeździe to i tak szoruje. Ogólnie to mam wrażenie że to auto strasznie mocno dobija na jakichkolwiek nierównościach, dziurach czy właśnie przy zjeździe z progu zwalniającego.
Mam jeszcze swoją starą Hondę i tam takiej akcji nigdy nie miałem z progami zwalniającymi, a Honda jest naprawdę nisko zawieszona.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #72 dnia: 29 Grudnia 2017, 17:47:30 »
Wystarczą cztery dorosłe osoby na pokładzie i nie ma bata żebym przejechał przez próg zwalniający bez szorowania podwoziem.
Może coś ci się zepsuło w zawieszeniu ? Ja swoim nie wiozłem jeszcze 5 osób, ale np. w dwie osoby na pokładzie potrafię przejechać taki "powiększony" próg (wyższy i szerszy niż normalne, ale z łagodnym wjazdem i zjazdem) z prędkością 40-50 km/h (ograniczenie jest do 20) i nigdy nic złego, poza porządnym "bujnięciem" się nie zadziało. Generalnie obecna corolla ma bardzo miękkie zawieszenie, ale ja akurat lubię takie dupowozy.
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #73 dnia: 29 Grudnia 2017, 19:44:28 »
Może coś ci się zepsuło w zawieszeniu ? Ja swoim nie wiozłem jeszcze 5 osób, ale np. w dwie osoby na pokładzie potrafię przejechać taki "powiększony" próg (wyższy i szerszy niż normalne, ale z łagodnym wjazdem i zjazdem) z prędkością 40-50 km/h (ograniczenie jest do 20) i nigdy nic złego, poza porządnym "bujnięciem" się nie zadziało. Generalnie obecna corolla ma bardzo miękkie zawieszenie, ale ja akurat lubię takie dupowozy.

Potwierdzam. Wakacyjny wyjazd w pełni załadowanym autem i przejazd przez próg zwalniający nie stanowi najmniejszego problemu...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Marcin_G

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #74 dnia: 29 Grudnia 2017, 20:21:58 »

40-50 km/h ?! No to właśnie na takich szerszych mam największe problemy. I to z prędkością niższą niż znak pozwala. U mnie bujnięcie kończy się strzałem w podwozie. No nic, po Nowym Roku wizyta w serwisie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl