Autor Wątek: Szukam właścicieli nowej Corolli 2016+  (Przeczytany 358810 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ojciecmajster

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Szukam właścicieli nowej Corolli 2016+
« Odpowiedź #405 dnia: 20 Kwietnia 2018, 20:16:52 »
Jestes tego pewny, że nawiew jest z dołu. Jak wyciągałem filtr, wszelkie robactwo i syf był na górze filtra co sugeruje że przepływ powietrza jest z góry do dołu. Poza tym filtr filtruje powietrze też po to, aby do wentylatora nie wpadał syf, więc jaka była by logika aby powietrze płynęło z dołu do góry przez wentylator?
Spalanie - Motostat.pl

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #406 dnia: 20 Kwietnia 2018, 20:32:03 »
wsadziłem w ten otwór łapę i włączyłem nawiew i wiało z dołu. Na dole rzeczywiście jest jakiś wiatrak/wentylator. Pijany nie byłem, więc chyba nic nie pokręciłem  :o Jutro jeszcze raz wsadzę tam rękę, albo kartkę papieru
E18_Prestige_MultidriveS

Offline ojciecmajster

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #407 dnia: 20 Kwietnia 2018, 21:30:53 »
Mogłeś poczuć wiatr z dołu, bo łopatki wentylatora chodziły. Jednak sądzę, że przepływ powietrza jest z góry do dołu. Nie pamiętam czy na klapce nie było opisu air flow.

https://www.youtube.com/watch?v=EyZg9Vcz71A
Tutaj na filmie w około 0:55 gość mówi air flow indicating arrow pointing down, więc przepływ musi być do dołu
« Ostatnia zmiana: 20 Kwietnia 2018, 21:37:27 wysłana przez ojciecmajster »
Spalanie - Motostat.pl

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #408 dnia: 21 Kwietnia 2018, 20:08:32 »
E18_Prestige_MultidriveS

Offline ojciecmajster

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #409 dnia: 22 Kwietnia 2018, 08:31:57 »
Wątek wału korbowego przeniosłem do osobnego temaru co by nie robić tu śmietnika.

http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,43332.0.html?PHPSESSID=iv4ev4lsgbdks25hv5meme1q83
Spalanie - Motostat.pl

Offline kris1610

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #410 dnia: 24 Kwietnia 2018, 09:16:20 »
Pytanie z innej bajki:
1. Czy "docieracie" swoje nowe Corolle?
2. Jesli tak to jak postępujecie w okresie docierania?
3. Do ilu kilometrów docieracie te auta?
4. Czy jest sens docierania?
5. Kiedy uznać że silnik sie już "ułożył"

Offline Marcin_G

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #411 dnia: 24 Kwietnia 2018, 09:35:14 »
Z informacji jaką otrzymałem w ASO, silniki w momencie sprzedaży auta są już dotarte. Można więc je od razu "pałować", jak ktoś lubi ;) Niemniej, luźna sugestia była taka żeby jednak na początku silnika nie katować. Nie wkręcać na maksymalne obroty od razu, ale robić to stopniowo wraz z ilością pokonanych kilometrów. Niby fabrycznie dotarty, ale elementy silnika muszą się jakoś ułożyć. Bez względu na to co to znaczy.
Jeżeli chodzi o mnie to posłuchałem ASO i obchodziłem się z silnikiem łagodnie przez pierwszy 1000 km. Starałem się także zawsze doprowadzić do rozgrzania się silnika do temperatury roboczej, zanim go wyłączyłem. Dodatkowo po przejechaniu bodajże 1500 km, wymieniłem olej. Jedni twierdzą że to nie ma sensu inni mówią że sens ma.
Wnioski jakie można wyciągnąć z opinii w necie na temat docierania nowych aut są takie, że osoby które zmieniają samochody co 4-5 lat śmieją się z tych co docierają, a Ci co zamierzają mieć auto na dłużej nic sobie z tych śmichów nie robią i silniki docierają :)

Offline ojciecmajster

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #412 dnia: 24 Kwietnia 2018, 09:55:30 »
Jeszcze przez pierwszy tysiąc nie powinno się ciągnąć przyczepy oraz należy użytkować auto w zmiennych zakresach obrotów silnika (nie jest wskazana jazda na tempomacie ze stałą prędkością obrotową)
Spalanie - Motostat.pl

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #413 dnia: 24 Kwietnia 2018, 10:28:01 »
Ja tam swojego tylko trochę oszczędzam ( 1500 km dopiero) czyli jeżdżę normalnie jak zwykle a na autostradzie nie przekraczam 160 km/h  :)

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #414 dnia: 24 Kwietnia 2018, 10:32:40 »
Jeszcze przez pierwszy tysiąc nie powinno się ciągnąć przyczepy oraz należy użytkować auto w zmiennych zakresach obrotów silnika (nie jest wskazana jazda na tempomacie ze stałą prędkością obrotową)
i to jest właściwa odpowiedź na pytanie dotyczące docierania silnika.
Ja wracałem z salonu do domu autostradą - więc zdążyłem przerobić większość z tych zaleceń.
Dodatkowo po przejechaniu bodajże 1500 km, wymieniłem olej. Jedni twierdzą że to nie ma sensu inni mówią że sens ma.
Twoja sprawa, Twoje pieniądze - producent nie zaleca takich działań.
Wnioski jakie można wyciągnąć z opinii w necie na temat docierania nowych aut są takie, że osoby które zmieniają samochody co 4-5 lat śmieją się z tych co docierają, a Ci co zamierzają mieć auto na dłużej nic sobie z tych śmichów nie robią i silniki docierają :)
Poprzednim samochodem jeździłem 13,5 roku. Nic nie docierałem - stosowałem się tylko do tego co w instrukcji napisano odnośnie pierwszego tysiąca km, olej wymieniałem tak jak przykazał producent, co 15 tys. (początkowo, robiłem taki przebieg w czasie krótszym niż rok, potem zajmowało mi to 13-15 mcy), auto serwisowałem przez cały czas w ASO i nigdy z silnikiem nie było problemów, a auto nie brało ani grama oleju (po jakimś czasie pomiędzy wymianami przestałem sprawdzać bagnet - a silnik vvti w aucie przedliftowym był zagrożony potencjalnym braniem oleju)
E18_Prestige_MultidriveS

Offline kris1610

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #415 dnia: 24 Kwietnia 2018, 15:13:31 »
Dzięki za szybkie odpowiedzi. Moje autko ma "nalatane" prawie 1000km i jest użytkowane wyłącznie tylko w trasie ( w mieście jakby nie było niedużym bo około 30tys mieszkańców poruszam się innym autkiem ).
Jeśli chodzi o moje spostrzeżenia:
- przy odbiorze auta handlowiec stwierdził że auta nie trzeba "docierać"
- sam jednak staram się jeździć/przyspieszać w zróżnicowanym zakresie obrotów na każdym biegu jednak nie przekroczyłem jeszcze 4tys/obr/min
- spalanie z tego prawie 1000km w trasie przy prędkościach 120/130 wynosi 7L. (skrzynia manual ) i myślę że jeszcze będzie spadać

Offline lukaszmarchewa

• Początkujący
« Odpowiedź #416 dnia: 24 Kwietnia 2018, 16:45:31 »
Dzień Dobry

Jestem posiadaczem nowej Corolli z wyprzedaży rok 2017 od 26 marca 2018r.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #417 dnia: 24 Kwietnia 2018, 18:01:54 »
Dzień Dobry

Jestem posiadaczem nowej Corolli z wyprzedaży rok 2017 od 26 marca 2018r.
Witamy na forum z Corollką - jaki masz tam silnik i jaka wersja i wyposażenie autka ?

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #418 dnia: 25 Kwietnia 2018, 21:20:30 »
Czy w oświetleniu tablicy rejestracyjnej mamy W5W? Chciałabym zakupić ledy Osram.

Offline ojciecmajster

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #419 dnia: 25 Kwietnia 2018, 21:42:02 »
Tak. Najlepiej sie do nich dostac od strony bagaznika, demontujac wygluszenie. Robiac to wg instrykcji, mozna latwo polamac zaczepy.
Spalanie - Motostat.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl