Autor Wątek: Szukam właścicieli nowej Corolli 2016+  (Przeczytany 359227 razy)

Offline kris1610

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Szukam właścicieli nowej Corolli 2016+
« Odpowiedź #480 dnia: 14 Maja 2018, 15:16:27 »
Pytanie z innej beczki <kawusia>
Jako że nasze Corolle z silnikiem 1.6 zalewane są fabrycznie olejem 0w20 to pytanie czy wozicie z sobą coś w RAZIE CZEGO na dolewkę? Co byście polecili oczywiście z 0w20 bo nic innego nie wchodzi w grę.
Ja osobiście wziąłbym:
Co o tym myślicie?<kawusia>
« Ostatnia zmiana: 14 Maja 2018, 15:19:06 wysłana przez kris1610 »

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #481 dnia: 14 Maja 2018, 15:23:00 »
Nie wiem co musiałbyś zrobic zeby ten silnik łyknął Ci olej ;)

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #482 dnia: 14 Maja 2018, 15:30:11 »
Ja przejechałem już aż 2500  km i jeszcze nic nie łyknął oleju i ciągle jest na full ( no gdzieś w tej okolicy bo dokładnie odczytać się nie da)  :-)

Obejrzałem powyższy filmik no i muszę w takim razie od swojej Corollki odganiać usilnie kotki i pieski bo a nóż mi coś urwą i rozbiorą  :-(

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #483 dnia: 14 Maja 2018, 16:33:59 »
Miałam 4 lata Aurisa z tym samym silnikiem i nigdy nie ubyło ani kropli. Oby Corolla była równie grzeczna.

Offline ojciecmajster

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #484 dnia: 14 Maja 2018, 16:39:53 »
Dzięki wszystkim za odpowiedzi i poświęcony czas. Nie wiem czy kiedyś nadejdzie ten czas co by po serwisie niczego nie sprawdzać. Z tym wyciekiem oleju to też lekkie przecięcie. Ciekaw jestem ilu użytkowników nieświadomie z takim czymś jeździ. Nie każdy jest tak dociekliwy jak ja. Pytanie ilu użytkownikom buja się koło pasowe i nic o tym nie wie. Skoro u mnie nawet w nowym silniku występuje takie lekkie bicie. Mam nadzieję, że nie nasili się to w przyszłości
Spalanie - Motostat.pl

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #485 dnia: 14 Maja 2018, 19:25:33 »
czy wozicie z sobą coś w RAZIE CZEGO na dolewkę?
najczęściej Kasztelana lub Paulanera  <kawusia>
- https://sklep.toyota.pl/produkt/08880-83264-0w-20-olej-syntetyczny-1-litr.html?http://texacopolska.pl/produkty/havoline-energy-0w-20
Tu na forum koledzy polecają oryginalny olej Toyoty 0W20. Ja wlałem Amsoil. Panowie w ASO pytali skąd to wytrzasnąłem, ale jednocześnie docenili jego parametry
E18_Prestige_MultidriveS

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #486 dnia: 14 Maja 2018, 21:07:38 »
Ja leję ENEOS 0W20, w Aurisie sie sprawdzał. W Corolli jeszcze za mało na nim przejechałam, ale pewnie będzie analogicznie.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #487 dnia: 14 Maja 2018, 23:25:27 »
Czasami na ekranie nawigacji w prawym górnym rogu wyskakuje mi taki znaczek R z czerwoną siatką.   Pokazuje się to w czasie jazdy w zupełnie różnych miejscach - heh kojarzy mi się z telewizją Republika no ale chyba w moim aucie mnie nie szpiegują.

Co to może być i do czego służy ? -  ktoś coś wie ?

Offline Bonifacy123

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #488 dnia: 15 Maja 2018, 07:27:15 »
"Ja przejechałem już aż 2500  km i jeszcze nic nie łyknął oleju i ciągle jest na full ( no gdzieś w tej okolicy bo dokładnie odczytać się nie da)"
Hahaha dokładnie odczytac sie nie da, ale nic oleju nie bierze :) Doooobre :)

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #489 dnia: 15 Maja 2018, 08:07:42 »
Moze jezdzisz przy terenach przygranicznych i lapie roaming.

Offline Tymek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #490 dnia: 15 Maja 2018, 08:09:59 »
Ja leję ENEOS 0W20, w Aurisie sie sprawdzał. W Corolli jeszcze za mało na nim przejechałam, ale pewnie będzie analogicznie.
z cyklu człowiek się uczy przez całe życie. :)nie jestem specem zatem proszę o wyrozumiałość.. co to znaczy że olej się sprawdził? dlaczego odradzane jest lanie 5W30 choć niektóre serwisy w ramach przeglądu  stosują właśnie ten typ oleju. jak można zauważyć te różnice robiąc 12 tys rocznie raczej po mieście?!

Pytam z ciekawości. Pozdrawiam.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #491 dnia: 15 Maja 2018, 08:48:35 »
Hahaha dokładnie odczytac sie nie da, ale nic oleju nie bierze :) Doooobre :)

Miarka jest kijowa bo olej się po niej rozmazuje przy wyciąganiu bagnetu stąd dokładnie nie można  zmierzyć poziomu co do 1 mm. Ale zawsze wygląda podobnie rozmazane ponad górną kropkę na miarce a więc można śmiało przyjąć i stwierdzić, że auto "oleju nie bierze"  (oczywiście w potocznym tego słowa znaczeniu)   :)

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #492 dnia: 15 Maja 2018, 08:55:32 »
Moze jezdzisz przy terenach przygranicznych i lapie roaming.

No może to i roaming ( doczytałem w instrukcji nawigacji, że wtedy R się pokazuje) jeżdżę po Katowicach i okolicy to może i łapie. Może to też kwestia sieci i jej ustawień mam w telefonie sieć Vikinga a on ciągle podaje w ustawieniach , że roaming jest włączony.   

Pomyślałem, że mogło to by być oznaczenie radaru z mapy ale  to nie to czyli zostaje roaming.    :)

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #493 dnia: 15 Maja 2018, 09:07:47 »
z cyklu człowiek się uczy przez całe życie. :)nie jestem specem zatem proszę o wyrozumiałość.. co to znaczy że olej się sprawdził? dlaczego odradzane jest lanie 5W30 choć niektóre serwisy w ramach przeglądu  stosują właśnie ten typ oleju. jak można zauważyć te różnice robiąc 12 tys rocznie raczej po mieście?!

Pytam z ciekawości. Pozdrawiam.
Silnik chodził cicho i równo, poza tym nie odnotowałam nawet najmniejszego poboru oleju. Jako pierwszy wybór wskazany jest olej 0W20 i tylko taki mam zamiar lać. Nie mam pojęcia dlaczego ASO ?z automatu? wlewa na przeglądach 5W30, który jest tańszy, niż 0W20 - raczej powinno im zależeć na większym zarobku, nie wspominam nawet o zaleceniach z instrukcji.

Offline tomaz75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #494 dnia: 15 Maja 2018, 09:53:44 »
Po zakupie corolla miałem nieprzyjemna rozmowę w serwisie na temat oleju.Pytambjaki olej łac na dolewkę ,oni odpowiadają ze 5w30,ja mówię ze w instrukcji jest napisane ze fabrycznie zaleca się 0w 20 a oni dalej swoje i ze mogą mi wlać jaki olej chce.Odpowiadam ze zadałem pytanie jaki olej jest wlany fabrycznie a dolewkę sam potrafię sobie zrobić.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl