Autor Wątek: Szukam właścicieli nowej Corolli 2016+  (Przeczytany 359395 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
Odp: Szukam właścicieli nowej Corolli 2016+
« Odpowiedź #645 dnia: 15 Listopada 2018, 20:13:22 »
Mógłbym tak długo wymieniać, nie wierz ślepo w to co ci wpajają producenci postawieni pod ścianą przez księgowych i ekoterrorystów.

O! Kolejny znawca księgowości... ;)
A gdzie Żydzi i cykliści?
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #646 dnia: 15 Listopada 2018, 20:50:26 »
Uważasz że interwał serwisowy long life jest podyktowany dobrem o silnik i jego trwałość?
weź kup sobie koło i walnij się w czoło. wymiana co 15 tys. to obecny standard, a nie żadne long life. to nie polonez, gdzie olej wymieniało się co 5-10 tys.
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Meett

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: SUV DSG
« Odpowiedź #647 dnia: 15 Listopada 2018, 22:27:15 »
same dzieciuchy, pewnie na chleb mówicie jeszcze bep bo ton waszej dyskusji na to wskazuje,   mój podpis jest skierowany do takich ludzi jak wy
« Ostatnia zmiana: 15 Listopada 2018, 22:37:12 wysłana przez Meett »

Offline Meett

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: SUV DSG
« Odpowiedź #648 dnia: 15 Listopada 2018, 22:35:04 »
Uważasz że interwał serwisowy long life jest podyktowany dobrem o silnik i jego trwałość?
weź kup sobie koło i walnij się w czoło. wymiana co 15 tys. to obecny standard, a nie żadne long life. to nie polonez, gdzie olej wymieniało się co 5-10 tys.

a może ty walnij się  w czoło? interwał long life to standard, mówię ogólnie a nie o konkretnej marce, ja nie stosuję LL. Jeżeli twierdzisz że obecnie nie stosuje się LL to gratuluję

O! Kolejny znawca księgowości... ;)
A gdzie Żydzi i cykliści?

sam kolego  :wallbash: mizerne masz pojęcie
« Ostatnia zmiana: 15 Listopada 2018, 22:38:22 wysłana przez Meett »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #649 dnia: 16 Listopada 2018, 07:50:59 »
Nawet nie wiesz jak bardzo się mylisz. Uważasz że interwał serwisowy long life jest podyktowany dobrem o silnik i jego trwałość?
O ile sie nie mylę, temat dotyczył konkretnego modelu samochodu i konkretnego oleju. I nie był to olej long life.
Jego film olejowy spłynie jak kropla po wywoskowanej karoserii
Napisz do producenta, uratujesz go przed bankructwem, bo wkrótce wszystkie silniki gdzie zaleca ten olej szlag trafi i będzie światowy skandal. Może nawet zostaniesz w nagrodę prezesem Toyoty za uratowanie koncernu.

Offline ojciecmajster

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #650 dnia: 16 Listopada 2018, 18:51:00 »
Jestem już po II przeglądzie. Zakres czynności jak napisałem na poprzedniej stronie, olej 0W20, bez wymiany filtra kabinowego - 814 PLN. Podstawowa dezynfekcja klimatyzacji gratis. Przy okazji zgłosiłem temat hałasujących tarcz hamulcowych (był tutaj wątek na forum). Podobno to wina jarzm. Są już zamówione i czekam na wymianę. Poza tym będzie zainstalowana grzałka na przedniej szybie w celu odparowania przedniej kamery. Po pojawieniu się komunikatu o zaparowaniu przedniej szyby, 10 min nawiewu na maksa nie odparowało tej kamery.

https://www.youtube.com/watch?v=O7MRwGqGYCk
https://www.youtube.com/watch?v=F3OqYouVXC0

Test na ścieżce HEKA
Spalanie - Motostat.pl

Offline ojciecmajster

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #651 dnia: 16 Listopada 2018, 20:17:38 »
Zauważcie, że poniżej zaleceń w instrukcji jest tez napisane, że olej ten nie jest przeznaczony do jazdy z wysokimi prędkościami ani do jazdy z dużymi obciążeniami.
Obawiam sie, ze nic takiego tam nie jest napisane.

@bazi
Tutaj jest takie coś.
« Ostatnia zmiana: 16 Listopada 2018, 21:06:10 wysłana przez ojciecmajster »
Spalanie - Motostat.pl

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #652 dnia: 16 Listopada 2018, 22:01:48 »
Przecież tam pisze , że lepkość 0w20 została podana jako przykład.

Zauważcie, że poniżej zaleceń w instrukcji jest tez napisane, że olej ten nie jest przeznaczony do jazdy z wysokimi prędkościami ani do jazdy z dużymi obciążeniami.

to samo jest na następnej stronie pod 0w30.

Instrukcja nie zabrania stosowania 0w20 podczas jazdy po autostradzie itp.

Z Twojej tabelki wynika, że można jeszcze zastosować m.in. mineralny 15w40 (ten to już na byle mrozie można nożem kroić)  i 20w50 (??? ), który o dziwo już nie występuje w instrukcji dla modeli od 01/2017 w tym dla 1.6 Valvematic 1ZR-FAE.

olej ten nie jest przeznaczony do jazdy z wysokimi prędkościami ani do jazdy z dużymi obciążeniami.
1.6 i tak nie jest do  ciągnięcia ciężkich przyczep czy pałowania po autobahnach bez limitów prędkości.
« Ostatnia zmiana: 16 Listopada 2018, 22:06:30 wysłana przez bazi »

Offline ojciecmajster

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #653 dnia: 17 Listopada 2018, 13:27:05 »
Sprawdzał kiedyś ktoś, czy jest jakiś nawiew na tył samochodu? Po ustawieniu wentylatora na maxa nic nie dmucha spod przednich siedzeń. Dziwne to, że nie ma pod siedzeniami kanałów powietrza, bo nawet to było w moim starym aucie o klasę niżej.
Spalanie - Motostat.pl

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #654 dnia: 17 Listopada 2018, 14:24:11 »
U mnie nawiewu na tył nie widziałem ale chyba go tam po prostu nie ma hmmm :(

Offline ojciecmajster

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #655 dnia: 18 Listopada 2018, 13:44:16 »
Jeszcze chciałem się zapytać, czy używacie funkcji automatycznych świateł drogowych. Wczoraj testowałem sobie to na trasie i powiem szczerze, że nie chce więcej tego używać. Nieraz jest tak, że długie za późno wyłączają się (np prze jeździe ze wzniesienia) i oślepiają kierowców.
Spalanie - Motostat.pl

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #656 dnia: 18 Listopada 2018, 19:32:31 »
Ja używam zawsze w terenie pozamiejskim. Moim zdaniem reagują bardzo dobrze na pojazdy z naprzeciwka, zwłaszcza na krętej drodze - często się łapałem, że kogoś mogę oślepić i chciałem wyłączyć drogowe, ale AHB reagowało prawidłowo. Rzeczywiście system nie zawsze daje radę przy wzniesieniach - po prostu inny samochód musi wejść w zasięg radaru (kamery?) aby AHB zadziałało. Na prostych odcinkach jadący z naprzeciwka często mrugają światłami, ale nie jest to wadliwe działanie AHB, po prostu nie wiedzą, że automat zareaguje we właściwym momencie i zmieni światła na mijania - myślą że jedzie jakiś debil na długich, stąd taka ich reakcja.
Chyba w wątku Aurisa było info, że niektórzy zgłaszali problem z AHB i Toyota wymieniała jakies elementy i wgrywała nowy soft. Podobno we wczesnych egzemplarzach tego systemu zdarzały się problemy. Musisz poszukać na forum odpowiedniego wątku.
E18_Prestige_MultidriveS

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #657 dnia: 18 Listopada 2018, 20:13:00 »
... często mrugają światłami, ale nie jest to wadliwe działanie AHB, po prostu nie wiedzą, że automat zareaguje we właściwym momencie ...

Spoko  :good:
My to wiemy , rozumiemy  :grin:
A ci którzy tego nie rozumieją lub nie wiedzą to jacyś debile na drodze  <zalamka>
Będąc oślepionym, jak można się czepiać działania automatu AHB w T  :o
« Ostatnia zmiana: 18 Listopada 2018, 20:15:26 wysłana przez tomery »

Offline ojciecmajster

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #658 dnia: 18 Listopada 2018, 20:41:18 »
Generalnie problem jest na:
- długich odcinkach prostych (już z kilometra mi mrugają, że jadę na drogowych)
- przy jeździe ze wzniesienia system bardzo późno reaguje (ostatnio w takiej sytuacji jakiś TIR walnął mi po gałach wszystkimi zamontowanymi halogenami)

W pozostałych przypadkach system reaguje dobrze.
Spalanie - Motostat.pl

Offline Rajdelmot

• Początkujący
« Odpowiedź #659 dnia: 18 Listopada 2018, 21:00:28 »
Witam. Mam krótkie pytanie do posiadaczy Corolli e16. Czy przy włączaniu świateł mijania też palą wam się dalej światła LED do jazdy dziennej? Według przepisów chyba powinny się wyłączać przy przełączeniu na mijania. Jak to jest u Was?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl